Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 18 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Maatregelen tegen lachgas zijn betuttelend’

Als het aan de overheid ligt, wordt het gebruik van lachgas aan banden gelegd. De capsules hebben de laatste jaren razendsnel aan populariteit gewonnen, terwijl de stof op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd. Genoeg reden voor minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport om in te grijpen.

Het onderzoek is onder meer gedaan door het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. „Het ministerie vam Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat met de detailhandel in gesprek. Er zitten namelijk risico’s aan en hoewel die beperkt zijn, moeten we er toch meer van weten”, vertelt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut aan Metro.

Aan de andere kant denkt Heuving dat een verbod maar moeilijk te realiseren is. „Het is natuurlijk niet bedoeld als drug, maar als slagroomspuit. En ondanks dat de risico’s er zijn, lijken ze voorlopig beperkt. Het is kortom wat complex.”

Verkopers gaan voor ‘juist’ gebruik

Een van de aanbieders van de lachgaspatronen is Bol.com. Ook deze webwinkel verkoopt lachgaspatronen met luchtballonnen in een ‘setje’. Dat lijkt echter een foutje, want de internetwinkel wil niet aanmoedigen dat mensen de patronen voor ‘recreatieve doeleinden’ gebruiken. „Wij hebben besloten om deze producten, juist door de controversie, alleen nog bij de rubriek ‘koken’ te zetten met aanwijzingen om ze op de juiste manier te gebruiken", vertelt woordvoerder Marjan Rozemeijer. „Maar nu zijn ze toch onder ‘vrije tijd’ te vinden. Ik heb het intern neergelegd.”

https://www.instagram.com/p/BC3abcxP0Ed/

Ook op Instagram wordt geadverteerd met lachgaspatronen.

Ook Makro heeft maatregelen getroffen om te zorgen dat de capsules alleen voor horecadoeleinden gebruikt worden. „Wij ervaren een toenemende vraag naar het product onder jongeren", vertelt woordvoerder Merel van Fessem. „We zijn als groothandel weliswaar niet verantwoordelijk voor de wijze waarop onze klanten de patronen toepassen. Toch hebben we besloten de slagroompatronen vanuit de balie te gaan verkopen.  Met een maximum van 1 doos per klant per dag en 3 dozen per horecaklant per dag. Ook voor delivery stellen wij een maximum in van 3 dozen per klant per dag.”

‘Betutteling’

Priscilla* gebruikt weleens lachgasballonnen. Zij noemt de maatregelen die de politiek en winkels nemen ‘betutteling’. „Ik ben voor goede voorlichting in plaats van dingen verbieden en aan regels te binden. Kijk, heroïne en crack: dat is anders. Als je dat één keer doet, kun je bijna niet meer terug. Met lachgas, of bijvoorbeeld xtc, is dat helemaal niet het geval. Dan zouden ze eerder sigaretten en drank moeten ‘verbieden’.

Bovendien denkt zij dat het aan banden leggen van lachgas juist averechtse effecten kan hebben. „Met een verbod maak je het interessant. Daarom zeg ik nogmaals: geef goede voorlichting. Wat is het, wat doet het met je, wat voor risico’s zitten eraan vast als je te veel gebruikt? En er vooral niet te spastisch over doen, dan is de lol er zo vanaf.”

„Lachgas zou wat mij betreft ook gewoon in smartshops te koop mogen zijn", pleit Priscilla verder. „Dan zou je denk ik minder kopen, minder gebruiken en wát je gebruikt, is in ieder geval goed spul.”

*Om de privacy van de gebruiker te waarborgen, is haar naam gefingeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.