In het nieuws

Waarom werken in de technische sector wel leuk is. / ANP

Waarom werken in de technische sector wél leuk is

Er is een ernstig tekort aan technisch personeel. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

17 NOV 2017

Ondanks het feit dat techniek niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, denk aan de auto’s waarin we rijden, de computers waarmee we werken en de huizen waarin we wonen, is het aantal mensen dat ervoor kiest een technisch beroep uit te oefenen schrikbarend laag.

De NOS schreef donderdag dat er dringend 120.000 vacatures gevuld moeten worden, wil het niet ten koste gaan van de economische groei. Deze mensen kunnen niet zomaar van de straat geplukt worden, dus waar moeten ze vandaan komen?

Brede sector

Volgens Jeroen van der Stokker, directeur van Krosto Techniek, is het ondanks de breedte van de technische sector moeilijk om personeel te vinden. „De sector techniek is heel breed, maar van jongs af aan wordt men verleid tot andere vakgebieden dan computers. Mensen vergeten wat het is om lekker met hun handen bezig te zijn. Gevolg is dat de kweekvijver enorm is uitgedund en het gat zal alleen nog maar groter worden. Het aantal mensen in de technische sector dat binnenkort met pensioen gaat, is namelijk groter dan het aantal mensen dat straks van school komt.”

Uit een onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV en de Universiteit Utrecht is gebleken dat ruim 60 procent van de ondernemers in de technische sector de komende jaren verwacht problemen te ondervinden met het vinden van technisch-geschoold personeel. Meer dan de helft van de bedrijven heeft zelfs aangegeven zijn personeel deels in het buitenland te zoeken.

Koekjesfabriek

Volgens FME (Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) -voorzitter Dezentjé Hamming is het tekort aan technici, de grootste dreiging voor het voorbestaan van de technologische industrie in Nederland. FME vroeg daarom onlangs voor het gratis maken van het technisch hoger onderwijs. „Onderstreep het maatschappelijk en economisch belang van technische studies, door het afschaffen van het collegegeld”, aldus Hamming.

Wat volgens van der Stokker zou kunnen helpen is het al vroeg onder de aandacht brengen van techniek. „Op de basisschool zou je bijvoorbeeld in plaats van een dagje naar de Efteling, een dag naar een koekjesfabriek moeten gaan.”

Voorlichting

Marc Kraan (49) werkzaam als Frezer bij de Kinkelder in Zevenaar, sluit zich daarbij aan. „Ik denk dat heel veel mensen niet precies weten wat een baan in de technische sector inhoudt. Voorlichting op scholen zou hier denk ik bij kunnen helpen.”

Kraan, eerst werkzaam als groenteboer op de groenteafdeling in de supermarkt, vertelt dat hij via een omweg in de technische sector verzeild is geraakt. „Ik had geen plezier meer in mijn werk en ging daarom op zoek naar iets anders. Ik had nooit eerder aan techniek gedacht en ben daar toevallig ingerold via mijn uitzendbureau. Inmiddels geniet ik weer van wat ik doe, en mis ik de groenten totaal niet."

Ook Wouter Nieuwenhuis (37) kan het iedereen aanraden om te gaan werken in de technische sector. Nieuwenhuis was zeventien jaar lang werkzaam als hovenier, en zei zijn baan wegens omstandigheden op.Hij vertelt dat hij via Verder in Techniek, een versnelde opleiding kon volgen. „Ik ben bijna klaar en heb zin om aan de slag te gaan, ik zit op dit moment midden in het sollicitatieproces.”

Omscholing

„Ik had altijd al wel wat met techniek, maar hield me meer bezig met de bouw. Nu ben ik enorm blij dat ik deze stap heb gezet, en heb ik er eigenlijk spijt van dit ik dit niet eerder heb gedaan. Het werk is enorm leuk om te doen, ik heb gelukkig twee rechterhanden dus ik pas hier goed. Ik geniet ervan om bij punt a tot en met z betrokken te zijn, en vanuit het niets iets te maken.”

Dat het enorm tekort aan vaktechnisch personeel binnen een afzienbare periode moet worden opgelost, is duidelijk. Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Als het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid de internationale positie niet willen kwijtraken, dan zal er iets moeten gebeuren.

Omscholing lijkt een goede oplossing. Maar een overstap naar een baan als technicus is niet makkelijk. „Mensen denken misschien dat je gaat werken in de technische sector als je niks anders kan. Als je ziet wat hier op de opleiding zit en wie er met de machines werken, dan weet je dat je dit werk niet zomaar even doet”, aldus Nieuwenhuis.

BEKIJK OOK


  Pornhub ziet sessies flink stijgen door shutdown VS

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  48 MIN

  Meten is weten. Dat geldt voor alle grote bedrijven en sites en dus ook over Pornhub. De bekendste pornoverzameling van het digitale web heeft zodoende een opvallende ontdekking gedaan rondom de Amerikaanse shutdown.

  In Washington DC - de plaats waar de meeste werknemers getroffen worden door de shutdown - is namelijk een significante stijging te zien van het aantal bezoeken aan de website in de week na de shutdown.

  Veel vrouwen


  Man (87) moet bankje graf overleden vrouw weghalen

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  1 UUR

  Het lijkt onschuldig: de 87-jarige Lucas Meijer die een bankje heeft laten plaatsen bij het graf van zijn overleden vrouw, zodat hij haar rustig kan bezoeken. De gemeente Stadskanaal heeft hem echter uitdrukkelijk verzocht om het bankje weg te halen.

  Bankjesplaag

  Het plaatsen van eigen bankjes op de begraafplaats is nu eenmaal verboden en de gemeente is bang dat als ze Meijer toestemming hiervoor geven er snel veel meer bankjes op de begraafplaats verschijnen. En dat is niet de bedoeling.


  Paulusma: 'Lange koude winterperiode op komst'

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  2 UUR

  Er komt een lange winterperiode aan. Nee, dat hebben we niet verzonnen. Niemand minder dan weerman Piet Paulusma heeft de voorspelling gedaan, die menig sneeuw- en schaatsfanaat blij zal stemmen.

  „Ik verwacht een lange winterperiode met flink wat vorst, ijs, sneeuw en overlast. Alles zit eraan te komen” aldus de weerman tegenover Hart van Nederland. „En dat kan wel tot ver in februari duren."

  Fantastisch zwart ijs


  Een Amerikaanse politieagent.

  Politie zoekt mensen die dronken willen worden

  Een Amerikaanse politieagent. / Pexels

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  De politie van het Amerikaanse stadje Kutztown in Pennsylvania is op zoek naar mensen die wel houden van een glaasje. Het korps zoekt vrijwilligers die zich laveloos willen drinken, zodat zij kunnen dienen als studieobject voor de agenten die de kunst van verkeerscontroleur nog onder de knie moeten krijgen.

  In een bericht laat het korps weten dat vooral het blaasgedeelte van de verkeerscontrole nog wat meer onder de aandacht moet komen. Vrijwilligers moeten zich wel aan de voorwaarde houden dat ze beschonken zijn geworden door sterke drank.

  Veel aanmeldingen


  Tips om je sportvoornemen vol te houden

  Tips om je sportvoornemen vol te houden

  Foto's: Colourbox

  In samenwerking met Global Savings Group

  VANDAAG, 11:00

  Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

  Meer sporten

  Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


  'Blockchainbazelaar' Rijbroek schrijft nieuw boek

  Van Rijbroek is terug met een nieuw boek ©Nieuwsuur

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 16:15

  Het was misschien wel hét televisiefragment van 2018: bij Nieuwsuur schoof 'cyberexpert' Rian van Rijbroek aan die vijf minuten lang haar deskundige blik mocht werpen op cybercrime en hackers. Het probleem? Er klopte helemaal niks van.

  Niet alleen op televisie was het raak, maar ook in haar boek bleek ongelofelijk veel onzin te staan. Precies deze Van Rijbroek bracht donderdag een nieuw boek uit. Bij de presentatie waren geen journalisten welkom, behalve de Volkskrant. Zo schrijft... de Volkskrant. Zou ze haar leven gebeterd hebben?


  De baby werd gevonden langs de kant van de weg.

  Baby in vuilniszak gevonden langs de kant van de weg

  De baby werd gevonden langs de kant van de weg. / EPA

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 15:49

  In Zuid-Afrika is onlangs een pasgeboren baby in een vuilniszak langs de kant van de weg gevonden. De baby werd ontdekt vlak voor het moment dat de vuilniswagen langskwam om het vuil op te halen. De moeder is inmiddels gearresteerd voor poging tot moord.

  Het was de plaatselijke schroothandelaar die gehuil uit de vuilniszak hoorde komen. RTL Nieuws schrijft dat er alarm werd geslagen bij het particuliere beveiligingsbedrijf Reaction Unit South Africa (Rusa). Al snel bleek het om een baby te gaan.

  De moeder van het kindje


  Zeven jaar cel geëist in zaak zinloos geweld.

  Zeven jaar cel geëist in zaak zinloos geweld

  Zeven jaar cel geëist in zaak zinloos geweld. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 15:00

  Er is zeven jaar cel geëist tegen een 26-jarige Utrechter die vorig jaar de toen 25-jarige Lucas de Ruwe zo zwaar heeft mishandeld dat hij vijf dagen daarna overleed.

  De Ruwe was vorig jaar juli met twee vrienden iets aan het eten in een cafetaria. Daar hadden ze een woordenwisseling met de verdachte. Die gaf uit het niets een klap met zijn vuist op de zijkant De Ruwe's hoofd. Vervolgens gaf hij het slachtoffer een harde nekslag.

  De Ruwe zag de klappen niet aankomen, daardoor kon hij zich niet verdedigen waardoor de klappen maximale schade veroorzaakten.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Kinderen kijken tv.

  Kinderserie Tik Tak keert terug op televisie

  Kinderen kijken tv. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 14:14

  Nostalgie! Het iconische kinderprogramma Tik Tak van de Belgische zender Ketnet keert terug op de buis. De eerste nieuwe reeks is in het najaar op de zender Ketnet Junior te zien.

  Volgens de makers zullen alle „vertrouwde elementen, zoals de schaapjes en het schaduwmannetje behouden blijven; we werken met veel respect voor het origineel aan de nieuwe afleveringen.” De beeldkwaliteit zal wel voldoen aan de „hedendaagse normen.”

  Ook in het buitenland een succes


  Topdiplomaten VS en Noord-Korea weer in overleg.

  Topdiplomaten VS en Noord-Korea weer in overleg

  Topdiplomaten VS en Noord-Korea weer in overleg. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 14:00

  Na een historische ontmoeting in juni vorig jaar en een afgelaste nieuwe ontmoeting in november, zitten de Verenigde Staten en Noord-Korea vandaag weer met elkaar om de tafel. Topdiplomaten van beide landen voeren namelijk overleg in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

  Diplomatieke bronnen laten weten dat de Amerikaanse vertegenwoordiger voor Noord-Korea, Stephen Biegun, en de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Choe Son-hui, bij het overleg aanwezig zijn.

  Historische ontmoeting


  Heldere hemel voorspeld bij bloedmaan van maandag

  Tijdens de verduistering van 2018 was de maan vrij bescheiden van omvang ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 14:00

  Er is aanstaande maandag in de vroegte een bijzonder natuurfenomeen waar te nemen in Nederland. Op 21 januari vindt er een totale maansverduistering plaats die ook in Nederland te zichtbaar is.

  Toch is er nog iets nodig om zo'n eclips te kunnen waarnemen: helder weer. Met een dik wolkendek kan je immers moeilijk naar de hemel kijken. En laat dit nou exact de weersvoorspelling zijn. Het winterse weertype gaat gepaard met weinig bewolking en zorgt ervoor dat we in Nederland allemaal een gratis ticket op de eerste rij hebben voor dit fraaie huzarenstukje van Moeder Natuur.


  Website en app Schiphol uit de lucht.

  Website en app Schiphol uit de lucht

  Website en app Schiphol uit de lucht. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 13:25

  Weer problemen voor Schiphol. Waar vorig jaar een stroomstoring al voor chaos zorgde, lagen vanochtend de website en app van de luchthaven enkele uren plat.

  Wie de site bezocht, kreeg een mededeling dat die onbereikbaar was, zonder toelichting. Daarnaast deed de app van het vliegveld het ook niet.

  Schiphol stelt dat er sprake is van ,,een IT-probleem''. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van het probleem.


  Logo en website van Zalando.

  Zalando wil terugsturen gedragen kleding aanpakken

  Logo en website van Zalando. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 13:19

  Zalando krijgt regelmatig gedragen kleding teruggestuurd. De internetgigant lijkt nu een manier te hebben gevonden om dit in de toekomst te voorkomen. Zo hangt er nu voortaan aan ieder kledingstuk een groot label met daarop de tekst ‘do not remove this tag’.

  Het label is zo’n 10 bij 15 centimeter groot. Verwijder je het label, dan kun je het kledingstuk niet meer terugsturen. „Het is een nieuwe tactiek van het bedrijf, als antwoord op het bekende fenomeen waarbij mensen duurdere kleding bestellen, dragen en dan retourneren” aldus retailexpert Jorg Snoeck.

  Alleen nog in gelegenheidskleding


  Berging containers Waddengebied van start.

  Berging containers Waddengebied van start

  Berging containers Waddengebied van start. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:45

  Het bergen van de in het Waddengebied overboord geslagen containers kan eindelijk beginnen. Dat stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Er wordt verwacht dat de berging ergens vrijdagmiddag begint.

  „Ik kan er geen precies tijdstip op plakken. Het is nog even wachten tot de golven wat lager zijn, maar ik schat in dat in de loop van de middag de eerste grijper het water ingaat", stelt de woordvoerder.

  Berging containers Waddengebied van start.

  Minister Cora van Nieuwenhuizen bezoekt Terschelling. Foto: ANP.


  Likeability of5

  Koen geeft dat extra zetje

  Koen Gijzel leert Habiba, een van de sterren uit Groeten uit Holland, hier fietsen

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 12:21

  Koentact heet de taalschool van Koen en hij houdt van ‘doeidoei’, zijn Française én vijf Marokkaanse vrouwen en out of the box/boîte/caja/doos. ,,Wat is de meest verkochte cannabis? laat ik ze vragen in coffeeshop Johnny.”

  Kofschip

  Softketchup als variant op kofschip en fokschaap, speurtochten met bier na afloop, de straat op en aan iemand vragen of ze een liedje van Johnny Jordaan kennen, ,,en het even voor ze willen zingen!” De lesmethodes van Koen Gijzel zijn allesbehalve saai te noemen. In zijn Koentact hartje Amsterdam komen mensen uit Amerika tot Zimbabwe, maar het zijn geen inburgeraars of vluchtelingen die meestal vanuit de gemeente een cursus krijgen. ,,Bij ons komen expats die hier voor hun werk zijn, of voor de liefde.” Meer dan wie dan ook dus gemotiveerd om de taal heel goed te leren, ,,net even wat anders dan wanneer je voor drie Eritreeërs staat die de taal moeten leren, maar vol met andere zorgen zitten.”


  lol
  user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Verdachte brand: 'Ik kan de tijd niet terugdraaien'

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:20

  Gilermo I. (25), hoofdverdachte van de fatale flatbrand in Diemen in de zomer van 2017, heeft vrijdag bij de start van zijn proces spijt betuigd.

  „Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Maar ik kan de tijd niet terugdraaien", zei hij. Op een compilatie van camerabeelden was te zien hoe hij samen met iemand anders de toegangsdeuren naar en in de flat forceerde en hoe korte tijd later een explosie plaatsvond. Kort daarop vulde de hal zich met rook.

  Bij de brand - in de woning van zijn zus Simona (24) op de begane grond in een flat van vijftien etages hoog - kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Twee anderen raakten gewond.


  Fossiele voorouder komt tot leven door robot

  De nagebouwde Orobates pabsti in het lab ©Nature

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 12:15

  Op het eerste gezicht hebben archeologie en animatietechnieken vrij weinig met elkaar te maken. Deze technieken laten de draken in Game of Thrones vliegen, vuurspuwen en paarden door de lucht vliegen, best indrukwekkend want deze draken bestaan natuurlijk niet echt.

  Toch wordt deze techniek niet alleen voor televisieseries maar ook in de wetenschap toegepast. In Nature is te lezen hoe onze verre voorouder, die al 280 miljoen jaar is uitgestorven, met deze special effects tot 'leven' is gewekt. In dit project komen archeologie, anatomie, robotica en animatie allemaal samen. Het resultaat? Een robot en een animatie waarmee dit wezen realistischer is gevisualiseerd dan ooit tevoren.

  De fossiele resten van Orobates pabsti ©Nature


  Een burnpit in de Afghaanse provincie Uruzgan.

  'Nederlandse militairen hebben kanker door burnpits'

  Een burnpit in de Afghaanse provincie Uruzgan. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:15

  Tientallen Nederlandse militairen denken kanker te hebben gekregen door zogenaamde ‘burnpits’ in Afghanistan. Dat zijn brandende afvalhopen, die onder meer worden gebruikt voor het vernietigen van medisch afval en werkmateriaal.

  De militairen hebben zich gemeld bij jurist Ferre van de Nadort, zo meldt de NOS. Van de Nadort heeft onderzoek naar de burnpits in Kamp Holland gedaan. Kamp Holland was van juli 2006 tot en met juli 2010 een Nederlandse legerbasis in de Afghaanse provincie Uruzgan.

  Onjuiste informatie