Nieuwssnack

TV-avond: ‘gezellig’ stel Helemaal Het Einde

Camera videoTV-avond: ‘gezellig’ stel Helemaal Het Einde

Dit zijn de Posjes. Bjorn, Stephan, Tygo en Ilona / Olivier Thijssen

Foto van 'Erik Jonk'

19 JUN 2017

Of er nog iets op tv is deze maandagavond? Zeker wel! Metro selecteert iedere dag de drie leukste, beste of apartste programma's die je zeker moet gaan zien. Of later terugkijken natuurlijk.

Zuchten om een huwelijk

Er gebeurt de laatste tijd genoeg in Helemaal Het Einde. Jeroen van der Kooij die gewond raakt door een instortende watertankstellage; de familie Pos die vijftienduizend flessen bubbeltjeswijn naar Nederland gaan verschepen (succes!)… wat zal er maandagavond in Chili aan de hand zijn? In ieder geval wordt er diep gezucht door de familie Pos. Zij zien het leven in de natuur van La Sirena niet echt meer zitten. En dat levert weer hilarisch televisie op tussen man en vrouw.

Voor wie het miste: in Helemaal Het Einde worden drie gezinnen gevolgd die een nieuw bestaan proberen op te bouwen in het Zuid-Amerikaanse land.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Waar en wanneer: 20.39 uur op RTL 4

Regenboogklas van toplerares

Juf Kiet is streng, maar ook liefdevol. Dat moet ook wel als je haar klas op een Brabants dorpsschooltje ziet. De leerlingen komen overal vandaan. Niet uit Oss en Best, maar van Syrië tot Eritrea. Juf Kiet brengt hen de Nederlandse taal bij en laat de kinderen zien hoe het is om met elkaar om te gaan in een omgeving waar je niet wordt bedreigd door oorlog, armoede of honger. Dit werd vastgelegd in de internationaal gelauwerde documentaire De Kinderen van Juf Kiet.

Waar en wanneer: 20.00 uur op NPO 2

Travolta kaapt metro

The Taking of Pelham One Two Three is een filmklassieker uit 1974 maar maandag de remake uit 2009. Met een iets gewijzigde titel – 1 2 3 in plaats van uitgeschreven – gaat de film wel weer over een metrokaping. Belangrijkste personages zijn de leider van een criminele bende (John Travolta) en een onschuldige toezichthouder bij de New Yorkse metro (Denzel Washington).

Waar en wanneer: 20.29 uur op RTL 7


Views

38

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Baby kruipt over de snelweg in Vietnam

Camera videoBaby kruipt over de snelweg in Vietnam

Automobilisten schoten te hulp. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

27 MIN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van woensdag.

Baby

In Vietnam moest een aantal automobilisten plots op de rem doordat een baby over de snelweg kroop. Even later komt de moeder aangesneld om de baby in veiligheid te brengen.

Anouk

Anouk had dinsdagavond een verrassing in petto voor de kijkers van RTL Weer. Tijdens het programma zong Anouk haar nieuwe nummer Lente.

Wateroverlast

Tijdens werkzaamheden aan een snelweg in Californië werd per ongeluk een waterleiding geraakt. Na een halfuur ging de kraan eindelijk dicht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

10

Lees de Metro van 21 maart nu al online

Lees de Metro van 21 maart nu al online

Je kunt de Metro van morgen nu al online lezen. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De krant van morgen (woensdag 21 maart) staat vanaf nu online. Daarin staat een groot verhaal over Facebook en Cambridge Analytics. Dat laatste bedrijf heeft de Facebookgegevens van maar liefst 50 miljoen mensen in handen gekregen. Hoe kan dat en hoe ernstig is dat?

Verder kiest Nederland morgen zijn nieuwe volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad. Ook daar lees je alles over in de Metro van morgen.

De volledige krant is nu al hier te vinden.


Views

94

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Nieuwe Gorillaleider voor de Apenheul

Nieuwe Gorillaleider voor de Apenheul

Bao Bao, de nieuwe leider van de gorilla's in de Apenheul. / Apenheul

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

De gorilla's van de Apenheul hebben een nieuwe leider. Bao Bao, die uit de Taipei Zoo in Taiwan komt, zal de groep gaan leiden. Hij volgt de 24-jarige zilverrug Jambo op, die verhuist naar een andere dierentuin.

De 33-jarige Bao Bao heeft nog niet eerder een groep geleid en maakt nu achter de schermen kennis met de eerste vrouw. Later zal hij ook aan de andere gorillavrouwen geïntroduceerd worden.

Bao Bao is op jonge leeftijd illegaal uit het wild gehaald. In 1987, op tweejarige leeftijd, schonken de eigenaren de gorilla aan de Taipei Zoo.

Jambo

De oude leider, Jambo, had de groep maar liefst dertien jaar onder zijn hoede. In die tijd heeft hij gezorgd voor acht gezonde kinderen.

Nu zijn genen dermate goed vertegenwoordigd zijn in de groep, wordt het tijd voor Jambo om, samen met drie zonen, te verhuizen. Waar de 23-jarige zilverrug naartoe gaat, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

87

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

Rutte vergelijkt referendum met 'leuk kantklossen'

Mark Rutte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag 20 maart.

Kantklossen

Een nog al opmerkelijke uitspraak van premier Mark Rutte tijdens een interview met een EenVandaag over de afschaffing van het raadgevend referendum. Als hem wordt voorgelegd dat mensen het leuk vinden om mee te kunnen beslissen over dingen zoals de Sleepwet, komt hij met het volgende antwoord. „Spelshows op tv zijn ook leuk en kantklossen is ook leuk, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk toch om serieuze dingen." Interviewer Marc Belinfante deelde het fragment op social media, waarna er veel kritiek kwam op de uitleg van de minister president.

Gorilla met smetvrees

Ja, je leest het goed. Gorilla Louis uit de Philadelphia Zoo lijkt last van smetvrees te hebben. Hij loopt namelijk het liefst rechtop op twee poten en vooral als de grond heel modderig is, zo zeggen zijn verzorgers. Boven een wat modderig gedeelte in zijn verblijf, hebben de medewerkers zelfs een touw gehangen.

Gigakip

We blijven nog maar even bij de dieren. Dit keer niet omdat de haan in kwestie zich apart gedraagt, maar vooral omdat hij nog al een bezienswaardigheid is gezien zijn meer dan forse postuur.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

96

SGP haalt 'schandalig' filmpje offline na kritiek

Camera videoSGP haalt 'schandalig' filmpje offline na kritiek

De video is zondag offline gehaald. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

19 MAA 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

Offline

De SGP in het Friese Dantumadiel heeft een video verwijderd die zaterdag was geplaatst op het eigen Facebook-kanaal. In de video sprak Tom Bakker, lijsttrekker, over de gevolgen van echtscheidingen. Daarover kwam veel ophef.

Sneeuwval

Een plotselinge sneeuwbui verstoorde een rugby wedstrijd in het Engelse Yorkshire. De wedstrijd was een klein half uur aan de gang.

WiV

Arjen Lubach legt in zijn programma Zondag met Lubach uit hoe de politiek ons als burger ervan probeert te overtuigen voor te stemmen op het referendum op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+