In het nieuws

Waarom werken in de technische sector wel leuk is. / ANP

Waarom werken in de technische sector wél leuk is

Er is een ernstig tekort aan technisch personeel. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

17 NOV 2017

Ondanks het feit dat techniek niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, denk aan de auto’s waarin we rijden, de computers waarmee we werken en de huizen waarin we wonen, is het aantal mensen dat ervoor kiest een technisch beroep uit te oefenen schrikbarend laag.

De NOS schreef donderdag dat er dringend 120.000 vacatures gevuld moeten worden, wil het niet ten koste gaan van de economische groei. Deze mensen kunnen niet zomaar van de straat geplukt worden, dus waar moeten ze vandaan komen?

Brede sector

Volgens Jeroen van der Stokker, directeur van Krosto Techniek, is het ondanks de breedte van de technische sector moeilijk om personeel te vinden. „De sector techniek is heel breed, maar van jongs af aan wordt men verleid tot andere vakgebieden dan computers. Mensen vergeten wat het is om lekker met hun handen bezig te zijn. Gevolg is dat de kweekvijver enorm is uitgedund en het gat zal alleen nog maar groter worden. Het aantal mensen in de technische sector dat binnenkort met pensioen gaat, is namelijk groter dan het aantal mensen dat straks van school komt.”

Uit een onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV en de Universiteit Utrecht is gebleken dat ruim 60 procent van de ondernemers in de technische sector de komende jaren verwacht problemen te ondervinden met het vinden van technisch-geschoold personeel. Meer dan de helft van de bedrijven heeft zelfs aangegeven zijn personeel deels in het buitenland te zoeken.

Koekjesfabriek

Volgens FME (Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) -voorzitter Dezentjé Hamming is het tekort aan technici, de grootste dreiging voor het voorbestaan van de technologische industrie in Nederland. FME vroeg daarom onlangs voor het gratis maken van het technisch hoger onderwijs. „Onderstreep het maatschappelijk en economisch belang van technische studies, door het afschaffen van het collegegeld”, aldus Hamming.

Wat volgens van der Stokker zou kunnen helpen is het al vroeg onder de aandacht brengen van techniek. „Op de basisschool zou je bijvoorbeeld in plaats van een dagje naar de Efteling, een dag naar een koekjesfabriek moeten gaan.”

Voorlichting

Marc Kraan (49) werkzaam als Frezer bij de Kinkelder in Zevenaar, sluit zich daarbij aan. „Ik denk dat heel veel mensen niet precies weten wat een baan in de technische sector inhoudt. Voorlichting op scholen zou hier denk ik bij kunnen helpen.”

Kraan, eerst werkzaam als groenteboer op de groenteafdeling in de supermarkt, vertelt dat hij via een omweg in de technische sector verzeild is geraakt. „Ik had geen plezier meer in mijn werk en ging daarom op zoek naar iets anders. Ik had nooit eerder aan techniek gedacht en ben daar toevallig ingerold via mijn uitzendbureau. Inmiddels geniet ik weer van wat ik doe, en mis ik de groenten totaal niet."

Ook Wouter Nieuwenhuis (37) kan het iedereen aanraden om te gaan werken in de technische sector. Nieuwenhuis was zeventien jaar lang werkzaam als hovenier, en zei zijn baan wegens omstandigheden op.Hij vertelt dat hij via Verder in Techniek, een versnelde opleiding kon volgen. „Ik ben bijna klaar en heb zin om aan de slag te gaan, ik zit op dit moment midden in het sollicitatieproces.”

Omscholing

„Ik had altijd al wel wat met techniek, maar hield me meer bezig met de bouw. Nu ben ik enorm blij dat ik deze stap heb gezet, en heb ik er eigenlijk spijt van dit ik dit niet eerder heb gedaan. Het werk is enorm leuk om te doen, ik heb gelukkig twee rechterhanden dus ik pas hier goed. Ik geniet ervan om bij punt a tot en met z betrokken te zijn, en vanuit het niets iets te maken.”

Dat het enorm tekort aan vaktechnisch personeel binnen een afzienbare periode moet worden opgelost, is duidelijk. Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Als het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid de internationale positie niet willen kwijtraken, dan zal er iets moeten gebeuren.

Omscholing lijkt een goede oplossing. Maar een overstap naar een baan als technicus is niet makkelijk. „Mensen denken misschien dat je gaat werken in de technische sector als je niks anders kan. Als je ziet wat hier op de opleiding zit en wie er met de machines werken, dan weet je dat je dit werk niet zomaar even doet”, aldus Nieuwenhuis.

BEKIJK OOK


  Views

  600+

  Vier kinderen omgekomen bij ongeval trein in Oss

  Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  1 UUR

  In het Brabantse Oss heeft donderdagochtend rond half negen een ongeval plaatsgevonden, het gaat om een botsing tussen een bakfiets en een trein. De politie meldt dat er twee zwaargewonden zijn en vier doden. De vier doden zijn kinderen, nog een kind en volwassene raakten zwaargewond.

  Veel verschillende hulpdiensten zijn met de hoogste prioriteit naar de locatie geroepen. De brandweer, politie en ambulance zijn aanwezig. De brandweer heeft de omgeving afgezet met schermen. Ambulancepersoneel ontfermt zich over de slachtoffers. Ook zijn er twee traumahelikopters ingeschakeld.


  Views

  500+

  Vliegtuigpassagiers bloeden uit oren door foutje

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Cerise van Vliet'

  1 UUR

  Vliegtuigen zijn voor veel mensen al een horrorlocatie op zich: er kan van alles fout gaan en je hebt er zelf geen controle over. Zo kan bijvoorbeeld de luchtdruk wegvallen in de cabine, in dat geval komen er kapjes naar beneden waar je - vooral rustig - door moet ademen. Maar in India stelde het vliegtuigpersoneel zelf even de verkeerde cabinedruk in, waardoor passagiers aan boord bloed uit de oren en neus hadden lopen.

  Angstige momenten dus voor de passagiers van het Indiase toestel. Bij dertig van de 166 passagiers kwam bloed uit de oren en neus, meldt burgerluchtvaartautoriteit DGCA in de krant Hindustan Times. Andere inzittenden kregen alleen last van hoofdpijn.


  Views

  100+

  Kan een smartphone je digitale zakenpartner zijn?

  Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

  Foto: AFP

  In samenwerking met Huawei

  18 SEP 2018

  Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

  Nu al in Nederland

  Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


  Views

  1k+

  Levensgevaarlijke springkussens te huur in Nederland

  Levensgevaarlijke springkussens te huur in Nederland

  Voorbeeld van zo'n multiplay-kussen / RTL Nieuws

  Foto van 'metronieuws'

  2 UUR

  In Nederland zijn honderden gevaarlijke springkussens in omloop die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet teruggehaald zijn. De fabrikant en de toezichthouder zijn op de hoogte van het feit dat de springkussens voor schedelbasisfracturen bij kinderen hebben gezorgd, schrijft RTL Nieuws na onderzoek.

  Gelanceerd

  Het gaat om de zogenoemde multiplay-springkussens. Binnenin zit een opblaasbare tunnel en een trap naar een glijbaan. In de praktijk blijkt dat kinderen die gebruiken om op de ruim twee meter hoge wanden van het kussen te klimmen, waarna zij kunnen worden gelanceerd.


  Views

  100+

  Door Amerikaanse orkaan kans op Nederlandse storm

  Door Amerikaanse orkaan kans op Nederlandse storm

  Mensen op het strand van Hoek van Holland tijdens storm eerder dit jaar / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  3 UUR

  Het is donderdag de laatste kans om nog wat zonnestralen mee te pakken, vrijdag is het namelijk gedaan met het nazomerweer. Sterker nog, het kan gaan stormen.

  Storm

  Donderdagmiddag is er hier en daar nog kans op wat regen en richting de avond zal de bewolking toenemen. Vanaf vrijdag wordt het onstuimig, schrijft Weeronline. Zaterdag gaat het ook regenen en op zondag is er kans op storm. Ook maandag wordt nog een gure herfstdag.


  Views

  300+

  Geen winst voor Grace in AGT 'Het is goed zo'

  Geen winst voor Grace in AGT: 'Het is goed zo'

  Grace tijdens een eerder optreden / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  3 UUR

  Glennis Grace heeft America's Got Talent niet gewonnen. De zangeres zat niet bij de laatste vijf kanshebbers, ze had namelijk niet genoeg stemmen gekregen.

  „Ik voel me heel goed. Ik voel me heel rustig. Ik heb voor mezelf heb ik zoiets van: ik heb het toch maar even geflikt", zegt Grace in een eerste reactie tegen RTL Nieuws. „Een half jaar lang stond mijn leven in het teken van America's Got Talent. En nu is het klaar." Ze is eigenlijk best trots op zichzelf. „Het is goed zo."

  Overtrof


  Views

  400+

  Lees de Metro van donderdag 20 september nu online

  Een krantenbak met daarin de Metro op Amsterdam CS. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Reis je met de trein naar je werk of school, maar ben je altijd te laat om een Metro te bemachtigen? Maak je geen zorgen, de Metro van morgen lees je nu alvast online.

  Daarin kun je onder meer lezen dat we met zijn allen steeds meer onze boodschappen online doen. Wij Nederlanders blijken koplopers te zijn in het doen van online boodschappen. Toch denkt retaildeskundige Paul Moers dat hier een plafond aan zit. „Nederlanders vinden het leuk om rond te dwalen in een supermarkt.”

  Ook kun je lezen over probleemwijken en hoe het is om daar te wonen. Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht en de Amsterdamse Bijlmer doen hun verhaal. „Mijn vrouw kan hier ’s avonds gewoon in haar eentje over straat. Dat was vroeger ondenkbaar.”


  Views

  500+

  Grieks dorp bedekt met enorme spinnenwebben

  Spinnenweb. / Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Het Griekse dorpje Aitoliko wordt bedekt met een grote hoeveelheid spinnenwebben. Warme temperaturen hebben gezorgd voor bijna 300 meter aan spinnenrag.

  Volgens deskundigen is er sprake van een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het gaat om de tetragnatha-spinnen, het soort spinnen dat enorme nesten bouwt om in te paren.

  Feestje vieren


  Views

  900+

  Levende lintworm aangetroffen in hersenen van man

  De eerste PET-MRI scanner van Nederland. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Een 26-jarige man uit China kreeg onlangs de schrik van zijn leven. Na onverklaarbare epileptische klachten ontdekten artsen na een grondig onderzoek een tien centimeter lange lintworm in zijn hersenen.

  Na een bloedtest en een hersenscan werd het duidelijk dat de worm nog leefde toen hij uit de hersenen van de man werd getrokken. Dit liet dokter Wang Chunliang weten aan de South China Morning Post.

  Via het bloed


  Views

  1k+

  Indruk maken? Zeg dan dit over de dividendbelasting

  Indruk maken? Zeg dan dit over de dividendbelasting

  Premier Mark Rutte heeft het regelmatig lastig in debatten over de dividendbelasting. Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  Stel je voor. Je bent op een verjaardag en na wat smalltalk over koetjes en kalfjes, vraagt iemand naar je mening over de dividendbelasting. Nee hè, denk je, hier weet ik niets van.

  Herkenbaar? Lees dan even verder. Want je kunt er inmiddels niet meer omheen. Het is het meest omstreden woord in Den Haag, onder politici wordt het zelfs het ‘d-woord’ genoemd: de dividendbelasting. Ook in de Troonrede kwam het woord naar voren: „De dividendbelasting wordt afgeschaft”, zei koning Willem-Alexander dinsdag.

  Maar wat houdt die belasting nu precies in? Wij zetten het voor je op een rijtje. Inclusief een aantal argumenten die je zo kunt gebruiken als je op een verjaardag bent, of als je indruk wilt maken bij de koffieautomaat.


  Views

  800+

  Groningen wil roken op straat verbieden

  Groningen wil roken op straat verbieden. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Als het aan Groningen ligt is het binnenkort niet meer toegestaan om buiten op straat een sigaret op te steken. Om niet in het gedrang te komen met de Tabakswet, zal het bij het verbannen van sigarettenrook ook nodig zijn alle andere soorten rook te verbieden. Mocht het de stad lukken dan betekent dit een primeur voor Nederland.

  Het plan zal woensdagavond worden voorgelegd aan de commissie Beheer en Verkeer. Indien het voorstel wordt aangenomen dan zal dat tot gevolg hebben dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zal moeten worden aangepast. Dit zodat de gemeente delen van de openbare ruimte rookvrij kan verklaren.

  Handhaving


  Views

  1k+

  Celstraf oud-raadslid D66 voor ontucht met 14-jarige

  V. was in 2010 lijsttrekker voor D66 in Capelle aan den IJssel

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Een oud fractievoorzitter van D66 in de gemeente Capelle aan den IJssel is door de rechter veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij kreeg deze celstraf opgelegd na misbruik van een 14-jarige jongen. Op de bewuste avond drogeerde Nico V. de jongen met meerdere middelen, waarna hij de tiener verkrachtte samen met zijn ex-partner.

  Eerder werden er al twee anderen veroordeeld voor het misbruiken van dezelfde jongen. De ex-partner van de Nico V. kreeg twee jaar gevangenisstraf opgelegd en een 53-jarige huisarts uit Rotterdam moet 18 maanden achter de tralies, waarvan zes voorwaardelijk, aldus AD Rotterdams Dagblad

  Misbruikzaak


  Views

  1k+

  Kans op hogere prijs voor nieuwe coupe

  Het kabinet is van plan het btw-tarief op de kapper te verhogen. Foto: ANP

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  GISTEREN

  Een bezoek aan de kapper zou volgend jaar duurder kunnen gaan uitvallen. Nu blijkt dat het kabinet de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent volgend jaar wil doorvoeren, vreest de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) voor omzetdaling en baanverlies. ,,Wij laten het er niet bij zitten en roepen de Tweede Kamer op het desastreuze plan terug te draaien’’, aldus voorzitter Ella Vogelaar.

  Mensenwerk

  De kapper is een ambacht en een van de weinige vakken die niet geautomatiseerd kan worden. ,,Het is echt mensenwerk’’, vertelt Wijnand van Unen van de ANKO. ,,Robots kunnen de kniptechniek niet uitvoeren. Op dat onderdeel kun je dus moeilijk kostenbesparend werken.’’


  Views

  900+

  Hoe is het om in een probleemwijk te wonen?

  Een schietpartij met dodelijke afloop in Overvecht in 2012. Foto: ANP

  Foto van 'Johan van Boven'

  GISTEREN

  Wie in een probleemwijk de wet overtreedt, moet twee keer zo hard worden gestraft. Door het plan van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zijn ‘kansenwijken’ weer volop in het nieuws. Hoe is het om daar te wonen?

  De barbecuelucht kwam hem tegemoet, toen Mark Bos in april van dit jaar van zijn werk naar huis fietste. Het voorjaarszonnetje nam alvast een voorschot op een heerlijke zomer. Hoe dichterbij de 38-jarige Amsterdammer bij zijn woonwijk de Bijlmer kwam, des te krachtiger de geur van gebraden vlees werd. „Ah, de eerste barbecue van het jaar is aangestoken”, dacht hij. „Zodra de temperatuur boven de 18 graden komt, gaat iedereen in de Bijlmer naar buiten om samen te eten, naar muziek te luisteren en feestjes te vieren. Dat is voor mij precies de reden waarom ik hier ben komen wonen.”

  Zes jaar geleden verhuisde Bos van Utrecht vanwege zijn werk naar Amsterdam. Een multiculturele wijk stond hoog op het verlanglijstje voor hem en zijn vrouw, die uit India komt. „We hebben daar een tijdje gewoond en toen we naar Nederland gingen, miste ik het gezamenlijke buitenleven. Nederland is wellicht veiliger dan India, maar hier zit iedereen in zijn eigen woonkamer of tuintje. Gelukkig vonden we in de Bijlmer een multiculturele wijk waar er altijd leven op straat is.”


  Views

  900+

  Das pech, supermarkt weg

  Das pech, supermarkt weg

  Online supermarkt Picnic bezorgt boodschappen aan huis / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Nederlanders zijn koplopers in het online boodschappen doen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor het eerst in zestien jaar tijd doen we de wekelijkse boodschapjes zelfs vaker online dan het Verenigd Koninkrijk, terwijl ze daar al jaren voorloper en voorstander van het online boodschappen doen zijn.

  Minder flexibel

  De 26-jarige Jimmy uit Utrecht kan niet meer zonder zijn Albert Heijn bestellingen. „Ik bestel eens in de twee/drie weken voor zo’n 85 euro en dan kan ik wel weer even vooruit.” Bij hem in de buurt zit alleen een Spar, die hij te duur vindt. „Ik kom soms nog wel eens in een supermarkt, maar dat is dan vooral om verse groenten of een pak melk te halen.”


  Views

  900+

  Donderdag geen post- en pakketbezorging door staking

  PostNL medewerkers zijn tegen de 'combibundel' ©ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De invoering van de zogenoemde combibundel, een plan waarbij postbezorgers zelf hun post moeten sorteren, is bij veel personeelsleden van PostNL in het verkeerde keelgat geschoten. En om hun ongenoegen te uiten, gaan ze donderdag staken.

  Vakbond FNV meldt dat het personeel van het bedrijf op donderdag voor 24 uur lang het werk neerlegt. Hierdoor zullen zowel brieven als pakketten een dag later bezorgd worden. De staking zal in het hele land voelbaar zijn.


  Views

  1k+

  Australische aardbeiensaboteur blijkt jonge jongen

  Groot alarm in Australië ©Facebook

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Australië is al een paar weken in ban van de beruchte naald-aardbeien. Overal in het land troffen mensen de scherpe voorwerpen aan in hun fruit, sommige pechvolgens moesten zelfs naar het ziekenhuis omdat ze er eentje hadden doorgeslikt. De autoriteiten sloegen groot alarm, iemand zou bewust mensen pijn willen doen met deze sadistische actie.

  Woensdag blijkt de dader een stuk jonger te zijn dan gedacht, een minderjarige jongen heeft bekend dat hij naalden in de vruchten stopte omdat hij „een geintje uit wilden halen", dit bekende hij kort na zijn aanhouding aan de agenten.


  Views

  1k+

  ‘Nederlandse jager aast niet op Big Five’

  ‘Nederlandse jager aast niet op Big Five’

  Van Remortel snapt niet waarom mensen een leeuw schieten. Foto: Colourbox.

  Foto van 'Julia Onclin'

  GISTEREN

  Jaarlijks reizen duizenden jagers af naar Afrika met maar één doel: een dier uit de Big Five schieten. Dat tot woede van veel celebrities waaronder Doutzen Kroes, die zich van het weekend nog uitliet over een vrouw die trots poseerde met een zelf gedood luipaard. Amerikanen betalen grof geld voor de jacht op een olifant of neushoorn. In Nederland zijn echter weinig jagers die deelnemen aan deze ‘trofeejachten’.

  Vraag

  ,,Onder jagers in Nederland wordt de vraag naar jagen op de Big Five steeds kleiner. Ik krijg hoogstens één keer in de twee jaar de vraag of ik een jachtreis voor de Big Five kan organiseren”, stelt Wim van Remortel, zelf jager en eigenaar van een bedrijf dat jachtreizen organiseert. ,,Op dit moment zijn er ongeveer 30.000 jagers in Nederland. Slechts enkele honderden van deze jagers maken jaarlijks een jachttrip naar Zuid-Afrika.”


  Views

  900+

  Vrouw treft dertig giftige spinnen aan in nieuw huis

  De bruine vioolspin uitvergroot ©Wikimedia Commons

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Mocht je op huizenjacht zijn, controleer dan de hoekjes, kelders, zolders en kieren goed. Nicole Photianos uit de Amerikaanse staat Georgia kwam tot de angstaanjagende ontdekking dat het in haar pas gekochte woning krioelde van de vioolspinnen. Tot haar grote ontsteltenis bleek ze haar pas gekochte huis te delen met minstens dertig achtpotige huisgenoten.

  Ze heeft geen idee hoe ze van de giftige beesten af moet komen. „Misschien moet ik het huis maar in de brand steken," grapte ze tegen journalisten van WSBTV.

  Vioolspin


  Views

  1k+