In het nieuws

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt
Likeability of5

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt

Doe je huiswerk voor een salarisonderhandeling Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

15 NOV 2017

Vrouwelijke werknemers verdienen gemiddeld 3.662 euro per jaar minder dan mannelijke werknemers, blijkt uit het Nationale Salaris Onderzoek van Nyenrode en Intermediair. De oorzaak van dat salarisverschil is absoluut niet eenduidig.

Kunnen vrouwen over het algemeen minder goed onderhandelen dan mannen? „Dat wordt vaak gezegd, maar net als dat vrouwen in principe niet minder goed zijn in wiskunde dan mannen, zijn ze ook niet minder goed in onderhandelen. Dat is een gecultiveerde gedachte”, weet Ruth van Veelen, Post Doc Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.

Hoe onderhandel je?

Donja Huidar, Talent Acquisition Consultant bij Deloitte, ziet wel dat vrouwen de salarisonderhandelingen over het algemeen anders in gaan dan mannen. „Bij vrouwen speelt twijfel een grote rol: ‘ik moet het eerst maar eens doen’, terwijl mannen juist veel meer hun positieve punten durven te benoemen. Ze staan zelfverzekerder in de procedure.” Ook ziet ze dat vrouwen veel makkelijker ‘ja’ zeggen tegen een aanbod, zowel in het geval van een nieuwe baan als bij het intern promotie maken.

Doe je huiswerk

Huidars eerste tip in het onderhandelingsproces is: doe je huiswerk. Dat houdt in dat je weet hoe de markt eruit ziet. „Hoe liggen de salarissen en hoe zit het met de cao? Check wat jouw rol in het segment waard is.” Saskia Kerkhof is sollicitatie-expert en heeft als ondernemer zelf ook de nodige ervaring met onderhandelingen. „Ik zie hierbij wel dat vrouwen zich bescheidener opstellen: mag ik dat vragen? Tegelijkertijd zie ik vrouwelijke kandidaten die heel goed weten wat ze mogen vragen, omdat ze onderzoek hebben gedaan en weten wat kandidaten met een vergelijkbaar profiel verdienen.”

Toon lef

Kerkhof heeft de indruk dat mannen salaris over het algemeen belangrijker vinden dan vrouwen en er daardoor sneller op door zullen gaan. Maar je poot stijf houden of hoger gaan zitten in de onderhandelingen heeft ook gewoon met lef hebben te maken. Kerkhof: „Ik vraag kandidaten vaak: ‘wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat de baan afketst?’ Als je bij de salarisonderhandeling bent aangekomen, ben je al zover gekomen dat ze je echt wel willen hebben.” Al moet je dan niet dik gaan overvragen. Maar dat risico verlaag je dus door goed om je heen te kijken.

Laat je twijfel achterwege

Huidar adviseert daarnaast om je sterke kanten uit te lichten. „Vrouwen zijn vaak te veel bezig met hun onzekerheden. Laat je twijfel achterwege in een gesprek.” Een voorbeeld van een zin waar twijfel van uitgaat, is: ‘Ik denk dat ik er wel goed in ben’. Bijwoorden als ‘wel’ of ‘misschien’ en formuleringen in de categorie ‘ik denk’ drukken onzekerheid uit. Zeg in plaats daarvan: ‘ik ben hier goed in’.

Het bedrijf heeft ook een opgave

Je moet je in een sollicitatieproces goed beseffen dat een bedrijf dat rekruteert ook een opgave heeft: ze hebben iemand nodig. „Je mag een bedrijf best uitdagen. Zoek uit waarom ze op zoek zijn naar een nieuwe werknemer. Is er bijvoorbeeld een serieus probleem waarvoor zij iemand nodig hebben die dat oplost?”, aldus Huidar. Dan is er nog de kledingkeuze. Huidar: „Ga voor zakelijk en niet per se voor wat je leuk vindt. Daarnaast is mijn laatste tip: kies zelf je plek aan tafel’.

Wat je als individu aan een onderhandeling kunt veranderen is wat Van Veelen betreft niet eenduidig. „Wat ik wel adviseer is: zorg dat je goed op de hoogte bent van waar je recht op hebt. En voor zowel het individu als de werkgever: maak van tevoren afspraken over salarisverhogingen.” Van Veelen is niet zo’n voorstander van ‘vrouwen leren hoe ze moeten onderhandelen’. „Dan leg je een norm op: dit is hoe het hoort. Dat werkt niet en houdt bovendien vooroordelen over vrouwen en onderhandelen in stand."

Want het is niet zo zwart-wit. Van Veelen: „Als je in een onderhandelpositie zit en het werkt niet, moet je dat dan toeschrijven aan de situatie of aan het feit dat je vrouw bent? Als we kijken naar de cijfers, zien we dat vrouwen minder salaris en bonussen ontvangen, maar per individueel geval is moeilijk te duiden waardoor dat komt.“ Het proces is wederkerig en speelt zich af op onbewust niveau, benadrukt ze. „Het kan zijn dat vrouwen minder zelfverzekerd een onderhandeling in gaan, maar we weten ook dat vrouwen zich in een door mannen gedomineerde wereld met onbewuste negatieve stereotypen geconfronteerd zien, waardoor er bijvoorbeeld stress kan optreden.”

Stigma

Die stereotypen zitten er bij zowel veel bedrijven als bij vrouwen zelf goed in, weet Huidar. Vrouwen kunnen meer voor zichzelf opkomen, maar bedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid. „Er is nog steeds een soort stigma. Bijvoorbeeld dat als het om een leiderschapsfunctie gaat, er automatisch van een mannelijke werknemer wordt uitgegaan. Je ziet ook dat er nog steeds meer mannen aan de top staan dan vrouwen.” Daarbij is het zo dat vrouwen tijdens de salarisonderhandelingen ook wel eens bezig zijn met de mogelijkheid om parttime te kunnen werken. „Dan denken ze, laat dat salaris-stuk maar zitten.”

Van Veelen noemt nog zo’n voorbeeld van cultivering. „Uit onderzoek blijkt dat als vrouwen beginnen met onderhandelen, ze als minder aardig gezien worden terwijl mannen juist als competent gezien worden. Vrouwen lopen dus juist het risico dat het tegen ze werkt als ze stevig onderhandelen.”

De gedachte ‘dat onderhandelen zit niet zo in mij’ kan ook een strategie zijn die vrouwen hanteren om goed te praten wat er gebeurt, denkt Van Veelen. „Mannen grijpen bovendien een goede prestatie op het werk sneller aan als moment om te onderhandelen dan vrouwen”. Het is dus belangrijk om te weten wat een goede reden kan zijn om te onderhandelen over een salarisverhoging of bonus. Toen zij zelf de cao van haar werkgever las, kwam ze erachter voor welke bonussen ze in aanmerking zou kunnen komen. Iets wat ze iedereen aanraadt te doen: „Het was een eyeopener.”


love
user_9fc2aeb25150f061c0420f3f219573a5d95e5701_avatar

Piloten Lion Air raadpleegden handleiding voor crash

Piloten Lion Air raadpleegden handleiding voor crash

De Boeings 737 Max blijven voorlopig aan de grond / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 MIN

De piloten van de Boeing 737 Max van Lion Air hebben in de aanloop naar de vliegtuigcrash een handleiding van het toestel geraadpleegd. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters. De piloten wilden weten waarom hun vliegtuig omlaag bleef duiken, maar het lukte niet dat probleem op tijd op te lossen.

Het toestel van Lion Air crashte vorig jaar oktober in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De worsteling van de piloten met het vliegtuig is te horen op de cockpitvoicerecorder, een van de zwarte dozen.

Laatste woorden


Brandweer en Handcrew handen vol aan hete zomer 2018

Handcrew werd ook ingezet tijdens grote heidebrand in Wateringen /Remko de Waal ANP

Foto van 'Iris Hermans'

52 MIN

Brandweer had de handen in 2018 vol aan buitenbranden. Twentse Adriaan Ter Huurne is inmiddels een natuurbrandexpert. Hij leerde de bluskunst in Californië en richtte de Handcrew op.

De Handcrew-helden

Loos alarm


Groeiende kritiek VS op Boeing over 737 Max

Groeiende kritiek in VS op Boeing over 737 Max

Bij de crash van het toestel van Ethiopian Airlines kwamen 157 mensen om / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de Verenigde Staten is groeiende kritiek op vliegtuigbouwer Boeing en luchtvaartautoriteit FAA. Dat meldt The New York Times. Boeing zou de FAA niet correct hebben geïnformeerd over de aanpassingen in het softwaresysteem.

Onder vuur

Dat systeem (MCAS) moet verhinderen dat het toestel te veel achterover helt, maar de FAA zou het nauwelijks getest hebben, stelt de krant. De motoren van de 737 Max zijn groter en zitten op een andere plek dan bij oudere versies van het toestel. Daardoor is de aerodynamica flink veranderd. MCAS moet de invloed van die aanpassingen beperken en is daarom een cruciaal onderdeel van het toestel, maar volgens de krant vertrouwde de FAA te veel op Boeing bij goedkeuring van het vliegtuig.


Eerste slachtoffers Christchurch begraven

Eerste slachtoffers Christchurch begraven

Bij een moskee in Australië worden ook bloemen neergelegd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Na vijf dagen zijn de eerste slachtoffers van de aanslagen in Christchurch eindelijk begraven. Het gaat om twee Syrische vluchtelingen, een man en een zoon die recent naar Nieuw-Zeeland waren gekomen.

Racisme

De mannen zijn begraven in Memorial Park Cemetery in Christchurch. In de islam is het eigenlijk gebruikelijk dat de doden binnen 24 uur worden begraven. De meeste slachtoffers van de aanslagen op moskeeën kwamen uit immigrantengezinnen. Door forensisch onderzoek moesten de families langer wachten op het vrijgeven van de lichamen van hun familieleden.


'Geluk moet geen doel op zich worden'

'Geluk moet geen doel op zich worden'

Vandaag is het de Internationale dag van het Geluk. Maar hoe vind je geluk? Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Vandaag is het de Internationale Dag van het Geluk. Iedereen wil gelukkig zijn, maar wat is dat en hoe word je het? Die vragen houden gedragswetenschapper Eva Kruijs ook bezig, en ze heeft er antwoord op. „Geluk moet geen doel op zich worden.”

De drang naar geluk is groot. De boekhandels liggen vol met zelfhulpboeken, want allemaal zijn we op zoek naar die ene vraag: hoe word ik gelukkig? We leven in een van de rijkste landen ter wereld, maar tegelijkertijd neemt de stress in onze dagelijkse leven toe. Waar gaat het mis?

Er wordt te veel van ons gevraagd op alle levensgebieden, zegt Eva Kruijs. Ze is gedragswetenschapper en schreef het boek Jouw gids naar geluk, dat vandaag uitkomt. „Dat er zoveel kansen zijn, is enerzijds een goede ontwikkeling, maar tegelijkertijd is ook een valkuil: we willen te veel. En dat kunnen we niet zo goed aan.”


Nieuwe aanhouding om schietpartij Utrecht

Speciale eenheden van de politie in de Trumanlaan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden wegens betrokkenheid bij de schietpartij maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht. Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn bij deze gebeurtenis, meldt het Openbaar Ministerie. Zij zijn geen verdachten meer.

Betrokkenheid bij schietincident

De Dienst Speciale Interventies hield de 40-jarige man dinsdag in de middag aan bij een woning in Utrecht. Volgens het OM wordt de 40-jarige man verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt onderzocht.


Lees de Metro van 20 maart nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer hoe internetbankieren de verdachte van de schietpartij in Utrecht fataal werd, en besteden we aandacht aan de slachtoffers van het drama.

Ook kun je lezen over het harde werken van de brandweer. Door de warme zomer van 2018 hadden zij hun handen vol. En schrijven we over de evolutie van vrouwelijke superhelden en fashion.


Ruim helft van de volwassenen heeft overgewicht

Ruim helft van de volwassenen heeft overgewicht. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Meer de helft van de volwassenen is te zwaar, terwijl het aantal kinderen met overgewicht gelijk is gebleven. Hoe dit kan? „Afvallen is meer dan gezond eten en bewegen”, aldus professor Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC.

Van Rossum behandelt als internist mensen met obesitas, en doet onderzoek naar de oorzaken en behandeling ervan. Aan RTL Nieuws legt Van Rossum uit dat overgewicht uit een aantal factoren bestaat. „Naast ongezonde voeding en te weinig beweging spelen nog andere zaken een grote rol. Bijvoorbeeld stress, maar ook slaapgebrek en een omgeving die uitnodigt om ongezond te eten. Je moet sterk in je schoenen staan om de saucijzenbroodjes op het station te negeren als aan het einde van de dag je bloedsuikerspiegel laag is.”

Ontspanning en regelmaat


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Albert Heijn overweegt ban muziek Michael Jackson

Albert Heijn overweegt ban muziek Michael Jackson. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Supermarktketen Albert Heijn denkt na over een boycot van de muziek van de omstreden popzanger Michael Jackson. De keten overweegt naar aanleiding van de documentaire Leaving Neverland de liedjes van de zanger uit de afspeellijsten te verwijderen.

„Het is een kleine moeite om een nummer uit een playlist te halen. Of we dat gaan doen, dat bespreken we”. aldus een woordvoerder van de Albert Heijn tegenover entertainmentdienst BuzzE. Hoewel de woordvoerder aangeeft dat er nooit eerder is geklaagd over de nummers van Michael Jackson, mag „muziek in onze winkels niet aanstootgevend zijn”.

Maatregelen


Roos (19) en Rinke (49) kwamen om bij schietpartij

Een tekening van een huilende Nijntje met de vlag van Utrecht halfstok bij het condoleanceregister op het stadskantoor een dag na het schietincident op het 24 Oktoberplein Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Bij de schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht, tussen de wijken Kanaleneiland en Oog in Al, kwamen maandagochtend drie mensen om het leven. In totaal raakten er zeven mensen gewond, waarvan drie er ernstig aan toe zijn.

Vader van drie kinderen

Eén van de slachtoffers is de 49-jarige vader Rinke Terpstra. Hij was jeugdtrainer van de sportvereniging DESTO in Vleuten en werkzaam bij Prorail. „Het is niet te bevatten,” laat CEO Pier Eringa van Prorail weten in een verklaring. „Maandagavond kregen we de bevestiging van dit afschuwelijke nieuws. De verschrikkelijke gebeurtenissen van gisteren en het verlies van onze collega zijn hard aangekomen. Dit raakt alle ProRailers in het hart. De vlag hangt bij ons vandaag halfstok."


Gökmen Tanis uiterlijk vrijdag voorgeleid

De 37-jarige Gokmen Tanis, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de schietpartij in een tram in Utrecht, is opgepakt tijdens een inval in dit pand. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, Gökman Tanis, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Exacter dan dat kon het OM nog niet zijn.

Tanis is na zijn arrestatie in verzekering gesteld. Bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) zal de officier van justitie bewaring vorderen, voor maximaal twee weken. De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.

Verlenging voorarrest


Eigenaar rode Clio: 'ren voor uw leven'

Een auto die na de schietpartij in Utrecht werd gezocht, is teruggevonden aan de Tichelaarslaan. Het gaat om een rode Renault Clio. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 54-jarige Frans Hoogendijk haalt een dag na de schietpartij in Utrecht opgelucht adem. Hoogendijk stond stil voor het rode licht bij 24 Oktoberplein toen een man in paniek naar hem riep dat hij moest rennen voor zijn leven.

En dat deed hij. Zonder te aarzelen stapt Hoogendijk uit zijn auto, met de sleutels in het contact en de motor nog draaiende gaat hij er vandoor. Niet veel later weet Gökmen Tanis met de auto van Hoogendijk aan de politie te ontsnappen.

Slechte film


Likeability of5

Baudet onder vuur vanwege reactie op 'Utrecht'

Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Tweede Kamer is fel gereageerd op de manier waarop Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is omgegaan met de schietpartij in Utrecht. Het feit dat Baudet ervoor koos maandag een verkiezingsbijeenkomst te laten doorgaan en daarbij al speculeerde over het motief van de dader en de schuldvraag, schoot een aantal partijen in het verkeerde keelgat.

Verbazing en walging

Baudet legde op de bijeenkomst in het Kurhaus een direct verband tussen het drama in Utrecht en het immigratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Daarbij noemde hij CDA en VVD bij naam. Zijn partijgenoot Theo Hiddema zag het stilleggen van de verkiezingscampagne door de overige partijen vooral als manier om de opmars van FVD in de peilingen te stuiten.


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Rutte en Grapperhaus naar Utrecht

Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Premier Mark Rutte en Minister Ferd Grapperhaus ( Justitie en Veiligheid) zullen dinsdag een bezoek brengen aan Utrecht. Maandag vond daar een schietpartij plaats waarbij drie doden en vijf gewonden vielen.

Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, „liefst zonder media."

Herdenken slachtoffers


'Kabinet legt volle verantwoordelijkheid af'

(VLNR) Premier Mark Rutte, Thierry Baudet (FvD) en Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in Tweede Kamer toe, dat het kabinet de volle verantwoordelijkheid gaat afleggen over de schietpartij in Utrecht van afgelopen maandag. Grapperhaus benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie „alle ruimte” wil geven om onderzoek te doen. Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de kamer naar eigen zeggen niet bieden.

Lang strafblad

De minister zegde „transparantie" over de zaak toe en beloofde „nog meer alertheid." Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak „onder het tapijt probeert te vegen."


Wilders is duidelijk: Grapperhaus moet opstappen

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet opstappen, vindt PVV-leider Geert Wilders. De minister moet de consequentie trekken uit het feit dat het Openbaar Ministerie de verdachte van de schietpartij in Utrecht van maandag heeft vrijgelaten, zegt hij.

Strafblad van hier tot Tokio

De man had „een strafblad van hier tot Tokio'', onderstreept Wilders. Politiek verantwoordelijke Grapperhaus moet daarom „zijn biezen pakken''.


Waarom Gökmen Tanis eerder deze maand vrijkwam

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Verdachte Gökmen Tanis is per 1 maart op vrije voeten gekomen nadat zijn voorarrest was opgeschort. Hij zat vast wegens een verkrachtingszaak uit 2017. Hij had in dat jaar ook al in voorarrest gezeten maar kwam onder voorwaarden op vrije voeten. Begin dit jaar, op 4 januari, werd hij toch weer vastgezet omdat hij de voorwaarden overtrad.

Hoger beroep

Op 22 januari vroeg Tanis schorsing aan van zijn voorarrest maar de rechtbank in Utrecht wees die af. De verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan. Hij wilde toen toch meewerken aan de voorwaarden, waaronder een persoonlijkheidsonderzoek.


Gele Hesjes niet meer welkom in Bordeaux en Toulouse

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op diverse pleinen en brede straten in Bordeaux en Toulouse zijn de Gele Hesjes niet meer welkom. Dat heeft de Franse premier dinsdag Edouard Philippe. Het verbod komt kort na het weekend dat er rondom de demonstraties diverse plunderingen en brandstichtingen waren.

Ultra's en casseurs

Opmerkelijk is daarbij dat de plunderingen en brandstichtingen niet per se door de Gele Hesjes zelf werden uitgevoerd, maar door zogenaamde ultra's die ook op de acties af waren gekomen. Het leidde tot flinke chaos in de Franse hoofdstad.