In het nieuws

Wat zet school shooters aan tot hun gruweldaden?

Scholieren rouwen in het Duitse Winnenden waar een schietpartij plaatsvond. Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

7 NOV 2017

Wat bezielt iemand die het vuur opent op onschuldige mensen in een school, een kerk of een andere openbare gelegenheid? Van de dader wordt vaak het beeld geschetst dat het een persoon is met psychiatrische problemen of met een verleden waarin geweld centraal staat. Dit beeld klopt niet, zegt promovenda Birgit Pfeifer, die vrijdag haar proefschrift School shootings - Existential concerns and implicit religion aan de Vrije Universiteit Amsterdam verdedigt. „Het zijn stuk voor stuk jonge mensen die worstelen met levensvragen."

Eric Harris was één van de schutters op Columbine High School

„Ik wil beginnen door te zeggen dat de ‘school shooters’ heel verschillend zijn. Het algemene beeld dat het allemaal einzelgängers en weirdo’s zijn, klopt niet. De een was populair met veel vrienden, de ander heeft gescheiden ouders en weer een ander komt uit juist een heel warm gezin.” ‘Je moet naar ze luisteren’, zei Marilyn Manson in de documentaire Bowling For Columbine tegen Michael Moore. De zanger werd ervan beticht de daders van de Columbine High School-schietpartij met zijn muziek geïnspireerd te hebben. Pfeifer deed juist dat: luisteren. „Ik zag dat er nog geen analyse gedaan was van de teksten die de daders achterlieten en wilde weten: wat zeggen ze nu eigenlijk?”

Levensvragen

Pfeifer spitte duizenden pagina’s van dagboeken, afscheidsbrieven en notities van school shooters (bijvoorbeeld de daders van de shooting op Columbine High School) en lone wolves (bijvoorbeeld Anders Breivik) door. „Wat ik heb opgemerkt is dat ze stuk voor stuk worstelen met levensvragen. Ze maken hun eigen verhalen, waarin zij de helden zijn. Sommigen noemen zich God en praten zichzelf aan dat ze het recht hebben te beslissen over wie mag leven en wie moet sterven. Ze zijn onoverwinnelijk en onsterfelijk.” Daarnaast constateerde Pfeifer dat de daders allemaal de sterke behoefte hebben hun werkwijze te delen. Ook zien ze zichzelf als een martelaar die zich opoffert voor de strijd tegen het kwaad. Deze drie elementen, respectievelijk de transcendente ervaring, het delen van rituelen en het creëren van een mythe, zijn ook kenmerken van traditionele godsdiensten. De shooters bedenken als het ware hun eigen impliciete religie.

Anders Breivik

Pfeifer keek naar de berichtgeving over school shootings in de media vanaf 1999 en ontdekte hierin een clichébeeld: „Er wordt vrij snel iets geconcludeerd over die jongens, wat overigens heel begrijpelijk is. ‘Die gaat in een school staan schieten, die moet wel gek zijn’. Maar hier speelt juist die existentiële crisis een rol.” Uit een groot onderzoek van de Amerikaanse overheid blijkt dat slechts 17 procent van de studenten vóór hun daad gediagnosticeerd werd met een psychiatrische aandoening. Wanneer zo’n onderzoek na de daad werd uitgevoerd, bleek dat een dergelijke diagnose in de helft van de gevallen werd geconstateerd. Pfeifer pleit voor een zorgvuldige omgang met berichtgeving over schietpartijen en hun daders. Niet alleen kan de wereldwijde aandacht aanzetten tot kopieergedrag, ook draagt het bij aan het vergroten van onze angst.

Ook in Nederland

De meeste gevallen waar Pfeifer haar licht op scheen, vonden plaats in de VS. De rest van de casussen is afkomstig uit Frankrijk, Finland en Duitsland. „Natuurlijk”, antwoordt Pfeifer op de vraag of zoiets ook in Nederland kan gebeuren. Denk hierbij aan Tristan van der V., die in 2011 zes mensen en zichzelf om het leven bracht bij een schietpartij in Alphen aan den Rijn. Helaas heeft Pfeifer de brief van Van der V. niet kunnen analyseren. „Hij is gediagnosticeerd met een psychische stoornis. Maar los hiervan lijkt wat hij deed heel erg op een school shooting: hij zocht een publieke plek op, maakte willekeurige slachtoffers. Als je de bewakingsbeelden bekijkt, zie je hoe rustig hij is. Bijna gevoelloos.”

De weg naar een school shooting is een soort radicaliseringsproces en ontwikkelt zich geleidelijk, legt Pfeifer uit. „Er gebeuren een aantal dingen in iemands leven, er is niet één aanleiding.” Wat in ieder geval niet meewerkt, is de huidige focus op prestaties. „Ook in Nederland zijn we steeds meer prestatie gedreven. De insteek: ‘als je maar je best doet, kun je alles bereiken wat je wilt.’ De realiteit is echter anders: niet iedereen kan beroemd worden of een belangrijke publieke rol vervullen. Het is belangrijk dat we hiermee in onze opvoeding geconfronteerd worden.”

Omgaan met tegenslagen

Pfeifer refereert naar een recent onderzoek dat uitwijst dat het helemaal niet goed is om je kind te veel te complimenteren. Kinderen moeten ook leren omgaan met tegenslagen. „We moeten jongeren voorbereiden op het echte leven. Iedereen maakt voor- en tegenspoed mee en we worstelen allemaal met levensvragen. Iets wat zeker in de puberteit heel normaal is. Dat betekent dat we meer aandacht moeten besteden aan hoe om te gaan met de worstelingen in het leven”, aldus Pfeifer. Dat hoeven we niet te gieten in een apart vak op school. „Het zit ‘m juist in de communicatie: docenten of ouders moeten jongeren niet alleen prijzen maar soms ook eerlijk confronteren met hun beperktheden."


Views

600+

Ex-baas Tinder beticht van seksueel wangedrag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Greg Blatt, oud-topman van de beroemde dating-app Tinder, is beschuldigd van seksueel wangedrag. Volgens onder meer The Wall Street Journal en Business Insider zou hij tijdens een feestje in 2016 in Los Angeles een vrouwelijke collega, de vicepresident marketing en communicatie, hebben lastiggevallen.

meer verwijten

Het is niet de enige klacht die tegen Blatt loopt: er zijn ook klachten met verwijten van financiële aard. Een groep leidinggevenden, medewerkers en oprichters van Tinder is naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat moederbedrijven IAC (InterActiveCorp) en Match Group financiële informatie gemanipuleerd hebben.


Views

100+

'Aanslagpleger Londen is 29-jarige Brit

Britse agenten tijdens een minuut stilte voor de aanslag bij het parlement in 2017. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De man die dinsdagochtend vlakbij het Britse parlement in een auto met hoge snelheid op fietsers inreed en daarna tegen een veiligheidsbarrière tot stilstand kwam is een 29-jarige Brit. De autoriteiten beschouwen de daad als een terroristische aanslag.

Zeker drie mensen raakten gewond. Agenten konden de bestuurder ter plekke aanhouden.

Geen wapens


Views

300+

Bas Smit stopt pas als Máxima zijn shirt draagt

Ook Lil' Kleine heeft het shirt van Bas Smit. / Instagram @bassmit

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Wie niet weet wie Bas Smit is, heeft de afgelopen week onder een steen geleefd. Hij verzon een t-shirt om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum en hoewel het shirt begon als een grote grap (zijn eigen hoofd is erop gedrukt), werd het uiteindelijk een trend waar heel Nederland aan mee doet. En Smit heeft aangegeven dat hij pas stopt, als Máxima zelf zijn shirt draagt.

plezier

Bas Smit, de man van Nicolette van Dam, heeft met het t-shirt al duizenden euro's opgehaald, die zijn geschonken aan het Prinses Máxima Centrum. De opbrengst heeft als doel om wat plezier te gunnen aan kinderen die daar behandeld worden voor kanker. ging onder meer naar een aquarium en een speeltoestel.


Views

400+

Oud pand V&D wordt met Halloween 'Horror Village'

Misschien kom je deze clown binnenkort wel tegen in Horror Village. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

De oude panden van V&D worden nog steeds voor allerlei verrassende doeleinden gebruikt. Zo is bekend geworden dat het voormalige V&D-pand in Arnhem in oktober wordt omgebouwd tot een angstaanjagend spookhuis; de Horror Village.

boordevol schrikmomenten

De organisatie die het spookhuis vormgeeft is 4 Seasons Events uit Apeldoorn. Ze vermelden in de Gelderlander dat het spookhuis spectaculair zal worden en zal draaien om de horrorfilm Halloween. Het spookhuis is maar liefst 1000 vierkante meter en zal boordevol schrikmomenten zijn dankzij ,,huiveringwekkende en vernieuwende acts" die door het oude warenhuis verspreid zijn.


Views

600+

Studeren: 'Mensen denken dat je het wel zal halen'

Sanne had regelmatig een mental breakdown tijdens haar studie. / Foto: Pexels

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Ze had paniekaanvallen, huilbuien en slapeloze nachten. En dat terwijl Sanne (25) eigenlijk helemaal niet zo’n stresskip van zichzelf was. Maar tijdens haar studie had ze ontzettend veel last van de hoge prestatiedruk die op haar werd gelegd: „Ik sliep vier uur per nacht, terwijl ik acht uur lang in bed lag.”

Weinig begrip

‘Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk’ schreef De Volkskrant dinsdagochtend. Een kop die Sanne niet verbaasd. Zelf is ze bijna klaar met haar master na een bachelor psychologie te hebben afgerond. Ze vindt het heftig om te horen dat zo veel studenten met psychische problemen te kampen hebben, maar kan het goed begrijpen. „Als student wordt er van je verwacht dat je het wel gaat halen. Je hebt je middelbare school gehaald en daarna ben je voor je opleiding ingeloot dus dan zal je het ook wel halen. Maar zo simpel is het niet”, vertelt ze aan Metro.


Views

500+

Toerist vindt Amsterdams vakantieliefje terug

Het Pride-weekend in Amsterdam. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Josh Davies, een toerist uit Wales, bezocht Amsterdam om eens goed de bloemetjes buiten te zetten tijdens het Pride-weekend. Hij ontmoette er de vrouw van zijn dromen, maar verloor haar ook weer uit het oog.

Tijdens het stappen met vrienden ontmoette hij „the most amazing and beautiful” Nederlandse. Na een goed gesprek ging hij met haar mee naar huis. Omdat hij zich enigszins moest haasten voor zijn reis terug naar Wales, vergat hij haar contactgegevens te vragen.

De brief van Davies via Facebook.


Views

600+

Britse parlement weer doelwit van terrorisme

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het Britse parlement in Londen lijkt opnieuw het doelwit te zijn geworden van een terroristische aanslag. Een auto raakte vlakbij het gebouw voetgangers en fietsers en ramde vervolgens met hoge snelheid een veiligheidsbarrière. Zeker twee mensen raakten gewond.

Dader

Een getuige zegt tegen de BBC dat de man inreed op fietsers die voor een verkeerslicht stonden te wachten. Agenten konden de bestuurder, een twintiger, ter plekke aanhouden. ,,Aangezien sprake lijkt te zijn van opzet en gezien de methode en het feit dat dit een iconische locatie is, behandelen we dit als een terroristisch incident'', meldt de politie. Die zegt verder geen wapens te hebben aangetroffen in de auto.


Views

600+

Uv-straling zon nog nooit zo schadelijk

Een badgast wordt op het strand ingesmeerd met zonnebrandcreme. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het RIVM maakt dinsdag bekend dat de hoeveelheid schadelijke uv-straling van de zon hoger is dan ooit tevoren. Dit blijkt uit metingen gedaan door het instituut. In juli werd een record verbroken sinds het begin van de metingen in 1994.

De totale zonkracht vorige maand was een kwart hoger vergeleken met de gemiddelde kracht van de zon in de maand juli over de afgelopen 25 jaar. Dat kwam vooral doordat er nauwelijks bewolking was. Ook in de periode van mei tot en met juli opgeteld was de uv-straling het hoogst in de afgelopen 25 jaar.

Zonblootstelling


Views

400+

Dodental ingestorte brug Genua loopt op tot dertig

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

Update 19.20

Reddingswerkers in Genua vrezen dat de stukken hangbrug die nog overeind staan, het ook begeven. Ze hebben laten weten dat daarom panden in de omgeving van de brug worden ontruimd.

Update 18.15


Views

3k+

Erdogan wil een boycot op iPhones

De Turkse president wil een boycot op Amerikaanse elektronica zoals iPhones van Apple. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt, is het straks onmogelijk om nog iPhones te kopen in Turkije. De Turkse president wil een boycot op Amerikaanse elektronica zoals iPhones van Apple. Daarmee reageert hij op de hogere tarieven en sancties die de Verenigde Staten tegen Turkije instelden, vanwege het dispuut over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit.

'Kies maar voor een Samsung'

Erdogan benadrukte dat er een prijs betaald moet worden voor de situatie waarin de Turken zich momenteel bevinden. Hij zei ook dat dit ook geldt voor zij die een economische oorlog willen voeren met Turkije. Volgens Erdogan zijn er alternatieven voor iPhones van Amerikaanse makelij, zoals de smartphones van de Zuid-Koreaanse producent Samsung.


Views

600+

Wonen in stad net zo ongezond als roken

Autos rijden over de Stadhouderskade. De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Uit een studie naar luchtkwaliteit in Europese steden blijkt dat het wonen in een stad gelijk staat aan het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar. Dit komt neer op negen pakjes per jaar, of om de dag een sigaret. De belangrijkste oorzaak zou het autoverkeer zijn.

Fijnstof

In vergelijking met andere Europese steden is Amsterdam niet de meest vervuilende stad. Wonen in Londen staat gelijk aan het roken van 2,75 sigaretten per vier dagen, in Milaan drie en in Praag of Istanboel zelfs vier.


Views

700+

Waarom mannen beter kunnen kaartlezen dan vrouwen

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

We hebben het allemaal weleens gehoord, het cliché dat mannen beter zouden kunnen kaartlezen dan vrouwen. Het blijkt dat mannen hier allesbehalve trots op zouden moeten zijn, omdat dit alles te maken heeft met discriminatie.

Navigeren

Onderzoekers van de University College of London deden oorspronkelijk onderzoek naar dementie, maar ze kwamen met een verrassende conclusie. Ze lieten twee en een half miljoen patiënten een spel spelen waarin hun navigatie getest werd. Navigeren is namelijk een van de eerste vaardigheden die dementerenden verliezen.


Views

600+

Zweedse jongeren steken tientallen auto's in brand

Uitgebrande auto's in Götteberg. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In het zuidwesten van Zweden hebben gemaskerde jongeren in de nacht van maandag op dinsdag tientallen auto’s in brand gestoken. Volgens Zweedse media vielen de jongeren ook de politie aan.

In de stad Göteborg zijn 88 voertuigen vernield, of zwaar beschadigd. In Trollhättan deden zich soortgelijke incidenten voor en werden politieagenten met stenen bekogeld.

Gecoördineerde actie


Views

500+

Delft gaat alcoholgebruik onder studenten aanpakken

Delft gaat alcoholgebruik onder studenten aanpakken. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Delft gaat als eerste stad van Nederland het alcoholgebruik onder studenten aanpakken. Eerder dit jaar werd bekend dat de studentenstad het hoogste percentage zware drinkers binnen de regio Haaglanden heeft.

Cultuurverandering

Naar aanleiding daarvan stelde Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli voor de jeugd in het Renier de Graaf ziekenhuis, in het AD dat gemeenten zich meer bezig moeten houden met preventiemaatregelen.


Views

400+

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor je borrelnoten

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor borrelnoten

Biertje en borrelnoten in je jackie.

In samenwerking met Dommelsch

GISTEREN

Een jas die iedereen zelf had willen bedenken, maar Dommelsch deed het: het Pilsjasje. Dit spijkerjack mét koelvak, bieropener en vakje voor bijvoorbeeld de borrelnootjes is in het leven geroepen om de bierliefhebber overal (en onderweg) van alle gemakken te voorzien.

Zo’n Pilsjas - ‘dit kekke jackie’ zouden ze in De Wereld Draait Door zeggen - zou wel het perfecte kledingstuk moeten zijn voor bijvoorbeeld een bvo’tje op de camping. Of is reuzehandig als je het komend weekend op festivals als Lowlands, Dutchvalley of het Vlaamse Pukkelpop staat.

Run op het jasje


Views

1k+

Auto rijdt voetgangers aan bij het Britse parlement

Auto rijdt mensen aan bij het Britse parlement

De politie meldt niet hoeveel mensen gewond zijn geraakt.

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

Een auto heeft meerdere mensen aangereden bij het Britse parlement in Londen. Het voertuig heeft een veiligheidsbarrière geraakt. Agenten hebben de bestuurder van de wagen opgepakt, meldt de politie.

Gewapend

De politie meldt dat geen van de slachtoffers in levensgevaar lijkt te zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt. Een getuige zegt volgens de BBC dat de automobilist inreed op een groep fietsers, maar dat is nog niet bevestigd door de autoriteiten.


Views

900+

Jongetje in New Mexico omgekomen door bizar ritueel. / EPA

Jongetje in New Mexico omgekomen door bizar ritueel

Het wooncomplex in New Mexico. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In New Mexico is in een ondergronds wooncomplex het stoffelijk overschot gevonden van een driejarig jongetje uit Atlanta dat al maanden wordt vermist. Volgens andere kinderen is hij om het leven gekomen tijdens een ritueel om „demonische geesten uit te drijven.”

Moslimextremisten

Vorige week deed de Amerikaanse politie een inval in het complex in het dunbevolkte, bergachtige gebied. Daarbij werden elf ondervoede en ernstig verwaarloosde kinderen gered uit handen van de verschillende ouders die als moslimextremisten te boek staan.


Views

1k+

Likeability of 3

'Appartement schoongemaakt na dood model Ivana Smit'

De 19-jarige Ivana Smit overleed in december 2017, een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Foto: ANP foto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het appartement in Kuala Lumpur waar de 18-jarige Ivana Smit naar beneden viel en overleed, is kort daarna schoongemaakt. Dat heeft zowel de schoonmaakster als de huismeester van het complex verklaard, zo bevestigt advocaat Sébas Diekstra na berichtgeving van het AD. Hij staat de nabestaanden van het omgekomen Nederlandse model bij.

Nog voor technische recherche onderzoek deed


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

‘Kwart studenten loopt rond met zelfmoordgedachten’

Studenten hebben steeds vaker last van psychische problemen. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Steeds meer studenten hebben last van psychische problemen. Ze hebben vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Ruim een kwart loopt zelfs rond met zelfmoordgedachten.

Studentenhuisartsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen met psychische problemen. De problemen gaan soms gepaard met verslaving aan alcohol, drugs of internet.

Prestatiedruk en zorg om schulden


Views

1k+