Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 10 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Verdachte (14) van de moord op Romy voor de rechter

De jongen van 14 die verdacht wordt van het seksueel misbruiken en doden van de eveneens 14-jarige Romy uit Hoevelaken op 2 juni jongstleden, hoort vrijdag achter gesloten deuren welke straf het Openbaar Ministerie (OM) van hem eist.

Seksueel misbruikt en gedood

Deze zomer was het verhaal van Romy wekenlang overal te lezen. Het meisje kwam op vrijdag 2 juni niet thuis van school. Haar vader stuurde haar nog een aantal WhatsApp-berichten, maar Romy gaf geen gehoor. Later die dag werd haar lichaam gevonden in een sloot bij het Utrechtse dorp Achterveld. Slechts een paar dagen later werd een 14-jarige verdachte opgepakt. Kort na zijn arrestatie bekende hij dat hij Romy seksueel had misbruikt en gedood.

Strafeis

Vrijdag hoort de jongen welke straf er tegen hem wordt geëist. Dat gebeurt achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de verdachte. Het OM maakt vrijdag in de rechtbank in Utrecht meteen na het pleidooi bekend welke strafeis de officier van justitie heeft voorgedragen. Die eis wordt in de loop van de middag verwacht.

Verdachte (14) van de moord op Romy voor de rechter
Naasten en dorpsgenoten nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy afgelopen juni. Foto: ANP.

Jeugdstrafrecht

Omdat de jongen 14 jaar is, wordt hij bestraft volgens het jeugdstrafrecht. Dat betekent dat hij niet voor jaren naar de gevangenis gestuurd mag worden. Hij krijgt maximaal een jaar in jeugddetentie, wellicht in combinatie met een PIJ-maatregel. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Het wordt gezien als een soort TBS voor minderjarigen. Hij kan daarvoor maximaal zeven jaar krijgen, waarvan een voorwaardelijk. Dat zou betekenen dat hij op 21-jarige leeftijd weer vrijkomt.

Deze behandeling is doorgaans effectief. Ongeveer 10 tot 15 procent begaat later opnieuw een zedendelict. Ongeveer de helft komt weer in aanraking met justitie, maar dit kunnen ook lichtere vergrijpen zijn.

Media-aandacht

De verdachte jongen komt uit Lunteren, een dorp dat zo’n 20 kilometer van Hoevelaken afligt. Hij kende het slachtoffer van een school voor speciaal onderwijs in De Glind, een dorpje op de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland. Het is nog onbekend wat er precies gebeurde op die dag nadat de twee uit school kwamen. Wel is duidelijk dat Romy rond 17.00 uur in een sloot werd gevonden door een voorbijganger. De politie zette een deel van de sloot af. Even later fietste de vader van Romy voorbij om haar te zoeken.

Verdachte (14) van de moord op Romy voor de rechter
Exterieur van de school in De Glind, waar Romy met de verdachte naar school ging. Foto: ANP.

Romy’s dood kreeg veel media-aandacht omdat er een dat eerder een ander meisje van 14 was verdwenen, Savannah. Gevreesd werd voor een verband tussen de twee zaken, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.