Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 24 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Ryanair straft crew bij te lage verkoop aan boord

Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair staat behoorlijk onder druk om voldoende spullen, zoals parfum en krasloten, te verkopen tijdens de vluchten waarop ze werken. Volgens de Britse krant The Guardian dreigt Ryanair met maatregelen als er te weinig verkocht wordt. Wie een te lage omzet haalt, loopt het risico zijn vaste werktijden kwijt te raken. In dat geval zou het personeel alleen nog ingezet worden op invaldiensten. De druk om spullen aan boord te verkopen zou enorm zijn.

Brieven

De krant had de mogelijkheid brieven in te zien die aan het Ryanair-personeel geadresseerd waren door zeker twee wervingsbureaus die personeel leveren aan de luchtvaartmaatschappij. In die brieven worden tien artikelen genoemd waarvan te weinig wordt verkocht. „Het is duidelijk dat je je werk aan boord niet goed doet", staat in een brief te lezen. Er wordt ook gemeld dat personeelsleden afzonderlijk nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Prestaties verbeteren

Het bedrijf wil niet individueel op de brieven in gaan maar laat in een reactie aan NOS weten dat ‘elk individu dat consequent en opvallend onvoldoende presteert disciplinaire maatregelen kan verwachten als er geen duidelijke en duurzame verbetering is’. Ook laat Ryanair weten dat medewerkers tijd en training krijgen om hun prestaties te verbeteren. Dat er een bepaald quotum gehaald moet worden, ontkent de luchtvaartmaatschappij.

Ryanair straft crew bij te lage verkoop aan boord
Personeel krijgt trainingen aangeboden bij te lage verkoop van parfum en krasloten. Foto: ANP.

Angstcultuur

Er gaan al langer geruchten en signalen rond dat er een angstcultuur heerst in het bedrijf, volgens Vakbond FNV Cabine die dat van Ryanair personeel hoort. Medewerkers maken zich daarbij zorgen over de hoeveelheid tijd die zij moeten besteden aan de verkoop van spullen. Het zou namelijk ten koste gaan van de tijd die nodig is voor de uitleg van de veiligheidsvoorschriften. Ook zou het personeel duidelijk zijn gemaakt dat het niet gewenst is dat zij lid worden van een vakbond.

Beloningen

Het is bij luchtvaartmaatschappijen niet heel gek dat er beloningen uitgeloofd worden voor een goede verkoop. Meestal gaat dat om een bepaald bedrag dat verdeeld wordt onder personeel, variërend van een paar euro tot een paar tientjes. De situatie bij Ryanair wordt als uniek beschouwd volgens FNV Cabine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.