In het nieuws

Het leed dat hospiteren heet

Met je gefakete overtuigende glimlach stap je bij volslagen onbekenden in huis om te 'solliciteren' voor die felbegeerde kamer. Credit: Eefje Savelkoul

Foto van 'Hester Ramaker'

24 AUG 2017

Velen die niet meer thuis wonen hebben dit moeten doen: hospiteren. Met je goede gedrag en je gefakete overtuigende glimlach stap je bij volslagen onbekenden in huis om te 'solliciteren' voor die felbegeerde vrije kamer.

Of kamertje, als je pech hebt. Een snelle zoektocht op verschillende websites waar kamers aangeboden worden, leert je dat er zeer schappelijke kamers zijn van ongeveer 15m2 voor een bedrag van rond de 300 euro. Maar ze zijn er ook van 6m2 voor honderden euro's meer.

Genoeg variatie, zullen we maar zeggen.

Honderden reacties

Nadat je ongeveer tien keer hebt gereageerd op een kamer, heb je vaak wel een aantal uitnodigingen binnen. Daar moet je soms ook maar een beetje geluk mee hebben, want het komt voor dat er letterlijk honderden reacties binnen komen op een kamer. Maar als jij dan een van die uitverkorenen bent, baan je je een weg naar het adres en zie je jezelf voor een onbekende voordeur staan.

Voordeur

En achter dat soort voordeuren gebeuren de raarste dingen. Uiteraard zijn daar de standaard vragen als: „Als je een stuk fruit zou zijn, welke zou je dan zijn en waarom?” en „Welke kleur tandenborstel heb je?” maar ook „Wat heb je ons huis te bieden?”. Kutvragen, dat klopt, maar verzin een leuk antwoord en je bent er weer vanaf.

Maar er zijn ook mensen die in wel heel bijzondere situaties terecht komen. Metro zet er een aantal op een rij.

Meer dan een huisgenoot

Esther (21) zocht drie jaar geleden naar een kamer in Utrecht. Haar tweede poging bracht haar naar een kelderkamer in een huis met twee wat oudere meiden en een jongen. „Het leek een super leuk huis en de mensen waren ook wel aardig. De kamer in de kelder zag er wel wat grimmig uit maar over het algemeen had ik een goed gevoel. Het enige dat ik een beetje raar vond, was dat ik er alleen zat. Maar ze verzekerden mij dat er ook nog andere rondes waren.”

„Na de rondleiding gingen we zitten en dronken we een wijntje en een biertje. Na een tijdje zei een van hen: 'We willen je nog iets vragen. Ben jij er wel voor in om zo nu en dan wat spannende dingen te doen met ons als huisgenoten?' In eerste instantie dacht ik dat het een grap was, maar ze keken mij erg serieus aan. Ik heb ze vriendelijk bedankt, mijn spullen gepakt en de voordeur achter mij dichtgetrokken. Twee dagen later had ik gelukkig een andere kamer gevonden, in een heel fijn huis.”

Verkeerde voordeur

Pauline (23) zocht op haar achttiende naar een kamer in Delft. ,,Toen ik onderweg was naar een hospiteeravond viel mijn telefoon uit. Hierdoor kon ik het exacte adres niet meer terugzoeken. Ik wist nog wel dat het op de de Jacoba van Beierenlaan was in een studentencomplex. Van het huisnummer was ik iets minder zeker, maar ik dacht het nog net onthouden te hebben."

,,Dus ik belde aan bij een studentenhuis (het verkeerde studentenhuis) en zei heel enthousiast dat ik voor de hospiteeravond kwam. De student die open deed gaf me meteen een biertje maakte een foto van me (want zo ging dat altijd bij hospiteeravonden) en zei dat ik erbij kon komen zitten. Ik vond het gek dat ze nog aan het eten waren, maar de studenten zeiden (stuk of 8) dat ik wat vroeg was en dat ze me zo alleen maar beter konden leren kennen. Ik moest maar gewoon wat over mezelf vertellen. Dus ik deed dat, heel enthousiast, terwijl het hele huis naar mij luisterde. Na een uurtje waren ze klaar met avondeten en verplaatste ze zich naar de TV om daar een voetbalwedstrijd te gaan kijken. Nog steeds stelden ze allemaal vragen aan mij en bleef ik maar leuk meedoen en over mezelf vertellen. Bij het begin van de voetbalwedstrijd vroeg ik nogmaals waar alle andere studenten bleven voor de hospiteeravond. En toen vertelde ze mij eindelijk, na meer dan anderhalf uur, dat er helemaal geen hospiteeravond was en dat ze me in de maling hadden genomen."

,,Gelukkig kon ik daar m’n telefoon opladen en zag ik uiteindelijk dat de hospiteeravond aan de overkant was. Ik kon er wel om lachen en uiteindelijk ben ik op de Jacoba van Beierenlaan in een ander studentenhuis terecht gekomen."

Lucifer

Walt (18) zocht ongeveer twee maanden geleden naar een kamer in Utrecht. Tijdens zijn hospiteer-ervaring kwam hij terecht in een typisch mannenhuis met posters van naakte vrouwen aan de muur. „De avond begon pas om 23:00 uur en overal lagen bierflesjes. Samen met 3 andere jongens zat ik in een kamer. Ze stelden de standaard rare vragen die je op een hospiteeravond verwacht. Maar na een tijdje begonnen ze lucifers uit te delen aan mij en de andere hospitanten. Wat bleek? We moesten de lucifer aansteken en zo snel mogelijk alles over onszelf vertellen wat we maar konden bedenken. We moeten doorgaan tot de lucifer uitging of dat we hem zelf uit moesten blazen om onze vingers niet te verbranden.”

„Naast de luciferpresentatie moest ik ook een keer vechten met nepzwaarden. De uitkomst van het duel zou geen invloed hebben op de uiteindelijke keuze. Dat bleek wel, want ik won. Maar de kamer heb ik niet gekregen."

In de doofpot

Quirine (19) hospiteerde zo'n twee weken geleden in Utrecht. „We waren denk ik met wel vijftig mensen in totaal. Toen ik binnen kwam, merkte ik direct dat ik niet in het plaatje paste. Maar je denkt: ik wil een kamer, zet je er overheen. In de loop van de avond kwam een bewoner de kamer binnen met de mededeling dat we even niet de gang in mochten lopen 'wegens omstandigheden'. Toen ik daarna door het raam keek, zag ik een meisje dat afgevoerd werd door ambulancebroeders. Er werd heel vaag over gedaan en eigenlijk mocht niemand hier iets van weten.”

„Nadat het meisje weg was, werd er vervolgens gedaan alsof er niets aan de hand was. Iedereen zat nog met elkaar te babbelen en plots werden overal joints opgestoken. Misschien vinden andere mensen dit de normaalste zaak van de wereld, maar ik wist dat dit voor mij het punt was om te vertrekken. Ik heb verder niemand meer over het meisje gehoord.”


Gewonden bij schietpartij op school in VS

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

38 MIN

Een in het zwart geklede scholier heeft op zijn school in Californië het vuur geopend. Daarbij zijn volgens politie en medische hulpverleners zes mensen gewond geraakt, onder wie drie zeer ernstig.

Volgens de politie is de inmiddels gearresteerde dader van Aziatische afkomst en handelde hij naar het zich laat aanzien alleen, berichtte NBC. Hij is gewond geraakt en ligt in een ziekenhuis.

Veel schietpartijen


Persoon opgepakt in trein bij Eindhoven

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De politie heeft in een trein in Eindhoven iemand aangehouden. Het treinverkeer van en naar Eindhoven werd eerder stilgelegd vanwege de zoektocht naar een gesignaleerd persoon".

Er rijden voorlopig nog even geen treinen, want er wordt nog gezocht naar „mogelijke voorwerpen", meldt de politie. Volgens BN De Stem is een man van rond de 35 met een Action-tas afgevoerd. De tas zou in beslag zijn genomen.

Zwaarbewapende teams


Oppositie nog steeds niet blij met stikstofaanpak

Het kabinet in debat over de stikstofproblematiek / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Volgens verschillende oppositiepartijen deugen de stikstofmaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd niet. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet woensdag presenteerde.

Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Het zijn uiteenlopende redenen voor de oppositie om de maatregelen te wantrouwen. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

'Getreuzel'


Rekening op de mat? Die openen we meteen!

Rekening op de mat? Die openen we meteen!

Foto: Sean Gladwell

Foto van 'Quincy Brouwer'

1 UUR

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zijn rekeningen meteen bij ontvangst opent.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van incasso- en gerechtsdeurwaardesorganisatie Flanderijn.


Boze klant slaat 14-jarige pizzabezorger

Een rij scooters van het bedrijf waar Siam pizza voor bezorgt / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een 14-jarige pizzabezorger gaat voorlopig niet meer aan het werk. Hij werd vrijdagavond toegetakeld door een klant die niet zou hebben betaald.

Siam, zoals de pizzabezorger heet, werkt voor een pizzaketen in Amersfoort. Vrijdagavond bezorgde hij een bestelling in zijn stad. Omdat de bestelling via de Thuisbezorgd was gedaan, ging de jongen er vanuit dat er al voor de pizza was betaald. Na de bezorging, kwam Siam erachter dat dit niet het geval was, vertelt hij aan AD Amersfoort.

Met zijn manager checkt hij of er inderdaad niet betaald is en dat blijkt het geval. Ze bellen de bestellers, maar er wordt niet opgenomen. Na zijn dienst gaat Siam terug om de verschuldigde 19 euro alsnog op te halen. Dat loopt al snel uit de hand.


Cocaïne in omgebouwde accu gevonden bij Duitse grens

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Bij drugscontroles aan de grensovergang Oldenzaal-Bad Bentheim heeft de Duitse politie onder meer 3 kilo cocaïne in een omgebouwde autoaccu gevonden en drie smokkelverdachten opgepakt.

De verdachten werden woensdag na een controle aangehouden en zijn donderdag op gezag van de onderzoeksrechter in de Duitse stad Nordhorn in voorlopig hechtenis genomen. Onder hen bevindt zich een 32-jarige Nederlander.

Daarnaast zijn een 32-jarige Litouwer en een 37-jarige Bulgaar aangehouden wegens de smokkel van verdovende middelen van Nederland naar Duitsland. Volgens de politie in Bad Bentheim bedraagt de straatwaarde van de in beslag genomen 5 kilo cocaïne, 20 kilo MDMA en 47 gram crystal meth circa 600.000 euro.


Pepperspray in eigen ogen en ongemakkelijke eerste straatpatrouilles

Bart en Louanne tijdens een van hun eerste straatpatrouilles / BNNVARA

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Nieuwe turbulente serie over acht jonge dienders aan de Politieacademie wringt, schuurt, ontroert en is bovenal levensecht.

Je ziet hem zichtbaar slikken en even diep ademhalen voordat hij die allereerste keer in z’n uniform naar binnen gaat, ergens in een flatgebouw in Rotterdam Zuid. „Voordat ik het goed en wel doorhad, had ik ineens een handboog in m’n handen. Zwaar ding wel, hoor.” Bart begon mei 2018 aan de Politieacademie en is een van de acht hoofdrolspelers in de documentaireserie Dienders, vanaf donderdag te zien bij BNNVARA op NPO3. In hun eerste jaar zijn ze bijna 24/7 gevolgd door regisseurs Daniël Aiss en Veerle Neger, die het achttal en hun ontwikkeling én falen zowel integer als confronterend in beeld brachten.

Pijnlijk wel die pepperspray, vond ook Louanne


Likeability of5

Brutale aap bestelt spullen via telefoon verzorger

De aap doet de term 'brutale aap' eer aan / Pexels

Foto van 'Metro'

3 UUR

We kennen allemaal de term 'brutale aap'. Of de term klopt, daar hoef je niet meer aan te twijfelen. In China bestelde een brutale primaat eten via de telefoon van zijn verzorger.

Verzorger Lv Mengmeng was best even ondersteboven toen ze op haar telefoon een bestelling vond. Ze werkt in het Yancheng Wildlife Animal World in Jiangsu in het oosten van China. Ironisch genoeg verliet ze de ruimte waar haar telefoon nog lag om eten te halen voor de baviaan.

Het zoogdier kon blijkbaar niet langer wachten op voedsel en besloot het heft in eigen handen te nemen. Op de telefoon stond nog een lijst met boodschappen in haar app Taobao. Deze app lijkt op bijvoorbeeld Amazon.com. Mengmeng had haar boodschappen alvast in het digitale mandje gedaan en was aan het wachten tot Single Day. Op die dag zijn er namelijk fikse kortingen.


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


'Russische rol bij MH17 steeds duidelijker'

Fred Westerbeke tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:45

Er komt een steeds duidelijker beeld van de betrokkenheid van Moskou bij het neerhalen van de MH17. Dat komt onder meer door de tapgesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) donderdag heeft gepubliceerd van Russische separatisten in Oost-Oekraïne. 

Dat zegt Piet Ploeg, die optreedt als woordvoerder van de nabestaanden.

Levering raketten


Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 13:39

Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

Octo Tentakel


Likeability of6

Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:45

Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

Niet te geloven


love
user_bea07c46c54f011614e9baca4369d8a228ee901b_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:20

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

Niet beschermd


Likeability of5

Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

Zino op het station. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:49

Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

'Zino blijft bij ons'


love
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Likeability of3

Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:22

De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Vernielingen


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:07

Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

Gevoelstemperatuur lager


Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

VANDAAG, 07:15

Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

„Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

Complicaties