In het nieuws

Waarom werken in de technische sector wel leuk is. / ANP

Waarom werken in de technische sector wél leuk is

Er is een ernstig tekort aan technisch personeel. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

17 NOV 2017

Ondanks het feit dat techniek niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, denk aan de auto’s waarin we rijden, de computers waarmee we werken en de huizen waarin we wonen, is het aantal mensen dat ervoor kiest een technisch beroep uit te oefenen schrikbarend laag.

De NOS schreef donderdag dat er dringend 120.000 vacatures gevuld moeten worden, wil het niet ten koste gaan van de economische groei. Deze mensen kunnen niet zomaar van de straat geplukt worden, dus waar moeten ze vandaan komen?

Brede sector

Volgens Jeroen van der Stokker, directeur van Krosto Techniek, is het ondanks de breedte van de technische sector moeilijk om personeel te vinden. „De sector techniek is heel breed, maar van jongs af aan wordt men verleid tot andere vakgebieden dan computers. Mensen vergeten wat het is om lekker met hun handen bezig te zijn. Gevolg is dat de kweekvijver enorm is uitgedund en het gat zal alleen nog maar groter worden. Het aantal mensen in de technische sector dat binnenkort met pensioen gaat, is namelijk groter dan het aantal mensen dat straks van school komt.”

Uit een onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV en de Universiteit Utrecht is gebleken dat ruim 60 procent van de ondernemers in de technische sector de komende jaren verwacht problemen te ondervinden met het vinden van technisch-geschoold personeel. Meer dan de helft van de bedrijven heeft zelfs aangegeven zijn personeel deels in het buitenland te zoeken.

Koekjesfabriek

Volgens FME (Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) -voorzitter Dezentjé Hamming is het tekort aan technici, de grootste dreiging voor het voorbestaan van de technologische industrie in Nederland. FME vroeg daarom onlangs voor het gratis maken van het technisch hoger onderwijs. „Onderstreep het maatschappelijk en economisch belang van technische studies, door het afschaffen van het collegegeld”, aldus Hamming.

Wat volgens van der Stokker zou kunnen helpen is het al vroeg onder de aandacht brengen van techniek. „Op de basisschool zou je bijvoorbeeld in plaats van een dagje naar de Efteling, een dag naar een koekjesfabriek moeten gaan.”

Voorlichting

Marc Kraan (49) werkzaam als Frezer bij de Kinkelder in Zevenaar, sluit zich daarbij aan. „Ik denk dat heel veel mensen niet precies weten wat een baan in de technische sector inhoudt. Voorlichting op scholen zou hier denk ik bij kunnen helpen.”

Kraan, eerst werkzaam als groenteboer op de groenteafdeling in de supermarkt, vertelt dat hij via een omweg in de technische sector verzeild is geraakt. „Ik had geen plezier meer in mijn werk en ging daarom op zoek naar iets anders. Ik had nooit eerder aan techniek gedacht en ben daar toevallig ingerold via mijn uitzendbureau. Inmiddels geniet ik weer van wat ik doe, en mis ik de groenten totaal niet."

Ook Wouter Nieuwenhuis (37) kan het iedereen aanraden om te gaan werken in de technische sector. Nieuwenhuis was zeventien jaar lang werkzaam als hovenier, en zei zijn baan wegens omstandigheden op.Hij vertelt dat hij via Verder in Techniek, een versnelde opleiding kon volgen. „Ik ben bijna klaar en heb zin om aan de slag te gaan, ik zit op dit moment midden in het sollicitatieproces.”

Omscholing

„Ik had altijd al wel wat met techniek, maar hield me meer bezig met de bouw. Nu ben ik enorm blij dat ik deze stap heb gezet, en heb ik er eigenlijk spijt van dit ik dit niet eerder heb gedaan. Het werk is enorm leuk om te doen, ik heb gelukkig twee rechterhanden dus ik pas hier goed. Ik geniet ervan om bij punt a tot en met z betrokken te zijn, en vanuit het niets iets te maken.”

Dat het enorm tekort aan vaktechnisch personeel binnen een afzienbare periode moet worden opgelost, is duidelijk. Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Als het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid de internationale positie niet willen kwijtraken, dan zal er iets moeten gebeuren.

Omscholing lijkt een goede oplossing. Maar een overstap naar een baan als technicus is niet makkelijk. „Mensen denken misschien dat je gaat werken in de technische sector als je niks anders kan. Als je ziet wat hier op de opleiding zit en wie er met de machines werken, dan weet je dat je dit werk niet zomaar even doet”, aldus Nieuwenhuis.

BEKIJK OOK


  Beelden verdachte moord Feis in Opsporing Verzocht

  De herdenking van Feis/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  10 MIN

  In het programma worden dinsdagavond beelden uitgezonden, waarop de hoofdverdachte van de moord op rapper Feis, echte naam Faisal Mssyeh, te zien is.

  De man om wie het gaat, is nog altijd niet gevonden. Volgens de politie is er haast geboden bij het vinden van de verdacht, want hij zou levensgevaarlijk zijn. Volgens De Telegraaf gaat het om de 24-jarige Silvano M..

  Tweede keer


  Veronica-dj Giel Beelen.

  Giel Beelen rijbewijs kwijt na dronken rijden

  Veronica-dj Giel Beelen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat radio dj Giel Beelen alsnog zijn rijbewijs kwijtraakt. Dit omdat hij twee keer is veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ook moet hij een boete betalen van 750 euro.

  De rechtbank veroordeelde hem tot de boete en zes maanden rijontzegging, waarvan vijf voorwaardelijk. Maar omdat het de tweede keer in vijf jaar tijd was dat hij hiervoor werd veroordeeld, wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard en moet hij opnieuw rijlessen nemen en een rijexamen afleggen.

  Uitstel wegens praktische redenen


  Waarom Emma en Tom niet zonder HelloFresh kunnen
  Likeability of3

  Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

  In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

  GISTEREN

  Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

  Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

  Waarom Emma en Tom niet zonder HelloFresh kunnen

  dislike
  user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avatar

  Arrold van Hurk en zijn advocaat Peter Plasman.

  Deelnemer Miljoenenjacht mag spel niet opnieuw doen

  Arrold van Hurk en zijn advocaat Peter Plasman. Bron: ANP

  Foto van 'Femke van Rooijen'

  1 UUR

  Arrold van Hurk, de man die in 2013 per ongeluk op de rode knop drukte tijdens Miljoenenjacht, mag het spel niet opnieuw spelen. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag.

  Deelnemer Arrold van Hurk drukte tijdens een uitzending van Miljoenenjacht in 2013 per ongeluk op de rode knop waardoor hij een deal met de bank sloot voor 125.000 euro. Later bleek dat in zijn koffer vijf miljoen euro zat.

  Van Hurk zei dat het niet de bedoeling was om op de knop te drukken, maar mocht niet verder spelen waarop hij producent Endemol voor de rechter sleepte. Er zou volgens hem iets mis zijn gegaan tijdens de uitzending.


  Likeability of6

  Win de nieuwe smartphone OPPO AX7 t.w.v. €249,-!

  Foto van 'Metro'

  17 FEB 2019

  De nieuwe OPPO AX7 gaat woensdag 20 februari officieel gelanceerd worden en wij mogen er 1 weggeven! De AX7 heeft ‘killer-features’ waaronder 4GB RAM, 64GB ROM-geheugen, een grote 4230mAh batterij, een 16MP voorcamera, Hyper Boost voor optimale snelheid en hij ziet er vooral erg stylish uit. Vul hieronder jouw gegevens in en wie weet ben jij binnenkort eigenaar van een OPPO telefoon:


  likelove
  user_43ed523d1e66f5f22691b0d54e94ccc5626de06a_avataruser_2087d97e29dd9d7ed525899c73b3bfba239c0919_avatar

   Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf.

  OM vervolgt verdachte verkeersdrama Pinkpop

  Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Een 35-jarige man uit Heerlen wordt vervolgd voor het veroorzaken van een ongeval bij het Pinkpopterrein in Landgraaf. Bij het ongeval kwam een even oude plaatsgenoot van de chauffeur om het leven. Meerdere anderen raakten gewond, van wie een vrouw en twee mannen uit Heerlen en Landgraaf ernstig. Het OM vervolgt de man ook voor het doorrijden na de aanrijding.

  Geen opzet

  Volgens het OM is het aan de Heerlenaar te wijten dat het ongeluk gebeurde, omdat hij onvoorzichtig of onoplettend zou hebben gereden. Er was geen sprake van opzet, zegt justitie. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.


   Het eerste kievitsei gevonden in maart 2012.

  Vroegste kievitsei ooit dit jaar verwacht

  Het eerste kievitsei gevonden in maart 2012. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) verwacht eerste kievitsei ooit in 2019. De bond heeft berekend dat het eerste exemplaar aanstaande vrijdag zal worden gevonden. Het vroegste kievitsei tot nu toe werd gevonden op 2 maart in Ermelo. Dat was in 1998.

  De BFVW baseert de voorspelling op een rekenmethode die de effecten van weersomstandigheden kan koppelen aan de leg van kieviten. Deze methode bleek de afgelopen jaren vrij nauwkeurig. Het eerste ei werd steeds binnen 24 uur van de voorspelde datum gevonden.

  Het zachte weer


  Hierom is stemmen voor waterschappen van belang

  Hierom is stemmen voor waterschappen van belang

  Hierom is stemmen voor waterschappen van belang. Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  3 UUR

  Op woensdag 20 maart mogen we weer naar de stembus. Niet alleen voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar ook voor de waterschappen. Maar wat houden de waterschappen nu precies in?

  De waterschappen kunnen zelfstandig belasting heffen en staan los van politiek Den Haag. Omdat de waterschappen het op het gebied van water over het zeggen hebben, horen daar verkiezingen bij.

  De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is niet hoog. Vier jaar geleden ging 43 procent naar de stembus. Ter vergelijking: de opkomst bij de Tweede Kamer was 82 procent. Toch vinden we de Waterschappen interessanter dan voorheen, blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. Ruim 90 procent kent de waterschappen en 84 procent vindt dat ze belangrijk werk doen. Toch weet slechts de helft van de ondervraagden wat de waterschappen precies doen.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden

  Modeontwerper Karl Lagerfeld overleden

  Karl Lagerfeld is 85 jaar geworden / ANP

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Modeontwerper Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Franse krant Le Figaro bekendgemaakt. De man was al enkele weken ziek.

  Legioen van Eer

  Lagerfeld werd geboren in Hamburg en vestigde zich begin jaren vijftig in Parijs. Naast modeontwerper, was hij ook fotograaf en stilist. In Parijs groeide hij uit tot een van de belangrijkste naoorlogse couturiers. Op 3 juni 2010 werd hij door de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy benoemd tot Commandeur in het Legioen van Eer, de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding.


  De tiener werd moeder van een meisje.

  Tiener in coma bevalt onverwacht van kind

  De tiener werd moeder van een meisje. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  In het Britse plaatsje Oldham is een tiener in coma plotseling bevallen van een meisje. Ze raakte in coma na een hevige hoofdpijn en had er geen idee van dat ze zwanger was.

  De 18-jarige Ebony Stevenson voelde zich niet lekker, en werd daarom na een aantal epileptische aanvallen naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in coma ontdekte de doktoren dat het meisje zwanger was. Haar ongeboren kind zat ‘verstopt’ in haar dubbele baarmoeder.

  Een wonder


   De marechaussee op Schiphol.

  Werknemers Schiphol betrokken bij drugssmokkel

  De marechaussee op Schiphol. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:04

  Dinsdag heeft de Koninklijke Marechaussee twee werknemers de luchthaven aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een grootschalige drugssmokkel.

  Het zou gaan om werknemers van 33 en 34 jaar, werkzaam in de bagagekelder, catering en schoonmaak. In hetzelfde onderzoek deed de Marechaussee vorig jaar ook al twaalf aanhoudingen. Negen verdachten werkten op Schiphol. Dat maakte de Marechaussee dinsdag bekend.

  Toegang tot beveiligde gebieden


  Een bijna volle maan, daags voor de komst van de zogenaamde supermaan. Dat is een volle maan die dichter bij de aarde staat dan anders.

  Ben je al klaar voor de supersneeuwmaan?

  Een bijna volle maan, daags voor de komst van de zogenaamde supermaan. Dat is een volle maan die dichter bij de aarde staat dan anders. / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  VANDAAG, 10:43

  Superwolfbloedmaan, supersneeuwmaan. Volg je 'm nog, met al die verschillende manen? Wees gerust, de supermaan van dinsdagavond is voorlopig de laatste in het rijtje, maar dat maakt 'm niet minder spectaculair.

  Dichterbij

  Dinsdagavond is er wéér een supermaan te zijn. Dat betekent dat er een grotere maan is dan normaal, legt woordvoerder Yannick Damen van Weeronline uit. Ook is die maan een stukje feller dan normaal. En dat komt allemaal omdat hij dichterbij bij de aarde staat dan normaal.


  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Niks boven een topsalaris? Nee joh, allang niet meer

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:00

  Een dikke bankrekening is lang niet altijd meer het belangrijkste uitgangspunt bij het vinden van een baan – creativiteit, omgeving en flexibiliteit winnen net zo hard aan terrein. Is er nu dan écht een periode van anders werken aangebroken?

  Work-life-balans

  Misschien is salaris voor jou nooit echt een punt geweest of was het juist de doorslaggevende factor voor het kiezen van een studie – hoe dan ook, je hebt waarschijnlijk nagedacht over hoe je werkende leven er later (zo ongeveer) uit zou gaan zien. Daar nam je de werklocatie wellicht niet in mee, al schijnt dat voor veel mensen nou juist wél steeds belangrijker te zijn. Econoom Jordy Meekes, werkzaam bij The University of Melbourne, promoveerde op 18 februari nog met dat onderwerp. Conclusie: mensen die na ontslag thuis zitten, willen liever op hun fiets naar hun (nieuwe) werk kunnen dan een goedgevulde portemonnee.


  Adolf Hitler.

  27 Belgische nazi's krijgen 'Hitler-pensioen'

  Adolf Hitler. / AFP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:39

  In buurtland België krijgen 27 hoogbejaarde Belgen nog altijd een aanvullend ‘Hitler-pensioen’. Dit pensioen werd in 1941 in het leven geroepen door de nazileider wegens ‘trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid’.

  75 jaar later buigt de Belgische Kamercommissie Buitenland zich dinsdag over deze kwestie. Olivier Maingain (DéFi) en twee PS-verkozenen roepen de Belgische regering op dit probleem dringend aan te pakken.

  Na de inval


  Grenspolitie langs de grens bij Mexico.

  Zestien Amerikaanse staten vechten noodtoestand aan

  Grenspolitie langs de grens bij Mexico. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:49

  Zestien Amerikaanse staten geleid door Californië vechten gezamenlijk de beslissing aan van president Trump om de noodtoestand af te kondigen om zo fondsen vrij te kunnen maken voor zijn grensmuur met Mexico.

  Geen plaats voor theater

  „Vandaag, op 18 februari, de Dag van de President, slepen we president Trump voor de rechter om zijn misbruik van de presidentiële macht te blokkeren ", zei staatsprocureur Xavier Becerra van Californië. „We dagen de president om te voorkomen dat hij eenzijdig geld steelt van de belastingbetalers, weggezet door het Congres voor de inwoners van onze staten. Voor de meesten van ons, is het ambt van de president geen plaats voor een theater."


  Kabinet stuntelde met voorspelling van energienota

  Mona Keijzer geeft toe dat er verouderde informatie gebruikt is ©Wikimedia Commons, Femke Teussink, Provincie Overijssel

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Het is je wellicht al opgevallen; de kosten van gas en elektra zijn per 2019 behoorlijk gestegen. Toch werd dit najaar nog voorspeld dat de kosten hiervan wel mee zouden vallen. Wat ging er mis?

  Bij het voorspellen van de lasten in 2019, maakte het kabinet gebruik van verouderde en foutieve gegevens. Hierdoor heeft de prognose nooit geklopt en is er dus sprake van een gigantische fout. Dit geeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken toe tijdens een debat in de Tweede Kamer. Woedende kamerleden reageren verbolgen op de fout van het kabinet.

  Rooskleurige plaatjes


  Jongeren starten actie om ouderenzorg te verbeteren

  'Minder protocollen, meer zorg', hiervoor pleiten de jongeren. ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Een groep studenten en oud-studenten die twee jaar lang samen met ouderen in een zorginstelling in Utrecht woonden, zijn een manifest gestart waarin ze pleiten voor betere ouderenzorg.

  Bij wijze van experiment werden er studenten bij de ouderen in het gebouw gevestigd, zij schrokken zo van de leefomstandigheden van de senioren dat ze besloten om in actie te komen. Samen stelden zij het manifest 'Geef ouderen hun stem terug', hierin pleiten zij voor een humaner zorgstelsel waarin de oudere weer centraal komt te staan.


  Wolvenkoppel vestigt zich definitief op de Veluwe

  Niet de wolf uit dit verhaal ©Pexels

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Na wat incidentele bezoekjes aan ons land, lijken wolven het hier wel te waarderen. Een wolvin beschouwt de Veluwe inmiddels als haar thuis en er is eveneens een mannetje in de buurt.

  „Nu er niet alleen een wolvin maar ook een wolf rondloopt in het noordelijk deel van de Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes'', zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. ,,Dit is het begin van een roedel.'' Volgens de provincie is het mannelijke DNA dat is gevonden het allereerste teken van een wolvenmannetje in het gebied.

  Wolvin GW998f