Nederlander wil in 2018 eerste plastic uit zee halen

17 mei 2017 om 08:04 door Metro
Nederlander wil in 2018 eerste plastic uit zee halen
De Nederlander Boyan Slat. Foto: ANP.

De oceanen plasticvrij maken; dat is het doel van de Nederlander Boyan Slat. Dinsdagavond vertelde hij in RTL Late Night over zijn Ocean Cleanup, waarmee hij in 2018 hoopt de eerste kilo’s plastic uit zee te halen.

 

Plastic uit zee

„Het plan is om het plastic uit de zee te halen. We hebben vorige week gepresenteerd dat we het in plaats van in 10 jaar zelfs in 5 jaar op kunnen ruimen. De volgende stap is om het plastic te verwerken op het land om weer waarde aan het materiaal te geven.” In de uitzending laat Slat zien dat met het opgeviste plastic onder meer een zonnebril zou kunnen worden gemaakt.

Daarna vertelde Slat dat het systeem dat hij eerder presenteerde, inmiddels is aangepast: „Tijdens het hele proces, van idee naar werkelijkheid, zoeken we constant naar manieren om het beter te maken. De grootste uitdaging is altijd geweest: hoe maken we dat systeem nu aan de zeebodem vast? Dat is namelijk ontzettend diep, dus dat is best lastig.”

Verbeterd systeem

Hij legt uit dat het systeem nu niet aan de zeebodem wordt vastgemaakt, maar in een diepere waterlaag: „We ontdekten dat als je maar een paar honderd meter diep gaat de stroming daar al zo veel langzamer is, dat dat het systeem genoeg kan afremmen om zodoende aan de oppervlakte het plastic te kunnen vangen.” Daarmee wordt niet alleen het probleem opgelost, maar wordt het systeem volgens Slat ook effectiever.

In 2018 is het de bedoeling dat met het zuiveren van de zee wordt gestart.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!