In het nieuws

Met gejuich onthaald, maar EMA is niet onbesproken

Wouter Bos was een belangrijke kracht in het binnenhalen van EMA/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 NOV 2017

Onder het voorbehoud dat de Brexit daadwerkelijk doorgaat, verhuist het Europees Geneesmiddelenbureau (internationaal afgekort als EMA) uiterlijk maart 2019 van Londen naar Amsterdam, zo werd maandag bekend. Een verhuizing die op grote lofzang kan rekenen van alle betrokkenen bij de onderhandelingen. Maar is deze hosanna terecht?

Wat doet EMA?

EMA is een soort waakhond op het gebied van de medicijnindustrie en is een onderdeel van de Europese Unie. Het bepaalt welke geneesmiddelen toegestaan zijn op de markt binnen de EU. De werknemers van EMA hebben dus de taak om van alle medicijnen die er in omloop zijn te beoordelen of ze naar behoren werken en wat de eventuele bijwerkingen ervan zijn. Dit geldt ook voor producten die gebruikt worden bij het genezen van dieren.

Zodra de medicijnen eenmaal op de markt zijn, blijft EMA ook de ontwikkelingen daaromheen controleren en heeft het de macht om producten terug te trekken. In totaal zijn er zes verschillende comités die allemaal hun eigen functie vervullen binnen de organisatie.

Economisch aantrekkelijk

Het binnenhalen van EMA is in eerste instantie vooral economisch aantrekkelijk. En dan gaat het hier nog niet eens om de gevolgen farmaceutische industrie. Het betekent namelijk dat zo'n 900 goedverdienende mensen in Nederland komen wonen en hier hun geld kunnen spenderen. Daarnaast levert de komst volgens het ministerie van Volksgezondheid nog zo'n 1500 indirecte banen op.

Ook voor het toerisme is de komst van EMA een belangrijke factor. Veel mensen zullen regelmatig afreizen naar de organisatie. Londen haalde hierdoor op jaarbasis zo'n 36.000 extra hotelovernachtingen binnen. Hier wordt onder andere op ingespeeld met de al geplande bouw van Nhow Amsterdam RAI, dat het grootste hotel van de BeNeLux moet gaan worden.

Bijwerkingen

Daarnaast kán de vestiging van EMA ook een enorme impuls geven aan de farmaceutische industrie zelf. Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, hoopt dat op deze manier bedrijven uit de sector bepaalde activiteiten eerder in Nederland zullen uitvoeren. „Omdat weinig sectoren zo veel investeren in onderzoek en ontwikkeling als de farmacie kan dat de internationale reputatie van Nederland als koploper op het gebied van innovatie verder versterken.”

Verder hoopt Schouw dat het ook een impuls geeft aan de soms zorgelijke zorgsituatie in Nederland. „Het debat over met name de prijs van geneesmiddelen krijgt de laatste tijd soms harde tikken. Nu laten we zien dat we ook heel goed samen kunnen werken. Ik hoop dat de komst van EMA naar ons land ook leidt tot een meer productieve en constructieve dialoog tussen alle betrokkenen in de zorg."

Voorrang bij huisvesting

Dat klinkt allemaal behoorlijk positief, maar zitten er dan geen haken en ogen aan? Uiteraard zijn die er wel. Zo krijgen de mensen die voor hun werk van Londen naar Amsterdam voorrang bij het vinden van een huis in de hoofdstad of net daarbuiten. Op de site van de gemeente staat het nog vriendelijk. „Er komt een European Transition Team dat hen al in Groot-Brittannië gaat voorbereiden op hun komst naar Nederland en gaat begeleiden bij onder meer het vinden van huisvesting en scholen."

Maar in het Nederlandse bidbook is de omschrijving voor hulp bij het zoeken van huizen net even anders geformuleerd. „De verwachting is dat zodra er besloten wordt EMA naar Nederland te halen, er gekeken wordt naar de scenario's om de appartementen en huurhuizen in de private sector te reserveren voor EMA-medewerkers.”

Dit is een mededeling die nog al veel verontwaardigde reacties teweeg zal brengen bij mensen, die al tijden in en om de hoofdstad naar een huis opzoek zijn. Zeker nu de huurprijzen hun toppunt hebben bereikt en het vinden van een woning (zowel huur als koop) een onmogelijke opgave lijkt. Overigens moet er wel bij gezegd worden, dat er ook gekeken wordt naar woonopties in Den Haag, Utrecht, Almere, Haarlem, de Gooi- en Vechtstreek en Leiden en omgeving.

Geld uit de industrie

Daarnaast is niet iedereen even lovend over het imago van EMA en hoe onafhankelijk deze is. Ja, het is een instantie van EU, maar daar komt niet het grote geld vandaan, zo blijkt uit een verslag dat Follow The Money vorig jaar (al vóór de Brexit) schreef. Wat is dan de belangrijkste inkomstenbron? Dat zijn dat farmaceutische bedrijven zelf. Van de 300 miljoen euro die EMA jaarlijks nodig heeft is 83 procent (bijna 250.000 miljoen) afkomstige uit de industrie.

Een rare gewaarwording, aangezien EMA juist hun producten onafhankelijk dient te controleren in het belang van de gezondheid van alle Europese burgers. EMA zag hier zelf geen probleem in. „Je kunt het vergelijken met een rijexamen. Je moet betalen voor een rijexamen maar er is geen enkele garantie dat je de test gaat halen”, zo vertelde woordvoerder Sophie Labbé.

Afhankelijkheid

Dick Bijl, hoofdredacteur van het Nederlandse Geneesmiddelenbulletin, is een andere mening toegedaan. „Zo'n volledige financiële en directe afhankelijkheid van de industrie maakt toch dat er een relatie is van opdrachtgever en opdrachtnemer.” Hij wordt daarin gesteund door de Italiaan Silvio Garattini van het farmacologische onderzoeksinstituut Mario Negri, die het net even wat feller omschrijft. „Niemand die 80 procent van zijn salaris van de industrie ontvangt, zou toegelaten horen te worden tot wat voor een toelatingscommissie voor medicijnen dan ook.”

In 2012 maakte European Court of Auditors al bekend in een rapport dat EMA ondermaats scoort op het gebied van belangenverstrengeling. Sindsdien wijzigde het meermaals haar eigen regelgeving, maar de vooruitgang op dit gebied is miniem.

Aan banden leggen

Dat de EMA niet onafhankelijk is, staat haaks op het beleid dat SP, PvdA en GroenLinks uitgerekend dinsdag neerleggen in de Tweede Kamer. In hun plan om de farmaceutische industrie aan band te leggen, staat onder andere dat er een volledig onafhankelijk fonds moet komen dat onderzoek doet naar de werking van geneesmiddelen. En dat is EMA niet.

GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet/ANP

„Het probleem is dat de farmaceutische bedrijven, die zulke grote winsten maken, overal een vinger in de pap hebben”, vertelt Corinne Ellemeet tegenover Metro. Het Tweede Kamerlid van GroenLinks is een van de grote stuwende krachten achter dit plan. „De eisen die het EMA stelt zijn minder streng dan veel nationale. Zo hoeven deskundigen het pas bij het EMA aan te geven als ze meer dan 50.000 euro krijgen van bedrijven uit de industrie.”

Patiëntgroepen

Daarmee gaat volgens Ellemeet een groot van de onafhankelijkheid verloren. „Dat geldt ook voor de patiëntgroepen die een stem hebben binnen EMA. Op zich is het heel goed dat patiënten een stem hebben, alleen worden al die groepen ook gesubsidieerd vanuit de farmaceutische industrie.”

Ondanks dat Ellemeet dus niet direct de grootste fan van EMA is, is ze niet per se een tegenstander van de vestiging in Amsterdam. „Het kan nooit kwaad om met kortere lijntjes te werken. De minister zal ze waarschijnlijk straks ook willen verwelkomen. Ik heb dan nog wel een paar puntjes, die ze kan aankaarten.”


Stint niet veilig en mag nog niet op de weg

Foto van 'metronieuws'

7 MIN

De stint is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mag de elektrische bolderkar in de huidige vorm niet de weg op. Dat kan alleen als er een aantal aanpassingen aan de stint wordt gedaan.

Problemen met rem

In het rapport van TNO staat dat er problemen kunnen optreden met de rem van de stint en de lengte van de remweg. Als de nuldraad van de gashendel losraakt kan er een 'onbeheersbare versnelling' optreden.


Britse premier May mag blijven

De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de brexit fel omstreden May niet vallen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

27 MIN

De Britse premier Theresa May heeft woensdag een vertrouwensstemming binnen haar Conservatieve Partij gewonnen. May blijft partijvoorzitter en kan daardoor ook aanblijven als eerste minister. De 62-jarige premier overleefde een motie van wantrouwen van een groep parlementariërs uit haar eigen Conservatieve partij.

Blij met steun

De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de brexit fel omstreden May niet vallen. Uiteindelijk hebben 117 Lagerhuisleden tegen de premier gestemd, 200 stemden voor May. In een korte reactie heeft May laten weten dat ze blij was met de steun van haar collega's.


Likeability of3

Win fantastische prijzen in de Metro GiveAway Show

Foto van 'Metro'

30 NOV 2018

Ook dit jaar vindt de jaarlijkse show van Metro waarin wij veel prijzen weggeven weer plaats via Facebook LIVE en iedereen kan meedoen! Zorg dat je dus op vrijdag 14 december om 19:30 uur onze Facebook pagina open hebt staan en doe mee!

Je kunt je nu al aanmelden voor dit evenement zodat je zeker weet dat je niets gaat missen. Bovendien geven wij onder alle vroege aanmelders ook al prijzen weg.

Meld je hier aan voor het evenement


dislike
user_5db446a102671e998f03d489f0d363ca8dce515f_avatar

Jaarlijks tientallen militairen ontslagen om drugs

De krijgsmacht ontslaat jaarlijks tussen de dertig en vijftig militairen voor harddrugsgebruik. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

De krijgsmacht ontslaat jaarlijks tussen de dertig en vijftig militairen voor harddrugsgebruik. Dit schrijft De Telegraaf op basis van een schatting van het ministerie van Defensie.

1 op de 10 Nederlanders met verslavingsproblemen

In 2017 kregen 31 medewerkers strafontslag wegens drugsgebruik. Over andere jaren bestaan geen harde cijfers. Verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer zegt in de krant dat het drugsgebruik waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat één op de tien Nederlanders met verslavingsproblemen kampt. „Bij defensie is dat niet anders”, zegt hij. Land-, lucht- en zeemacht zijn in totaal 40.000 man groot.


Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

In samenwerking met Olympia Nederland

10 DEC 2018

Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

'Ik houd van dat spontane'


Camera videoHet jaar van Heleen: Beroemd door haar woonsituatie

Heleen Euwe voor haar woning in de Bloklandstraat in Rotterdam. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

1 UUR

Ze werd in één klap wereldberoemd in Nederland. Eind september kreeg Heleen Euwe na een artikel in Metro een lawine aan media-aandacht over zich heen. Het verhaal ging over de bizarre woonsituatie van de 47-jarige Rotterdamse en haar vriend en zoontje. Terwijl er volop werd gesloopt in de Bloklandstraat, stond hun huis als enige nog fier overeind.

De meeste woningen in het rijtje waren eigendom van woningcorporatie Woonstad Rotterdam, dat besloot om er een blok nieuwbouwhuizen neer te zetten. Euwe en haar vriend wilden echter niet vertrekken uit hun koophuis. Dus werd de rest van de woningen tegen de vlakte gegooid en worden in 2019 de nieuwe woningen tegen het overgebleven huis aan gebouwd.

Wonen in een bouwput had op z’n zachtst gezegd zo zijn weerslag op het gezin. Verdriet, stress, en grote zorgen. Euwe stortte in. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden achter de rug en vinden de eerste heiwerkzaamheden voor de nieuwe huizen plaats. Hoe zou het met Euwe zijn? Is de rust een beetje teruggekeerd of juist niet? Ze stemt in met een interview om terug te blikken op het voor haar zo bewogen jaar.


Doden en gewonden door treinbotsing Turkije

Er zijn zeker vier doden en 43 gewonden gevallen. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

In de Turkse hoofdstad Ankara is donderdagochtend een hogesnelheidstrein ontspoord en tegen een metalen brug gebotst. Er zijn zeker vier doden en 43 gewonden gevallen. Ook zouden er nog passagiers vastzitten in de twee rijtuigen die uit de rails liepen.

Botsing lokale trein


De wereld van fotoproducten stopt nooit…

De wereld van fotoproducten stopt nooit…

Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

Advertorial

7 DEC 2018

Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

14 miljoen klanten


Familie schutter Straatsburg vast voor ondervraging

De 29-jarige Cherif Chekatt, de man die volgens de autoriteiten verantwoordelijk is voor de aanslag waarbij twee mensen omkwamen en een derde hersendood is verklaard, is nog altijd spoorloos. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

De moeder, vader en twee broers van de schutter in Straatsburg worden vastgehouden voor ondervraging. Dat zeggen bronnen dicht bij het onderzoek.

Hoogste staat van paraatheid

De 29-jarige Cherif Chekatt, de man die volgens de autoriteiten verantwoordelijk is voor de aanslag waarbij twee mensen omkwamen en een derde hersendood is verklaard, is nog altijd spoorloos. De Franse politie heeft een foto verspreid van Chekatt, met de mededeling dat het om een 'gevaarlijk persoon' gaat. Ook heeft Frankrijk de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.


Hoe doen wij boodschappen in 2030?

Een Albert Heijn 'nieuwe stijl' in Amsterdam ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

Boodschappen doen bij de Albert Heijn moet meer worden dan alleen spullen in een kar stoppen en afrekenen. De Zaanse kruideniersketen gooit het roer om en wil het bezoek aan de supermarkt een 'beleving' maken en ook online moet de keten een grote speler worden.

Is dit wat de consument van de jaren '20 van de 21ste eeuw wil? Metro sprak met Hans van Tellingen, winkelcentrumonderzoeker bij Srabo.

Een supermarkt in 1969 ©ANP


Lees de Metro van 13 december nu vast online

Lees de Metro van morgen vast online.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

Zo kun je lezen over het belang van fietsen met goed voor-en achterlicht. Één op de drie blijkt zonder licht te fietsen, terwijl je volgens de Fietsenbond „voor de prijs van een biertje met licht naar huis gaat.”

Ook hebben we het over de vraag hoe wij boodschappen doen in 2030. Boodschappen doen moet namelijk meer worden dan alleen spullen in een kar stoppen en afrekenen, maar willen we dat wel?


Vrouw zoekt zaaddonor: Echtgenoot niet knap genoeg

Man was niet knap genoeg. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een 30-jarige man deelde onlangs een wel heel pijnlijk boodschap op Reddit. Zijn vrouw blijkt hem niet knap genoeg te vinden om samen met hem een kindje te krijgen. Pas na twee uur discussiëren kwam naar voren waarom de vrouw op zoek wilde naar een zaaddonor.

„We hadden het over kinderen en mijn vrouw stelde voor om een spermadonor te nemen omdat het kind dan kans zou hebben op een goed leven. Ik wist niet wat ik hoorde en vroeg haar om uitleg. Ze vertelde dat als de baby de genen zou hebben van een ongelooflijke aantrekkelijke en slimme man dat hij of zij dan een makkelijker en gelukkiger leven zou leiden.” Aldus de man. Hij vervolgt: „Probeer je dan maar eens niet beledigd te voelen.”

Onaangenaam verrast


Ex-advocaat van Donald Trump 3 jaar de cel in

Michael Cohen. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De voormalig advocaat van Donald Trump, Micheal Cohen, heeft woensdag drie jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De federale rechtbank in New York achtte hem schuldig aan onder meer belastingontduiking en het afleggen van valse verklaringen voor het Congres over een Trump Tower-project in Rusland.

Schuldig

Ook werd hij schuldig bevonden aan illegale betalingen aan twee vrouwen tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Daarmee werd de wet op de campagnefinancieringen geschonden. De betalingen waren bedoeld als zwijggeld vanwege vermeende heimelijke affaires met Trump tien jaar eerder.


Theresa May houdt er na haar ambtsperiode mee op

Theresa May leest haar verklaring voor. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse premier Theresa May liet woensdagavond in een toespraak aan het parlement weten dat zij na haar huidige ambtsperiode geen leider van de partij meer wil zijn. Ze leidt naar eigen zeggen „de partij niet meer de volgende verkiezingen in.” Er mogen volgens haar echter geen vervroegde verkiezingen komen. De volgende parlementsverkiezingen staan in mei 2022 op de agenda.

May ligt in eigen partij onder vuur over haar overeenkomsten met de Europese Unie over beëindiging van het Britse lidmaatschap van de Unie in maart. Een groep Conservatieve parlementariërs wil May wegstemmen en een andere partijleider en premier. Maar de angst dat dit tot nog meer politieke chaos leidt, is volgens Britse media groot onder de 317 parlementsleden, die woensdagavond over het lot van hun premier stemmen.

Ongewenste gevolgen


Likeability of5

De vagina heeft een nieuwe naam: poenie

De vagina heet voortaan: poeni. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Luisteraars van het NPO radio 2-programma De Wild in de Middag hadden de afgelopen dagen een wel heel bijzondere taak. Zij mochten namelijk een nieuw woord kiezen voor het benoemen van de vagina. Het vrouwelijk geslachtsdeel heet daarom dan ook vanaf vandaag: poenie.

Sidekick Cielke Sijben nam het initiatief. Zij zag in het televisieprogramma Me Jane You Tarzan? Van Sofie van Enk, dat het vrouwelijk geslachtsorgaan geen gangbare ‘koosnaam’ heeft. Daar staat tegenover dat als het over de penis gaat, het heel gangbaar is om het woord piemel te gebruiken.

Prettige benaming


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Amsterdam gaat 500 uitgeprocedeerden opvangen

De Bijlmerbajes werd in 2016 in gereedheid gebracht voor de opvang van asielzoekers. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink laat woensdag weten dat Amsterdam 500 plekken voor 24-uursopvang gaat inrichtingen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze mogen er maximaal anderhalf jaar blijven en kunnen die tijd gebruiken om over hun opties na te denken en aan hun zaak te werken.

Tijdens de opvangperiode kijkt de asielzoeker met juristen of een verblijfsvergunning toch haalbaar is. Is het niet zo, dan wordt gericht aan terugkeer gewerkt. „Werken aan perspectief is het kernbegrip en mensen krijgen hier de tijd en de ruimte voor", aldus de wethouder. De bedoeling is dat er voldoende doorstroming is.

Eerlijk verdeeld


wow
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Jos B. blijft langer vastzitten

Advocaat Gerald Roethof staat de pers te woord bij de rechtbank waar Jos B. voor de rechter verschijnt. Jos B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Jos B. blijft vastzitten. De rechtbank in Maastricht ziet voldoende ernstige bezwaren om de 56-jarige Limburger in voorarrest te houden. B. wordt verdacht van doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Het Openbaar Ministerie heeft het vermoeden dat Nicky Verstappen door toedoen van Jos B. is gestikt. Ook liet het OM weten aanwijzingen te hebben dat de 11-jarige jongen is misbruikt. Woensdag is de rechtszaak begonnen tegen Jos B., de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken, en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.

Jos B. ontkent vooralsnog het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. „Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelen met hem heeft gepleegd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.”

Zware periode


Vierdaagse lesweek is nodig voor kwaliteit onderwijs

Vierdaagse lesweek, een goede oplossing?

Het lerarentekort loopt in de toekomst op tot 11 duizend / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Liever een dag minder school, dan een ongediplomeerde leerkracht voor de klas. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb) die pleit voor een vierdaagse lesweek als het lerarentekort te groot is. Een goed idee leerkrachten, maar ook voor kinderen?

Zichtbaar

Volgens Simone van Geest van de Algemene Onderwijsbond (AOb) verandert er met een vierdaagse lesweek niets voor kinderen. „Ze missen nu ook al onderwijsuren. Met deze maatregel zou het alleen zichtbaar worden en wordt het voor alle partijen duidelijk wat er aan de hand is en wat de bedoeling is.” Maar, benadrukt ze, het is triest om te constateren dat men in Nederland niet in staat is om vijf dagen kwalitatief goed onderwijs te bieden.


Nederlanders geven meer fooi in taxi

Nederlanders gierig? Nee, we geven meer fooi in taxi

Nederlanders geven meer fooi in taxi. Foto: ANP.

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Nederlanders geven taxichauffeur die van en naar luchthaven rijden ruim tien procent meer fooi dan twee jaar geleden. Daarmee zijn we alleen niet de meest gulle gevers. Onder andere de Britten, Finnen en Zwitsers geven meer fooi. Dat blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat 2500 chauffeurs uit 37 Europese landen vroeg om hun fooien in 2018 bij te houden.

5,90 euro

Waar de taxichauffeur als extra bedankje in 2016 nog gemiddeld 5,30 euro fooi kreeg voor een rit van of naar Schiphol Airport, is dit bedankje inmiddels opgelopen tot 5,90 euro. Binnen Nederland zijn er grote verschillen in de hoogte van de fooien die we geven. Gemiddeld vangen Nederlandse taxichauffeurs 5,86 euro per rit. Reizigers uit Utrecht geven hun chauffeur met gemiddeld 2,93 euro het minst fooi.