In het nieuws

Met gejuich onthaald, maar EMA is niet onbesproken

Wouter Bos was een belangrijke kracht in het binnenhalen van EMA/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 NOV 2017

Onder het voorbehoud dat de Brexit daadwerkelijk doorgaat, verhuist het Europees Geneesmiddelenbureau (internationaal afgekort als EMA) uiterlijk maart 2019 van Londen naar Amsterdam, zo werd maandag bekend. Een verhuizing die op grote lofzang kan rekenen van alle betrokkenen bij de onderhandelingen. Maar is deze hosanna terecht?

Wat doet EMA?

EMA is een soort waakhond op het gebied van de medicijnindustrie en is een onderdeel van de Europese Unie. Het bepaalt welke geneesmiddelen toegestaan zijn op de markt binnen de EU. De werknemers van EMA hebben dus de taak om van alle medicijnen die er in omloop zijn te beoordelen of ze naar behoren werken en wat de eventuele bijwerkingen ervan zijn. Dit geldt ook voor producten die gebruikt worden bij het genezen van dieren.

Zodra de medicijnen eenmaal op de markt zijn, blijft EMA ook de ontwikkelingen daaromheen controleren en heeft het de macht om producten terug te trekken. In totaal zijn er zes verschillende comités die allemaal hun eigen functie vervullen binnen de organisatie.

Economisch aantrekkelijk

Het binnenhalen van EMA is in eerste instantie vooral economisch aantrekkelijk. En dan gaat het hier nog niet eens om de gevolgen farmaceutische industrie. Het betekent namelijk dat zo'n 900 goedverdienende mensen in Nederland komen wonen en hier hun geld kunnen spenderen. Daarnaast levert de komst volgens het ministerie van Volksgezondheid nog zo'n 1500 indirecte banen op.

Ook voor het toerisme is de komst van EMA een belangrijke factor. Veel mensen zullen regelmatig afreizen naar de organisatie. Londen haalde hierdoor op jaarbasis zo'n 36.000 extra hotelovernachtingen binnen. Hier wordt onder andere op ingespeeld met de al geplande bouw van Nhow Amsterdam RAI, dat het grootste hotel van de BeNeLux moet gaan worden.

Bijwerkingen

Daarnaast kán de vestiging van EMA ook een enorme impuls geven aan de farmaceutische industrie zelf. Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, hoopt dat op deze manier bedrijven uit de sector bepaalde activiteiten eerder in Nederland zullen uitvoeren. „Omdat weinig sectoren zo veel investeren in onderzoek en ontwikkeling als de farmacie kan dat de internationale reputatie van Nederland als koploper op het gebied van innovatie verder versterken.”

Verder hoopt Schouw dat het ook een impuls geeft aan de soms zorgelijke zorgsituatie in Nederland. „Het debat over met name de prijs van geneesmiddelen krijgt de laatste tijd soms harde tikken. Nu laten we zien dat we ook heel goed samen kunnen werken. Ik hoop dat de komst van EMA naar ons land ook leidt tot een meer productieve en constructieve dialoog tussen alle betrokkenen in de zorg."

Voorrang bij huisvesting

Dat klinkt allemaal behoorlijk positief, maar zitten er dan geen haken en ogen aan? Uiteraard zijn die er wel. Zo krijgen de mensen die voor hun werk van Londen naar Amsterdam voorrang bij het vinden van een huis in de hoofdstad of net daarbuiten. Op de site van de gemeente staat het nog vriendelijk. „Er komt een European Transition Team dat hen al in Groot-Brittannië gaat voorbereiden op hun komst naar Nederland en gaat begeleiden bij onder meer het vinden van huisvesting en scholen."

Maar in het Nederlandse bidbook is de omschrijving voor hulp bij het zoeken van huizen net even anders geformuleerd. „De verwachting is dat zodra er besloten wordt EMA naar Nederland te halen, er gekeken wordt naar de scenario's om de appartementen en huurhuizen in de private sector te reserveren voor EMA-medewerkers.”

Dit is een mededeling die nog al veel verontwaardigde reacties teweeg zal brengen bij mensen, die al tijden in en om de hoofdstad naar een huis opzoek zijn. Zeker nu de huurprijzen hun toppunt hebben bereikt en het vinden van een woning (zowel huur als koop) een onmogelijke opgave lijkt. Overigens moet er wel bij gezegd worden, dat er ook gekeken wordt naar woonopties in Den Haag, Utrecht, Almere, Haarlem, de Gooi- en Vechtstreek en Leiden en omgeving.

Geld uit de industrie

Daarnaast is niet iedereen even lovend over het imago van EMA en hoe onafhankelijk deze is. Ja, het is een instantie van EU, maar daar komt niet het grote geld vandaan, zo blijkt uit een verslag dat Follow The Money vorig jaar (al vóór de Brexit) schreef. Wat is dan de belangrijkste inkomstenbron? Dat zijn dat farmaceutische bedrijven zelf. Van de 300 miljoen euro die EMA jaarlijks nodig heeft is 83 procent (bijna 250.000 miljoen) afkomstige uit de industrie.

Een rare gewaarwording, aangezien EMA juist hun producten onafhankelijk dient te controleren in het belang van de gezondheid van alle Europese burgers. EMA zag hier zelf geen probleem in. „Je kunt het vergelijken met een rijexamen. Je moet betalen voor een rijexamen maar er is geen enkele garantie dat je de test gaat halen”, zo vertelde woordvoerder Sophie Labbé.

Afhankelijkheid

Dick Bijl, hoofdredacteur van het Nederlandse Geneesmiddelenbulletin, is een andere mening toegedaan. „Zo'n volledige financiële en directe afhankelijkheid van de industrie maakt toch dat er een relatie is van opdrachtgever en opdrachtnemer.” Hij wordt daarin gesteund door de Italiaan Silvio Garattini van het farmacologische onderzoeksinstituut Mario Negri, die het net even wat feller omschrijft. „Niemand die 80 procent van zijn salaris van de industrie ontvangt, zou toegelaten horen te worden tot wat voor een toelatingscommissie voor medicijnen dan ook.”

In 2012 maakte European Court of Auditors al bekend in een rapport dat EMA ondermaats scoort op het gebied van belangenverstrengeling. Sindsdien wijzigde het meermaals haar eigen regelgeving, maar de vooruitgang op dit gebied is miniem.

Aan banden leggen

Dat de EMA niet onafhankelijk is, staat haaks op het beleid dat SP, PvdA en GroenLinks uitgerekend dinsdag neerleggen in de Tweede Kamer. In hun plan om de farmaceutische industrie aan band te leggen, staat onder andere dat er een volledig onafhankelijk fonds moet komen dat onderzoek doet naar de werking van geneesmiddelen. En dat is EMA niet.

GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet/ANP

„Het probleem is dat de farmaceutische bedrijven, die zulke grote winsten maken, overal een vinger in de pap hebben”, vertelt Corinne Ellemeet tegenover Metro. Het Tweede Kamerlid van GroenLinks is een van de grote stuwende krachten achter dit plan. „De eisen die het EMA stelt zijn minder streng dan veel nationale. Zo hoeven deskundigen het pas bij het EMA aan te geven als ze meer dan 50.000 euro krijgen van bedrijven uit de industrie.”

Patiëntgroepen

Daarmee gaat volgens Ellemeet een groot van de onafhankelijkheid verloren. „Dat geldt ook voor de patiëntgroepen die een stem hebben binnen EMA. Op zich is het heel goed dat patiënten een stem hebben, alleen worden al die groepen ook gesubsidieerd vanuit de farmaceutische industrie.”

Ondanks dat Ellemeet dus niet direct de grootste fan van EMA is, is ze niet per se een tegenstander van de vestiging in Amsterdam. „Het kan nooit kwaad om met kortere lijntjes te werken. De minister zal ze waarschijnlijk straks ook willen verwelkomen. Ik heb dan nog wel een paar puntjes, die ze kan aankaarten.”


Views

1k+

Stints waarschijnlijk nog maanden in de garage

Stints waarschijnlijk nog maanden in de garage

In Nederland reden zo'n 3500 stints rond / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 MIN

De stints blijven naar alle waarschijnlijkheid tot het einde van het jaar nog in de garage staan. Donderdag diende het kort geding dat kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere had aangespannen.

Tijdens het kort geding bleek dat het onderzoek naar de veiligheid van de elektrische bolderkar tot zeker de jaarwisseling duurt. Tot die tijd wordt de stint niet gebruikt door de buitenschoolse opvang, de voornaamste afnemer van de kar.

Geen alternatieven


Views

7

De leukste dansvloeren? De onontdekte van Desperados

Op stap met Desperados

In samenwerking met Desperados & ADE

In samenwerking met Desperados & ADE

GISTEREN

Het was even goed zoeken, maar dan stond je woensdagavond wel opeens op de tofste aftrap van het Amsterdam Dance Event die er was. Desperados gaf als officiële bierpartner van ADE het startsein voor vijf dagen keihard feesten.

Dat deden ze in De Marktkantine, maar niet zoals je de club kent: dit keer mocht je op ontdekkingsreis in onder andere de keuken, kelder en de binnenplaats, op zoek naar jouw dansvloer.

Glunderen op de dansvloer


Views

200+

Eerste vrouw fietst de wereld rond

Eerste vrouw fietst de wereld rond

Graham bij aankomst in Berlijn / Adventure Syndicate

Foto van 'metronieuws'

29 MIN

Maar liefst 125 dagen had ze nodig: de Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst. Het oude record stond op 144 dagen.

29.000 kilometer


Views

45

Eerste neutrale X op paspoort

Eerste neutrale X op paspoort

Vier procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie 'man' of 'vrouw' / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

52 MIN

Na een lange strijd heeft Leonne Zeegers vrijdag eindelijk een paspoort zonder geslachtsaanduiding gekregen. Ze maakte zich al jaren sterk voor de mogelijkheid om een neutrale 'X' te kiezen, in plaats van een 'V' of een 'M'. Zeegers voelt zich als intersekse persoon man noch vrouw.

Eerste Nederlander

Eerder dit jaar kwam de rechtbank in Roermond al tot de conclusie dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken, maar van genderidentiteit. Twee jaar lang streed ze voor die uitspraak. En nu mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd worden, ze is daarmee de eerste Nederlander met een 'X' in haar paspoort.


Views

100+

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

16 OKT 2018

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormen 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunt een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Deze week vind je op Metronieuws negen portretten van young leaders met passie. Hieronder drie, later in de week de andere zes jongeren.


Views

1k+

Lees de Metro van morgen nu al online

Een kroniek uit het verleden? ©metro

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Zo, die is naar de drukker. In de komende uren wordt er weer keihard gewerkt om de bakken op de stations te vullen met jullie geliefde Metro-krant! Wat is er allemaal in de Metro van vrijdag 19 oktober te lezen?

Weg met peuken

De staatssecretaris is helemaal klaar met sigaretten, hoe zal het leven van een roker eruit zien over een aantal jaar? Hij betaalt zich blauw voor een pakje peuken en mag er op steeds minder plekken nog eentje opsteken. Ben je wel klaar met dat gepaf? Wellicht kan je werkgever je een handje helpen met stoppen.


Views

300+

Man wil 20.000 pond van winkel na 'racistische ruft'

Tesco is een grote supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een medewerker van de Britse supermarktketen Tesco sleept zijn werkgever voor de rechter nadat een collega een scheet liet in zijn gezicht.

De 42-jarige Atif Masood wil 20.000 pond (22.762 euro) voor de in zijn ogen racistische daad die hij moest ondergaan in het Londense filiaal, zo meldt de Britse Metro.

Discriminatie?


Views

700+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

2k+

Tien actiegroepen overwegen protest bij intocht Sint

'Zie ginds komt het protest in Nederland weer aan' ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het duurt nog ongeveer een maand, maar dan komt de Sint weer naar Nederland. En wat is een intocht nou helemaal zonder protesten?

Uit een inventarisatie van de gemeente Zaanstad blijkt dat er tot dusver maar liefst tien partijen overwegen om te gaan demonstreren tijdens de intocht in die gemeente.

'Traditie'


Views

700+

Hoe mooier de vogel, des te valser de zangstem

Goeie looks, verschrikkelijke stem ©David Everett Strickler

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het is je misschien wel eens opgevallen op de kinderboerderij met de bontgekleurde mannetjespauwen. Ze zien er schitterend uit, maar zodra ze hun snavel opentrekken komt er een zeer penetrant gekrijs uit.

Dit blijkt het werk te zijn van de evolutie. Een mannetjesvogel kan niet én er goed uitzien én mooi zingen tegelijk, aldus The New Scientist.


Views

400+

Preventiepil legt HIV definitief aan de ketting

Wereldwijd vallen er nog steeds doden door het hiv-virus en AIDS ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De zogenaamde PrEP-pil die door duizenden mannen in Australië wordt geslikt, laat het aantal nieuwe hiv-overdrachten aanzienlijk slinken. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd onder een groep homo- en biseksuele mannen.

De resultaten zijn dusdanig positief dat de onderzoekers stellen dat een gerichte preventieve aanpak ervoor kan zorgen dat de wereldwijde AIDS-epidemie nog sneller definitief de geschiedenisboeken in gaat.

Voorkomen of genezen?


Views

700+

Stonede Canadees op de bon uur na legalisatie wiet

Lange rijen voor de winkels die cannabis verstrekken ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Hoewel marihuana sinds woensdag legaal is in Canada, is rijden onder invloed nog steeds een overtreding. De vreugde over de pas ingevoerde legalisatie van softdrugs was voor een automobilist vrij snel voorbij.

De man werd om 1:00 's nachts aangehouden door de politie en kreeg een boete voor het roken van een joint achter het stuur. De nieuwe wet was pas een uur daarvoor aangenomen.


Views

1k+

Wil jij straks een tientje betalen voor sigaretten?

Wil jij straks een tientje betalen voor sigaretten?

Martijn: 'Stoppen met roken doe je vanwege je gezondheid en niet vanwege het geld'. Foto: Colourbox

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Verpakkingen met afschrikwekkende foto’s, een verbod in openbare ruimtes en een minimumleeftijd van 18 jaar. Alles om roken zo moeilijk mogelijk te maken. De regering gaat binnenkort drastische maatregelen nemen, zo kost een pakje straks minimaal 10 euro. Metro ging in gesprek met rokers om te kijken hoeveel zij bereid zijn om te betalen voor een pakje.

Dilara

,,Ik ben toch al van plan om te stoppen, dus die hogere prijs heeft geen effect op mij”, stelt de twintigjarige Dilara. Op dit moment betaalt ze 10 euro voor een pakje sigaretten. In de nabije toekomst kan die prijs fors oplopen. Dan heeft ook Dilara er last van zou je denken. Voor haar is de prijsverhoging echter een extra motivatie om te stoppen. ,,Als mijn sigaretten binnenkort 15 euro per pakje kosten, stop ik meteen met roken.”


Views

1k+

Brasserie-eigenaar is kids beu en bant ze allemaal

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een felle discussie bij onze zuiderburen nadat een moeder en haar zoon weggestuurd werden van een terras in de Vlaamse badplaats Nieuwpoort. „Op dit terras worden geen kinderen toegelaten", zo zei een serveerster.

De vrouw besloot het er niet bij te laten zitten en deelde haar ervaring op Facebook en werd overspoeld met reacties. Velen spraken hun afschuw uit over de kinderban. De eigenaar besloot om te reageren op zijn strenge deurbeleid, met felle bewoordingen. En hieruit ontstond al gauw een felle discussie over kinderen in restaurants.

Sloopkroost


Views

1k+

De baas kan je helpen met stoppen met roken

De baas kan je helpen met stoppen met roken

Zo'n 23 procent van de Nederlanders rookt nog / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als Hugo Pelzer (nu 39) opstond, ging hij meteen naar buiten om een sigaretje op te steken en een kop koffie te drinken. Een pakje sigaretten ging er op gegeven moment wel doorheen, totdat hij vanuit zijn werk een cursus stoppen-met-roken aangeboden kreeg.

Hij had al eerder een poging gedaan om te stoppen. “Dat viel me zwaar. Vooral omdat mijn collega’s wel gewoon rookten. Dat is ook waar het stuk liep, dan stond ik buiten gewoon weer met ze mee te roken.” Toch wilde hij wel stoppen. „Vanwege mijn gezondheid en ook vooral voor mijn gezin.”

Belonen


Views

900+

Op stations mag je voorlopig blijven roken
Likeability of 5

Op stations mag je voorlopig blijven roken

De prijs van een pakje sigaretten stijgt de komende jaren naar een tientje. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ligt, wordt de roker een paria, zo kopte De Telegraaf donderdagochtend. Met een pakket vergaande maatregelen moet Nederland een volledig rookvrije samenleving worden.

Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken.

Ook de NS zegt dat ze zich aan de wet- en regelgeving van staatssecretaris Paul Blokhuis zullen houden. Blokhuis heeft een conceptakkoord geschreven in overleg met anti-rookclubs en gezondheidsorganisaties. „Op het moment als de wet- en regelgeving wordt aangepast, zullen we daarnaar luisteren", zegt woordvoerder Erik Kroeze van de NS. „Maar we zetten nu nog geen stappen om de rookzones op stations weg te halen."


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

3k+

Yes, WhatsApp komt met een vakantiemodus

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Word jij ook wel eens gek van die eeuwige stroom aan WhatsApp berichtjes? WhatsApp werkt aan een functie waarbij gearchiveerde chats met nieuwe berichten niet meer omhoog springen.

Je kent het vast wel. Je hebt eindelijk tijd om een boek te lezen op het strand. Toch grijp je de hele tijd naar je telefoon, want er komen de hele dag WhatsAppjes binnen. Vrienden die hun uitgaansfoto's delen, een collega die ineens van alles wil weten en ondertussen wordt er ook nog een verjaardagsapp aangemaakt voor de 'verjaardag van oma'. En zonder dat je het door hebt zit je toch weer een uur op je telefoon. Met de vakantiemodus moet daar verandering in komen.

Volgens de site WABetaInfo is WhatsApp bezig met een bètaversie. De 'vakantiemodus' moet ervoor zorgen dat gearchiveerde chats gearchiveerd blijven. Op dit moment werkt dat nog niet zo. Zelfs als chats gearchiveerd worden, komen ze bij nieuwe berichten weer omhoog. Dat maakt het tijdens vakanties moeilijk om te ontsnappen aan bijvoorbeeld drukke werkchats.


Views

1k+

Man wilde 200.000 aan cash mee smokkelen in schoenen

We zijn vooral benieuwd hoe je 200.000 euro aan contant geld kunt verstoppen in sportschoenen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Inpakken kan soms een lastig klusje zijn, helemaal als je 200.000 euro aan cash moet verstoppen. De douane op Eindhoven Airport heeft in de bagage van een 29-jarige man twee ton aan contant geld gevonden. Het geld zat verstopt in zijn sportschoenen.

De FIOD (Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst) heeft dat afgelopen woensdag bekend gemaakt. De man werd eerder deze maand betrapt. Hij was onderweg naar de Spaanse stad Malaga.


Views

500+

Bij Drugsinfolijn kijken ze nergens van op

4-FA blijkt na onderzoek hersenbloedingen te kunnen veroorzaken / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Eva Ehrlich hoort van alles, daar bij de Drugs Infolijn. Van ik heb zulke zwarte gedachten na xtc, kan dat kwaad? tot Help, m’n vriend snuift te veel, hoe ga ik ermee om?

Gerustgesteld

Vorige week kon ze nog een jongen met een pillendip geruststellen. Tien minuten later belde z’n vriend: ,,hij voelt zich nu zo veel beter, zou je dat ook alsjeblieft bij mij willen doen?” Het hele jaar door zijn er vragen, maar nu Amsterdam Dance Event weer los is, gaat de telefoon net iets vaker dan op andere dagen, beaamt Eva Ehrlich (35). Ze is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos- instituut en bemant in elk geval een keer per week de Drugs Infolijn, waar je ook terecht kunt voor vragen over alcohol, gamen en roken en waar vorig jaar 8300 vragen zijn beantwoordt.


Views

600+