Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 30 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Zo bereid jij je nu vast voor op goede voornemens

Het einde van het jaar nadert. Hoewel we misschien nog even druk in de sinterklaasstress zitten, wordt het toch alvast even tijd om stil te staan bij je goede voornemens. In december mogen we nog even los, maar per januari moeten we weer rustig aan doen van onszelf. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken en natuurlijk even op de alcoholconsumptie letten. Hoe hou je die goede voornemens eigenlijk vol?

Charlotte van ‘t Wout is lifestylecoach en heeft daar wel een idee bij. „Het moet echt heel erg vanuit jezelf komen”, vertelt ze aan Metro. „Het moet een voornemen zijn waarvan je eigenlijk al het hele jaar vindt dat je ermee moet stoppen.” Zoals dat dagelijkse sigaretje of net dat ene drankje te veel. „Je moet het vooral niet doen onder invloed van vrienden, dan ga je het niet volhouden. Je moet zelf een hele duidelijke reden hebben en er echt zin in hebben.”

Jaloezie

Maar wanneer weet je nou of je echt intrinsiek gemotiveerd bent, zoals Van ‘t Wout het noemt? „Ik merk het bij mezelf dat ik soms jaloers ben. Dan krijg ik bepaalde negatieve gevoelens en denk ik: dat wil ik ook. Dat gaat dan om mensen die iets doen wat jij eigenlijk ook graag wil. Daarin is het vooral belangrijk dat je specifiek bent: stel jezelf geen vage doelen. „Wil je meer lezen? Stel jezelf als doel dat je iedere avond voor het slapengaan twee pagina’s uit een boek leest. Dan is het duidelijk wanneer en hoeveel je moet lezen. Dat is veel minder vaag. ‘Meer lezen’ kan namelijk ook betekenen dat je op jaarbasis misschien één boek extra leest, terwijl je veel meer zou willen lezen. Je moet jezelf niet de kans geven je er gemakkelijk vanaf te maken.”

Jezelf voorliegen

Een ander trucje zit ‘m volgens Van ‘t Wout in jezelf een beetje voorliegen. „Doe alsof je je doel al hebt gehaald. Zeg tegen jezelf dat je sportief bent, dan ga je je ook zo gedragen. Je gunt jezelf die net wat duurdere sportschoenen wat meer en omdat je jezelf sportief vindt, ga je wel hardlopen in de regen. Want jij bent tenslotte zo’n sporter.”

Niet boos zijn

Ook belangrijk om mee te nemen is een groter plaatje. „Hoe zie je jezelf over een jaar, of drie of vijf jaar? Je moet een groter plan hebben waar je goede voornemens inpassen. Anders heeft het geen zin.” Wil je bijvoorbeeld sparen of afvallen, dan doe je er goed aan om een tijdsschema te maken. „Anders kun je het blijven uitstellen. Als je weet wanneer je moet sporten of wat je elke maand spaart, hou je een vinger aan de pols. Maak kleine stapjes.”

En als het niet lukt? „Wees niet boos op jezelf, maar stel je doelen bij. Kijk naar wat het probleem is. Zijn je doelen te onrealistisch, of ligt het ergens anders aan? Zoek het probleem en los het op.”

Deze doelen ga jij dit jaar halen

De trucjes om onze goede voornemens te halen weten we nu, maar welke voornemens zijn ook echt gezond? Dat stoppen met roken gezond is, weten we. Hoe dat met de andere bekende doelen zit, bespreken we met gezondheidswetenschapper Annemarijn Glasbergen.

Gezonder eten

„Wat dat precies, weten veel mensen zo langzamerhand niet meer. Er zijn zoveel adviezen. Uiteindelijk gaat het erom dat je de basis op orde hebt. Zorg dat je elke dag drie volwaardige hoofdmaaltijden eet waarin alle voedingsgroepen vertegenwoordigd zijn. Zorg vooral voor voldoende groenten. Als die basis goed is, heb je al veel minder trek in ongezonde tussendoortjes.”

„Mensen vliegen vooral bij ongezonde snacks uit de bocht, de loze calorieën. Het zou mooi zijn als je die weet te beperken. Er valt veel winst te behalen met die gezonde basis.” Wil je wel snacken? „Twee stuks fruit dagelijks is aanbevolen. Je kunt dat afwisselen met bijvoorbeeld cherrytomaatjes of groenten tussendoor. Maar ook bijvoorbeeld een rijstwafel met Huttekäse. Die variatie is belangrijk zodat je onderaan de streep alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.”

Een maand niet drinken

„Dat is op zich heel gezond! Aan alcohol en sigaretten zitten eigenlijk geen fysieke voordelen. Je bewijst je gezondheid zeker een gunst door niet te drinken. Maar die winst gaat teniet als je daarna weer in je oude patroon vervalt. Als je wat aan je alcoholverbruik wil doen, kun je het best kijken naar een duurzame strategie. Met een maand drinken red je het niet.”

„De gezondheidsraad adviseert maximaal één glas alcohol per dag, en liever geen. Uiteindelijk draait het vooral om balans. Iedereen heeft weleens een feestje, daar moet je lekker van genieten. Als je af en toe en bonte avond hebt, moet je je lichaam vooral de kans geven te herstellen en de alcohol even laten staan.”

Meer bewegen

„Of je flink meer gaat wandelen of non-stop in de sportschool staat, ligt aan je doel. De gezondheidsraad adviseert om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en daarnaast bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Als je je gezondheid op peil wil houden, is flink bewegen belangrijk. Beweging is sowieso goed, zowel fysiek als mentaal. We zitten steeds meer en het is belangrijk om dat te doorbreken. Zorg dat je elke dag een beweegmoment creëert. Haal je lijf uit de comfortzone en geef het een prikkel.”

„Een goede gezondheid lijkt vaak ongrijpbaar, maar je moet gewoon bereid zijn keuzes te maken die bijdragen aan een goede gezondheid. Het helpt om kleine haalbare doelen te stellen. Pak de fiets in plaats van de tram of laat de suiker uit je koffie weg. Elke keuze die je maakt ten gunste van je gezondheid, is winst!”

Kun je niet wachten? Morgen is het 1 december. Begin gerust een maandje eerder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.