In het nieuws

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt
Likeability of5

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt

Doe je huiswerk voor een salarisonderhandeling Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

15 NOV 2017

Vrouwelijke werknemers verdienen gemiddeld 3.662 euro per jaar minder dan mannelijke werknemers, blijkt uit het Nationale Salaris Onderzoek van Nyenrode en Intermediair. De oorzaak van dat salarisverschil is absoluut niet eenduidig.

Kunnen vrouwen over het algemeen minder goed onderhandelen dan mannen? „Dat wordt vaak gezegd, maar net als dat vrouwen in principe niet minder goed zijn in wiskunde dan mannen, zijn ze ook niet minder goed in onderhandelen. Dat is een gecultiveerde gedachte”, weet Ruth van Veelen, Post Doc Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.

Hoe onderhandel je?

Donja Huidar, Talent Acquisition Consultant bij Deloitte, ziet wel dat vrouwen de salarisonderhandelingen over het algemeen anders in gaan dan mannen. „Bij vrouwen speelt twijfel een grote rol: ‘ik moet het eerst maar eens doen’, terwijl mannen juist veel meer hun positieve punten durven te benoemen. Ze staan zelfverzekerder in de procedure.” Ook ziet ze dat vrouwen veel makkelijker ‘ja’ zeggen tegen een aanbod, zowel in het geval van een nieuwe baan als bij het intern promotie maken.

Doe je huiswerk

Huidars eerste tip in het onderhandelingsproces is: doe je huiswerk. Dat houdt in dat je weet hoe de markt eruit ziet. „Hoe liggen de salarissen en hoe zit het met de cao? Check wat jouw rol in het segment waard is.” Saskia Kerkhof is sollicitatie-expert en heeft als ondernemer zelf ook de nodige ervaring met onderhandelingen. „Ik zie hierbij wel dat vrouwen zich bescheidener opstellen: mag ik dat vragen? Tegelijkertijd zie ik vrouwelijke kandidaten die heel goed weten wat ze mogen vragen, omdat ze onderzoek hebben gedaan en weten wat kandidaten met een vergelijkbaar profiel verdienen.”

Toon lef

Kerkhof heeft de indruk dat mannen salaris over het algemeen belangrijker vinden dan vrouwen en er daardoor sneller op door zullen gaan. Maar je poot stijf houden of hoger gaan zitten in de onderhandelingen heeft ook gewoon met lef hebben te maken. Kerkhof: „Ik vraag kandidaten vaak: ‘wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat de baan afketst?’ Als je bij de salarisonderhandeling bent aangekomen, ben je al zover gekomen dat ze je echt wel willen hebben.” Al moet je dan niet dik gaan overvragen. Maar dat risico verlaag je dus door goed om je heen te kijken.

Laat je twijfel achterwege

Huidar adviseert daarnaast om je sterke kanten uit te lichten. „Vrouwen zijn vaak te veel bezig met hun onzekerheden. Laat je twijfel achterwege in een gesprek.” Een voorbeeld van een zin waar twijfel van uitgaat, is: ‘Ik denk dat ik er wel goed in ben’. Bijwoorden als ‘wel’ of ‘misschien’ en formuleringen in de categorie ‘ik denk’ drukken onzekerheid uit. Zeg in plaats daarvan: ‘ik ben hier goed in’.

Het bedrijf heeft ook een opgave

Je moet je in een sollicitatieproces goed beseffen dat een bedrijf dat rekruteert ook een opgave heeft: ze hebben iemand nodig. „Je mag een bedrijf best uitdagen. Zoek uit waarom ze op zoek zijn naar een nieuwe werknemer. Is er bijvoorbeeld een serieus probleem waarvoor zij iemand nodig hebben die dat oplost?”, aldus Huidar. Dan is er nog de kledingkeuze. Huidar: „Ga voor zakelijk en niet per se voor wat je leuk vindt. Daarnaast is mijn laatste tip: kies zelf je plek aan tafel’.

Wat je als individu aan een onderhandeling kunt veranderen is wat Van Veelen betreft niet eenduidig. „Wat ik wel adviseer is: zorg dat je goed op de hoogte bent van waar je recht op hebt. En voor zowel het individu als de werkgever: maak van tevoren afspraken over salarisverhogingen.” Van Veelen is niet zo’n voorstander van ‘vrouwen leren hoe ze moeten onderhandelen’. „Dan leg je een norm op: dit is hoe het hoort. Dat werkt niet en houdt bovendien vooroordelen over vrouwen en onderhandelen in stand."

Want het is niet zo zwart-wit. Van Veelen: „Als je in een onderhandelpositie zit en het werkt niet, moet je dat dan toeschrijven aan de situatie of aan het feit dat je vrouw bent? Als we kijken naar de cijfers, zien we dat vrouwen minder salaris en bonussen ontvangen, maar per individueel geval is moeilijk te duiden waardoor dat komt.“ Het proces is wederkerig en speelt zich af op onbewust niveau, benadrukt ze. „Het kan zijn dat vrouwen minder zelfverzekerd een onderhandeling in gaan, maar we weten ook dat vrouwen zich in een door mannen gedomineerde wereld met onbewuste negatieve stereotypen geconfronteerd zien, waardoor er bijvoorbeeld stress kan optreden.”

Stigma

Die stereotypen zitten er bij zowel veel bedrijven als bij vrouwen zelf goed in, weet Huidar. Vrouwen kunnen meer voor zichzelf opkomen, maar bedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid. „Er is nog steeds een soort stigma. Bijvoorbeeld dat als het om een leiderschapsfunctie gaat, er automatisch van een mannelijke werknemer wordt uitgegaan. Je ziet ook dat er nog steeds meer mannen aan de top staan dan vrouwen.” Daarbij is het zo dat vrouwen tijdens de salarisonderhandelingen ook wel eens bezig zijn met de mogelijkheid om parttime te kunnen werken. „Dan denken ze, laat dat salaris-stuk maar zitten.”

Van Veelen noemt nog zo’n voorbeeld van cultivering. „Uit onderzoek blijkt dat als vrouwen beginnen met onderhandelen, ze als minder aardig gezien worden terwijl mannen juist als competent gezien worden. Vrouwen lopen dus juist het risico dat het tegen ze werkt als ze stevig onderhandelen.”

De gedachte ‘dat onderhandelen zit niet zo in mij’ kan ook een strategie zijn die vrouwen hanteren om goed te praten wat er gebeurt, denkt Van Veelen. „Mannen grijpen bovendien een goede prestatie op het werk sneller aan als moment om te onderhandelen dan vrouwen”. Het is dus belangrijk om te weten wat een goede reden kan zijn om te onderhandelen over een salarisverhoging of bonus. Toen zij zelf de cao van haar werkgever las, kwam ze erachter voor welke bonussen ze in aanmerking zou kunnen komen. Iets wat ze iedereen aanraadt te doen: „Het was een eyeopener.”


love
user_9fc2aeb25150f061c0420f3f219573a5d95e5701_avatar

Politie neemt in uur tijd twee auto's in van één man

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 MIN

Tijdens een verkeerscontrole in Rotterdam heeft de politie dinsdag verschillende auto's in beslag genomen. Een wanbetaler moest zelfs twee exemplaren inleveren.

Het ging om een zogenoemde stop- en betaalcontrole in de Vlambloem in de wijk Ommoord, waarbij de politie twee keer dezelfde man staande werd gehouden, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Kentekenscan


Teek nestelt zich in oog van Amerikaan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Met hogere temperaturen is het tekenseizoen weer in volle gang, dus kan het geen kwaad om je zelf regelmatig te controleren. Er is alleen een plek waar je niet zo snel kijkt...

Dat is namelijk je oog. Toch is het ook mogelijk dat een teek zich daar vestigt, zo ondervond Chris Prater. De Amerikaan had niet door dat de geleedpotige zich er genesteld had, totdat hij tijdens het snoeien van de tuin last kreeg van zijn oog.

Spoelen hielp niet


Christchurch boos over komst megawapenwinkel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

De Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.

Volgens Radio New Zealand zijn mensen die dicht bij de geplande locatie voor de winkel wonen boos over de komst van de grote wapenwinkel, die samen met een warenhuis en kantoorpanden in augustus moet opengaan.

Hadden ons moeten informeren


Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal Vissers.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Chantal Vissers (21) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Chantal, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen en zonder pijn aan mijn oren vooraan te staan.


'Gemeenten moeten beter voorbereiden op hittegolf'

Mensen zoeken massaal het strand op tijdens de hitte/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, „waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden", zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. „Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Ouderen en chronisch zieken


Likeability of5

Mogelijk aantekening en boete voor VVD'er

Wybren van Haga (VVD). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wybren van Haga, het VVD-Kamerlid dat met te veel alchohol op achter het stuur zat, moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.

Niet blij

De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan. Tegen De Telegraaf verklaarde de eerder al in opspraak geraakte politicus dat hij een promillage van 0,6 had, iets hoger dan de grens van 0,5 procent voor ervaren bestuurders.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ursula von der Leyen voorzitter Europese Commissie

Ursula von der Leyen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ursula von der Leyen (60) is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Grote eer

Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. 'Dit is een hele grote eer', zei de 60-jarige 'VDL'. „Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."


Likeability of5

Kamerlid gepakt met te veel alcohol achter het stuur

Wybren van Haga (VVD) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vorige week werd VVD-Kamerlid Wybren van Haga aangehouden met een slok op. Het Kamerlid liep tijdens een verkeerscontrole op de A4 tegen de lamp.

Weinig gegeten

Aan het AD laat Van Haga weten dat de berichtgeving klopt. „Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten.” Tijdens de controle bleek dat het Kamerlid een alcoholpromillage van 0.6 in zijn bloed had. Voor ervaren rijders ligt de grens op 0.5.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Deze twee steden zijn nog in de race voor ESF

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog slechts twee steden zijn in de race om in 2020 het Eurovisiesongfestival te organiseren, Rotterdam en Maastricht. Dat laat de NPO weten. Vorige week boden ook Utrecht, Arnhem en Den Bosch een bidboek aan, maar die voorstellen zijn het niet geworden.

Inhoudelijk sterker

Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de voorgestelde accommodaties en de financiële bijdrage die de steden willen leveren.


Veel blaren na eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dinsdagochtend ging in Nijmegen in alle vroegte de 103e editie van de Vierdaagse van start. De wandelaars stapten nog voor dag en dauw in hun wandelschoenen om vervolgens de eerste kilometers af te leggen. Het lijkt erop dat de dag goed verlopen is. De wandelaars hadden tot 17.00 uur de tijd om te finishen.

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Aangepaste planning


Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

De jongen die in september 2018 gericht schoot in een school in Roermond, is veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In september 2018 schoot een 17-jarige jongen uit Koningsbosch gericht in en rond een school in Roermond. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. De eis van het Openbaar Ministerie was 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

Volgens de rechtbank was het bewezen dat de jongen gericht geschoten heeft op een medeleerling, die op dat moment naast een docent stond. Hij wilde op die manier een einde maken aan de pesterijen door deze medeleerling.

Luchtbuks, messen en een bijl


Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe
Likeability of3

Mallorca staat stierengevechten weer toe

Op 9 augustus wordt weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds het verbod inging in juli 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

In strijd met grondwet

Eind 2018 maakte Spanje een einde aan het verbod, waarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. Het verbod gold sinds 2017, begin augustus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikelen van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden
Likeability of5

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

Een team van experts hebben de 2,5 jarige Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. /Beeld van GOSH

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is in het Great Ormond Street Hospital in Londen succesvol van elkaar gescheiden. De meisjes, Safa en Marwa, zaten met hun hoofden aan elkaar vast. De operatie was erg ingewikkeld en werd overzien door een team van wel 100 experts.

De meisjes komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar kwamen vorig jaar naar het ziekenhuis in Londen. Het complete proces om de tweeling van elkaar te scheiden duurde vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, hierbij waren radiologen, fysiotherapeuten en neurologische en psychologische experts betrokken.

Operatie van vijftig uur


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Burenruzies serieus probleem: 1 op de 5 verhuist

Burenruzies serieus probleem, 1 op de 5 verhuist

Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Limburg verhuizen mensen vaak vanwege vervelende buren. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Burenruzies lijken een serieus probleem te zijn in Nederland. Een op de vijf Nederlanders is wel eens verhuisd omdat ze vervelende buren hadden, blijkt uit onderzoek van verhuizersplatform ScanMovers. Jonge vrouwen lijken daarbij vaker te verhuizen voor de liefde dan jonge mannen. Jonge mannen verhuizen weer vaker om de sleur te ontvluchten.

Vervelende buren

Natuurlijk zal niemand over zichzelf zeggen dat ze een vervelende buur zijn. Maar in welke provincie verhuizen mensen het meest, vanwege burenruzies of vervelende buren? Inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Limburg hebben het niet makkelijk: meer dan een kwart van hen is wel eens verhuisd omdat ze last hadden van vervelende buren.


Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

Stortbuien

De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

Aanpassing

„Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.


Echtpaar sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

Koppel sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

Herbert en Frances waren 71 jaar getrouwd, op vrijdag bliezen zij uren na elkaar hun laatste adem uit. /WRDW

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na een huwelijk van 71 jaar is een Amerikaans echtpaar op dezelfde dag, precies twaalf uur na elkaar, overleden. Dat meldt de Amerikaanse zender WRDW. Op hun bruiloft maakten ze de belofte 'tot de dood ons scheidt' met elkaar, en daar hebben ze zich tot op de dag aan gehouden.

Herbert overleed afgelopen vrijdagochtend om 2.20 uur. Zijn vrouw Francis blies precies twaalf uur later, om 2.20 uur 's middags, haar laatste adem uit.

„Het is prachtig hoe ze 71 jaar samen waren, en nu samen in de hemel zijn. Het is een geweldig liefdesverhaal", zegt de familie van Francis en Herbert.


Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

Tachtig procent van de MH17-nabestaanden ervoer een jaar na de ramp nog complexe rouw, soms gepaard met een depressie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.

Het onderzoek moet mensen in de toekomst helpen het verlies van een familielid of vriend te verwerken. De conclusies worden dinsdag in Nieuwegein gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden.

Complexe rouw