Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

De grootste moordzaken met een Engel des Doods

Voor iemand met de intentie om mensen van het leven te beroven is de rol van zorgverlener een behoorlijk voor de hand liggende. Zorgverleners zijn vaak alleen met hun potentiële slachtoffers en omdat velen van hen al ziek zijn, valt moord veel minder snel op. De 21-jarige Rotterdamse verzorgende die wordt verdacht van zeker drie moorden op bejaarde bewoners past dan ook in het profiel van een ‘Engel des Doods’.

Een dodelijke injectie van een insulinespuit is bij veel van hen een geliefd moordwapen. Hoewel insuline meestal een levensredder is, kan het ook worden gebruikt als moordinstrument. Waarom insuline? Het middel is niet moeilijk te krijgen en de symptomen van een overdosis zijn zeer algemeen. Al in de jaren 70 maakten we kennis met beruchte verpleegkundigen die op deze wijze gruweldaden pleegden met soms zelfs honderden slachtoffers tot gevolg.

Engelen des doods uit het verleden

In december 1977 werd de 41-jarige verpleeghulp Frans H. uit Kerkrade veroordeeld tot achttien jaar cel omdat hij vijf bejaarde patiënten met behulp van insuline-injecties om het leven had gebracht. Hij was tot zijn daad gekomen om minder om handen te hebben. Een jaar later werd Zuster Godfrieda uit de Oost-Vlaamse plaats Wetteren verdacht van de moord op ongeveer dertig bejaarden. Ook zij gebruikte insuline als wapen. Ze bekende drie moorden te hebben gepleegd.

De Oostenrijkse verpleegkundige Waltraud Wagner werd in maart 1991 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeker vijftien patiënten die ze tussen 1983 en 1989 doodde met een overdosis morfine. Een paar jaar later werd ziekenverzorgster Martha U. ervan verdacht negen patiënten in het ziekenhuis van Delfzijl met insuline-injecties te hebben vermoord. Zij bekende vier moorden tijdens haar werk gepleegd te hebben.

Dr Death maakte 215 slachtoffers©ANP

Honderden slachtoffers

De Britse huisarts Harold Shipman, die de lugubere bijnaam ‘Dr Death’ kreeg, heeft minstens 215 van zijn patiënten om het leven gebracht. Hij diende zijn slachtoffers dodelijke heroïne-injecties toe. In het jaar 2000 werd hij veroordeeld voor vijftien moorden. Twee jaar later bleek dat deze vijftien moorden nog maar het topje van de ijsberg waren en dat hij meer dan 200 slachtoffers op zijn geweten had. Hij pleegde zelfmoord in 2004 terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat.

De 40-jarige Niels Högel injecteerde tussen 2000 en 2005 zijn slachtoffers met een middel dat een hartstilstand veroorzaakt. Wanneer het hart was gestopt met kloppen wierp de Duitse verpleegkundige zich op als levensredder door de slachtoffers te reanimeren. Hij was al veroordeeld voor zes moorden maar na onderzoek bleek dat de verpleegkundige nog veel meer slachtoffers te hebben veroorzaakt. Begin deze maand liet de Duitse politie weten dat hij 106 moorden op zijn geweten heeft, deze zaak is nog in behandeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.