Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 8 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Kerkklok met hakenkruis kost burgemeester baan

In het Duitse plaatsje Herxheim am Berg wordt nog steeds een een Hitlerklok geluid in de plaatselijke kerk. De klok ziet een groot deel van de inwoners het liefste in een museum verdwijnen, maar daar was burgemeester Ronald Becker het niet mee eens. Zijn verdediging van de klok heeft hem nu zijn baan gekost.

https://twitter.com/RBMORD/status/905493751954636800

Hakenkruis

De klok hangt al sinds 1934 in de Sint-Jakobuskerk in Herxheim am Berg en weegt maar liefst 240 kilo. Toentertijd had de Duitse staat hem laten maken nadat oude klokken verloren waren gegaan door toedoen van een brand. Op de klok werd ook een hakenkruis en de tekst ‘Alles fuer’s Vaterland – Adolf Hitler’ aangebracht. Dat was gebruikelijk in die tijd.

Goed

Een oud-organist wees de plaatselijke media op de klok en stelde voor dat de klok naar het museum werd gebracht. Becker was het daar echter niet mee eens. Hij vond het juist bijzonder dat de klok de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Andere klokken werden in de oorlog omgesmolten voor het maken van wapens. Volgens hem denkt iedereen bij Adolf Hitler altijd aan de vervolging van de Joden, maar er zijn ook goede dingen ingebracht die nog steeds gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld deze klok.

Afstand

Op zijn stelling werd geschokt gereageerd door Joodse organisaties. De partij van Becker en de hele gemeenteraad namen afstand van hem. Volgens Becker is alles uit zijn verband gerukt en vertolkte hij slechts de mening van een 95-jarige inwoner van Herxheim.

Becker besloot deze week op de stappen met de boodschap dat het nationaal-socialisme ver van hem af staat. Wat er met de klokken gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.