In het nieuws

Met gejuich onthaald, maar EMA is niet onbesproken

Wouter Bos was een belangrijke kracht in het binnenhalen van EMA/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 NOV 2017

Onder het voorbehoud dat de Brexit daadwerkelijk doorgaat, verhuist het Europees Geneesmiddelenbureau (internationaal afgekort als EMA) uiterlijk maart 2019 van Londen naar Amsterdam, zo werd maandag bekend. Een verhuizing die op grote lofzang kan rekenen van alle betrokkenen bij de onderhandelingen. Maar is deze hosanna terecht?

Wat doet EMA?

EMA is een soort waakhond op het gebied van de medicijnindustrie en is een onderdeel van de Europese Unie. Het bepaalt welke geneesmiddelen toegestaan zijn op de markt binnen de EU. De werknemers van EMA hebben dus de taak om van alle medicijnen die er in omloop zijn te beoordelen of ze naar behoren werken en wat de eventuele bijwerkingen ervan zijn. Dit geldt ook voor producten die gebruikt worden bij het genezen van dieren.

Zodra de medicijnen eenmaal op de markt zijn, blijft EMA ook de ontwikkelingen daaromheen controleren en heeft het de macht om producten terug te trekken. In totaal zijn er zes verschillende comités die allemaal hun eigen functie vervullen binnen de organisatie.

Economisch aantrekkelijk

Het binnenhalen van EMA is in eerste instantie vooral economisch aantrekkelijk. En dan gaat het hier nog niet eens om de gevolgen farmaceutische industrie. Het betekent namelijk dat zo'n 900 goedverdienende mensen in Nederland komen wonen en hier hun geld kunnen spenderen. Daarnaast levert de komst volgens het ministerie van Volksgezondheid nog zo'n 1500 indirecte banen op.

Ook voor het toerisme is de komst van EMA een belangrijke factor. Veel mensen zullen regelmatig afreizen naar de organisatie. Londen haalde hierdoor op jaarbasis zo'n 36.000 extra hotelovernachtingen binnen. Hier wordt onder andere op ingespeeld met de al geplande bouw van Nhow Amsterdam RAI, dat het grootste hotel van de BeNeLux moet gaan worden.

Bijwerkingen

Daarnaast kán de vestiging van EMA ook een enorme impuls geven aan de farmaceutische industrie zelf. Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, hoopt dat op deze manier bedrijven uit de sector bepaalde activiteiten eerder in Nederland zullen uitvoeren. „Omdat weinig sectoren zo veel investeren in onderzoek en ontwikkeling als de farmacie kan dat de internationale reputatie van Nederland als koploper op het gebied van innovatie verder versterken.”

Verder hoopt Schouw dat het ook een impuls geeft aan de soms zorgelijke zorgsituatie in Nederland. „Het debat over met name de prijs van geneesmiddelen krijgt de laatste tijd soms harde tikken. Nu laten we zien dat we ook heel goed samen kunnen werken. Ik hoop dat de komst van EMA naar ons land ook leidt tot een meer productieve en constructieve dialoog tussen alle betrokkenen in de zorg."

Voorrang bij huisvesting

Dat klinkt allemaal behoorlijk positief, maar zitten er dan geen haken en ogen aan? Uiteraard zijn die er wel. Zo krijgen de mensen die voor hun werk van Londen naar Amsterdam voorrang bij het vinden van een huis in de hoofdstad of net daarbuiten. Op de site van de gemeente staat het nog vriendelijk. „Er komt een European Transition Team dat hen al in Groot-Brittannië gaat voorbereiden op hun komst naar Nederland en gaat begeleiden bij onder meer het vinden van huisvesting en scholen."

Maar in het Nederlandse bidbook is de omschrijving voor hulp bij het zoeken van huizen net even anders geformuleerd. „De verwachting is dat zodra er besloten wordt EMA naar Nederland te halen, er gekeken wordt naar de scenario's om de appartementen en huurhuizen in de private sector te reserveren voor EMA-medewerkers.”

Dit is een mededeling die nog al veel verontwaardigde reacties teweeg zal brengen bij mensen, die al tijden in en om de hoofdstad naar een huis opzoek zijn. Zeker nu de huurprijzen hun toppunt hebben bereikt en het vinden van een woning (zowel huur als koop) een onmogelijke opgave lijkt. Overigens moet er wel bij gezegd worden, dat er ook gekeken wordt naar woonopties in Den Haag, Utrecht, Almere, Haarlem, de Gooi- en Vechtstreek en Leiden en omgeving.

Geld uit de industrie

Daarnaast is niet iedereen even lovend over het imago van EMA en hoe onafhankelijk deze is. Ja, het is een instantie van EU, maar daar komt niet het grote geld vandaan, zo blijkt uit een verslag dat Follow The Money vorig jaar (al vóór de Brexit) schreef. Wat is dan de belangrijkste inkomstenbron? Dat zijn dat farmaceutische bedrijven zelf. Van de 300 miljoen euro die EMA jaarlijks nodig heeft is 83 procent (bijna 250.000 miljoen) afkomstige uit de industrie.

Een rare gewaarwording, aangezien EMA juist hun producten onafhankelijk dient te controleren in het belang van de gezondheid van alle Europese burgers. EMA zag hier zelf geen probleem in. „Je kunt het vergelijken met een rijexamen. Je moet betalen voor een rijexamen maar er is geen enkele garantie dat je de test gaat halen”, zo vertelde woordvoerder Sophie Labbé.

Afhankelijkheid

Dick Bijl, hoofdredacteur van het Nederlandse Geneesmiddelenbulletin, is een andere mening toegedaan. „Zo'n volledige financiële en directe afhankelijkheid van de industrie maakt toch dat er een relatie is van opdrachtgever en opdrachtnemer.” Hij wordt daarin gesteund door de Italiaan Silvio Garattini van het farmacologische onderzoeksinstituut Mario Negri, die het net even wat feller omschrijft. „Niemand die 80 procent van zijn salaris van de industrie ontvangt, zou toegelaten horen te worden tot wat voor een toelatingscommissie voor medicijnen dan ook.”

In 2012 maakte European Court of Auditors al bekend in een rapport dat EMA ondermaats scoort op het gebied van belangenverstrengeling. Sindsdien wijzigde het meermaals haar eigen regelgeving, maar de vooruitgang op dit gebied is miniem.

Aan banden leggen

Dat de EMA niet onafhankelijk is, staat haaks op het beleid dat SP, PvdA en GroenLinks uitgerekend dinsdag neerleggen in de Tweede Kamer. In hun plan om de farmaceutische industrie aan band te leggen, staat onder andere dat er een volledig onafhankelijk fonds moet komen dat onderzoek doet naar de werking van geneesmiddelen. En dat is EMA niet.

GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet/ANP

„Het probleem is dat de farmaceutische bedrijven, die zulke grote winsten maken, overal een vinger in de pap hebben”, vertelt Corinne Ellemeet tegenover Metro. Het Tweede Kamerlid van GroenLinks is een van de grote stuwende krachten achter dit plan. „De eisen die het EMA stelt zijn minder streng dan veel nationale. Zo hoeven deskundigen het pas bij het EMA aan te geven als ze meer dan 50.000 euro krijgen van bedrijven uit de industrie.”

Patiëntgroepen

Daarmee gaat volgens Ellemeet een groot van de onafhankelijkheid verloren. „Dat geldt ook voor de patiëntgroepen die een stem hebben binnen EMA. Op zich is het heel goed dat patiënten een stem hebben, alleen worden al die groepen ook gesubsidieerd vanuit de farmaceutische industrie.”

Ondanks dat Ellemeet dus niet direct de grootste fan van EMA is, is ze niet per se een tegenstander van de vestiging in Amsterdam. „Het kan nooit kwaad om met kortere lijntjes te werken. De minister zal ze waarschijnlijk straks ook willen verwelkomen. Ik heb dan nog wel een paar puntjes, die ze kan aankaarten.”


Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn bijna honderd mensen overleden en enkele tientallen vermist

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn donderdag bijna honderd mensen overleden. Die was uitgevaren met zo'n tweehonderd mensen die het Perzische nieuwjaar, Newro,z aan het vieren waren. De boot sloeg om en zonk. Veel vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen werden slachtoffer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Irak spreekt van 94 doden, onder wie 19 kinderen en 61 vrouwen. 55 mensen werden gered en er wordt nog gezocht naar enkele tientallen.

Picknicken


RMMN: 'Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht'

RMMN: Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht afgelopen maandag

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht, afgelopen maandag. Zo'n tachtig moskeeën zijn bij de raad aangesloten.

„Afgelopen maandag zijn wij als samenleving opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij in Utrecht. Daarbij zijn drie doden gevallen", stelt de raad. „Wij vragen U in uw preek aandacht te besteden aan het nastreven van een verbindende samenleving waarin de burgers zich veilig kunnen voelen.''

Schietpartij 24 oktoberplein


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Boeing 737 MAX toestellen worden uitgerust met een extra controlelampje

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vliegtuigbouwer Boeing gaat hoogstwaarschijnlijk een extra controlelampje in zijn 737 MAX-toestellen inbouwen. De vliegtuigen werden over de hele wereld aan de kant gezet na twee fatale vliegtuigcrashes. Zakenkrant Financial Times schrijft dat het lampje piloten gaat waarschuwen als belangrijke sensoren niet werken.

Het lampje was al een optie, waar vliegtuigmaatschappijen tijdens de bestelling voor konden kiezen. Aangezien het lampje niet inclusief de bestelprijs was, lieten veel maatschappijen het 'extraatje' links liggen. Boeing wilde aan de zakenkrant geen commentaar geven.

Waarschuwen


Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Rotterdam voert nog deze Oud en Nieuw een beperkt vuurwerkverbod in. Alleen in stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand is gelopen, geldt het verbod. In de rustige wijken mag er nog wel geknald worden. 
Alhoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb een algeheel verbod wilde, koos de raad op aanraden van VVD voor een deelverbod. De raad vond een algeheel verbod een stap te ver gaan.

Elk jaar wordt gekeken in welke delen van de stad Oudejaarsavond onrust is veroorzaakt.  „Alleen in die gebieden waar het met Oud en Nieuw steevast uit de klauwen loopt, dus niet voor de hele stad’’, zei VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. „Vuurwerk afsteken is een mooie traditie, ook in Rotterdam. Dat houden we zo in ere."

Vuurwerkvrije zones


Met super Picnic zonder winkels ‘keerde de melkboer terug’

Met super zonder winkels 'keerde de melkboer terug'

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Picnic, de bezorg-supermarkt zonder winkels, is uitgeroepen tot snels groeiende bedrijf van Nederland.

„We werden voor gek verklaard. En als je tegen mij zegt dat iets niet kan, dan is dat gevaarlijk. Dat zeggen namelijk vooral partijen die al in de markt zitten. Als iemand gepikeerd is, is dat meestal een goed teken.” Woorden van Michiel Muller, een van de oprichters van Picnic, woensdagavond tijdens Business Boost Live in Rotterdam. Tijdens het evenement voor en door ondernemers, werd zijn bedrijf geëerd met de Gouden Groeier. Picnic is het snelst groeiende bedrijf in Nederland over de periode 2015 – 2018.

Geduld hebben


Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

Langs de rivieroevers van Maas en Waal zijn meer 77.000 duizend stuks vuil gevonden

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Dat ene ontsnapte snoeppapiertje, een in het gras gevallen rietje of een rode Coca-Coladop. De rivieroevers in ons land hebben er last van. Ze zijn erg vervuild met afval en vooral plastic is de grote boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers en vrijwilligers van het samenwerkingsverband Schone Rivieren.

Tweehonderd plaatsen langs de Maas en de Waal zijn gecheckt op afval, waarna bijna 77.000 stuks zijn gevonden. Daarvan was 84 procent plastic.

Flessen en doppen


'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

/ Foto Amsterdam Red Light District Tour

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Per 1 januari 2020 zouden ze verdwenen moeten zijn van de Amsterdamse Wallen: de hordes toeristen, die in de ‘spits’ met wel honderden tegelijk over de kinderkopjes schuifelen. Het college van B en W vindt het „niet respectvol richting de sekswerkers”. Wethouder Udo Kock vindt het sowieso „niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie”. Naast de buurtbewoners ondervinden vooral sekswerkers en ondernemers veel overlast van beschonken en respectloze toeristen. Ook moeten de maatregelen helpen tegen de drukte op de Wallen.

Verbazing

Elard Tissot van Patot ziet een andere kant van het verhaal. Zijn bedrijf organiseert sinds 2014 groepsrondleidingen over de Wallen. „Ik vind dat de Wallen júist een toeristenattractie moeten blijven, iedereen moet deze buurt toch kunnen zien?” Van de toeristen krijgt hij namelijk tientallen vragen over de sekswerkers, de buurt en hoe bordelen naast kinderdagverblijven kunnen bestaan. „Ze verbazen zich over hoe het hier gaat, dat dat hier gewoon kán. Het is belangrijk dat zij hierover blijven horen”, aldus Tissot van Patot.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als er anno 2019 geen belletje gaat rinkelen bij de naam Thierry Baudet, is het ergens toch misgegaan. Deze man, politicus van het jaar 2017, is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn partij, Forum voor Democratie, schoot van nul naar tien zetels in de Eerste Kamer. De grootste overwinning sinds het bestaan van de partij. Wie is die Baudet en wat is het ding met die uil van Minerva, waar hij maar niet over ophoudt?

Aandacht

Baudet komt uit Heemstede, rondde netjes zijn gymnasium af en studeerde tegelijkertijd geschiedenis én rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 behaalde hij een doctoraat in rechten en in 2015 richtte hij zijn partij Forum voor Democratie op. In eerste instantie als denktank, maar in 2016 werd het omgevormd tot politieke partij. Na de verkiezingen van 2017 kwam Baudet in de Tweede Kamer terecht.


Dikke files op A58 bij Moergestel na ongeluk

Dikke file: A58 Eindhoven door ongeluk dicht

Verkeer al rijdende op de A58 bij Moergestel moet extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Verkeer op de A58 bij Moergestel moet donderdagavond extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk. De rijbaan richting Eindhoven is afgesloten.

Rijders richting Tilburg hebben te maken met een lange file door afremmende kijkers, die naar het ongeluk kijken. Rijkswaterstaat denkt dat de snelweg pas in de loop van de avond weer helemaal vrij is.

Knooppunt afgesloten


Amsterdam neemt deelfiets terug

Amsterdam neemt deelfiets terug

Amsterdam gaat dit jaar nog experimenteren met de deelfiets en deelbromfiets

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Amsterdam heeft 'liefdesverdriet' en wil de deelfiets terug. De gemeente wil de komende twee jaar experimenten gaan doen met de stalen ros. Niet alleen de normale maar ook de elektrische deelbromfiets krijgt een tweede kans. Dat maakte wethouder Sharon Dijksma (PvdA) minister van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit bekend.

De hoofdstad deed de fiets in 2017 in de ban vanwege de overlast in openbare ruimten. Dijksma wil de deelfietsen in een kleiner aantal terug en bovendien reguleren.

Parkeerdruk verminderen


Onee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

Oh nee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Welkom123, wachtwoord en 12345678. Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen. Daar kwam knappe kop (beveiligingsonderzoeker) Brian Krebs achter. 
Het socialmediabedrijf zelf zegt dat er geen bewijs is gevonden waaruit blijkt dat werknemers mogelijk misbruik hebben gemaakt van de wachtwoorden.

Facebook-medewerkers zouden programma's hebben ontworpen die de wachtwoorden van Facebookers opsloegen op de interne servers van het bedrijf. Meer dan twintigduizend werknemers van Facebook hadden toegang tot de honderden miljoenen wachtwoorden. Volgens de socialmediagigant hoeft niemand zijn wachtwoord aan te passen.

Privacy


Meer illegale overstekers Rotterdamse haven

Meer illegale 'inklimmers' Rotterdamse haven

Een vrachtwagen naar Harwich Engeland wordt gecontroleerd op inklimmers

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie en marechaussee hebben het vorig jaar druk gehad. Zo hielden zij in totaal 1371 'inklimmers' aan in de haven van Rotterdam, waarvan de meeste (897) met een Albanese nationaliteit. Een jaar eerder lag dit totaal aantal nog onder de duizend, waarvan meer dan zevenhonderdvijftig Albanezen. Dit blijkt uit een brief van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een Rotterdamse raadscommissie.

Zonder visum

Inklimmers zijn mensen die in trailers, containers of laadbakken klimmen of in de buurt van de veerdiensten naar Groot-Brittannië aangetroffen worden. Ze zijn expres naar het havengebied gekomen om vandaar stiekem de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.


Trainingsbroeken zijn hip, ook in de klas

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash/ Ethan Haddox

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Trainingsbroeken, ze zijn steeds populairder in ons land. Draai een rondje en je ziet soms een hele regenboog aan sportieve kleding. Trainingsboeken met hakken eronder op de catwalk, trainingsbroeken tijdens het boodschappen doen en een trainingsbroek op het schoolplein.

Dat laatste vinden ze in Duitsland niet meer kunnen. Ook daar lopen op de middelbare school hordes tieners in de makkelijke stofjes. Een middelbare school in Rottenburg heeft de pubers opgedragen hun ‘vrijetijdskleding’ thuis te laten. Volgens de school zijn de broeken bedoeld voor een regenachtige zondag op de bank en niet voor de schoolbanken. Na negen maanden voorbereidingen is de nieuwe regel nu van kracht.

Modellen en influencers


Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Klagen over het weer, de politiek, de buren, de lange rij bij de kassa of ons salaris; wij Nederlands beheersen het klagen maar al te goed. Best gek want volgens een groot VN-onderzoek behoren we tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Nederland heeft zelfs nog nooit zo hoog gestaan en staat dit jaar op plek vijf. Finland pronkt bovenaan de lijst, gevolgd door Denemarken, Noorwegen en IJsland. De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch?

Vrijheid, blijheid

De resultaten van het World Happiness Report 2019 werden woensdag bekendgemaakt. De organisatie heeft geluk gemeten aan de hand van enquêtes en daarbij is gekeken naar factoren als inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2016 en 2018. Buurlanden als Duitsland (17), Verenigd Koninkrijk (15), België (18) en Frankrijk (24) doen het minder goed dan Nederland. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan zijn het minst gelukkig.


FVD grootst in 3 provincies en 91 gemeenten

Baudet: Ik snap dat er water bij de wijn moet

Thierry Baudet (FVD) tijdens de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezing

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is Forum voor Democratie als een pijl uit een boog naar de tien zetels in de Eerste Kamer gesneld. De partij van Thierry Baudet heeft in eenennegentig gemeenten, vooral in Rotterdam, de meeste rood gekleurde vakjes behaald. De partij werd het grootst in drie provincies: Zuid-Holland, Noord-Hollands en Flevoland.

VVD blijft een kop groter en is hiermee de grootste partij in bijna honderd gemeenten. Gevolgd door CDA (94), GroenLinks en SGP (21). Zo blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Nek aan nek


Tiener krijgt 27 jaar voor moord op jong meisje
Likeability of3

Tiener krijgt 27 jaar cel voor moord op jong meisje

Moeder Georgina Lochrane verlaat het hooggerechtshof van Glasgow na de uitspraak

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Schotse tiener Aaron Campbell (16) uit Glasgow is door de rechtbank veroordeeld tot minimaal zevenentwintig jaar cel voor de ontvoering, verkrachting en moord van de 6-jarige Alesha MacPhail. De rechter sprak van „een koud, ongevoelig, berekenend en gevaarlijk persoon."

De tiener meende niks verkeerd te hebben gedaan, maar bekende uiteindelijk wel dat hij het meisje heeft gedood. Ook probeerde de koelbloedige dader de schuld op de partner van de vader van het meisje te schuiven.

Oneindige gevangenisstraf


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

Veertig mensen omgekomen op veerboot in Irak

Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Zeker veertig mensen zijn donderdag in Irak omgekomen doordat een overvolle veerboot op de rivier de Tigris zonk. Dat zeggen de lokale politie en medici.

Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen die niet goed konden zwemmen. Reddingswerkers wisten twaalf mensen in veiligheid te brengen.