Sikkom.nl: Bronnen bevestigen misdragingen Vindicat

Vindicat versus Sikkom: wie heeft gelijk?

Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

11 SEP 2017

De Groningse studentenvereniging Vindicat atque Polit kwam zondagmiddag in opspraak nadat er een incident had plaatsgevonden in een sushi-restaurant een week eerder, op zondag 3 september.

Nieuwssite Sikkom.nl bracht naar buiten dat een groep van ongeveer tweehonderd leden zich flink had misdragen tijdens een etentje. Er zou tegen de muren zijn geplast, glazen werden kapot gegooid en er waren flessen wijn gestolen.

Het bestuur van Vindicat en een woordvoerder van het restaurant zwakken deze berichten nu af. Er zou bijna niets zijn gebeurd. Sikkom.nl weet het wel zeker: meerdere bronnen bevestigen dat er wel degelijk misdragingen plaats hebben gevonden.

Vindicat: Het viel wel mee

Op maandag kwam het bestuur van Vindicat met een afzwakkende verklaring omtrent de gebeurtenissen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het bestuur van Vindicat is geschrokken van de berichtgeving op sikkom.nl. Naar aanleiding van de berichtgeving zijn wij direct een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen op zondag 3 september in de Sushi Mall in Groningen.

Uit gesprekken met meerdere bedrijfsleiders komt niet naar voren dat de restaurantgasten zich ernstig hebben misdragen. Er is volgens het restaurant geen sprake van schade en de leden van Vindicat zijn volgende keer gewoon weer welkom.

Echter vinden wij het erg belangrijk om de gehele waarheid boven tafel te krijgen. Uit contact met de politie die – volgens de bedrijfsleiding van het restaurant – door omwonende is opgeroepen, blijkt dat de politie ter plaatse is geweest als gevolg van een geluidsoverlast-melding voor het restaurant. Na een gesprek met de overlastgevers is verzekerd dat de overlast zou stoppen, hierna zijn er geen verdere meldingen door de politie ontvangen. We zullen de huisoudsten van de aanwezige Vindicathuizen in de loop van de ochtend spreken om ook van hen een reflectie op de avond te krijgen.

Als uit deze gesprekken of uit andere aanvullende informatie alsnog blijkt dat leden van Vindicat zich buiten onze vereniging dusdanig hebben misdragen, zullen er alsnog gepaste maatregelen volgen.

Ook het restaurant komt met een afzwakkende verklaring. Aan NU.nl meldt het: „Er was geluidsoverlast. Maar dat de leden van Vindicat schade hebben aangebracht of personeel onjuist zouden hebben bejegend, klopt helemaal niet.”

Sikkom.nl: Bronnen bevestigen misdragingen Vindicat

Foto: ANP.

Sikkom houdt de poot stijf

Beide partijen ontkennen dat er eventuele misdragingen, behalve de geluidsoverlast, plaats hebben gevonden. Zat Sikkom, de nieuwswebsite die het bericht naar buiten bracht, dan fout?

„Wij staan 100 procent achter ons verhaal”, reageert Willem Groeneveld van Sikkom.nl. „Dit verhaal is een aantal dagen geleden bij ons binnengekomen via medewerkers van het restaurant. In die paar dagen tijd heb ik geprobeerd de eigenaren aan de telefoon te krijgen voor een bevestiging, maar toen men doorhad dat ik pers was, heb ik niemand meer aan de lijn gekregen. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar er was altijd een reden om niet met mij te spreken.”

Niet alleen medewerkers van het restaurant, ook andere bronnen hebben zich gemeld bij Groeneveld. „Andere bezoekers die ook in het restaurant waren die dag, hebben het verhaal aan ons bevestigd. Er is zelfs een bron van binnen Vindicat die het verhaal bevestigt. Volgens dat lid werd er geschoffeerd en geïntimideerd.”

Gemeenschappelijke belangen?

„Het verbaast mij niet dat er zo gereageerd wordt”, vervolgt Groeneveld. „Vindicat ligt onder een vergrootglas en wil niet in een kwaad daglicht komen te staan. De Sushi Mall heeft belang bij het behoud van deze klant, die nu op het spel staat. Ze verdienen gewoon een behoorlijke cent aan Vindicat. Zij hebben er baat bij als Vindicat bij hen komt eten. Ik begreep van de medewerkers dat ze streng zijn toegesproken om geen contact te zoeken met de media.”

„We hebben niets tegen Vindicat en niets tegen studenten. Groningen is een echte studentenstad en dat maakt het juist zo mooi hier. Vindicat levert daar ook een positieve bijdrage aan en we schrijven ook positief nieuws over hen. Maar dit verhaal is echt waar, bevestigd door meerdere bronnen en wij staan er 100 procent achter. We zijn bezig met een follow-up van dit verhaal en hopen binnenkort bronnen aan het woord te laten die met naam en toenaam hun verhaal willen doen.”

Niet uit de lucht vallen

Marc Mohr (22) is sinds maandag de nieuwe rector van Vindicat. Op zijn eerste dag hangt hij de hele dag met de pers aan de telefoon. Hij reageert op de verklaring van Sikkom: „Ik geloof niet dat Sikkom iets verzint, maar wat er in het bericht stond, geloofde ik niet direct. Ik kon mij niet voorstellen dat onze leden een serveerster om zouden duwen, bijvoorbeeld. Maar ik weet ook: dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Misschien is er iets gebeurd. Er zaten natuurlijk ook mensen die geen lid zijn van Vindicat en het was er erg druk met tweehonderd etende leden. Ik kan mij voorstellen dat andere bezoekers daar overlast van hebben gehad. We hebben uitvoerig gesproken met onze leden die daar waren en zij zeggen dat er inderdaad geluidsoverlast was, maar meer niet. Ik ben dan ook blij dat het restaurant nu aan heeft gegeven dat er niets is gebeurd.”

„Als de rust weer een beetje is wedergekeerd, wil ik graag praten met Sikkom. Zij hebben hun bronnen en die beschermen ze natuurlijk, terecht. Maar ik zou graag hebben dat die bronnen ook met mij willen praten zodat ik er achter kan komen wat er nu gebeurd is. Want op dit moment kan ik er niet zo veel mee. Ik heb verder niks tegen Sikkom, ze doen ook gewoon goed werk en dat doen ze ook voor ons. Ik zou graag een goede verstandhouding met ze willen houden.”


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Camera videoAmerikaan sloopt wapen: 'Nu is er eentje minder'

Scott Pappalardo wil dat zijn wapen nooit iemand kan doden. Beeld: still via Facebook/Scott-Dani Pappalardo

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 11:59

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Man houdt anti-wapenpleidooi op Facebook

Vijf jaar geleden zei Scott Pappalardo al tegen zijn vrouw dat hij zijn wapen weg zou doen als het één leven kan redden. Nu er weer een schietpartij is geweest op een school in Amerika, besluit hij de daad bij het woord te voegen. Op Facebook houdt hij een emotioneel pleidooi waarom hij zijn wapen doormidden zaagt. Metro maakte een korte variant van de video, de hele video kun je hier bekijken voor meer context.

Ryanne van Dorst gaat in Friesland wonen

Ze is één van de markantste figuren in de media op dit moment. En wat houden we hier op de redactie van Ryanne van Dorst. Ze heeft het hart op de tong, blijkt ook weer aan tafel bij De Wereld Draait Door. De tafeldame van Matthijs mag een onderwerp aansnijden dat voor haar actueel is. Voor Ryanne is dat de huizenmarkt, of eigenlijk het gebrek daaraan. Het leveren een paar hilarische eerste minuten van de talkshow op.

België neemt voorschot op curling

De wereld is in de ban van de Olympische Winterspelen. Niet alleen de volwassenen zijn non-stop bezig met het sportevenement, ook kinderen zijn gek op de atleten. Of ze willen zélf atleten worden. Zoals twee kleine kinderen uit België. Ze maken zich alvast op voor de Olympische Spelen van 2038.


Views

100+

Eerste olympische homoseksuele kus op tv te zien
Likeability of 5

Camera videoEerste olympische homoseksuele kus op tv te zien

Kenworthy: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv."

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

Kus

Voor het eerst is er tijdens de Olympische Spelen een homoseksuele zoen op televisie te zien. De Amerikaanse slopestyle-skiër Gus Kenworthy kuste na zijn run zijn vriend.

Op Twitter schrijft hij: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv, maar voor de allereerste keer kunnen de kinderen van nu het wel!"

Ketting

Tijdens een van zijn optredens krijgt zanger Elton John plots een ketting naar zijn gezicht gegooid. Waarschijnlijk wilde de gooier in kwestie zijn idool een cadeau geven, maar John was er niet zo blij mee...

Zijlstra

In het televisieprogramma Zondag met Lubach werd zondag aandacht geschonken aan het vertrek van de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra. De aanleiding was dat hij had gejokt over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met president Poetin, waar hij zelf helemaal niet bij was.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

9-jarige vangt 34 gedumpte konijnen op

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

17 FEB 2018

Voeren, hokken schoonmaken en nagels knippen, de 9-jarige Jente uit het Overijsselse De Lutte doet het allemaal voor haar 34 kleine vriendjes. Het cavia- en konijnenasiel in haar buurt ging dicht en de dieren moesten ergens heen.

Uiteraard zat er maar één ding op: de konijnen moesten gezellig bij de kleine blondine komen wonen. Moeder Maaike vond het een goed idee om een helpende hand te bieden in tijden van nood, maar ondertussen is dat wel ietsje uit de hand gelopen.

In de garage van het Overijsselse huis huppelen nu vierendertig pluizenballetjes rond. Echt veel vindt het gezin het overigens niet: „ Er kunnen er nog wel wat bij. Misschien een stuk of vijftig, dat moet wel passen”, vertelt Maaike aan De Telegraaf. De passie voor de dieren is zo groot dat moeder en dochter nu hun eigen opvangcentrum willen starten: „Maar zover is het nog niet, eerst hopen we op genoeg donaties om de ’afdankertjes’ een fijn thuis te bieden."

Goede opvang van belang

Om geld in te zamelen, verkoopt Jente kinderboeken over haar lievelingsdieren. De Stichting Konijnenbelangen heeft moeder en dochter ook een aantal boeken cadeau gedaan om te verkopen. Volgens Maaike is het heel belangrijk dat er weer een goede opvang komt in de omgeving. „De eigenaren van het asiel in de buurt gingen met pensioen en sindsdien is er in deze omgeving eigenlijk geen goede opvanglocatie”, zegt ze.

Veel mensen lijken nog steeds niet stil te staan bij de verantwoordelijkheid die een huisdier met zich meedraagt. „Deze beestjes zijn vaak een impulsaankoop. ’Ze zijn zo schattig’, hoor je dan als reden. Maar zodra ze groter zijn, beginnen mensen te zeuren over stank en andere dingen. Tja, dat wist je toch ook meteen al, denk ik dan. Helaas is dat blijkbaar niet het geval en krijgt men wel eens spijt. Ze worden dan in de natuur losgelaten of naar een asiel gebracht.”

Werkneemster

Voor het toekomstige bedrijf heeft Maaike in ieder geval alvast één goed ingewerkte en gemotiveerde werkneemster. Iedere ochtend voert Jente de 34 konijnen, ze verschoont de hokken zo nu en dan en helpt met het knippen van de nagels.


likelove
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avatar

Views

200+

Amerikaanse talkshowhost Seth Meyers naar Amsterdam. / AFP

Amerikaanse talkshowhost Seth Meyers naar Amsterdam

De komiek heeft een speciale band met Amsterdam. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 FEB 2018

De Amerikaanse talkshowhost Seth Meyers komt naar Amsterdam voor twee shows in Carré. De komiek en presentator zal ter ere van het 25-jarige jubileum van Boom Chicago op 14 juli een optreden geven.

Speciale band

Meyers heeft een speciale band met Boom Chicago, een Engelstalig komediegezelschap in Amsterdam. Begin jaren negentig zette hij hier zijn eerste stappen in stand-upcomedy.

In 2001 keerde Meyers terug naar de Verenigde Staten en sloot hij aan bij de sketch-comedyshow Saturday Night Live als imitator. Inmiddels is Meyers een bekend gezicht op de Amerikaanse televisie en presenteert hij op NBC zijn eigen latenightshow.

Jubileumprogramma

De 44-jarige Meyers is de openingsact van een speciaal jubileumprogramma van Boom Chicago. De kaartverkoop voor de show begint vrijdag. De opbrengst daarvan gaat naar een theaterschool voor kinderen met autisme.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

57

Droomjob-alert: Flamingo's verzorgen op de Bahama's

Vacature: Flamingo's verzorgen op de Bahama's

Droomjob-alert: Flamingo's verzorgen op de Bahama's. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

15 FEB 2018

Tegen betaling flamingo's verzorgen op de Bahama's, klinkt dat niet als muziek in je oren? Maak nu je droom waar en laat jezelf volledig omringen door roze vogels! Het Baha Mar resort op de Bahama’s is namelijk op zoek naar een ‘Chief Flamingo Officer’, zo blijkt uit het vacatureoverzicht op de website van het hotel.

Flamingo's verzorgen

Bij deze baan verzorg je de flamingo’s in het beschermde natuurreservaat dat bij het hotelcomplex ligt. Verder leg je bezoekers uit hoe een reservaat werkt en hoe belangrijk het is dat deze dieren blijven voortbestaan.

Voor je meteen helemaal wild wordt en een brief begint te schrijven: je krijgt de functie niet zomaar. Je hebt een diploma in zoölogie nodig en vijf jaar ervaring in het verzorgen van exotische vogels.

Vind jij jezelf uitermate geschikt voor deze job? Solliciteren kan hier. En is het net een beetje te hoog gegrepen voor je? Dan kun je de dieren alsnog aanschouwen door lekker een vakantie te boeken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Cheeseburger en Fristi verdwijnen uit Happy Meal

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 FEB 2018

De cheeseburger, Chocomel en Fristi verdwijnen uit de Happy Meal van McDonald's. Het kindermenu krijgt wereldwijd een flinke update om de hoeveelheid suiker, vet en zout terug te dringen.

Gezond

McDonald's staat wereldwijd onder druk om gezondere opties aan te bieden, vooral voor kinderen. Om die reden wil het bedrijf in alle 120 landen waar het actief is geleidelijk het mes zetten in de samenstelling van zijn Happy Meal.

Uiterlijk in 2022 moet minstens 50 procent van de Happy Meals in verschillende landen voldoen aan de nieuwe gezondheidseisen. Dat betekent dat ze maximaal zeshonderd calorieën bevatten. Van die calorieën mag niet meer dan 10 procent uit verzadigde vetten en 10 procent uit toegevoegde suikers komen. Ze mogen niet meer dan 650 milligram zout bevatten.

Chocomel

Om die reden verdwijnt de cheeseburger als vaste menu-optie, zo licht een woordvoerster toe. Verder verdwijnen in Nederland dus ook Chocomel en Fristi als optie bij de Happy Meals. Buiten het menu om bestellen kan overigens nog wel.


Views

300+

Ter Mors in tranen na goud: 'Kom pap, help me'.

Camera videoTer Mors in tranen na goud: 'Kom pap, help me'

Tijdens de rit vroeg Ter Mors haar vader om hulp. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

15 FEB 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van donderdag.

Tranen

Jorien ter Mors wist woensdag met een spetterende tijd de gouden plak op de 1.000 meter schaatsen te bemachtigen. In de avond doet ze haar verhaal bij Studio Sportwinter, een programma van de NOS. In tranen vertelt ze over haar overleden vader en de kracht die ze uit hem put.

Schietpartij

Tijdens een schietpartij op een school in Florida zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Scholieren zochten beschutting in klaslokalen en stonden doodsangsten uit. De politie kwam om ze te bevrijden.

Kleintje pils

Het dweilorkest 'Kleintje pils' is afgereisd naar Pyeongchang en steelt daar de show met hun optredens. De Koreanen genieten met volle teugen van het enthousiasme van de heren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

2k+