In het nieuws

'Woedeverkiezingen': extreemrechts schokt Duitsland
Likeability of5

'Woedeverkiezingen': extreemrechts schokt Duitsland

Met meer dan 13 procent van de stemmen is de AfD de derde grootste partij in Duitsland. Hier Björn Höcke. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

25 SEP 2017

Met meer dan 13 procent van het electoraat stormde de Alternative für Deutschland, kortweg AfD, de Duitse bondsdag binnen als derde grootste partij. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is er weer een rechts-populistische partij in het Duitse parlement.

„Aan de ene kant kon je het aan zien komen, aan de andere kant was en is de schok toch groot", vertelt Margriet Brandsma, oud-correspondent in Berlijn. „Ik denk dat we de komende weken wel gaan zien dat de oudere partijen zich gaan afvragen wat ze fout hebben gedaan. Vooral binnen de partij van bondskanselier Angela Merkel, het CDU/CSU, zal die discussie op gang komen."

'Woedeverkiezingen': extreemrechts schokt Duitsland

De partij van bondskanselier Angela Merkel kreeg deze verkiezingen een behoorlijke klap te verwerken. / EPA

Die Wutwahl

Dat is niet vreemd, want de stemmen die het AfD kreeg, waren niet alleen stemmen voor het AfD. Het waren ook stemmen tegen de bondskanselier en haar partij. Op internet wordt meerdere malen met de term 'Die Wutwahl', oftewel de woedeverkiezingen, gestrooid. Veel mensen in Duitsland zijn boos. Boos over het immigratiebeleid van Merkel. En boos over de in Duitsland almaar groter wordende kloof tussen de armen en de rijken: er is bijvoorbeeld geen AOW en pas sinds 2015 is er een minimumloon ingevoerd.

„Ruim een miljoen mensen die vorige verkiezingen nog op de CDU/CSU van Merkel stemden, zijn nu overgestapt naar de AfD", aldus Brandsma. „Mensen zien dat als een stem tegen Merkels immigratiebeleid. Dat is het ook wel, maar het staat voor meer. Het is echt een proteststem. Tegen Merkel en tegen de christendemocraten."

Oud, niet jong

De AfD was een stuk minder populair onder de jongere kiezers. De populisten deden het vooral in de groep van 35- tot 44-jarigen goed: zestien procent van de kiezers in deze groep kozen de AfD. In de groep van 18- tot 24-jarigen was dat maar 10 procent en in de officiële verkiezingen voor kinderen jonger dan 18 jaar haalde de partij maar 6,8 procent. Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut Amsterdam verklaart: „De stemmen op de AfD waren proteststemmen. Het is echt een partij voor de teleurgestelde kiezer. Jongeren zijn over het algemeen nog niet vaak teleurgesteld en daarom minder geneigd tot een proteststem."

Toekomst?

Zit er dan toekomst in de AfD of is dit eenmalig? Dat hangt volgens Brandsma vooral af van de partij zelf. „Gaan ze heel erg de extreemrechtse kaart spelen, dan denk ik dat er eerder mensen weglopen dan dat ze nieuwe kiezers trekken. Dat gaat veel Duitse kiezers die AfD stemmen eigenlijk te ver. Dan valt de partij intern ook uiteen. Dat gebeurt nu zelfs al: een van de kopstukken, Frauke Petry, heeft vanochtend bekendgemaakt dat ze geen lid wordt van de fractie. Juist ook omdat leider Alexander Gauland zich de laatste tijd zo extreemrechts heeft geuit. Maar potentieel is er wel, als de gevestigde orde geen aandacht besteedt aan wat die kiezers naar de AfD heeft gebracht."

Pittlik vult aan: „De onvrede in Duitsland is niet zomaar weg. Dat ligt niet alleen aan Merkel. Voor een deel is het ook het beleid: de grote kloof tussen arm en rijk, maar ook de globalisering, dat arbeidsplaatsen naar verre landen verschuiven en vluchtelingen naar Europa komen. Bij de AfD is dat het centrale punt waar men kiezers mee heeft gewonnen: Duitsland mag niet overrompeld worden door mensen van buitenaf."

BEKIJK OOK


  like
  user_902314d98c48d4f484ccaf4fd3f34e26e26df12d_avataruser_30c68cfb257f2744866d49922703cbfd2a8e8cb9_avatar

  Twee doden in woning Hengelo, verdachte opgepakt

  Twee doden gevonden in huis in Hengelo / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  58 MIN

  De politie heeft na de vondst van twee lichamen in een huis aan de Julianalaan in het Gelderse Hengelo een verdachte aangehouden. De verdachte woont in hetzelfde huis. Hij had zich maandagochtend gemeld bij een ziekenhuis.

  De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers en de verdachte. Het is ook niet duidelijk of de verdachte gewond is en zich in het ziekenhuis liet behandelen, zei een woordvoerster van de politie.

  Onderzoek


  Omzet jeugdzorg gestegen, toch kwart in rode cijfers

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop.

  Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op 'een ramp'.

  Omzet en aantal cliënten gestegen


  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

  Foto's: Dierenbescherming

  Foto van 'Erik Jonk'

  VANDAAG, 07:00

  Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

  De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

  Is dat wel zo’n mooi getal?


  Acht doden bij onrust na protesten in Chili

  Protest in de Chileense stad Vaparaiso / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Vijf mensen zijn zondag omgekomen tijdens een door plunderaars aangestoken brand in een kledingfabriek in de Chileense hoofdstad Santiago. Brandweermannen vonden de slachtoffers in de fabriek nadat ze het vuur hadden bestreden. Daarmee komt het totale aantal doden dit weekend op acht.

  Drie mensen kwamen zaterdagavond (lokale tijd) om tijdens onlusten in Santiago door een brand in een supermarkt. Het vuur brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar zondagochtend vroeg.

  „We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden", vertelde Rubilar aan verslaggevers.


  Nieuwe Brexitdeal voor Lagerhuis, rechter kijkt naar brieven Johnson

  Premier Boris Johnson in zijn ambtswoning / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  De Britse regering doet maandagmiddag naar verwachting een nieuwe poging de brexitdeal voor te leggen aan het Lagerhuis.

  Dat besloot zaterdag nog geen definitieve goedkeuring te geven aan de overeenkomst die premier Boris Johnson sloot met de EU. Londen moest daardoor opnieuw om uitstel vragen van de brexitdeadline.

  Deal en wetgeving


  Tijdens ADE was de stad van de liefhebbers

  Lekker hard(style) ontsporen op Amsterdam Centraal bij Roughstate, met Ran-D / MNO Photo

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 09:00

  Ravende reporter Iris dook in de ADE-bubbel, met zo’n 400.000 andere liefhebber, ,,het is intelligent georganiseerd, zonder dat het te braaf is.”

  Hoe dieper je Amsterdam Dance Event induikt, hoe heser je stem wordt, hoe viezer je nagels op een of andere manier worden, hoe stroever het ritsje van je heuptas dichtgaat, hoe strammer je kuiten en onderrug aanvoelen en hoe meer bultjes van al het zweten op je gezicht oppoppen. Ook dat is ADE. Maar ook hoe de hele stad gonst van de zin, hoe meer nieuwe (Insta)vrienden je erbij krijgt en hoe meer mooie herinneringen je opdoet. Júist dat is ADE.

  Tijdens ADE is de stad van ons. Van de liefhebbers die vijf dagen en vijf nachten opgaan in de elektronische muziek. Waar (tijds)grenzen vervagen, het ontregelende de norm wordt en je soms niet meer weet of het dag of nacht is.


  Video opgedoken van vandaag voorgeleide vader Ruinerwold

  De boerderij waar het gezin jaren leefde / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:24

  De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden.

  Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

  Afgezonderd gezin


  'Te weinig mensen leggen donorkeuze vast'

  Je kunt zelf aangeven of je donor wil zijn / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:14

  Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari vorig jaar hebben 508.000 mensen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg, vindt het ministerie. Daarom staat de komende week, de Week van het Donorregister, in het teken van meer informatie.

  In de wet, die op 1 juli volgend jaar van kracht wordt, staat dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze iemand maakt, bepaalt hij of zij zelf. Wie geen keuze invult, komt vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

  Voorlichtingsteams


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Meer verdedigingsmiddelen in uitrusting boa's

  De handhavers voerden actie voor middelen om zich te verdedigen tegen agressie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:59

  Pepperspray en eventueel een wapenstok. Als het aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ligt, worden buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) uitgerust met verdedigingsmiddelen.

  Volgens de Volkskrant wordt onder leiding van de minister nog dit jaar een landelijke regeling 'voor de uitrusting en bewapening van boa's' opgesteld. Ook de politietop, die tot voor kort tegen bewapening van boa's was, is daarbij betrokken.

  Een doorbraak


  Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat
  Likeability of2

  Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat

  De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange uit Oosterhout, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd.

  Een speciaal zoekteam van 110 militairen en politieveteranen doorzocht samen met zo'n honderd vrijwilligers en een groep brandweerlieden een natuurgebied bij Den Hout, onder de rook van het Brabantse Oosterhout.

  250 vrijwilligers


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

  Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

  Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. Een overheidscommissaris uit Cox's Bazar zei dat zo'n 6000 tot 7000 vluchtelingen hebben toegezegd naar Bhasan Char te willen gaan".

  De autoriteiten willen in totaal zo'n 100.000 vluchtelingen naar het eiland in de Golf van Bengalen sturen. Critici zetten echter vraagtekens bij de bewoonbaarheid van Bhasan Char. Eilandbewoners zouden bijvoorbeeld kwetsbaar kunnen zijn als zware stormen overtrekken.

  Overvolle vluchtelingenkampen


  Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak
  Likeability of3

  Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

  Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de nieuwe actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag.

  Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten. Voor de manifestatie willen de initiatiefnemers sprekers uitnodigen van brancheorganisaties en vertegenwoordigers uit de politiek.

  Schadelijke stoffen


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

  Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

  Honderden mensen protesteren in Brussel tegen de beslissing dat Michel Lelièvre (rechts) onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Honderden mensen protesteerden zondag in Brussel met een zogenoemde ‘zwarte mars’ tegen de beslissing dat Michel Lelièvre, een handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux, onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen.

  De mars werd exact 23 jaar na de witte mars gehouden. Toen trokken bijna 300.000 mensen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Het was een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis.

  25 jaar celstraf


  Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

  Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

  Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep, hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren. /Ozan Kanik

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep. Hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren en kan deze sindsdien nergens meer vinden. Via de oproep hoopt hij in contact te komen met degene die de ring vindt. 

  Ozan bleef de ring van zijn vrouw Cassiopea om zijn pink dragen, nadat zij overleed. Donderdag kwam zijn „grootste angst" tot werkelijkheid: hij verloor de ring. Zijn oproep op Facebook is al duizenden keren gedeeld.


  Toch geen brexitbesluit – wat gebeurt er nu?

  Toch geen Brexitbesluit, wat gebeurt er nu?

  Wat een historisch brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. /ANP

  Foto van 'Roos Ravensbergen'

  GISTEREN

  Wat een historisch Brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. Wat is er allemaal gebeurd rondom de Brexit? En hoe nu verder?

  Vrijdag werd er dan eindelijk een deal gesloten tussen de Europese Unie en de Britse premier Boris Johnson over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Europees Commissievoorzitter Juncker noemde de deal „een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden”. Johnson ging voor „een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft”.

  Stemming getorpedeerd


  Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

  Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

  De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. Ze houdt er rekening mee dat deze man de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Over zijn motief kan de politie in het belang van het onderzoek" nog niets zeggen.

  De verdachte reed zondagmorgen rond 05.30 uur in op de voetgangers in het uitgaanscentrum van Deventer. Vijf mensen raakten gewond, van wie er vier naar het ziekenhuis werden gebracht. De vijfde werd ter plekke behandeld. Alle gewonden waren aanspreekbaar, meldde de politie. Door de actie raakten ook terrasmeubilair en terrasschotten beschadigd.

  Getuigen


   Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

  Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

  PvdD-leden zijn verontrust over de jongste ontwikkelingen binnen de partij. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het opstappen van boegbeeld Marianne Thieme en het onvrijwillige vertrek van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel leiden tot virtueel zetelverlies voor de Partij voor de Dieren. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

  Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdD uitkomen op 4 zetels, terwijl de partij een week geleden in de peiling nog op 7 stond.

  Partij beschadigd


  We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

  We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

  Henk Angenent wint in 1997 de laatste Elfstedentocht. / Paul Vreeker | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Henk Angenent blijft, als de voorspellingen van Weeronline uitkomen, nog altijd de laatste Elfstedentochtwinnaar sinds 1997.

  Wisselvallig. Overheersende zuidwestenwinden maakt de meeste dagen zachter dan normaal. Met die winterweervoorspelling van Weeronline, gisteren bekendgemaakt, moeten we het voorlopig doen. „De kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter is groot”, meldt Yannick Damen, woordvoerder van de weerdienst.

  Eeuwige hoop