In het nieuws

We zijn te weinig bezig met cybercrime

We zijn te weinig bezig met cybercrime

Voor de zesde keer wordt er campagne gevoerd over cybercrime. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

2 OKT 2017

Voor de zesde maal komt er een campagne om de cyberveiligheid te verhogen. Een goede zaak, vindt de 32-jarige cybercrime-expert Jan-Willem Bullée. „Ik denk dat er voornamelijk herhaald moet worden om mensen alert te krijgen voor de gevaren die er achter phishing schuil gaan”. Ondanks eerdere bewustwordingscampagnes klikt nog steeds een op de vijf mensen op phishingmailtjes. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijven Fox-IT en Motiv. Die bedrijven voeren tests uit bij bedrijven om te kijken hoe alert medewerkers zijn, in opdracht van de overheid.

Stappen ondernemen

Uit die tests kwam naar voren dat maar weinig mensen daadwerkelijk stappen ondernemen om de cyberveiligheid te verhogen. Nederlanders klikken toch nog vaak op mails die afkomstig zijn van hackers. Toch weet ruim driekwart van de mensen wel van dergelijke acties af.

Meer bewustzijn

Bullée is dan ook positief over alweer een nieuwe campagne. „Zo onthoudt men het beste hoe ze zich tegen die praktijken kunnen beschermen. Nu hebben we het slechts een week per jaar over beveiliging en fraude en dan moeten we weer 51 weken zonder. Kennis vervliegt als je er niet actief mee bezig bent. In dat opzicht is het zeer positief dat er voor de zesde maal een campagne op touw wordt gezet. Aan de andere kant is het nog steeds niet voldoende.”

Bullée promoveert vrijdag met zijn onderzoek naar cybercrime. Hij deed aan de Universiteit Twente onderzoek naar phishing, telefoonfraude en ook het letterlijk face-to-face tegen elkaar liegen. „Je schrikt er van hoe succesvol het allemaal eigenlijk is”, aldus Bullée.

Hoe kan het dat we er nog altijd intrappen?

Bullée: „Ik denk dat het veel te maken heeft met dat mensen druk zijn. Er komt een mailtje binnen, dat wordt maar half gelezen en ze sturen direct iets terug. Vaak wordt er in zulke mails ook gedreigd met een soort van tijdsdruk: ‘je hebt drie dagen de tijd om dit te doen’ of ‘klik op deze link om dat te doen’."

„En het is iets evolutionairs”, vervolgt Bullée. „Ons brein is zo gewired dat we heel goed in staat zijn om in onze ooghoek een slang te ontdekken en dat direct zien als iets bedreigends. We krijgen een adrenaline rush en brengen onszelf in veiligheid. Iemand die voor je staat te liegen, of een e-mail die je krijgt, zie je niet zo snel als een gevaar en dus ben je minder alert.”

Kennis is macht

En dan heeft iemand mijn informatie, wat is dan het grootste gevaar voor mij?

„Altijd geldt: kennis is macht. Hoe onbelangrijk de kennis in eerste instantie ook lijkt te zijn. Jij volleybalt, zei je net. Hackers kunnen een mail sturen naar jouw vrienden over een toernooi dat over twee weken plaatsvindt, met de vraag of ze mee willen doen en dat ze zich via een bepaalde link op kunnen geven en moeten betalen. Dit kunnen ze heel persoonlijk doen waardoor het lijkt alsof het echt vanuit jou komt. Je omgeving loopt dus ook gevaar.”

We zijn te weinig bezig met cybercrime

Wees achterdochtig als het gaat om je binnengekomen e-mails. Foto ter illustratie: Colourbox.

Tips

Hoe kan ik, als ‘jan en alleman’ mij het beste hiertegen beschermen?

„Een aantal dingen komen bij mij op. Als je een e-mail krijgt met een link van een website, bekijk dan eerst de URL goed. Wellicht is Facebook in de URL met drie o’s geschreven of vind je een andere fout.”

„Het klinkt deprimerend maar wees alert en als iets te mooi is om waar te zijn, is het ook te mooi om waar te zijn. Blijf nadenken over wat er gebeurt en wat je voor je ziet. Wees een beetje achterdochtig.”

„Als laatste; als je een mail krijgt die oproept om een actie te ondernemen binnen een bepaalde tijd, doe dat niet meteen. De wereld stort echt niet in als je die actie niet meteen uitvoert. Neem je tijd om de e-mail goed te bekijken.”

Wat moet ik doen als ik toch op een mail in ben gegaan?

„Zo snel mogelijk al je wachtwoorden veranderen en de Fraudehelpdesk inschakelen. Zij houden bij welke phishingmails er in omloop zijn. Je computer uitzetten kan, maar heeft voor je sociale kanalen niet echt veel zin.”

We zijn te weinig bezig met cybercrime

Social media is gratis, maar je betaalt met je data. Foto: ANP.

Betalen met je privacy

Of moeten we maar helemaal geen computer meer gebruiken en terug gaan naar de brievenpost?

„Daar zullen de postkantoren wel blij mee zijn in ieder geval! Ja, je apparaten uitzetten werkt natuurlijk het beste maar dat is geen werkbare situatie. Bovendien blijven hackers wel bij de tijd, die gaan mee met de nieuwste technologie. Ook WhatsApp wordt tegenwoordig gebruikt als medium om een scam/fraude of phishing te verspreiden. Het is makkelijk en fijn, die online socialmediaplatformen. Ze zijn allemaal gratis, maar je betaalt met je data.”


Views

200+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

400+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

300+