Stereotypering in reclames; harder optreden

Stereotypering in reclames; harder optreden

Foto: Videostill uit OHRA reclame

Foto van 'Metro'

27 JUL 2017

In Engeland wil men harder optreden tegen stereotypering in advertenties. De Britse Reclame Code Commissie vindt dat in de meeste reclames het seksisme heel duidelijk te zien is. Het mannelijk of vrouwelijke geslacht wordt te typerend neergezet en daardoor zouden kijkers het idee krijgen dat je bepaalde dingen alleen kunt doen omdat je het geslacht hebt wat daar bij ‘hoort’.

Subjectief

De vakbonden uit de Britse reclamesector vinden dit een goed idee, maar weten niet in hoeverre het echt haalbaar is. Zij stellen dat het gaat om een subjectief gebied: wat de een als stereotyperend ervaart, hoeft voor de ander niet zo te voelen.

Klachten

De Code Commissie heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een rits aan klachten over verschillende reclames. Een aantal voorbeelden van die reclames uit Engeland en andere landen op rij.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Baby

Veel Britten waren geagiteerd over deze reclame van een babyvoedingsmerk, die wij in Nederland ook op de buis hebben kunnen zien. Volgens velen wordt de opvatting gewekt dat mannen echte rekenwonders worden en bergen kunnen beklimmen, terwijl meisjes ballerina’s willen worden.

Keuren

In China was er ook commotie over een commercial. Een bruid en bruidegom staan op het punt om in het huwelijksbootje te stappen, maar niet voordat moeders de bruid van top tot teen inspecteert. Volgens Chinezen is het seksistisch en walgelijk.

Sexy

Dan een voorbeeld uit eigen land. Het reclame spotje van OHRA, dat later teruggetrokken werd. In dat spotje is een sexy vrouwelijke dokter te zien.

Coca-cola

Ook een reclame van Coca Cola komt niet goed uit de bus. Men is gefrustreerd dat de man zijn bovenlichaam ontbloot en de vrouwen er smachtend naar kijken. Tegenwoordig heeft Coca-cola een reclame waarin een man en een vrouw smachtend naar een andere man kijken.


Views

2

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

9-jarige vangt 34 gedumpte konijnen op

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 10:14

Voeren, hokken schoonmaken en nagels knippen, de 9-jarige Jente uit het Overijsselse De Lutte doet het allemaal voor haar 34 kleine vriendjes. Het cavia- en konijnenasiel in haar buurt ging dicht en de dieren moesten ergens heen.

Uiteraard zat er maar één ding op: de konijnen moesten gezellig bij de kleine blondine komen wonen. Moeder Maaike vond het een goed idee om een helpende hand te bieden in tijden van nood, maar ondertussen is dat wel ietsje uit de hand gelopen.

In de garage van het Overijsselse huis huppelen nu vierendertig pluizenballetjes rond. Echt veel vindt het gezin het overigens niet: „ Er kunnen er nog wel wat bij. Misschien een stuk of vijftig, dat moet wel passen”, vertelt Maaike aan De Telegraaf. De passie voor de dieren is zo groot dat moeder en dochter nu hun eigen opvangcentrum willen starten: „Maar zover is het nog niet, eerst hopen we op genoeg donaties om de ’afdankertjes’ een fijn thuis te bieden."

Goede opvang van belang

Om geld in te zamelen, verkoopt Jente kinderboeken over haar lievelingsdieren. De Stichting Konijnenbelangen heeft moeder en dochter ook een aantal boeken cadeau gedaan om te verkopen. Volgens Maaike is het heel belangrijk dat er weer een goede opvang komt in de omgeving. „De eigenaren van het asiel in de buurt gingen met pensioen en sindsdien is er in deze omgeving eigenlijk geen goede opvanglocatie”, zegt ze.

Veel mensen lijken nog steeds niet stil te staan bij de verantwoordelijkheid die een huisdier met zich meedraagt. „Deze beestjes zijn vaak een impulsaankoop. ’Ze zijn zo schattig’, hoor je dan als reden. Maar zodra ze groter zijn, beginnen mensen te zeuren over stank en andere dingen. Tja, dat wist je toch ook meteen al, denk ik dan. Helaas is dat blijkbaar niet het geval en krijgt men wel eens spijt. Ze worden dan in de natuur losgelaten of naar een asiel gebracht.”

Werkneemster

Voor het toekomstige bedrijf heeft Maaike in ieder geval alvast één goed ingewerkte en gemotiveerde werkneemster. Iedere ochtend voert Jente de 34 konijnen, ze verschoont de hokken zo nu en dan en helpt met het knippen van de nagels.


like
user_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avatar

Views

100+

Amerikaanse talkshowhost Seth Meyers naar Amsterdam. / AFP

Amerikaanse talkshowhost Seth Meyers naar Amsterdam

De komiek heeft een speciale band met Amsterdam. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse talkshowhost Seth Meyers komt naar Amsterdam voor twee shows in Carré. De komiek en presentator zal ter ere van het 25-jarige jubileum van Boom Chicago op 14 juli een optreden geven.

Speciale band

Meyers heeft een speciale band met Boom Chicago, een Engelstalig komediegezelschap in Amsterdam. Begin jaren negentig zette hij hier zijn eerste stappen in stand-upcomedy.

In 2001 keerde Meyers terug naar de Verenigde Staten en sloot hij aan bij de sketch-comedyshow Saturday Night Live als imitator. Inmiddels is Meyers een bekend gezicht op de Amerikaanse televisie en presenteert hij op NBC zijn eigen latenightshow.

Jubileumprogramma

De 44-jarige Meyers is de openingsact van een speciaal jubileumprogramma van Boom Chicago. De kaartverkoop voor de show begint vrijdag. De opbrengst daarvan gaat naar een theaterschool voor kinderen met autisme.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

57

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Droomjob-alert: Flamingo's verzorgen op de Bahama's

Vacature: Flamingo's verzorgen op de Bahama's

Droomjob-alert: Flamingo's verzorgen op de Bahama's. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

15 FEB 2018

Tegen betaling flamingo's verzorgen op de Bahama's, klinkt dat niet als muziek in je oren? Maak nu je droom waar en laat jezelf volledig omringen door roze vogels! Het Baha Mar resort op de Bahama’s is namelijk op zoek naar een ‘Chief Flamingo Officer’, zo blijkt uit het vacatureoverzicht op de website van het hotel.

Flamingo's verzorgen

Bij deze baan verzorg je de flamingo’s in het beschermde natuurreservaat dat bij het hotelcomplex ligt. Verder leg je bezoekers uit hoe een reservaat werkt en hoe belangrijk het is dat deze dieren blijven voortbestaan.

Voor je meteen helemaal wild wordt en een brief begint te schrijven: je krijgt de functie niet zomaar. Je hebt een diploma in zoölogie nodig en vijf jaar ervaring in het verzorgen van exotische vogels.

Vind jij jezelf uitermate geschikt voor deze job? Solliciteren kan hier. En is het net een beetje te hoog gegrepen voor je? Dan kun je de dieren alsnog aanschouwen door lekker een vakantie te boeken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Cheeseburger en Fristi verdwijnen uit Happy Meal

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 FEB 2018

De cheeseburger, Chocomel en Fristi verdwijnen uit de Happy Meal van McDonald's. Het kindermenu krijgt wereldwijd een flinke update om de hoeveelheid suiker, vet en zout terug te dringen.

Gezond

McDonald's staat wereldwijd onder druk om gezondere opties aan te bieden, vooral voor kinderen. Om die reden wil het bedrijf in alle 120 landen waar het actief is geleidelijk het mes zetten in de samenstelling van zijn Happy Meal.

Uiterlijk in 2022 moet minstens 50 procent van de Happy Meals in verschillende landen voldoen aan de nieuwe gezondheidseisen. Dat betekent dat ze maximaal zeshonderd calorieën bevatten. Van die calorieën mag niet meer dan 10 procent uit verzadigde vetten en 10 procent uit toegevoegde suikers komen. Ze mogen niet meer dan 650 milligram zout bevatten.

Chocomel

Om die reden verdwijnt de cheeseburger als vaste menu-optie, zo licht een woordvoerster toe. Verder verdwijnen in Nederland dus ook Chocomel en Fristi als optie bij de Happy Meals. Buiten het menu om bestellen kan overigens nog wel.


Views

300+

Ter Mors in tranen na goud: 'Kom pap, help me'.

Camera videoTer Mors in tranen na goud: 'Kom pap, help me'

Tijdens de rit vroeg Ter Mors haar vader om hulp. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

15 FEB 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van donderdag.

Tranen

Jorien ter Mors wist woensdag met een spetterende tijd de gouden plak op de 1.000 meter schaatsen te bemachtigen. In de avond doet ze haar verhaal bij Studio Sportwinter, een programma van de NOS. In tranen vertelt ze over haar overleden vader en de kracht die ze uit hem put.

Schietpartij

Tijdens een schietpartij op een school in Florida zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Scholieren zochten beschutting in klaslokalen en stonden doodsangsten uit. De politie kwam om ze te bevrijden.

Kleintje pils

Het dweilorkest 'Kleintje pils' is afgereisd naar Pyeongchang en steelt daar de show met hun optredens. De Koreanen genieten met volle teugen van het enthousiasme van de heren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

2k+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Schip vaart tegen enorme golven op de Noordzee

Camera videoSchip vaart tegen enorme golven op de Noordzee

De Britse kustwacht komt hoge golven tegen. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

14 FEB 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van woensdag.

Golven

Een schip van de Britse kustwacht vecht tegen behoorlijke golven op de Noordzee.

Gorilla

In de nieuwe bioscoopfilm 'Rampage' vecht acteur Dwayne The Rock Johnson samen met een gorilla tegen enorme monsters, en dat ziet er best wel tof uit.

Furby's

Een Britse man heeft naar eigen zeggen 'teveel tijd' gestoken in het maken van een orgelspel waarin furby's de hoofdrol spelen. Overigens deed hij dat met liefde en is hij blij met het eindresultaat.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Hond redt baasje van beer maar overlijdt zelf

Een Engelse Setter. Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

14 FEB 2018

We noemen honden niet voor niets onze trouwe viervoeters, dat heeft de Engelse Setter Pete op heldhaftige wijze bevestigd. Pete redde zijn baasje tijdens een wandeling in een natuurgebied in New York van een beer, maar kwam daardoor zelf om het leven.

„Waarschijnlijk rook en hoorde de beer ons niet door de hevige regenval" schrijft het baasje van Pete op social media. „Hij voelde zich duidelijk bedreigd en draaide zich om." De man maakte die dag een wandeling met een aantal andere hondenbezitters. Tot op het allerlaatste moment had niemand door dat er een beer in de buurt was. Het baasje van Pete omschrijft hoe de hond direct de aandacht trok van de beer, zodat de andere honden en mensen weg konden komen.

Hij zegt: „Zodra ik zag dat zij veilig waren, ben ik teruggegaan en jaagde de beer weg maar Pete was zwaargewond. Ik heb hem teruggekregen op het hoofdpad en met hulp van Cathi en Kate kregen we hem vrij snel in een auto onderweg naar het ziekenhuis."

Daar bleek dat de hond ernstig gewond was aan zijn ruggengraat. Als de oude hond de operatie op zijn leeftijd überhaupt zou overleven, zou hij waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen. Het baasje dat in principe zijn eigen leven te danken heeft aan zijn viervoeter, moest nu beslissen over het leven van de hond. „We besloten dat het beter was hem te laten gaan" schrijft de man. Die middag is Pete ingeslapen.

Het verhaal van de hond emotioneert veel mensen op social media en Pete is omgedoopt tot een ware held.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+