In het nieuws

Waarom werken in de technische sector wel leuk is. / ANP

Waarom werken in de technische sector wél leuk is

Er is een ernstig tekort aan technisch personeel. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

17 NOV 2017

Ondanks het feit dat techniek niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, denk aan de auto’s waarin we rijden, de computers waarmee we werken en de huizen waarin we wonen, is het aantal mensen dat ervoor kiest een technisch beroep uit te oefenen schrikbarend laag.

De NOS schreef donderdag dat er dringend 120.000 vacatures gevuld moeten worden, wil het niet ten koste gaan van de economische groei. Deze mensen kunnen niet zomaar van de straat geplukt worden, dus waar moeten ze vandaan komen?

Brede sector

Volgens Jeroen van der Stokker, directeur van Krosto Techniek, is het ondanks de breedte van de technische sector moeilijk om personeel te vinden. „De sector techniek is heel breed, maar van jongs af aan wordt men verleid tot andere vakgebieden dan computers. Mensen vergeten wat het is om lekker met hun handen bezig te zijn. Gevolg is dat de kweekvijver enorm is uitgedund en het gat zal alleen nog maar groter worden. Het aantal mensen in de technische sector dat binnenkort met pensioen gaat, is namelijk groter dan het aantal mensen dat straks van school komt.”

Uit een onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV en de Universiteit Utrecht is gebleken dat ruim 60 procent van de ondernemers in de technische sector de komende jaren verwacht problemen te ondervinden met het vinden van technisch-geschoold personeel. Meer dan de helft van de bedrijven heeft zelfs aangegeven zijn personeel deels in het buitenland te zoeken.

Koekjesfabriek

Volgens FME (Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) -voorzitter Dezentjé Hamming is het tekort aan technici, de grootste dreiging voor het voorbestaan van de technologische industrie in Nederland. FME vroeg daarom onlangs voor het gratis maken van het technisch hoger onderwijs. „Onderstreep het maatschappelijk en economisch belang van technische studies, door het afschaffen van het collegegeld”, aldus Hamming.

Wat volgens van der Stokker zou kunnen helpen is het al vroeg onder de aandacht brengen van techniek. „Op de basisschool zou je bijvoorbeeld in plaats van een dagje naar de Efteling, een dag naar een koekjesfabriek moeten gaan.”

Voorlichting

Marc Kraan (49) werkzaam als Frezer bij de Kinkelder in Zevenaar, sluit zich daarbij aan. „Ik denk dat heel veel mensen niet precies weten wat een baan in de technische sector inhoudt. Voorlichting op scholen zou hier denk ik bij kunnen helpen.”

Kraan, eerst werkzaam als groenteboer op de groenteafdeling in de supermarkt, vertelt dat hij via een omweg in de technische sector verzeild is geraakt. „Ik had geen plezier meer in mijn werk en ging daarom op zoek naar iets anders. Ik had nooit eerder aan techniek gedacht en ben daar toevallig ingerold via mijn uitzendbureau. Inmiddels geniet ik weer van wat ik doe, en mis ik de groenten totaal niet."

Ook Wouter Nieuwenhuis (37) kan het iedereen aanraden om te gaan werken in de technische sector. Nieuwenhuis was zeventien jaar lang werkzaam als hovenier, en zei zijn baan wegens omstandigheden op.Hij vertelt dat hij via Verder in Techniek, een versnelde opleiding kon volgen. „Ik ben bijna klaar en heb zin om aan de slag te gaan, ik zit op dit moment midden in het sollicitatieproces.”

Omscholing

„Ik had altijd al wel wat met techniek, maar hield me meer bezig met de bouw. Nu ben ik enorm blij dat ik deze stap heb gezet, en heb ik er eigenlijk spijt van dit ik dit niet eerder heb gedaan. Het werk is enorm leuk om te doen, ik heb gelukkig twee rechterhanden dus ik pas hier goed. Ik geniet ervan om bij punt a tot en met z betrokken te zijn, en vanuit het niets iets te maken.”

Dat het enorm tekort aan vaktechnisch personeel binnen een afzienbare periode moet worden opgelost, is duidelijk. Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Als het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid de internationale positie niet willen kwijtraken, dan zal er iets moeten gebeuren.

Omscholing lijkt een goede oplossing. Maar een overstap naar een baan als technicus is niet makkelijk. „Mensen denken misschien dat je gaat werken in de technische sector als je niks anders kan. Als je ziet wat hier op de opleiding zit en wie er met de machines werken, dan weet je dat je dit werk niet zomaar even doet”, aldus Nieuwenhuis.

BEKIJK OOK


  Minder laagvliegroutes Lelystad door versoepeling

  Foto van 'Metro en ANP'

  15 MIN

  Goed nieuws voor de inwoners van Lelystad die last hebben van laagvliegend verkeer. De twee eisen die dat veroorzaken, worden losgelaten. Dat is te lezen in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

  De overlast op de Veluwe zal hierdoor waarschijnlijk kleiner worden dan in eerste instantie werd gedacht. In de winter van 2021 en 2022 moeten de aanpassingen zijn doorgevoerd, weet Omroep Gelderland.

  Minder rekening met Schiphol


  Meer festivalplezier met minder plastic

  Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

  Foto van 'Erik Jonk'

  17 APR 2019

  Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

  Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

  Vriendschapsgevoel


  Wapens verhandeld door TBS'er in inrichting

  Foto van 'Metro en ANP'

  45 MIN

  Wederom een schokkende zaak in een TBS-inrichting. Een 24-jarige man in een inrichting in Heiloo, kon vanuit de kliniek zonder problemen een vuurwapenhandel aansturen. De man werd vorige week aangehouden op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo.

  Voor zijn zaak had hij drie telefoons en een laptop tot zijn beschikking, schrijft De Telegraaf. Bronnen melden dat de apparatuur in zijn kamer is aangetroffen.

  Steekpartij


  Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

  Foto van 'Metro'

  17 APR 2019

  Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


  Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

  Foto: Photo Company

  In samenwerking met

  In samenwerking met

  17 APR 2019

  Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

  Win: 50x2 tickets Awakenings

  Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


  Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

  Rapport/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

  Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

  Bewijs tegen Trump


  Win 4 kaarten voor Carré Cirque

  Foto van 'Metro'

  15 APR 2019

  Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


  Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

  Minister Ferd Grapperhaus/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

  Allemaal hetzelfde

  Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  16 APR 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

  Foto van 'Metro'

  8 APR 2019

  Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

  Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


  Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

  Colourbox

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

  Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent zijn vakantiegeld het geld in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog op zeventig procent.

  Schulden aflossen


  Ollongren niet vervolgd om 'Baudet-uitspraken'

  Thierry Baudet en Kasja Ollongren/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

  Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

  Politieke debat


  'Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump'

  Donald Trump/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie William Barr donderdag.

  Barr gaf een persconferentie kort voordat hij het rapport van de commissie Mueller aan het parlement zou overhandigen. In dat rapport zijn bepaalde passages onleesbaar gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.

  Twee jaar lang


  Likeability of3

  Waarschuwing: mogelijk smog door Paasvuren

  Paasvuur/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

  Vreugdevuren

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  K*tkat Heinz is niet voor de poes

  Camera videoK*tkat Heinz is niet voor de poes

  Animatiefilm van Heinz nu op het witte doek

  Foto van 'Tim van der Steen'

  GISTEREN

  Het had de nodige poten in aarde, maar morgen is het moment daar: de markante kat Heinz verschijnt op het witte doek. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ilse Warringa (Juf Ank in De Luizenmoeder) en komiek Ruben van der Meer. Het is een tegendraadse animatiefilm geworden die juist niet op kinderen mikt, maar toch een voorbeeldfunctie moet krijgen in Nederland.

  Heinz is een creatie van cartoonisten Eddie de Jong en René Windig. Lezers van Metro zijn allicht bekend met de nukkige Amsterdamse kater, zijn strips stonden van 2010 tot 2011 bij ons in de krant. Vandaag verschijnt Heinz eindelijk in de bioscoop, maar wie is Heinz eigenlijk?


  Kim Jong-Un gaat ook een top houden met Poetin

  Kim Jong-un/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Na zijn twee topontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump, gaat Kim Jong-un ook met een andere wereldleider om de tafel. De Noord-Koreaanse leider reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.

  Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd. Het bezoek moet in de tweede helft van april plaatsvinden. De exacte plaats en datum zijn niet bekendgemaakt, maar Russische en Zuid-Koreaanse media hebben eerder bericht dat de ontmoeting in het Russische Verre Oosten zal worden gehouden.

  Eerste sinds 2011


  Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

  Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

  Universiteit Utrecht. /ANP

  Foto van 'Rosan de Vos'

  GISTEREN

  De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar flinke reiskosten gemaakt. Voor ruim 124.000 euro verplaatste hij zichzelf van A naar B. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.

  Onacceptabel declaratiegedrag

  „De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om te veranderen'', zegt een woordvoerder van de universiteit.


  Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

  Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

  Pasen: wat is het en wat valt er te doen? /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Pasen. Sommigen kennen het misschien alleen nog maar als „een lang weekend vrij”. Daarom een kleine opfriscursus: wat betekent deze feestdag en wat kunnen we dit weekend allemaal voor leuke dingen doen?

  Wat is Pasen?

  Pasen is een feest uit het christelijk geloof. Christenen vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag herdenken christenen eerst dat Jezus stierf aan het kruis. De zondag erna vieren ze dat hij weer tot leven kwam. Die dag wordt Eerste Paasdag genoemd.


  Confetti wordt mogelijk verboden in Rotterdam

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Op het Koningsdagfestival Kingsland in Rotterdam wordt een wereldrecordpoging confetti schieten georganiseerd. Althans, dat is het plan. De Partij voor de Dieren en GroenLinks steken daar mogelijk een stokje voor. Zij pleiten namelijk voor een confettiverbod in Rotterdam, na aankondiging van de wereldrecordpoging.

  Moeilijk op te ruimen

  De organisator van Kingsland Rotterdam, Mitchell Bovenlander, had een spectaculair beeld voor ogen: zesduizend mensen die allemaal tegelijk confetti afschieten. Maar de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn geen fan. „We houden van een feestje, maar minder van de naweeën", leegt gemeenteraadslid Astrid Kockelkoren uit aan RTL Nieuws. Volgens de partijen is het erg lastig om de confetti op te ruimen.