In het nieuws

5 vragen over de nieuwe Privacywet. / ANP
Likeability of3

5 vragen over de nieuwe Privacywet

Een stockproductie van de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR). Vanaf 25 mei gaan privacywaakhonden als de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) streng controleren of bedrijven en organisaties wel aan de wet voldoen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

22 MEI 2018

Over enkele dagen zal er in de gehele Europese Unie een nieuwe privacywet in werking treden. De bedoeling van deze algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is dat het de burgers van de EU een betere bescherming kan bieden tegen inbreuk op hun privacy.

Maar wat de wet precies voor gevolgen gaat hebben is voor de meeste mensen vooralsnog onduidelijk. Daarom besloot Metro om opheldering te vragen aan David Janssen, analist online veiligheid bij de VPN-gids, en Güven Erkaslan, jurist privacyrecht. Zij proberen aan de hand van vijf vragen duidelijkheid te verschaffen.

1. Wat is de AVG precies?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, ook wel AVG genoemd, is de nieuwe Europese privacywetgeving, die gaat gelden voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Deze regels treden in werking op 25 mei 2018, en de lidstaten zijn dus vanaf dan de hoofdverantwoordelijke voor het toezicht op deze regels. De al bestaande privacywetgeving in de verschillende lidstaten komen dus te vervallen. In Nederland gaat het dan om de Wet Bescherming persoonsgegevens.

2. Waarom wordt de AVG in het leven geroepen?

De maatschappij verandert voortdurend, technologie blijft zich ontwikkelen en de samenleving speelt zich steeds meer online af. Om de burger tegen deze ontwikkelingen te kunnen blijven beschermen is nieuwe wetgeving nodig.

„Daar komt bij dat de mogelijkheden die vandaag de dag nog tot onze beschikking staan, afstammen van privacywetgeving uit de jaren 90. Deze regelgeving is inmiddels flink verouderd en aan vervanging toe”, aldus Erkaslan. Het doel van de AVG is de rechten van Europese burgers beter te beschermen.

3. Wat betekent de AVG voor ondernemingen en organisaties?

De AVG is van toepassing op overheidsinstellingen, eenmanszaken, multinationals, MKB en goede doelen. De verordening zal verstrekkende gevolgen hebben voor de inbedding van gegevensbescherming binnen deze ondernemingen en organisaties.

Het betekent concreet dat ondernemingen en organisaties een administratie de verwerking van alle persoonsgegevens moeten gaan bijhouden. Het moet duidelijk zijn welke persoonsgegevens waar worden gebruikt, voor welke doeleinden, en hoelang ze worden bewaard. Janssen: „dit vraagt dus om een doordachte visie op de bescherming van persoonsgegevens door de verantwoordelijke ondernemingen.”

Ook moet er rekening worden gehouden met datalekken. Organisaties moeten een specifiek beleid opstellen waarin wordt bekeken hoe er met een eventueel datalek wordt omgegaan. Er moet onder andere worden vastgelegd wie intern verantwoordelijk is voor het oplossen van het datalek.

Indien ondernemingen en organisaties de bepalingen van de AVG schenden, zullen zij hoge boetes opgelegd krijgen.

4. Wat betekent de AVG voor consumenten?

De komst van de AVG moet het voor consumenten inzichtelijk maken wat er precies met zijn persoonsgegevens gebeurt. „Organisaties kunnen persoonsgegevens niet langer voor allerlei doeleinden gebruiken, maar zijn gebonden aan een specifiek doel waarvoor de gegevens zijn verkregen. Ze mogen niet langer zomaar worden verstrekt aan derde partijen”, zegt Erkaslan.

5. Wat zijn de eventuele voor en nadelen van de wet voor de consument?

In de praktijk zullen consumenten vooral voordelen ondervinden aan de komst van de AVG. „Al zullen veel veranderingen niet direct concreet merkbaar zijn. Het is voornamelijk een administratieve last voor de ondernemingen. Achter de schermen moeten bedrijven namelijk veel intensievere inspanningen leveren om jouw privacy te beschermen. Daarnaast is de naleving vele malen strikter dan voorheen”, aldus Janssen.

Zoals hierboven omschreven, wordt het voor de consument duidelijk welke gegevens van hem of haar gebruikt worden en voor welke doeleinden. Als gevolg hiervan kunnen consumenten ondernemingen vragen om inzage, herziening, en verwijdering van hun persoonsgegevens.

Daarnaast wordt 'dataportabiliteit' eenvoudiger. Erkaslan: „als je bijvoorbeeld klant bent bij KPN, kan je KPN vragen om jouw gegevens aan te leveren zodat een gemakkelijke overstap naar een andere provider mogelijk is.”

In geval van een ernstige datalek moet je als consument direct geïnformeerd worden over het bestaan ervan, de omvang, en de stappen die genomen kunnen worden om de gevolgen weg te nemen of te beperken.

Tot slot moet voortaan in één opslag duidelijk zijn hoe er op iedere website wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Hierbij is ook verplicht dat duidelijk staat aangegeven wat je rechten zijn.

Nadelen van de verordening zijn vooral voelbaar bij bedrijven. Toch kunnen de bepalingen indirect nadelen met zich meebrengen voor de consument.

„Het gaat dan om het mogelijk duurder worden van producten en diensten waar de consument gebruikt van maakt. Dit vanwege het naleven van de verplichtingen die voortvloeien uit de verordening, en de kosten die dat met zich meebrengt voor ondernemingen”, zegt Erkaslan. Deze kosten kunnen worden doorberekend aan de consument.


dislike
user_0b7671f5f55bdb45f94e872d0d82813c1e701d07_avatar

Zes kogels afgevuurd op tabakswinkel Rotterdam

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

4 MIN

In Rotterdam is vrijdagochtend een tabakswinkel beschoten. Niemand is gewond geraakt. Het incident gebeurde in de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord. In dezelfde straat werd vorige maand een man doodgeschoten.

Lege hulzen

Of de twee incidenten verband met elkaar houden, is niet bekend. „We nemen natuurlijk wel alle informatie die voor ons waardevol is mee in het onderzoek. Dus ook wat daar eerder gebeurd is", aldus een politiewoordvoerster.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Samenwerking moet zorgen voor minder proefdieren

Foto van 'Metro en ANP'

49 MIN

Een nieuwe samenwerking moet ervoor gaan zorgen dat er minder proefdieren worden gebruikt bij de ontwikkeling van medicatie. Onderzoeksorganisatie TNO, Stichting Proefdiervrij en biofarmaceutisch bedrijf Galapagos slaan de handen ineen om te kijken of het mogelijk is het gebruik van proefdieren te verminderen.

Bronnen koppelen

In eerste instantie richt het onderzoek zich op fibrose, een aandoening waarbij lichaamsfuncties verminderen als gevolg van littekenvorming. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van big data, computersimulatie en systeembiologie. Deze bronnen zijn door de hoeveelheid informatie slim aan elkaar te koppelen, denken de drie partijen. Zo hopen ze meer te weten te komen over de werkzaamheden van medicijnen. Het doel daarbij is dat door de kennis in de toekomst minder proefdieren nodig zijn.


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Insmeren! Paasweekend wordt heerlijk warm

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Haal je zonnehoed en factor 50 maar tevoorschijn, dit paasweekend kun je namelijk heerlijk het terras op of de tuin in! De temperaturen liggen dit weekend ongewoon hoog. Met een 23 tot 24 graden op sommige plekken, is het 10 graden warmer dan normaal deze tijd van het jaar.

Paasbarbecue

Zaterdag schijnt de zon flink en is er een zwakke tot matige wind, meldt WeerOnline. In Brabant en Limburg kan het plaatselijk zelfs 26 graden worden. Op eerste paasdag (zondag) staat er weinig wind en schijnt de zon. Ook maandag, tweede paasdag, is het terrasweer en behoort een paasbarbecue tot de mogelijkheden. Heb je nog geen idee wat je dit weekend wil doen? Wij zochten de leukste opties al voor je uit.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


200.000 bijen overleven brand in Notre-Dame

De brandweer controleert de kathedraal na de brand. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De verwoestende brand in de Notre-Dame afgelopen maandag zorgt niet alleen voor slecht nieuws. Naast de structuur en het altaar, blijkt nu ook dat 200.000 bijen die op de Notre-Dame leefden zijn gered.

Een paar jaar geleden werden drie bijenkasten op de Parijse kathedraal geplaatst. De 200.000 bijen moesten bijdragen aan de biodiversiteit van de Franse hoofdstad. De bijen, die een eigen pagina op de site van de Notre-Dame hebben, zijn van een soort die als belangrijkste eigenschap heeft dat ze goedaardig zijn, een belangrijke eigenschap in de stad.

Imker is opgelucht


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


VVD: Laat werklozen vakkenvullen

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Werkloos? Bereid je dan maar voor op een baan in de supermarkt. De VVD wil namelijk dat Nederlandse werklozen een baan als vakkenvuller aangeboden moeten krijgen. Weigeren werklozen deze baan, dan moeten ze worden gekort op hun uitkering. Dat zegt de VVD tegen De Telegraaf na het nieuws dat meerdere supermarkten ’s nachts bijgevuld blijken te worden door Polen.

Onvoldoende jongeren

In de supermarktenbranche gebeurt het steeds vaker dat vulploegen worden gevuld met arbeidsmigranten. Experts zien het veelal dat voornamelijk Polen na sluitingstijd, vaak midden in de nacht, beginnen met werken. Jules van Well van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel constateert dat ook. Hij wijt het fenomeen aan de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Winkels kunnen hier onvoldoende jongeren vinden voor de vulploegen."


Journaliste gedood bij oproer in Noord-Ierland

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:59

In de Noord-Ierse stad Londonderry is een vrouw doodgeschoten tijdens onlusten. Volgens de politie is de dood van de vrouw een terroristisch incident. Een journalist die aanwezig was bij de rellen, zag de vrouw in de buurt van een politievoertuig staan toen ze werd getroffen.

De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed vlak nadat ze daar aankwam. Het gaat om een 29-jarige journaliste Lyra McKee.

Langer onrust


Miljoenen wachtwoorden Instagram onveilig bewaard

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Wachtwoorden van miljoenen Instagram-accounts zijn vorige maand enige tijd onversleuteld op de servers van Facebook bewaard. In een blogpost meldt het sociale netwerk dat de wachtwoorden onveilig op de servers werden bewaard.

Meer dan gedacht

Aanvankelijk kwam Facebook met het verhaal dat 'slechts' tienduizenden mensen de dupe waren van onveilig bewaarde wachtwoorden. Donderdag kwam het bedrijf met veel hogere cijfers.


Minder laagvliegroutes Lelystad door versoepeling

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Goed nieuws voor de inwoners van Lelystad die last hebben van laagvliegend verkeer. De twee eisen die dat veroorzaken, worden losgelaten. Dat is te lezen in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

De overlast op de Veluwe zal hierdoor waarschijnlijk kleiner worden dan in eerste instantie werd gedacht. In de winter van 2021 en 2022 moeten de aanpassingen zijn doorgevoerd, meldt Omroep Gelderland.

Minder rekening met Schiphol


Wapens verhandeld door TBS'er in inrichting

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Wederom een schokkende zaak in een TBS-inrichting. Een 24-jarige man in een inrichting in Heiloo, kon vanuit de kliniek zonder problemen een vuurwapenhandel aansturen. De man werd vorige week aangehouden op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo.

Voor zijn zaak had hij drie telefoons en een laptop tot zijn beschikking, schrijft De Telegraaf. Bronnen melden dat de apparatuur in zijn kamer is aangetroffen.

Steekpartij


Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

Rapport/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

Bewijs tegen Trump


Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Minister Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent het vakantiegeld ook écht in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog maar op zeventig procent.

Schulden aflossen


Ollongren niet vervolgd om 'Baudet-uitspraken'

Thierry Baudet en Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Politieke debat