In het nieuws

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt
Likeability of 5

Wil je een hoger salaris? Weet waar je recht op hebt

Doe je huiswerk voor een salarisonderhandeling Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

15 NOV 2017

Vrouwelijke werknemers verdienen gemiddeld 3.662 euro per jaar minder dan mannelijke werknemers, blijkt uit het Nationale Salaris Onderzoek van Nyenrode en Intermediair. De oorzaak van dat salarisverschil is absoluut niet eenduidig.

Kunnen vrouwen over het algemeen minder goed onderhandelen dan mannen? „Dat wordt vaak gezegd, maar net als dat vrouwen in principe niet minder goed zijn in wiskunde dan mannen, zijn ze ook niet minder goed in onderhandelen. Dat is een gecultiveerde gedachte”, weet Ruth van Veelen, Post Doc Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.

Hoe onderhandel je?

Donja Huidar, Talent Acquisition Consultant bij Deloitte, ziet wel dat vrouwen de salarisonderhandelingen over het algemeen anders in gaan dan mannen. „Bij vrouwen speelt twijfel een grote rol: ‘ik moet het eerst maar eens doen’, terwijl mannen juist veel meer hun positieve punten durven te benoemen. Ze staan zelfverzekerder in de procedure.” Ook ziet ze dat vrouwen veel makkelijker ‘ja’ zeggen tegen een aanbod, zowel in het geval van een nieuwe baan als bij het intern promotie maken.

Doe je huiswerk

Huidars eerste tip in het onderhandelingsproces is: doe je huiswerk. Dat houdt in dat je weet hoe de markt eruit ziet. „Hoe liggen de salarissen en hoe zit het met de cao? Check wat jouw rol in het segment waard is.” Saskia Kerkhof is sollicitatie-expert en heeft als ondernemer zelf ook de nodige ervaring met onderhandelingen. „Ik zie hierbij wel dat vrouwen zich bescheidener opstellen: mag ik dat vragen? Tegelijkertijd zie ik vrouwelijke kandidaten die heel goed weten wat ze mogen vragen, omdat ze onderzoek hebben gedaan en weten wat kandidaten met een vergelijkbaar profiel verdienen.”

Toon lef

Kerkhof heeft de indruk dat mannen salaris over het algemeen belangrijker vinden dan vrouwen en er daardoor sneller op door zullen gaan. Maar je poot stijf houden of hoger gaan zitten in de onderhandelingen heeft ook gewoon met lef hebben te maken. Kerkhof: „Ik vraag kandidaten vaak: ‘wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat de baan afketst?’ Als je bij de salarisonderhandeling bent aangekomen, ben je al zover gekomen dat ze je echt wel willen hebben.” Al moet je dan niet dik gaan overvragen. Maar dat risico verlaag je dus door goed om je heen te kijken.

Laat je twijfel achterwege

Huidar adviseert daarnaast om je sterke kanten uit te lichten. „Vrouwen zijn vaak te veel bezig met hun onzekerheden. Laat je twijfel achterwege in een gesprek.” Een voorbeeld van een zin waar twijfel van uitgaat, is: ‘Ik denk dat ik er wel goed in ben’. Bijwoorden als ‘wel’ of ‘misschien’ en formuleringen in de categorie ‘ik denk’ drukken onzekerheid uit. Zeg in plaats daarvan: ‘ik ben hier goed in’.

Het bedrijf heeft ook een opgave

Je moet je in een sollicitatieproces goed beseffen dat een bedrijf dat rekruteert ook een opgave heeft: ze hebben iemand nodig. „Je mag een bedrijf best uitdagen. Zoek uit waarom ze op zoek zijn naar een nieuwe werknemer. Is er bijvoorbeeld een serieus probleem waarvoor zij iemand nodig hebben die dat oplost?”, aldus Huidar. Dan is er nog de kledingkeuze. Huidar: „Ga voor zakelijk en niet per se voor wat je leuk vindt. Daarnaast is mijn laatste tip: kies zelf je plek aan tafel’.

Wat je als individu aan een onderhandeling kunt veranderen is wat Van Veelen betreft niet eenduidig. „Wat ik wel adviseer is: zorg dat je goed op de hoogte bent van waar je recht op hebt. En voor zowel het individu als de werkgever: maak van tevoren afspraken over salarisverhogingen.” Van Veelen is niet zo’n voorstander van ‘vrouwen leren hoe ze moeten onderhandelen’. „Dan leg je een norm op: dit is hoe het hoort. Dat werkt niet en houdt bovendien vooroordelen over vrouwen en onderhandelen in stand."

Want het is niet zo zwart-wit. Van Veelen: „Als je in een onderhandelpositie zit en het werkt niet, moet je dat dan toeschrijven aan de situatie of aan het feit dat je vrouw bent? Als we kijken naar de cijfers, zien we dat vrouwen minder salaris en bonussen ontvangen, maar per individueel geval is moeilijk te duiden waardoor dat komt.“ Het proces is wederkerig en speelt zich af op onbewust niveau, benadrukt ze. „Het kan zijn dat vrouwen minder zelfverzekerd een onderhandeling in gaan, maar we weten ook dat vrouwen zich in een door mannen gedomineerde wereld met onbewuste negatieve stereotypen geconfronteerd zien, waardoor er bijvoorbeeld stress kan optreden.”

Stigma

Die stereotypen zitten er bij zowel veel bedrijven als bij vrouwen zelf goed in, weet Huidar. Vrouwen kunnen meer voor zichzelf opkomen, maar bedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid. „Er is nog steeds een soort stigma. Bijvoorbeeld dat als het om een leiderschapsfunctie gaat, er automatisch van een mannelijke werknemer wordt uitgegaan. Je ziet ook dat er nog steeds meer mannen aan de top staan dan vrouwen.” Daarbij is het zo dat vrouwen tijdens de salarisonderhandelingen ook wel eens bezig zijn met de mogelijkheid om parttime te kunnen werken. „Dan denken ze, laat dat salaris-stuk maar zitten.”

Van Veelen noemt nog zo’n voorbeeld van cultivering. „Uit onderzoek blijkt dat als vrouwen beginnen met onderhandelen, ze als minder aardig gezien worden terwijl mannen juist als competent gezien worden. Vrouwen lopen dus juist het risico dat het tegen ze werkt als ze stevig onderhandelen.”

De gedachte ‘dat onderhandelen zit niet zo in mij’ kan ook een strategie zijn die vrouwen hanteren om goed te praten wat er gebeurt, denkt Van Veelen. „Mannen grijpen bovendien een goede prestatie op het werk sneller aan als moment om te onderhandelen dan vrouwen”. Het is dus belangrijk om te weten wat een goede reden kan zijn om te onderhandelen over een salarisverhoging of bonus. Toen zij zelf de cao van haar werkgever las, kwam ze erachter voor welke bonussen ze in aanmerking zou kunnen komen. Iets wat ze iedereen aanraadt te doen: „Het was een eyeopener.”


love
user_9fc2aeb25150f061c0420f3f219573a5d95e5701_avatar

Views

800+

Dierenambulance rukt uit voor 'slang' in kruipruimte

De Dierenbescherming kwam af op een melding van een slang ©Dierenambulance

Foto van 'Jelmer Visser'

52 MIN

Je moet er niet aan denken dat er een slang in je kruipruimte rondkronkelt. Een inwoner van het Brabantse Ravenstein schrok zich zo rot een onbekende kruipende insluiper in zijn woning dat hij direct de dierenambulance belde.

Toen de vrijwilligers poolshoogte kwamen nemen, bleek de indringer toch iets minder gevaarlijk te zijn. Na een korte zoektocht stuitten ze inderdaad op een glibberige indringer, maar dit bleek een onschuldige naaktslak te zijn, zo meldt Omroep Brabant.

De indringer is omwille van zijn privacy onherkenbaar gemaakt ©Dierenambulance


Views

100+

'De bitterbal verdient gewoon een eigen podium'

Sal Knuvers in zijn Bar Bitterbal, ,,mensen weten precies waarvoor ze hier komen."

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Ineens had hij het: ik ga in de bitterballen! Sal is eigenaar van Bar Bitterbal waar 22 soorten op de kaart staan, and still counting. ,,Zo’n mooi product verdient gewoon een eigen podium.”

Anti-katervoer

Laten we aftrappen met een bitterbal!” Sal Knuvers (33) zit in zijn Bar Bitterbal, geopend vanaf negen en waar vanaf tien uur het frituur aangaat. Voor de een veel te vroeg, voor een ander het ideale anti-katervoer. Al wordt dan voornamelijk gekozen voor ‘gewoon rund of kalfs’, weet bardame Myrthe. Zwarte truffel-zwezerik, hert of wild zwijn is tenslotte ook wel wat heftig voor een brakke maag. Maar deze bijzondere ballen staan wel op de kaart, waarop in totaal 22 ballen prijken, and still counting, ,,we krijgen binnenkort een chocoladebitterbal als dessert.”


Views

100+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

1k+

Prins Charles viert 70e verjaardag

Prins Charles zit, zo lang zijn moeder koningin Elizabeth leeft, in de wachtkamer voor de Britse troon. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

1 UUR

Hoera, de Britse prins Charles viert woensdag zijn 70e verjaardag met tal van buitenlandse koninklijke gasten. Namens de Oranjes is prinses Beatrix bij het feest op Buckingham Palace. Behalve prinses Beatrix komen onder anderen de Belgische koning Filip en koningin Mathilde, de Noorse koning Harald en koningin Sonja op verjaarsvisite.

'In de wachtkamer'


Views

86

Miranda heeft diabetes: Eten is nooit meer hetzelfde

Leven met diabetes: 'Eten is nooit meer hetzelfde'

Een diabetespatiënt meet iedere dag zijn bloedwaarden en injecteert zichzelf met insuline.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

„Het zal toch niet", dacht Miranda Mosch (30) drie jaar geleden. Ze heeft opeens een enorme dorst, raakt oververmoeid en kan niet meer scherp kijken. Ze gaat naar de huisarts en krijgt al snel de diagnose: diabetes type 1.

Vandaag is het Wereld Diabetesdag. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is in Nederland volksziekte nummer één. 1,2 miljoen mensen hebben diabetes. Diabetes type 2 komt verreweg het meest voor; 90 procent van de mensen met diabetes heeft deze vorm die wordt veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten of erfelijke aanleg. De cellen in het lichaam zijn bij type 2 ongevoelig voor het hormoon insuline. Bij mensen met diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem zelfs de cellen die insuline aanmaken.

Normaal gesproken maakt ons lichaam insuline aan om de glucose (een vorm van suiker) in het bloed naar de weefsels in ons lichaam te transporteren. Glucose is de brandstof voor je lichaam.


Views

100+

Vier doden na incident in bedrijfspand in Enschede

De politie kreeg even na 15.00 uur de melding van een incident in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 UUR

In het bedrijfspand in Enschede, waar gisteren een incident plaatsvond, zijn vier dode mannen aangetroffen. Dat ze door geweld om het leven zijn gekomen, staat vast, meldde de politie dinsdagavond laat. Om welke mannen het precies gaat, is nog niet bekend. Ook de doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld. De politie zit nog volop in onderzoek.

Melding van een incident

De politie kreeg even na 15.00 uur de melding van een incident in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. In eerste instantie sprak de politie over een schietincident in een woning, later stelde de politie dat bij naar een ,,incident" in een bedrijfspand.


Views

500+

Ophef over groepsfoto van 'Hitlergroet-scholieren'

Onschuldig geintje of kwalijke zaak?

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een middelbare school in de Amerikaanse staat Wisconsin is een onderzoek gestart na het verschijnen van een groepsfoto met daarop ongeveer zestig mannelijke bovenbouwleerlingen. De groep jongens lijkt massaal een nazigroet te brengen en dit ging al snel het hele internet over.

De groep is op de foto gekleed in gala en lijkt er een hoop lol in te hebben om hun rechterarm te strekken. Ze zijn leerlingen op de middelbare school van Baraboo en hun gedrag wordt op dit moment onderzocht. Hierbij is ook de politie ingeschakeld.


Views

1k+

video icon
01:17

In samenwerking met Desperados

6 NOV 2018

Dansvloer... op 42 meter diepte

Bizar! Desperados ging onlangs in de buurt van Venetië de diepte in en creëerde de ultieme dansvloer onder water. Met Elrow en DJ's Peggy Gou en Artwork, 4.3 miljoen liter water én 's werelds diepste zwembad. Vierhonderd mensen inclusief duikuitrusting, vierden het dansfeestje mee. Check meer videos hier! #FindYourDancefloor #Deephouse


Views

2k+

Eerste speldenprikken van Koning Winter in aantocht

Moeten we volgende week weer gaan krabben? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Waar het vandaag nog met temperaturen van een graad of 12/13 redelijk zacht weer was, lijkt hier volgende week verandering in de komen.

Na het weekend draait de wind naar het oosten en dit maakt de weg vrij voor koudere lucht. De verwachte maximumtemperaturen zullen volgende week ongeveer 5 graden zijn en dat iets frisser dan normaal.

De dalende maximumtemperaturen in de pluim van Buienradar ©Buienradar


Views

1k+

Maak een tijdreis door de historische driehoek

Ontdek Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Partnercontent

7 NOV 2018

Toeristen weten de Holland boven Amsterdam de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk in de Kop van Noord-Holland? In het laatste deel geeft Metro je tips om de geschiedenis van de Gouden Eeuw van Holland boven Amsterdam beter te leren kennen.

Overal ter wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. In de Noord-Hollandse steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen slenter je langs de havens en imposante panden uit die roemrijke tijd. De geschiedenis van de VOC-steden is nog steeds zichtbaar in vele grachtenpanden, musea, kerken, stadsmuren en havens. Wil je Holland boven Amsterdam beter leren kennen? Maak dan een spannende tijdreis met boot en stoomtram van Enkhuizen-Medemblik-Hoorn. Deze dagtocht begint bij de aanlegsteiger van de boot bij station Enkhuizen.


Views

2k+

May roept ministers bijeen om conceptakkoord #brexit

Overleg op hoog niveau over #brexit ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Groot-Brittannië verlaat in maart 2019 de Europese Unie en hiervoor moesten afspraken gemaakt worden met de EU. Medewerkers van de Britse premier Theresa May bevestigen dat er nu een conceptovereenkomst ligt. Deze overeenkomst zal woensdag behandeld worden in het lagerhuis.

The Sun meldt dat May haar belangrijkste ministers dinsdagavond om beurten laat langskomen. Ministers hebben eerder op de dag een update ontvangen over de vorderingen van de onderhandelingen. Ze kregen toen te horen dat er nog een ,,klein aantal'' kwesties moet worden opgelost tussen de onderhandelaars, aldus de BBC.


Views

500+

HBO: 'Slotseizoen Game of Thrones in april te zien'

Nog vijf maanden geduld... ©HBO

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Er gingen al langer geruchten rond over de premiere van het achtste en laatste seizoen van de hitserie Game of Thrones, deze geruchten blijken waar te zijn. HBO bevestigt per tweet dat de afleveringen inderdaad zullen worden uitgezonden vanaf april 2019.

De fans hebben het in 2018 een jaar zonder Game of Thrones moeten doen, maar hier komt aankomend voorjaar dus verandering in. Eerder gaf de zender alleen maar vage hints, nu is er een concrete releasemaand van de premiere.


Views

700+

Inbreker bloedt dood nadat hij ruit inslaat

Niet de inbreker uit dit verhaal ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een man die probeerde binnen te dringen bij een woning in het Texaanse El Paso, heeft zijn inbraakpoging niet overleefd. Het incident vond vorige week plaats, volgens de politie is de inbreker doodgebloed nadat hij zijn armen en handen had opengehaald aan glasscherven.

Bloedspoor

De bewoner van het huis waar de poging tot inbraak plaatsvond, kwam vorige week dinsdag tot de gruwelijke ontdekking. Hij trof een kapot raam aan en een grote hoeveelheid bloed verspreid door het hele huis. Hierop alarmeerde hij direct de politie, zo meldt het lokale medium WTOL.


Views

2k+

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok
Likeability of 3

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok

Een stockfoto van een kat / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Een misselijkmakende actie in Zaanstad heeft afgelopen vrijdag het leven van een kat gekost. Een inspecteur van de Dierenbescherming zag met eigen ogen hoe een man in een woning een kat met een stok zó hard sloeg, dat het beestje overleed.

De Dierenbescherming schrijft in een artikel dat de inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een kijkje kwam nemen in het huis na een anonieme melding.

Dierenpolitie


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

1k+

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'
Likeability of 5

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Stan Lee is 95 jaar geworden / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Maandagavond werd bekend dat Marvel-bedenker Stan Lee op 95-jarige leeftijd is overleden. Fans van over de hele wereld stromen uit naar de Walk of Fame in Hollywood, waar inmiddels een bloemenzee te vinden is bij Lee’s ster.

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

De ster van Stan Lee op de Walk of Fame / ANP

Huilen


love
user_08c3f5873be835fa0a15741dccbb604ade6a8e54_avatar

Views

900+

Vader (36) gebruikt opnieuw fors geweld tegen baby

Pixabay

Foto van 'Evie Westland'

GISTEREN

Een treurig verhaal uit België. Een 36-jarige man die tien jaar geleden zijn zoontje van zes maanden oud doodsloeg, zou opnieuw fors geweld tegen een baby hebben gebruikt. Dit keer was het zijn dochtertje van drie maanden die het moest ontgelden. Het meisje zou meerdere schedelbreuken hebben opgelopen.

Cédric V. was veranderd, dacht zijn huidige vriendin. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is het Facebook-profiel van de man er een zoals „elke kersverse vader”.

„Sinds zijn vriendin S. eind juli beviel van hun dochtertje Z. deelde hij hun babygeluk met de hele wereld. Babyfotootje hier, vertederd commentaar daar. Maar dat schattige babymeisje van drie maanden oud werkte zondagavond zodanig op zijn zenuwen, dat de stoppen van de man opnieuw volledig doorsloegen."


Views

3k+

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Harrold is alweer verliefd, en het is niet op Steffi / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Zagen we afgelopen zondag dat deelnemer Harrold werd afgewezen door boerin Steffi, heeft hij nu zijn droomvrouw gevonden. En nee, het is niet Steffi!

Gevoelens


Views

1k+

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

De twee klinieken moeten in 2019 hun deuren openen / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Volgend jaar openen voor het eerst in Nederland twee klinieken voor homoseksuelen met kinderwens. De bedoeling is dat zij daar met een draagmoeder een kindje kunnen krijgen. In 2019 zouden ze daarvoor in eigen land terehct kunnen, blijkt uit onderzoek van televisieprogramma 'De Monitor'.

Voorwaarden

Nu is het onmogelijk voor een homoseksueel stel om met draagmoeder in Nederland een kind te krijgen, en moet nog uitgeweken worden naar het buitenland, schrijft Trouw. Bij heteroseksuelen lag dat anders: die konden bij het Amsterdam UMC terecht voor ivf-draagmoederschap. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.


Views

700+

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Er worden nog zo'n 200 mensen vermist / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Californië is door president Donald Trump officieel uitgeroepen tot rampgebied. Daardoor kan er sneller en makkelijker bijgesprongen worden bij het bestrijden van de bosbranden.

Dodelijkste branden


Views

700+