E.Westland
E.Westland Nieuws 14 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Een vegetarische kerst, durf jij het aan?

2,7 miljoen dieren zouden er deze kerst in Nederland worden opgediend. Te veel, vindt de Vegetariërsbond. „Tijdens de kerstdagen zien we een flinke piek in het aantal gegeten dieren.”

Een Nederlander eet volgens de Vegetariërsbond gemiddeld 1.167 dieren in zijn of haar leven. Bij dat aantal zijn vissen en schaal- en schelpdieren niet meegerekend. „We eten vooral kippen en ander pluimvee (1125), maar ook 33 varkens, enkele schapen, geiten en runderen en 0,04 paard. Wie zijn hele leven vegetarisch eet zou spaart dus meer dan 1100 dierenlevens”, aldus Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond.

De cijfers zijn gebaseerd op de vleesconsumptie in karkasgewicht, gedeeld door het karkasgewicht van een dier. Er is rekening gehouden met een gemiddelde levensverwachting van 80,5 jaar.

Kerst

Zeker de kerst is traditioneel gezien een tijd waarbij veel dieren het moeten ontgelden. Tijdens de twee kerstdagen zouden er in totaal 2,7 miljoen dieren worden gegeten. Naast veel pluimvee wordt er ook veel wild gegeten: ruim een miljoen konijnen en eenden liggen tijdens de feestdagen op het bord.

De Vegetariërsbond vindt het aantal dieren dat er gegeten wordt erg hoog. „Er wordt nog altijd meer vlees gegeten dan gezond voor ons is, om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor dierenwelzijn en milieu. Dit terwijl een goede vegetarische maaltijd op geen enkele manier voor een maaltijd met vlees onder hoeft te doen. De mogelijkheden van de vegetarische keuken zijn eindeloos”, aldus De Graad.

Verkiezing Kerstgroente

Daarom is de bond op zoek naar de Lekkerste Kerstgroente, want „groenten zijn veel veelzijdiger dan vlees en verdienen het alleen daarom al om in het middelpunt van de maaltijd te staan, elke dag en ook zeker tijdens kerst,” aldus De Graad.

Knolselderij, pompoen of venkel? Op de website van de Vegetariërsbond kun je stemmen op je favoriete kerstgroente. Of ga je toch maar weer voor een stuk vlees?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.