Nieuwssnack

Sikkom.nl: Bronnen bevestigen misdragingen Vindicat

Vindicat versus Sikkom: wie heeft gelijk?

Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

11 SEP 2017

De Groningse studentenvereniging Vindicat atque Polit kwam zondagmiddag in opspraak nadat er een incident had plaatsgevonden in een sushi-restaurant een week eerder, op zondag 3 september.

Nieuwssite Sikkom.nl bracht naar buiten dat een groep van ongeveer tweehonderd leden zich flink had misdragen tijdens een etentje. Er zou tegen de muren zijn geplast, glazen werden kapot gegooid en er waren flessen wijn gestolen.

Het bestuur van Vindicat en een woordvoerder van het restaurant zwakken deze berichten nu af. Er zou bijna niets zijn gebeurd. Sikkom.nl weet het wel zeker: meerdere bronnen bevestigen dat er wel degelijk misdragingen plaats hebben gevonden.

Vindicat: Het viel wel mee

Op maandag kwam het bestuur van Vindicat met een afzwakkende verklaring omtrent de gebeurtenissen.

Het bestuur van Vindicat is geschrokken van de berichtgeving op sikkom.nl. Naar aanleiding van de berichtgeving zijn wij direct een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen op zondag 3 september in de Sushi Mall in Groningen.

Uit gesprekken met meerdere bedrijfsleiders komt niet naar voren dat de restaurantgasten zich ernstig hebben misdragen. Er is volgens het restaurant geen sprake van schade en de leden van Vindicat zijn volgende keer gewoon weer welkom.

Echter vinden wij het erg belangrijk om de gehele waarheid boven tafel te krijgen. Uit contact met de politie die – volgens de bedrijfsleiding van het restaurant – door omwonende is opgeroepen, blijkt dat de politie ter plaatse is geweest als gevolg van een geluidsoverlast-melding voor het restaurant. Na een gesprek met de overlastgevers is verzekerd dat de overlast zou stoppen, hierna zijn er geen verdere meldingen door de politie ontvangen. We zullen de huisoudsten van de aanwezige Vindicathuizen in de loop van de ochtend spreken om ook van hen een reflectie op de avond te krijgen.

Als uit deze gesprekken of uit andere aanvullende informatie alsnog blijkt dat leden van Vindicat zich buiten onze vereniging dusdanig hebben misdragen, zullen er alsnog gepaste maatregelen volgen.

Ook het restaurant komt met een afzwakkende verklaring. Aan NU.nl meldt het: „Er was geluidsoverlast. Maar dat de leden van Vindicat schade hebben aangebracht of personeel onjuist zouden hebben bejegend, klopt helemaal niet.”

Sikkom.nl: Bronnen bevestigen misdragingen Vindicat

Foto: ANP.

Sikkom houdt de poot stijf

Beide partijen ontkennen dat er eventuele misdragingen, behalve de geluidsoverlast, plaats hebben gevonden. Zat Sikkom, de nieuwswebsite die het bericht naar buiten bracht, dan fout?

„Wij staan 100 procent achter ons verhaal”, reageert Willem Groeneveld van Sikkom.nl. „Dit verhaal is een aantal dagen geleden bij ons binnengekomen via medewerkers van het restaurant. In die paar dagen tijd heb ik geprobeerd de eigenaren aan de telefoon te krijgen voor een bevestiging, maar toen men doorhad dat ik pers was, heb ik niemand meer aan de lijn gekregen. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar er was altijd een reden om niet met mij te spreken.”

Niet alleen medewerkers van het restaurant, ook andere bronnen hebben zich gemeld bij Groeneveld. „Andere bezoekers die ook in het restaurant waren die dag, hebben het verhaal aan ons bevestigd. Er is zelfs een bron van binnen Vindicat die het verhaal bevestigt. Volgens dat lid werd er geschoffeerd en geïntimideerd.”

Gemeenschappelijke belangen?

„Het verbaast mij niet dat er zo gereageerd wordt”, vervolgt Groeneveld. „Vindicat ligt onder een vergrootglas en wil niet in een kwaad daglicht komen te staan. De Sushi Mall heeft belang bij het behoud van deze klant, die nu op het spel staat. Ze verdienen gewoon een behoorlijke cent aan Vindicat. Zij hebben er baat bij als Vindicat bij hen komt eten. Ik begreep van de medewerkers dat ze streng zijn toegesproken om geen contact te zoeken met de media.”

„We hebben niets tegen Vindicat en niets tegen studenten. Groningen is een echte studentenstad en dat maakt het juist zo mooi hier. Vindicat levert daar ook een positieve bijdrage aan en we schrijven ook positief nieuws over hen. Maar dit verhaal is echt waar, bevestigd door meerdere bronnen en wij staan er 100 procent achter. We zijn bezig met een follow-up van dit verhaal en hopen binnenkort bronnen aan het woord te laten die met naam en toenaam hun verhaal willen doen.”

Niet uit de lucht vallen

Marc Mohr (22) is sinds maandag de nieuwe rector van Vindicat. Op zijn eerste dag hangt hij de hele dag met de pers aan de telefoon. Hij reageert op de verklaring van Sikkom: „Ik geloof niet dat Sikkom iets verzint, maar wat er in het bericht stond, geloofde ik niet direct. Ik kon mij niet voorstellen dat onze leden een serveerster om zouden duwen, bijvoorbeeld. Maar ik weet ook: dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Misschien is er iets gebeurd. Er zaten natuurlijk ook mensen die geen lid zijn van Vindicat en het was er erg druk met tweehonderd etende leden. Ik kan mij voorstellen dat andere bezoekers daar overlast van hebben gehad. We hebben uitvoerig gesproken met onze leden die daar waren en zij zeggen dat er inderdaad geluidsoverlast was, maar meer niet. Ik ben dan ook blij dat het restaurant nu aan heeft gegeven dat er niets is gebeurd.”

„Als de rust weer een beetje is wedergekeerd, wil ik graag praten met Sikkom. Zij hebben hun bronnen en die beschermen ze natuurlijk, terecht. Maar ik zou graag hebben dat die bronnen ook met mij willen praten zodat ik er achter kan komen wat er nu gebeurd is. Want op dit moment kan ik er niet zo veel mee. Ik heb verder niks tegen Sikkom, ze doen ook gewoon goed werk en dat doen ze ook voor ons. Ik zou graag een goede verstandhouding met ze willen houden.”

BEKIJK OOK


Views

300+

Camera videoBelachelijk gemaakte borstbeeld Ronaldo vervangen

Het nieuwe borstbeeld van Christiano Ronaldo / Foto: ANP

Foto van 'E.Westland'

18 JUN 2018

Op de dag dat Christiano Ronaldo voor Portugal een hattrick scoorde tegen de Spanjaarden, afgelopen vrijdag, besloten de Portugezen dat hun nationale held niet langer met een niet-lijkend standbeeld geëerd kan worden. Het volop belachelijk gemaakte standbeeld is vervangen door een andere.

Even terug naar maart vorig jaar. Op het vliegveld van Madeira werd een borstbeeld van de gevierde voetballer onthuld. Direct werd het door velen weggehoond. Beeldhouwer Emanuel Santos beweerde echter dat het werk „een kwestie van smaak was" , schrijft BBC.


Views

600+

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden
Likeability of 5

Motorclub Satudarah verboden en ontbonden

Motorclub Satudarah is verboden door de rechter.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 JUN 2018

Motorclub Satudarah is een criminele organisatie en is per direct verboden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Ook de chapters en supportclubs vallen onder het verbod. Alleen het onderdeel Yellow Snakes, dat zich als een autonome club beschouwt, mag doorgaan.

Geweld

Het OM had in een civiele procedure gevraagd de motorclub te verbieden en ontbinden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. Zo'n honderd Satudarah-leden waren maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak behandelde.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

5k+

De elektronicazaak als dagelijks uitje
Likeability of 6

De elektronicazaak als dagelijks uitje

Jack Reijffers.

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

1k+

Er zijn nu crocs met ingebouwde sokken te koop

Foto: Alife

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Je leest het goed: crocs met ingebouwde sokken. Klinkt als een echte must-have toch?

Voor deze fantastische creatie werkt Crocs samen met het Amerikaanse modemerk Alife. De wit met rood en blauwe sokken zitten vastgemaakt aan de Crocs. Gelukkig was de eerste variant van Crocs nog niet afgrijselijk genoeg!

Foto: Alife


Views

4k+

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën
Likeability of 5

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën. Foto: B&J

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Het is niet de eerste keer dat we horen over ijs met betere voedingswaarden, maar de creme de la creme Ben & Jerry's ontbrak nog in dit rijtje. Het lijkt er nu op dat onze gebeden zijn verhoord: het ijsmerk brengt ijs op de markt met minder kilocalorieën. Dat maakt het merk deze week bekend op Facebook. Kom maar op met die bakken!

Je hoeft de heerlijk vertrouwde swirls en chunks natuurlijk niet te missen in de 'healthy' variant, maar het ijs bevat wel minder vet en calorieën dan een reguliere bak Ben & Jerry’s. Het originele ijs bevat per goddelijke portie van 100ml ongeveer 230 calorieën. Bij de nieuwe smaken ligt dat aantal rond 130 calorieën. Maar laten we eerlijk wezen, bij Ben & Jerry's houdt niemand het bij 100ml dus kom maar op met de getallen per bak! Een bak van de nieuwe smaken chocolate cookie dough en caramel cookie fix bevat alsnog zo'n 650 kcal. Maar hey, dat is toch maar weer de helft van 1200 kcal toch!


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

3k+

18-jarigen treinen deze zomer gratis door Europa

Vanaf dinsdag kom je in aanmerking voor een ticket. Photo by Austin Distel on Unsplash

Foto van 'D. van Aken'

11 JUN 2018

Heb je deze zomervakantie nog geen plannen? Misschien is gratis treinen door Europa iets voor jou. Inderdaad gratis! Je leest het goed.

18 jaar

De Europese Commisie geeft 15.000 achttienjarigen de kans om deze zomer gratis door de EU te reizen. In totaal komen er vijfhonderd Nederlanders in aanmerking voor een gratis treinkaartje. En dat komt allemaal door het zogenoemde DiscoverEU-programma.


Views

5k+

30-jarige die uit huis moest, woont nu in Airbnb

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

4 JUN 2018

De 30-jarige Amerikaanse Michael Rotondo die door zijn ouders voor de rechter werd gesleept omdat hij nu echt eens uit huis moest, is vertrokken. Hij kreeg financiële hulp uit onverwachte hoek en woont nu in een Airbnb tot hij een goedkoop huurhuisje voor zichzelf vindt.

De rechter oordeelde dat de man binnen 'een redelijke tijd' uit huis moest zijn en daar luistert Michael uiteindelijk toch naar. Zijn ouders hebben nu hun zin. Vlak voor het weekend reed hij voor het laatst de oprit van zijn ouders af richting een woning die verhuurd wordt via Airbnb, schrijft het AD.

Tijdelijk verblijf


Views

1k+

Likeability of 5

10-jarige gaat viral met zijn versie van 'Imagine'

Herdenkingsmonument voor John Lennon in Central Park. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

4 JUN 2018

De tienjarige Adam deed 'gewoon' mee aan een talentenjacht op zijn school. Het jochie had nooit verwacht dat hij elke ouder in de zaal zou ontroeren en zijn optreden een hit werd op internet, maar toch is het zo! Adam heeft een gouden keeltje en raakt de harten van heel veel mensen met zijn cover van John Lennon's Imagine.

De kleine Adam Kornowski ging op de Lakeside basisschool in het Amerikaanse Minnesota achter de piano zitten en bracht voor een klein groepje kinderen en hun ouders zijn versie van 'Imagine' ten gehore. Nog geen twee weken later hebben meer dan acht miljoen mensen zijn optreden gezien en is iedereen even verliefd op de artiest in spé.

Staande ovatie


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

900+

Vrouw gaat viral met deze geniale koffer

Vrouw gaat viral met deze geniale koffer

Ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 JUN 2018

Vakantie is leuk, maar vliegen absoluut niet. Het vliegtuig brengt je dan wel naar je prachtige vakantiebestemming, maar vliegen zorgt voor allerlei moeilijkheden. Wat te denken bijvoorbeeld van het kwijtraken van je koffer?

Als je op je plaats van bestemming aankomt, moet je altijd nog wachten totdat jouw koffer de band op komt rollen. Maar zelfs als dat gebeurt, is de kans dat je hem vrij laat ziet groot: de kans dat je je koffer over het hoofd ziet in die enorme zee van koffers, is vrij groot.

De oplossing


Views

4k+

8 Italianen aangehouden na feest in vliegtuig

8 Italianen aangehouden na feest in vliegtuig

De marechaussee op Schiphol. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 JUN 2018

De Koninklijke Marechaussee heeft acht Italianen aangehouden nadat ze voor overlast hadden gezorgd op een vlucht van Turijn en Schiphol. Ze waren namelijk wat te vroeg begonnen met feesten.

Volgens de marechaussee begonnen ze hun vrijgezellenfeest al op het vliegtuig te vieren, meldt NH Nieuws. Zo hielden ze het personeel van het vliegtuig bezig en volgden ze de orders van de bemanning van het vliegtuig niet op.

Boete


Views

1k+

Politie brengt afval terug bij vervuilende jongeren
Likeability of 6

Politie brengt afval terug bij vervuilende jongeren

Het door de politie gevonden afval. / Politie Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 JUN 2018

De Politie Alblasserwaard/Vijfheerenlanden heeft een aantal hangjongeren een koekje van eigen deeg gegeven. De jongeren hadden na hun maaltijd geen zin om hun afval in de prullenbak te gooien. Omdat de politie dat niet vond kunnen, besloten ze het afval bij de jongeren in de tuin te gooien.

De agenten schrijven op de Facebookpagina dat ze het gevonden afval vanmorgen in een afvalzak hebben gedaan en het vervolgens met de auto terug hebben gebracht naar de harde kern, die ze die nacht hadden zien hangen op de 'plaats delict'.

Ruitenwissers


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Festival krijgt boete voor rokende mensen in tent

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

1 JUN 2018

Donderdag was het Wereld Niet Roken Dag en dat was voor Gaasper Pleasure de uitgewezen gelegenheid om de boete op Facebook te delen die ze vorig jaar op hun bordje kregen. Ze betaalden flink wat geld omdat de assistent-inspecteur van de Voedsel- en Warenautoriteiten, hierna te noemen toezichthouder 1 (ha!), op het terrein van het Gaasperpark maar liefst drie mensen een sigaret zag roken.

Penetrante geur

De toezichthouder beschreef zijn bevindingen van het festival maar al te nauwkeurig en beschrijft hoe hij vrouw 1, vrouw 2 en man 1 zag roken. Hoe hij zeker wist dat ze rookten? Dat moet door de penetrante geur van tabaksrook zijn geweest. Gelukkig beschrijft hij ook de kluisjes, de DJ's, de kleding van het barpersoneel en de mensen die hij niet zag roken.


Views

2k+

Lees de Metro van woensdag 30 mei nu online!

Foto van 'Metro'

29 MEI 2018

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 30 mei is gedrukt. Kun jij niet wachten tot je de Metro morgen in de trein kan lezen, lees hem dan nu alvast!

Natuurlijk kunnen we er niet omheen: het tropische weer van dinsdag. We vertellen je hoe het een beetje dragelijk blijft en het gaat uiteraard nog over de onweersbuien. Verder spraken we darter Michael van Gerwen en hebben we het over de vrijheid van Volkert van der G.

Ook kijken we naar hoe drugsbaas Pablo Escobar een inspiratie werd in de filmwereld en lees je de beste filmtips.


Views

1k+

Baasje van hond in auto: 'sla mijn ruit niet in'
Likeability of 5

Baasje van hond in auto: 'sla mijn ruit niet in'

De hond zat in de auto met de airco aan Foto ter illustratie: Tim Gouw

Foto van 'Sofie Smulders'

29 MEI 2018

Wat is het advies als je op een warme zomerdag een hond ziet in een afgesloten auto? Alarm slaan. Een hondenbezitter in Amerika vraagt passanten dit niet te doen.

„Sla mijn ruit niet in”, staat er op een briefje dat op de auto is geplakt. „De airconditioning staat aan en hij luistert naar het nieuwe album van Post Malone.”


like
user_fe33770bf948c68d830df14138b550efe36aed9c_avatar

Views

4k+

Video: Vrouw scheert benen in openbaar zwembad

Camera videoVideo: Vrouw scheert benen in openbaar zwembad

Omstanders kijken vol afgunst naar de vrouw.

Foto van 'Hester Ramaker'

29 MEI 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Scheren

Er zijn dingen die je niet doet in een openbaar zwembad. Zoals het scheren van je benen. Daar dacht deze vrouw toch anders over.


Views

4k+

Je moet die spin in huis juist niet dood maken

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

29 MEI 2018

Oké, dit wil je misschien liever niet lezen en het is sowieso lastig om je te overtuigen, maar maak de volgende spin die bij jou in huis kruipt niet dood. Die kriebelige beestjes zijn namelijk ook ergens goed voor, oppert The Washington Post.

Zij deden een onderzoek naar spinnen in vijftig huizen in North Carolina. Wat bleek? In elk huis zaten spinnen. Meestal ging het om kogelspinnen of kelderspinnen, ook wel langpootspin of trilspin genoemd. De eerste reactie van mensen is meestal om het diertje te pletten met een stuk wc-papier om hem vervolgens door de pot te spoelen, maar dat schijn je dus niet te moeten doen!

Ecosysteem


Views

4k+

Lees de Metro van dinsdag 29 mei nu online!

Foto van 'metronieuws'

28 MEI 2018

Daar is hij dan! De Metro van dinsdag 29 mei is gedrukt. Kun jij niet wachten tot je de Metro morgen in de trein kan lezen, lees hem dan nu alvast!

Allereerst kun je lezen hoe de EU de strijd tegen plastic afval gaat voeren, om de ophoping van plastic afval in de oceanen tegen te gaan. En vraag jij je ook wel eens af hoe de wereld er over tien jaar uit ziet, of we dan nog wel naar de winkel gaan om boodschappen te doen bijvoorbeeld? Metro schetst een scenario zonder kassières en lange wachtrijen.

Ook over Patricia Paay en Patty Brard kun je lezen in Metro. Verder kun je lezen over zonnebrand en het onrustige weer in Nederland.


Views

1k+

Video: Katy Perry fietst gewoon door Amsterdam

Camera videoVideo: Katy Perry fietst gewoon door Amsterdam

Ze was onderweg naar de Ziggo Dome voor haar concert. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

28 MEI 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

Fietsen

Katy Perry moest naar de Ziggo Dome om daar op te treden. Ze liet zich echter niet brengen maar besloot zelf op de fiets te stappen. Ze fietste rakelings langs de paparazzi die totaal niet door hadden dat de superster achter het langs fietste.


Views

1k+

Froome geconfronteerd met reuze astma-inhalator

De inhalator blijft Froome achtervolgen/Screenshot

Foto van 'Kasper Hermans'

26 MEI 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de leukste en opmerkelijkste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van zaterdag 26 mei.

Extra puf


Views

3k+