In het nieuws

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt
Likeability of5

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt

Doe je huiswerk voor een salarisonderhandeling Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

15 NOV 2017

Vrouwelijke werknemers verdienen gemiddeld 3.662 euro per jaar minder dan mannelijke werknemers, blijkt uit het Nationale Salaris Onderzoek van Nyenrode en Intermediair. De oorzaak van dat salarisverschil is absoluut niet eenduidig.

Kunnen vrouwen over het algemeen minder goed onderhandelen dan mannen? „Dat wordt vaak gezegd, maar net als dat vrouwen in principe niet minder goed zijn in wiskunde dan mannen, zijn ze ook niet minder goed in onderhandelen. Dat is een gecultiveerde gedachte”, weet Ruth van Veelen, Post Doc Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.

Hoe onderhandel je?

Donja Huidar, Talent Acquisition Consultant bij Deloitte, ziet wel dat vrouwen de salarisonderhandelingen over het algemeen anders in gaan dan mannen. „Bij vrouwen speelt twijfel een grote rol: ‘ik moet het eerst maar eens doen’, terwijl mannen juist veel meer hun positieve punten durven te benoemen. Ze staan zelfverzekerder in de procedure.” Ook ziet ze dat vrouwen veel makkelijker ‘ja’ zeggen tegen een aanbod, zowel in het geval van een nieuwe baan als bij het intern promotie maken.

Doe je huiswerk

Huidars eerste tip in het onderhandelingsproces is: doe je huiswerk. Dat houdt in dat je weet hoe de markt eruit ziet. „Hoe liggen de salarissen en hoe zit het met de cao? Check wat jouw rol in het segment waard is.” Saskia Kerkhof is sollicitatie-expert en heeft als ondernemer zelf ook de nodige ervaring met onderhandelingen. „Ik zie hierbij wel dat vrouwen zich bescheidener opstellen: mag ik dat vragen? Tegelijkertijd zie ik vrouwelijke kandidaten die heel goed weten wat ze mogen vragen, omdat ze onderzoek hebben gedaan en weten wat kandidaten met een vergelijkbaar profiel verdienen.”

Toon lef

Kerkhof heeft de indruk dat mannen salaris over het algemeen belangrijker vinden dan vrouwen en er daardoor sneller op door zullen gaan. Maar je poot stijf houden of hoger gaan zitten in de onderhandelingen heeft ook gewoon met lef hebben te maken. Kerkhof: „Ik vraag kandidaten vaak: ‘wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat de baan afketst?’ Als je bij de salarisonderhandeling bent aangekomen, ben je al zover gekomen dat ze je echt wel willen hebben.” Al moet je dan niet dik gaan overvragen. Maar dat risico verlaag je dus door goed om je heen te kijken.

Laat je twijfel achterwege

Huidar adviseert daarnaast om je sterke kanten uit te lichten. „Vrouwen zijn vaak te veel bezig met hun onzekerheden. Laat je twijfel achterwege in een gesprek.” Een voorbeeld van een zin waar twijfel van uitgaat, is: ‘Ik denk dat ik er wel goed in ben’. Bijwoorden als ‘wel’ of ‘misschien’ en formuleringen in de categorie ‘ik denk’ drukken onzekerheid uit. Zeg in plaats daarvan: ‘ik ben hier goed in’.

Het bedrijf heeft ook een opgave

Je moet je in een sollicitatieproces goed beseffen dat een bedrijf dat rekruteert ook een opgave heeft: ze hebben iemand nodig. „Je mag een bedrijf best uitdagen. Zoek uit waarom ze op zoek zijn naar een nieuwe werknemer. Is er bijvoorbeeld een serieus probleem waarvoor zij iemand nodig hebben die dat oplost?”, aldus Huidar. Dan is er nog de kledingkeuze. Huidar: „Ga voor zakelijk en niet per se voor wat je leuk vindt. Daarnaast is mijn laatste tip: kies zelf je plek aan tafel’.

Wat je als individu aan een onderhandeling kunt veranderen is wat Van Veelen betreft niet eenduidig. „Wat ik wel adviseer is: zorg dat je goed op de hoogte bent van waar je recht op hebt. En voor zowel het individu als de werkgever: maak van tevoren afspraken over salarisverhogingen.” Van Veelen is niet zo’n voorstander van ‘vrouwen leren hoe ze moeten onderhandelen’. „Dan leg je een norm op: dit is hoe het hoort. Dat werkt niet en houdt bovendien vooroordelen over vrouwen en onderhandelen in stand."

Want het is niet zo zwart-wit. Van Veelen: „Als je in een onderhandelpositie zit en het werkt niet, moet je dat dan toeschrijven aan de situatie of aan het feit dat je vrouw bent? Als we kijken naar de cijfers, zien we dat vrouwen minder salaris en bonussen ontvangen, maar per individueel geval is moeilijk te duiden waardoor dat komt.“ Het proces is wederkerig en speelt zich af op onbewust niveau, benadrukt ze. „Het kan zijn dat vrouwen minder zelfverzekerd een onderhandeling in gaan, maar we weten ook dat vrouwen zich in een door mannen gedomineerde wereld met onbewuste negatieve stereotypen geconfronteerd zien, waardoor er bijvoorbeeld stress kan optreden.”

Stigma

Die stereotypen zitten er bij zowel veel bedrijven als bij vrouwen zelf goed in, weet Huidar. Vrouwen kunnen meer voor zichzelf opkomen, maar bedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid. „Er is nog steeds een soort stigma. Bijvoorbeeld dat als het om een leiderschapsfunctie gaat, er automatisch van een mannelijke werknemer wordt uitgegaan. Je ziet ook dat er nog steeds meer mannen aan de top staan dan vrouwen.” Daarbij is het zo dat vrouwen tijdens de salarisonderhandelingen ook wel eens bezig zijn met de mogelijkheid om parttime te kunnen werken. „Dan denken ze, laat dat salaris-stuk maar zitten.”

Van Veelen noemt nog zo’n voorbeeld van cultivering. „Uit onderzoek blijkt dat als vrouwen beginnen met onderhandelen, ze als minder aardig gezien worden terwijl mannen juist als competent gezien worden. Vrouwen lopen dus juist het risico dat het tegen ze werkt als ze stevig onderhandelen.”

De gedachte ‘dat onderhandelen zit niet zo in mij’ kan ook een strategie zijn die vrouwen hanteren om goed te praten wat er gebeurt, denkt Van Veelen. „Mannen grijpen bovendien een goede prestatie op het werk sneller aan als moment om te onderhandelen dan vrouwen”. Het is dus belangrijk om te weten wat een goede reden kan zijn om te onderhandelen over een salarisverhoging of bonus. Toen zij zelf de cao van haar werkgever las, kwam ze erachter voor welke bonussen ze in aanmerking zou kunnen komen. Iets wat ze iedereen aanraadt te doen: „Het was een eyeopener.”


love
user_9fc2aeb25150f061c0420f3f219573a5d95e5701_avatar

'Taxichauffeurs moeten minder ongelukken maken'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 MIN

Verzekeraars dreigen taxichauffeurs niet meer te verzekeren, want ze zijn veel vaker betrokken bij ongelukken. Vooral jonge, zzp'ende bestuurders moeten vaak aankloppen bij de verzekeraar nadat ze schade hebben opgelopen.

Drie keer zo vaak

Taxi's rijden gemiddeld drie keer zo vaak schade. „Dat is natuurlijk voor een deel te verklaren door het feit dat taxichauffeurs meer kilometers maken, maar als je hen vergelijkt met andere risicogroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, zie je dat ze de laatste tijd relatief meer schade veroorzaken", zegt Richard Weurding directeur van het Verbond van Verzekeraars.


FD ontslaat journalist Boersma: Geen duidelijkheid

Ans Boersma/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Journalist Ans Boersma is door het Financieel Dagblad op straat gezet. In een verklaring op de website laat het medium weten, waarom ze afscheid hebben genomen van hun correspondent.

Jabhat al-Nusra

Eerder deze week werd Boersma uit Turkije - het land waar ze voor het Financieel Dagblad werkte - gezet, omdat ze banden zou hebben met de beruchte Syriër Jabhat al-Nusra. Ze zou de terreurstrijder zelfs aan valse papieren hebben geholpen.


Pornhub ziet sessies flink stijgen door shutdown VS

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Meten is weten. Dat geldt voor alle grote bedrijven en sites en dus ook over Pornhub. De bekendste pornoverzameling van het digitale web heeft zodoende een opvallende ontdekking gedaan rondom de Amerikaanse shutdown.

In Washington DC - de plaats waar de meeste werknemers getroffen worden door de shutdown - is namelijk een significante stijging te zien van het aantal bezoeken aan de website in de week na de shutdown.

Veel vrouwen


Man (87) moet bankje graf overleden vrouw weghalen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Het lijkt onschuldig: de 87-jarige Lucas Meijer die een bankje heeft laten plaatsen bij het graf van zijn overleden vrouw, zodat hij haar rustig kan bezoeken. De gemeente Stadskanaal heeft hem echter uitdrukkelijk verzocht om het bankje weg te halen.

Bankjesplaag

Het plaatsen van eigen bankjes op de begraafplaats is nu eenmaal verboden en de gemeente is bang dat als ze Meijer toestemming hiervoor geven er snel veel meer bankjes op de begraafplaats verschijnen. En dat is niet de bedoeling.


Tips om je sportvoornemen vol te houden

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Foto's: Colourbox

In samenwerking met Global Savings Group

VANDAAG, 11:00

Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

Meer sporten

Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


Paulusma: 'Lange koude winterperiode op komst'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:59

Er komt een lange winterperiode aan. Nee, dat hebben we niet verzonnen. Niemand minder dan weerman Piet Paulusma heeft de voorspelling gedaan, die menig sneeuw- en schaatsfanaat blij zal stemmen.

„Ik verwacht een lange winterperiode met flink wat vorst, ijs, sneeuw en overlast. Alles zit eraan te komen” aldus de weerman tegenover Hart van Nederland. „En dat kan wel tot ver in februari duren."

Fantastisch zwart ijs


Een Amerikaanse politieagent.

Politie zoekt mensen die dronken willen worden

Een Amerikaanse politieagent. / Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:59

De politie van het Amerikaanse stadje Kutztown in Pennsylvania is op zoek naar mensen die wel houden van een glaasje. Het korps zoekt vrijwilligers die zich laveloos willen drinken, zodat zij kunnen dienen als studieobject voor de agenten die de kunst van verkeerscontroleur nog onder de knie moeten krijgen.

In een bericht laat het korps weten dat vooral het blaasgedeelte van de verkeerscontrole nog wat meer onder de aandacht moet komen. Vrijwilligers moeten zich wel aan de voorwaarde houden dat ze beschonken zijn geworden door sterke drank.

Veel aanmeldingen


'Blockchainbazelaar' Rijbroek schrijft nieuw boek

Van Rijbroek is terug met een nieuw boek ©Nieuwsuur

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 16:15

Het was misschien wel hét televisiefragment van 2018: bij Nieuwsuur schoof 'cyberexpert' Rian van Rijbroek aan die vijf minuten lang haar deskundige blik mocht werpen op cybercrime en hackers. Het probleem? Er klopte helemaal niks van.

Niet alleen op televisie was het raak, maar ook in haar boek bleek ongelofelijk veel onzin te staan. Precies deze Van Rijbroek bracht donderdag een nieuw boek uit. Bij de presentatie waren geen journalisten welkom, behalve de Volkskrant. Zo schrijft... de Volkskrant. Zou ze haar leven gebeterd hebben?


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


De baby werd gevonden langs de kant van de weg.

Baby in vuilniszak gevonden langs de kant van de weg

De baby werd gevonden langs de kant van de weg. / EPA

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:49

In Zuid-Afrika is onlangs een pasgeboren baby in een vuilniszak langs de kant van de weg gevonden. De baby werd ontdekt vlak voor het moment dat de vuilniswagen langskwam om het vuil op te halen. De moeder is inmiddels gearresteerd voor poging tot moord.

Het was de plaatselijke schroothandelaar die gehuil uit de vuilniszak hoorde komen. RTL Nieuws schrijft dat er alarm werd geslagen bij het particuliere beveiligingsbedrijf Reaction Unit South Africa (Rusa). Al snel bleek het om een baby te gaan.

De moeder van het kindje


Zeven jaar cel geëist in zaak zinloos geweld.

Zeven jaar cel geëist in zaak zinloos geweld

Zeven jaar cel geëist in zaak zinloos geweld. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:00

Er is zeven jaar cel geëist tegen een 26-jarige Utrechter die vorig jaar de toen 25-jarige Lucas de Ruwe zo zwaar heeft mishandeld dat hij vijf dagen daarna overleed.

De Ruwe was vorig jaar juli met twee vrienden iets aan het eten in een cafetaria. Daar hadden ze een woordenwisseling met de verdachte. Die gaf uit het niets een klap met zijn vuist op de zijkant De Ruwe's hoofd. Vervolgens gaf hij het slachtoffer een harde nekslag.

De Ruwe zag de klappen niet aankomen, daardoor kon hij zich niet verdedigen waardoor de klappen maximale schade veroorzaakten.


Kinderen kijken tv.

Kinderserie Tik Tak keert terug op televisie

Kinderen kijken tv. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:14

Nostalgie! Het iconische kinderprogramma Tik Tak van de Belgische zender Ketnet keert terug op de buis. De eerste nieuwe reeks is in het najaar op de zender Ketnet Junior te zien.

Volgens de makers zullen alle „vertrouwde elementen, zoals de schaapjes en het schaduwmannetje behouden blijven; we werken met veel respect voor het origineel aan de nieuwe afleveringen.” De beeldkwaliteit zal wel voldoen aan de „hedendaagse normen.”

Ook in het buitenland een succes


Topdiplomaten VS en Noord-Korea weer in overleg.

Topdiplomaten VS en Noord-Korea weer in overleg

Topdiplomaten VS en Noord-Korea weer in overleg. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:00

Na een historische ontmoeting in juni vorig jaar en een afgelaste nieuwe ontmoeting in november, zitten de Verenigde Staten en Noord-Korea vandaag weer met elkaar om de tafel. Topdiplomaten van beide landen voeren namelijk overleg in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Diplomatieke bronnen laten weten dat de Amerikaanse vertegenwoordiger voor Noord-Korea, Stephen Biegun, en de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Choe Son-hui, bij het overleg aanwezig zijn.

Historische ontmoeting


Heldere hemel voorspeld bij bloedmaan van maandag

Tijdens de verduistering van 2018 was de maan vrij bescheiden van omvang ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 14:00

Er is aanstaande maandag in de vroegte een bijzonder natuurfenomeen waar te nemen in Nederland. Op 21 januari vindt er een totale maansverduistering plaats die ook in Nederland te zichtbaar is.

Toch is er nog iets nodig om zo'n eclips te kunnen waarnemen: helder weer. Met een dik wolkendek kan je immers moeilijk naar de hemel kijken. En laat dit nou exact de weersvoorspelling zijn. Het winterse weertype gaat gepaard met weinig bewolking en zorgt ervoor dat we in Nederland allemaal een gratis ticket op de eerste rij hebben voor dit fraaie huzarenstukje van Moeder Natuur.


Website en app Schiphol uit de lucht.

Website en app Schiphol uit de lucht

Website en app Schiphol uit de lucht. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:25

Weer problemen voor Schiphol. Waar vorig jaar een stroomstoring al voor chaos zorgde, lagen vanochtend de website en app van de luchthaven enkele uren plat.

Wie de site bezocht, kreeg een mededeling dat die onbereikbaar was, zonder toelichting. Daarnaast deed de app van het vliegveld het ook niet.

Schiphol stelt dat er sprake is van ,,een IT-probleem''. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van het probleem.


Logo en website van Zalando.

Zalando wil terugsturen gedragen kleding aanpakken

Logo en website van Zalando. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:19

Zalando krijgt regelmatig gedragen kleding teruggestuurd. De internetgigant lijkt nu een manier te hebben gevonden om dit in de toekomst te voorkomen. Zo hangt er nu voortaan aan ieder kledingstuk een groot label met daarop de tekst ‘do not remove this tag’.

Het label is zo’n 10 bij 15 centimeter groot. Verwijder je het label, dan kun je het kledingstuk niet meer terugsturen. „Het is een nieuwe tactiek van het bedrijf, als antwoord op het bekende fenomeen waarbij mensen duurdere kleding bestellen, dragen en dan retourneren” aldus retailexpert Jorg Snoeck.

Alleen nog in gelegenheidskleding


Berging containers Waddengebied van start.

Berging containers Waddengebied van start

Berging containers Waddengebied van start. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:45

Het bergen van de in het Waddengebied overboord geslagen containers kan eindelijk beginnen. Dat stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Er wordt verwacht dat de berging ergens vrijdagmiddag begint.

„Ik kan er geen precies tijdstip op plakken. Het is nog even wachten tot de golven wat lager zijn, maar ik schat in dat in de loop van de middag de eerste grijper het water ingaat", stelt de woordvoerder.

Berging containers Waddengebied van start.

Minister Cora van Nieuwenhuizen bezoekt Terschelling. Foto: ANP.


Likeability of5

Koen geeft dat extra zetje

Koen Gijzel leert Habiba, een van de sterren uit Groeten uit Holland, hier fietsen

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 12:21

Koentact heet de taalschool van Koen en hij houdt van ‘doeidoei’, zijn Française én vijf Marokkaanse vrouwen en out of the box/boîte/caja/doos. ,,Wat is de meest verkochte cannabis? laat ik ze vragen in coffeeshop Johnny.”

Kofschip

Softketchup als variant op kofschip en fokschaap, speurtochten met bier na afloop, de straat op en aan iemand vragen of ze een liedje van Johnny Jordaan kennen, ,,en het even voor ze willen zingen!” De lesmethodes van Koen Gijzel zijn allesbehalve saai te noemen. In zijn Koentact hartje Amsterdam komen mensen uit Amerika tot Zimbabwe, maar het zijn geen inburgeraars of vluchtelingen die meestal vanuit de gemeente een cursus krijgen. ,,Bij ons komen expats die hier voor hun werk zijn, of voor de liefde.” Meer dan wie dan ook dus gemotiveerd om de taal heel goed te leren, ,,net even wat anders dan wanneer je voor drie Eritreeërs staat die de taal moeten leren, maar vol met andere zorgen zitten.”


lol
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Verdachte brand: 'Ik kan de tijd niet terugdraaien'

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:20

Gilermo I. (25), hoofdverdachte van de fatale flatbrand in Diemen in de zomer van 2017, heeft vrijdag bij de start van zijn proces spijt betuigd.

„Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Maar ik kan de tijd niet terugdraaien", zei hij. Op een compilatie van camerabeelden was te zien hoe hij samen met iemand anders de toegangsdeuren naar en in de flat forceerde en hoe korte tijd later een explosie plaatsvond. Kort daarop vulde de hal zich met rook.

Bij de brand - in de woning van zijn zus Simona (24) op de begane grond in een flat van vijftien etages hoog - kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Twee anderen raakten gewond.