In het nieuws

5 vragen over de nieuwe Privacywet. / ANP
Likeability of 3

5 vragen over de nieuwe Privacywet

Een stockproductie van de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR). Vanaf 25 mei gaan privacywaakhonden als de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) streng controleren of bedrijven en organisaties wel aan de wet voldoen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

22 MEI 2018

Over enkele dagen zal er in de gehele Europese Unie een nieuwe privacywet in werking treden. De bedoeling van deze algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is dat het de burgers van de EU een betere bescherming kan bieden tegen inbreuk op hun privacy.

Maar wat de wet precies voor gevolgen gaat hebben is voor de meeste mensen vooralsnog onduidelijk. Daarom besloot Metro om opheldering te vragen aan David Janssen, analist online veiligheid bij de VPN-gids, en Güven Erkaslan, jurist privacyrecht. Zij proberen aan de hand van vijf vragen duidelijkheid te verschaffen.

1. Wat is de AVG precies?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, ook wel AVG genoemd, is de nieuwe Europese privacywetgeving, die gaat gelden voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Deze regels treden in werking op 25 mei 2018, en de lidstaten zijn dus vanaf dan de hoofdverantwoordelijke voor het toezicht op deze regels. De al bestaande privacywetgeving in de verschillende lidstaten komen dus te vervallen. In Nederland gaat het dan om de Wet Bescherming persoonsgegevens.

2. Waarom wordt de AVG in het leven geroepen?

De maatschappij verandert voortdurend, technologie blijft zich ontwikkelen en de samenleving speelt zich steeds meer online af. Om de burger tegen deze ontwikkelingen te kunnen blijven beschermen is nieuwe wetgeving nodig.

„Daar komt bij dat de mogelijkheden die vandaag de dag nog tot onze beschikking staan, afstammen van privacywetgeving uit de jaren 90. Deze regelgeving is inmiddels flink verouderd en aan vervanging toe”, aldus Erkaslan. Het doel van de AVG is de rechten van Europese burgers beter te beschermen.

3. Wat betekent de AVG voor ondernemingen en organisaties?

De AVG is van toepassing op overheidsinstellingen, eenmanszaken, multinationals, MKB en goede doelen. De verordening zal verstrekkende gevolgen hebben voor de inbedding van gegevensbescherming binnen deze ondernemingen en organisaties.

Het betekent concreet dat ondernemingen en organisaties een administratie de verwerking van alle persoonsgegevens moeten gaan bijhouden. Het moet duidelijk zijn welke persoonsgegevens waar worden gebruikt, voor welke doeleinden, en hoelang ze worden bewaard. Janssen: „dit vraagt dus om een doordachte visie op de bescherming van persoonsgegevens door de verantwoordelijke ondernemingen.”

Ook moet er rekening worden gehouden met datalekken. Organisaties moeten een specifiek beleid opstellen waarin wordt bekeken hoe er met een eventueel datalek wordt omgegaan. Er moet onder andere worden vastgelegd wie intern verantwoordelijk is voor het oplossen van het datalek.

Indien ondernemingen en organisaties de bepalingen van de AVG schenden, zullen zij hoge boetes opgelegd krijgen.

4. Wat betekent de AVG voor consumenten?

De komst van de AVG moet het voor consumenten inzichtelijk maken wat er precies met zijn persoonsgegevens gebeurt. „Organisaties kunnen persoonsgegevens niet langer voor allerlei doeleinden gebruiken, maar zijn gebonden aan een specifiek doel waarvoor de gegevens zijn verkregen. Ze mogen niet langer zomaar worden verstrekt aan derde partijen”, zegt Erkaslan.

5. Wat zijn de eventuele voor en nadelen van de wet voor de consument?

In de praktijk zullen consumenten vooral voordelen ondervinden aan de komst van de AVG. „Al zullen veel veranderingen niet direct concreet merkbaar zijn. Het is voornamelijk een administratieve last voor de ondernemingen. Achter de schermen moeten bedrijven namelijk veel intensievere inspanningen leveren om jouw privacy te beschermen. Daarnaast is de naleving vele malen strikter dan voorheen”, aldus Janssen.

Zoals hierboven omschreven, wordt het voor de consument duidelijk welke gegevens van hem of haar gebruikt worden en voor welke doeleinden. Als gevolg hiervan kunnen consumenten ondernemingen vragen om inzage, herziening, en verwijdering van hun persoonsgegevens.

Daarnaast wordt 'dataportabiliteit' eenvoudiger. Erkaslan: „als je bijvoorbeeld klant bent bij KPN, kan je KPN vragen om jouw gegevens aan te leveren zodat een gemakkelijke overstap naar een andere provider mogelijk is.”

In geval van een ernstige datalek moet je als consument direct geïnformeerd worden over het bestaan ervan, de omvang, en de stappen die genomen kunnen worden om de gevolgen weg te nemen of te beperken.

Tot slot moet voortaan in één opslag duidelijk zijn hoe er op iedere website wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Hierbij is ook verplicht dat duidelijk staat aangegeven wat je rechten zijn.

Nadelen van de verordening zijn vooral voelbaar bij bedrijven. Toch kunnen de bepalingen indirect nadelen met zich meebrengen voor de consument.

„Het gaat dan om het mogelijk duurder worden van producten en diensten waar de consument gebruikt van maakt. Dit vanwege het naleven van de verplichtingen die voortvloeien uit de verordening, en de kosten die dat met zich meebrengt voor ondernemingen”, zegt Erkaslan. Deze kosten kunnen worden doorberekend aan de consument.


dislike
user_0b7671f5f55bdb45f94e872d0d82813c1e701d07_avatar

Views

3k+

Bedrijf claimt restanten Atlantis ontdekt te hebben

De kust van Cadiz/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Atlantis, het eiland dat gezonken is. Zo staat het te boek. Alleen niemand heeft het ooit echt kunnen vinden. Dat wil zeggen: tot nu toe? Een Brits satellietbedrijf denkt de resten gevonden te hebben.

Volgens het bedrijf Merlin Burrows liggen er voor de Spaanse kust - niet ver van de stad Cadiz en het nationaal park Doñana, die beide in het zuiden van het land liggen - ruïnes onder water.

Bij Cadiz


Views

300+

Anti-Zwarte Piet-activist aangehouden om uitspraken

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Sinterklaas-intocht lijkt in ieder geval voorbij te gaan aan Rogier Meijerink. De anti-Zwarte Piet-activist is aangehouden vanwege zijn uitspraken eerder deze week in een interview met Powned.

Botsplinters

Meijerink sprak onder andere over dat ,,ouders die met hun kinderen naar de Sinterklaas-intocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters."


Views

1k+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

15 NOV 2018

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

1k+

Arts waarschuwt: Patiënt overleed door deoinhalatie

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Deodorant als doodsoorzaak. Het overkwam vorig jaar een 19-jarige man uit Rotterdam. Hij had deo geïnhaleerd en overleed niet veel later aan een hartstilstand. Zijn behandelend assistent-arts wijst nu op de gevaren.

Hartstilstand

,,Hij kreeg een hartstilstand, waarna hij bij ons op de afdeling terecht kwam. Hij had helaas te lang een gebrek aan zuurstof gehad, waardoor hij later overleed", zo omschrijft Kelvin Harvey Kramp tegenover RTL Nieuws.


Views

1k+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

3k+

In 536 veranderde de aarde in een mistige koude hel

Vulkanische mist rond Sint Helens in 2004 ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Heb je je wel eens afgevraagd wat voor de mensheid het 'ergste' jaar was? De periode 1940 t/m 1945 lijkt een vrij logisch antwoord, of wellicht 1918 toen de Eerste Wereldoorlog zijn bloederige climax kende met daar direct opvolgend de Spaanse Griep-epidemie waarbij tussen de 50 en 100 miljoen doden vielen.

Toch zijn dit volgens de Middeleeuwse historicus en archeoloog Micheal McCormick niet de ergste jaren. Het zal dus ergens in de Middeleeuwen zijn, wellicht 1349 toen de Pestepidemie de helft van Europese bevolking uitroeide? Nee ook niet. Hij stelt dat het jaar 536 nog een stuk erger was, volgens McCormick veranderde de aarde toen anderhalf jaar lang in een koude duistere mistige hel. Zo vertelt hij aan Science Magazine.

Een aswolk in IJsland in 2010, in 536 zag de hemel er anderhalf jaar lang zo uit ©ANP


Views

800+

May heeft een nieuwe minister Brexitzaken benoemd

Theresay May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nadat de voorbije dagen tal van ministers het kabinet van Theresa May hebben verlaten, is er nu eindelijk versterking. May heeft vrijdag een nieuwe minister van Brexitzaken benoemd.

Volksgezondheid

Het gaat om Stephen Barclay, voorheen onderminister van Volksgezondheid en partijgenoot van May. Volgens de Britse media staat dat de 46-jarige politicus bekend als zeer loyaal.


Views

200+

Witte Huis en Trump verliezen rechtszaak van CNN

Jim Acosta/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

CNN-verslaggever Jim Acosta mag in de toekomst gewoon weer de persmomenten van het Witte Huis bijwonen. Met die beslissing heeft een Amerikaanse recht de actie van het Witte Huis teruggedraaid.

Vorige week werd de perspas voor het Witte Huis van Acosta afgenomen nadat hij op 'ongeoorloofde wijze' had gereageerd toen de stagiaire van het Witte Huis hem de microfoon had willen afpakken. Later veranderde de verklaring. Zo zou hij andere journalisten hinderen in hun werk door eindeloos het woord te voeren.

Persvrijheid


Views

500+

Rutte roept ouders op: Ga gewoon naar Sint-intocht

Mark Rutte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ouders moeten vooral gewoon met hun kinderen naar de intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaan. Dat is de boodschap die Mark Rutte heeft meegegeven tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,Over één ding is de hele samenleving het eens: dat we kinderen allemaal de magie van het sinterklaasfeest gunnen", zo stelde de premier.

Rutte geeft aan begrip te hebben voor de emoties die het losmaakt. ,,Maar het is zaak die discussie kalm, waardig en respectvol te voeren en je op passende momenten in te houden." Hij stelt voor om de discussie te voeren ,,in de 49 weken dat Sinterklaas niet in het land is."

Grapperhaus


Views

600+

Toilet in de trein: luxe of mensenrecht?

Als het aan belangenorganisatie Pleeback ligt moet elke trein voorzien zijn van een toilet. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

,,Alle treinen, landelijk en regionaal moeten voorzien zijn van een toilet”, dat is wat belangenorganisatie Pleeback (voorheen Treinenmettoiletten) eist. De belangenorganisatie heeft een klacht ingediend bij het college voor Rechten van de Mens wegens discriminatie van mensen met blaas- en darmproblemen, zieke en oudere reizigers, zwangere vrouwen en mensen die chronisch ziek zijn.

Iedereen heeft recht op een toilet

Initiatiefneemster Greetje van Amstel voert al jaren actie en legt uit dat de eis vooral geldt voor regionale vervoerders en sommige sprinters van de NS. ,,Met name in de provincie Zuid-Holland en Gelderland ontbreekt er bij regionale treinen een toilet. Voor een hele grote groep mensen is het vervelend dat er geen wc aanwezig is, want zij zijn daardoor gehinderd om met de trein te reizen. Belachelijk, want een ieder mens heeft recht op sanitaire voorzieningen.” De initiatiefneemster verwacht eind deze week of volgende week een uitspraak van het College. En het liefst ziet Van Amstel ook nog op elk station een toilet terug, want dat is nu ook niet het geval.


Views

500+

Vrouw krijgt bon voor verspreiden 'lieve briefjes'

Nederland weer een stukje veiliger geworden©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het moest een stukje positiviteit in het leven van de Groningers brengen. Op de Oude Markt hadden zich een aantal als omaatjes verklede dames verzameld om mensen aan te moedigen lieve briefjes naar elkaar te sturen.

Dit was tegen het zere been van de plaatselijke handhaving, zij slingerden initiatiefneemster Ingrid Koetzier op de bon. De vrouw had niet de juiste vergunning om meer dan 10.000 blanco kaarten waar mensen een positieve boodschap voor een ander op konden achterlaten, zo meldt het RTV Noord.


Views

1k+

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

Er zitten nog twee verdachten vast / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De jongen die begin oktober overleed in het ziekenhuis in Zoetermeer, is geraakt door een politiekogel en aan die gevolgen overleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche.

Vuurwapen

De 18-jarige werd in Delft bij een coffeeshop neergeschoten. Agenten wilden hem en een andere verdachte aanhouden, omdat ze met een „op een vuurwapen gelijkend voorwerp" voor een coffeeshop hadden gestaan. De jongen vluchtte en werd neergeschoten. Later werd in Zoetermeer een 18-jarige jongen gewond voor het ziekenhuis gelegd, het blijkt nu om dezelfde jongen te gaan.


Views

2k+

Tot eind november 'Siberische kou' in Nederland

Krijgen we sneeuwballengevechten in november? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De temperaturen in Nederland zijn al aan het dalen de afgelopen dagen, in de nacht van donderdag op vrijdag vroor het al een graad of drie in het oosten van het land. Deze kou is nog maar het begin.

Volgende week meldt de winter zich pas echt in ons land, zo wordt er sneeuw voorspeld en zal de temperatuur zelfs overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt komen. Meteorologen voorspellen dat er een grote kans bestaat dat deze kou uit Siberië wel eens tot het einde van de maand kan blijven.


Views

5k+

Baby overlijdt na onwel te zijn geworden in opvang

De baby was pas vier maanden oud. Afbeelding ter illustratie. ©Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een baby van pas vier maanden oud is dinsdag overleden nadat hij in een kinderopvang onwel was geworden.

Te laat

Tot grote schrik van medewerkers van een kinderopvang in Harderwijk stopte de baby dinsdagochtend ineens met ademen, meldt het AD. De medewerkers probeerden de baby nog te reanimeren en politie, een ambulance en een traumahelikopter waren snel ter plaatse. De baby werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Achteraf hoorden de medewerkers van de kinderopvang dat de baby was overleden.


Views

500+

Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland

Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland

De vierdaagse lesweek zou een manier zijn om het lerarentekort 'op te lossen' / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Na een scholenkoepel in Zaandam heeft ook een school in Geleen aangekondigd per direct vierdaagse lesweken te gaan handhaven. Dit in verband met het gebrek aan onderwijzers.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) geldt de ingekorte lesweek alleen voor leerlingen van groep zeven en acht. Het gaat om een school voor speciaal basisonderwijs, genaamd De Blinker.

Begrip


Views

300+

Webcamafperser Aydin C. wil nog steeds niet bekennen

Aydin C. en zijn advocaat in het gerechtshof van Amsterdam. ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Aydin C., de man die digitaal tientallen jonge meisjes zou hebben opgelicht en afgeperst, gaat ook in Canada geen schuld bekennen. Daar wordt hij berecht voor de afpersing van Amanda Todd, een 15-jarig meisje dat in 2012 na jaren van digitale stalking zelfmoord pleegde.

'Plea agreement'

Volgens de advocaat van C., Robert Malewicz, is C. „vastberaden" in Canada zich tegen de beschuldigingen te verweren en geen zogenaamd 'plea agreement' te sluiten. In ruil voor het bekennen van de afpersing zou C. een lagere straf kunnen krijgen. „Het standpunt dat hij onschuldig is, gaat hij ook daar naar voren brengen", zei de advocaat vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam.


Views

500+

Frankrijk gaat import palmolie en soja verbieden

Ontbossing op Sumatra om plaats te maken voor landbouw ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het Franse ministerie van Leefmilieu gaat de import op alle producten die te maken hebben met ontbossing van het tropisch regenwoud voor 2030 in de ban doen. Frankrijk moedigt de Europese Unie aan om een soortgelijk verbod te initiëren.

Zij menen dat de Europese Unie zijn verantwoordelijkheid moet nemen en als een blok nee moet zeggen tegen de import van producten als palmolie, soja, cacao en rundvlees uit Latijns-Amerika.


Views

1k+

Dag van worstenbroodman Bart

Bart Houben is worstenbroodondernemer

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het is vrijdag Dag van de Ondernemer georganiseerd door MKB-Nederland en ook worstenbroodondernemer Bart Houben wordt in het zonnetje gezet. Een beetje rebelsheid hoort bij een ondernemer, ,,je moet altijd die grenzen willen opzoeken om je zo te blijven onderscheiden.”

Vega en halal

Op Dag van de Ondernemer komt hun Commissaris van de Koningin worstenbroodjes bij hem maken, ,,een bijzondere dag wel, hoor.” Brabander Bart Houben is eigenaar van Houben Worstenbrood aan de rand van Eindhoven, waar de Brabantse lekkernij in verschillende verschijningsvormen te vinden is. Zo is er de traditionele met varkensvlees (hun bestseller), een sportvariant met veel eiwitten, een vega en halal. En dan zijn er ook nog de ‘Mienekes’, vernoemd naar zijn oma: de worstenbroodjes XS dus en dat het ‘lekker Brabants’ klinkt, is natuurlijk mooi meegenomen.


Views

400+

Boer uit Werkhoven al vier keer door brand getroffen

©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Een boer uit het Utrechtse Werkhoven is donderdag op vrijdagnacht voor de vierde keer in zeer korte tijd door een brand getroffen. Een schuur aan de woning van de boer ging in vlammen op. De man denkt dat de branden worden aangestoken in verband met zijn geaardheid of een zakelijk geschil.

Vier branden in vier weken

Het is de vierde brand die Gert Snitselaar treft in nog geen maand tijd. Op 25 oktober stonden de hooibalen in zijn schuur in brand, hij kon het leven van zijn dieren nog net op tijd redden. Maar twee dagen later was het alsnog raak: enkele koeien vonden de dood doordat er opnieuw brand was in dezelfde loods als eerder die week.


Views

900+