Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 8 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Vollere hotels ondanks concurrentie verhuursites

Ondanks dat websites als Airbnb, waarop mensen hun eigen woonruimte verhuren, zeer populair zijn, is het aantal hotelovernachtingen opnieuw toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste half jaar van 2017 lag het aantal overnachtingen in ‘normale’ hotels 9 procent hoger dan in 2016.

Buitenlanders

Vooral buitenlanders veroorzaken de groei. Er kwamen onder meer 19 procent meer Duitsers, al jaren de grootste groep buitenlandse gasten, naar Nederland. Naast Duitsers vinden ook Britten, Amerikanen en Belgische toeristen hun weg naar ons kikkerlandje. Ondanks een daling van Russische toeristen in de afgelopen twee jaar, is er nu weer een fikse stijging te zien van 45 procent.

Amsterdam

Vooral Amsterdam blijkt erg populair. Ruim een derde van het totale aantal aan hotelovernachtingen komt daar vandaan. Het aantal overnachtingen in onze hoofdstad steeg met 11 procent, een sterkere groei dan er landelijk gezien is. Deze 11 procent is goed voor bijna 7,6 miljoen overnachtingen in het eerste half jaar. De helft daarvan werd geboekt door buitenlanders.

Stijging

In andere steden was ook een stijging te zien. Utrecht zag zelfs een stijging van 34 procent. Ook Rotterdam en Den Haag blijken steeds meer in trek.

Het CBS baseerde deze cijfers alleen op overnachtingen die geboekt werden in ‘officiële hotels’. Overnachtingen die door particulieren aangeboden/geboekt werd zoals Airbnb tellen niet mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.