Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 5 jan 2018
Leestijd: 6 minuten

5x zo blijf je scherp op werk zonder teveel koffie

Het is de vrijdag na de feestdagen, veel mensen zijn alweer keihard aan het werk. Anderen beginnen vanaf maandag. Hoe dan ook is beginnen met werken na die dagen vol lekker eten, drinken en goed gezelschap voor de meeste mensen niet echt een pretje. De hele dag weer op een duf, saai kantoor wakker zien te blijven tussen de stapels papieren…

Een gewoonte die er meteen weer insluipt is de oneindige stroom aan koffie. In 2014 bleek uit Amerikaans onderzoek dat wij Nederlands kampioen koffiedrinken zijn. Per dag drinken we per persoon gemiddeld 2,4 bakken van het bonenprutje. Dat is meer dan waar ook ter wereld.

Wakker blijven

Dat we zoveel koffie drinken op het werk is niet zo gek, want de cafeïne in koffie blokkeert de stof adenosine in je lichaam. Dat stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Je lichaam heeft met een cafeïneshot dus zelfs tijdens die saaie, lange uren op kantoor niet door dat het moe wordt. Deze signalen zijn geblokkeerd. Nu is 2,4 koppen per dag niet zo erg, maar een teveel aan koffie kan heel ongezond zijn.

Volgens A Healthy Life kan een teveel aan koffie juist zorgen voor angst en nervositeit. Zit je ineens te trillen op je bureaustoel, in plaats van alert te zijn. Ook heb je misschien weleens gemerkt wat koffie voor werking heeft op de darmen. De stoffen in het drankje verhogen de activiteit van de dikke darm en daardoor kan een teveel aan koffie zorgen voor diarree. En op de wc ben je over het algemeen ook weer niet zo productief.

De alternatieven

Ook je bloeddruk en hartslag gaan omhoog na een shot van je favoriete warme drank. Dit is niet direct gevaarlijk, maar je lichaam neemt het je niet in dank af als je de hele dag door met een hoge bloeddruk en hartslag rondloopt. Daar word je alleen maar weer hartstikke moe van. Kortom, wellicht is jouw goede voornemen van 2018 om wat minder koffie te drinken op het werk. Maar hoe blijf je dan in vredesnaam een beetje alert? Deze vijf dingen zijn het proberen waard:

1. Groene thee

Ja, we weten het mannelijke lezers, thee heeft nog steeds niet helemaal het stoere mannen imago van een zwarte koffie maar geef het een kans. Uit de laatste onderzoeken blijkt namelijk dat een kop groene thee je ‘s ochtends wakkerder maakt dan je standaard ‘bakkie pleur’.

Groene thee geeft je hersenen een boost, maakt je scherper en zou zelfs je geheugen verbeteren. En toch zit er volgens het voedingscentrum in groene thee ongeveer 55 milligram minder cafeïne dan in een kop koffie. Een kop groene thee van 125 milliliter bevat 30 milligram cafeïne, terwijl je met een kop koffie van 125 millimeter 85 milligram van deze stof naar binnen slurpt.

Met groene thee blijf je dus lekker scherp en hoef je je veel minder zorgen te maken over een overdosis cafeïne.

2. Oogrust

Hoe je het ook wendt of keert, veel van ons brengen uren per dag door voor een computerscherm. Dat lijkt niet zo vermoeiend als je bij ‘vermoeiend’ denkt aan een rondje joggen maar je ogen rennen een marathon om alles van het scherm goed te registreren.

Die zware kilometers kunnen ervoor zorgen dat jij je hartstikke slaperig gaat voelen. Geef die twee pareltjes in je gezicht daarom af en toe wat rust. Kijk wanneer het kan even weg van je scherm. Zoek eens wat vogels in de lucht, of tel het aantal rode auto’s dat voorbij rijdt een minuutje.

3. Wandelen

Als je dan toch al naar buiten kijkt, kan je net zo goed even opstaan van je stoel en een korte wandeling maken in de buitenlucht. Niets werkt namelijk beter tegen de saaie kantoorslaperigheid dan een blokje om.

Zeker in de donkere wintermaanden zit je vrijwel de hele dag onder kunstlicht. Als jouw werkplek ook nog eens weinig ramen heeft, zal je lichaam door het gebrek aan licht denken dat het tijd is om te gaan slapen. Het donker maakt stofjes aan waardoor je hersenen willen indutten. Maar goed nieuws: ook in de winter is er midden op de dag echt licht buiten.

Ga dus bijvoorbeeld in je lunchpauze even een stukje wandelen om je lichaam te laten zien dat het wel degelijk dag is en jullie actief en alert moeten zijn. Daarnaast zorgt een wandeling volgens Amerikaanse wetenschappers voor veel meer energie dan een bak koffie. De wetenschappers gaven proefpersonen een kopje koffie en een chocoladereep als oppepper en lieten andere proefpersonen een wandeling maken.

De cafeïne uit de koffie gaf (zeker in combinatie met de suikers uit de chocola) een snelle boost, maar was ook snel weer uitgewerkt. Binnen een uur waren deze mensen weer moe. Degenen die een wandeling hadden gedaan, hadden bij terugkomst genoeg energie voor tenminste twee uur. Daarna liep hun energiepeil wat terug, maar ging niet zo laag als voor de wandeling. Dit komt omdat je door te wandelen je lichaam weer even ‘activeert’. Je hebt extra zuurstof nodig, dat je lichaam rondpompt en je alerter maakt… en het is geheel zonder cafeïne, win-win!

4. Water, water, water

Wil je minderen met koffie en lust je geen thee of wil je gewoon helemaal van de cafeïne afblijven en je toch alert voelen? Drink dan veel water! Het lijkt een open deur, maar veel mensen vergeten tijdens hun werk genoeg te drinken. Hierdoor kan je lichaam behoorlijk futloos aanvoelen.

Uitdroging zuigt onze energievoorraad leeg, het veroorzaakt verwarring en je kan zelfs flauwvallen. Onze bloedbaan heeft water nodig om zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen naar verschillende delen in ons lichaam te vervoeren. Dus ook naar de hersenen. Precies die hersenen die jij nodig hebt om wakker te blijven.

5. YES: Snacken!

Als er ook maar een reden gevonden kan worden om te snacken, zijn wij erbij. Snacken is niet alleen maar heel erg leuk en lekker, als je de goede snacks eet, kan je jezelf er goed mee wakker houden.

Zo zouden yoghurt en bananen bijvoorbeeld wondermiddelen zijn voor je concentratie. Voel je een inkakkertje opkomen en wil je bijna naar het koffiezetapparaat rennen? Neem een bakje yoghurt met banaan!

In de yoghurt zitten stofjes die invloed hebben op de aanmaak van dopamine en noradrenaline in ons lichaam. Deze twee zorgen ervoor dat je alert bent en kunnen je geheugen verbeteren. De banaan die je door de yoghurt doet zit vol met calcium, vitamine C en vitamine B6. Die laatste stof zorgt ervoor dat noradrenaline en dopamine snel opgenomen worden in het lichaam.

De combinatie van yoghurt en banaan is dus een echte boost voor je concentratie, zonder cafeïne! Zo ga jij je goede voornemens gewoon waar maken en ben je binnen de kortste keren ook nog eens werknemer van de maand. Zei iemand loonsverhoging?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.