Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 15 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Door bliksem getroffen vliegtuig KLM gaat viral

Een video waarin is te zien hoe een vliegtuig van KLM door bliksem wordt getroffen, gaat de hele wereld over. Het ziet er behoorlijk eng uit, maar vliegtuigen worden wel vaker door bliksem geraakt en kunnen dat ook aan. Een vliegtuig kan wel tegen een stootje en een blikseminslag zorgt dan ook zelden voor grote problemen. De elektrische lading vloeit namelijk af via de metalen romp. Toch wordt het niet vaak vastgelegd op film.

Code geel

De Boeing 777 van KLM steeg op vanaf de Polderbaan van vliegveld Schiphol. Het KNMI waarschuwde die dag voor harde wind en onweersbuien en gaf die dag code geel af. En niet geheel onterecht, zo zien we op de video. Het toestel werd vlak na het opstijgen geraakt door de bliksem.

Daarna kon het vliegtuig overigens gewoon doorvliegen naar Lima, want vliegtuigen merken doorgaans niets van een blikseminslag. Passagiers merken er dan ook niets van. Pas na de landing wordt het vliegtuig gecontroleerd.

Zeldzaam beeld

In januari verschenen er ook al beelden van een vliegtuig dat door bliksem werd geraakt. Het toestel was vanuit Moskou onderweg naar Sotsji. Ook daar werden zeldzame beelden van gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.