In het nieuws

'Woedeverkiezingen': extreemrechts schokt Duitsland
Likeability of5

'Woedeverkiezingen': extreemrechts schokt Duitsland

Met meer dan 13 procent van de stemmen is de AfD de derde grootste partij in Duitsland. Hier Björn Höcke. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

25 SEP 2017

Met meer dan 13 procent van het electoraat stormde de Alternative für Deutschland, kortweg AfD, de Duitse bondsdag binnen als derde grootste partij. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is er weer een rechts-populistische partij in het Duitse parlement.

„Aan de ene kant kon je het aan zien komen, aan de andere kant was en is de schok toch groot", vertelt Margriet Brandsma, oud-correspondent in Berlijn. „Ik denk dat we de komende weken wel gaan zien dat de oudere partijen zich gaan afvragen wat ze fout hebben gedaan. Vooral binnen de partij van bondskanselier Angela Merkel, het CDU/CSU, zal die discussie op gang komen."

'Woedeverkiezingen': extreemrechts schokt Duitsland

De partij van bondskanselier Angela Merkel kreeg deze verkiezingen een behoorlijke klap te verwerken. / EPA

Die Wutwahl

Dat is niet vreemd, want de stemmen die het AfD kreeg, waren niet alleen stemmen voor het AfD. Het waren ook stemmen tegen de bondskanselier en haar partij. Op internet wordt meerdere malen met de term 'Die Wutwahl', oftewel de woedeverkiezingen, gestrooid. Veel mensen in Duitsland zijn boos. Boos over het immigratiebeleid van Merkel. En boos over de in Duitsland almaar groter wordende kloof tussen de armen en de rijken: er is bijvoorbeeld geen AOW en pas sinds 2015 is er een minimumloon ingevoerd.

„Ruim een miljoen mensen die vorige verkiezingen nog op de CDU/CSU van Merkel stemden, zijn nu overgestapt naar de AfD", aldus Brandsma. „Mensen zien dat als een stem tegen Merkels immigratiebeleid. Dat is het ook wel, maar het staat voor meer. Het is echt een proteststem. Tegen Merkel en tegen de christendemocraten."

Oud, niet jong

De AfD was een stuk minder populair onder de jongere kiezers. De populisten deden het vooral in de groep van 35- tot 44-jarigen goed: zestien procent van de kiezers in deze groep kozen de AfD. In de groep van 18- tot 24-jarigen was dat maar 10 procent en in de officiële verkiezingen voor kinderen jonger dan 18 jaar haalde de partij maar 6,8 procent. Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut Amsterdam verklaart: „De stemmen op de AfD waren proteststemmen. Het is echt een partij voor de teleurgestelde kiezer. Jongeren zijn over het algemeen nog niet vaak teleurgesteld en daarom minder geneigd tot een proteststem."

Toekomst?

Zit er dan toekomst in de AfD of is dit eenmalig? Dat hangt volgens Brandsma vooral af van de partij zelf. „Gaan ze heel erg de extreemrechtse kaart spelen, dan denk ik dat er eerder mensen weglopen dan dat ze nieuwe kiezers trekken. Dat gaat veel Duitse kiezers die AfD stemmen eigenlijk te ver. Dan valt de partij intern ook uiteen. Dat gebeurt nu zelfs al: een van de kopstukken, Frauke Petry, heeft vanochtend bekendgemaakt dat ze geen lid wordt van de fractie. Juist ook omdat leider Alexander Gauland zich de laatste tijd zo extreemrechts heeft geuit. Maar potentieel is er wel, als de gevestigde orde geen aandacht besteedt aan wat die kiezers naar de AfD heeft gebracht."

Pittlik vult aan: „De onvrede in Duitsland is niet zomaar weg. Dat ligt niet alleen aan Merkel. Voor een deel is het ook het beleid: de grote kloof tussen arm en rijk, maar ook de globalisering, dat arbeidsplaatsen naar verre landen verschuiven en vluchtelingen naar Europa komen. Bij de AfD is dat het centrale punt waar men kiezers mee heeft gewonnen: Duitsland mag niet overrompeld worden door mensen van buitenaf."

BEKIJK OOK


  like
  user_902314d98c48d4f484ccaf4fd3f34e26e26df12d_avataruser_30c68cfb257f2744866d49922703cbfd2a8e8cb9_avatar

  Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

  Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

  Foto van 'Erik Jonk'

  3 MIN

  Nanne Brooimans is exact even jong als Metro en was een van de kinderen die, omdat zij net als de krant 10 jaar werden, die een rol speelde bij de jubileumkrant van 2009. Nanne – toen Rotterdamse, nu studente in Leiden, was gasthoofdredacteur voor één dag.

  Gefeliciteerd!

  Ja, bedankt. Jullie ook!


  Metro-voorpagina's: de pareltjes

  Metro-voorpagina's: de pareltjes

  De voorpagina van 10 jaar Metro.

  Foto van 'Erik Jonk'

  23 MIN

  Twintig jaar Metro met drie edities (landelijk, Rotterdam, Amsterdam) betekent duizenden voorpagina’s. In 2009 blikten we terug op de voorpagina’s sinds 1999, vandaag pakken we de draad op met – vakjargon – de VP’s vanaf het 10-jarig bestaan. Jaren waarin we een nieuwe koning kregen, zich rampen voltrokken, sportsuccessen werden gevierd en waarin het online leven harder en directer werd. Een overzicht van Metro’s voorpagina’s die in het oog sprongen en wij soms me enige trots ‘een pareltje’ noemden.

  Metro-voorpagina's: de pareltjes

  22 juni 2009


  Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjevideo icon
  01:47

  In samenwerking met Dutch Film Works

  18 JUN 2019

  Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontje

  Met de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.

  Horror

  Komt dit verhaal je bekend voor? Klopt: Chucky is back! Donderdag kun je de re-make van de horrorklassieker Child’s Play in de bioscoop zien. De op het oog vriendelijke pop komt net als in 1988 op de verkeerde manier tot leven en zorgt voor bloederige taferelen. De vraag voor velen in Child’s Play: ben ik Chucky’s beste vriend of een grote vijand? Oftewel, vraagt de pop jou Wanna play?

  Child’s Play 2019 geeft de bioscoopganger een totaal vernieuwde kijk op de klassieker van 31 jaar geleden. De makers presteerden dat eerder met de succesvolle reboot van IT.


  Station nog altijd centraal bij medeoprichter Metro

  De drie pioniers die Metro oprichtten in 1999: in het midden Bart Lubbers, links staat Falk Madeja, rechts Tiago Jurgens

  Foto van 'Iris Hermans'

  28 MIN

  Fastned-ondernemer Bart Lubbers is een van de oprichters van Metro Holland. Spannende tijden waren die begindagen, waarop werd geproost met champagne op het station, in koffiebekers.

  Die allereerste

  Nog steeds dezelfde grote lach als toen. Ogen die vol zin de camera -en de wereld- in kijken. Zelfs het brilmontuur oogt hetzelfde, alleen zijn haarkleur is veranderd. Naast hem twee andere, toen nog, dertigers. Met de een dronk hij vorige week nog een biertje, de ander is vijf jaar geleden overleden. In hun handen die allereerste Metro. ‘NAVO-troepen vinden concentratiekampen’ kopt de voorpagina. Het contrasteert met de uitgelatenheid en opwinding die hij die begindag ervaarde. ,,Het waren spannende tijden. We begonnen aan een heel nieuw avontuur. Het was de eerste nieuwe krant in 100 jaar, en werd al gauw de tweede meest gelezen.”


  Metro: bijna 20 jaar 'mijn groene monster'

  Metro: bijna 20 jaar 'mijn groene monster'

  Schaatsles met collega Bianca bij Holiday on Ice.

  Foto van 'Erik Jonk'

  38 MIN

  Eigenlijk balen: ik heb de eerste acht maanden van de 20 Metro-jaren gemist.

  „Hé Jonk, Jan Dijkgraaf hier. Er is een plek bij Metro voor je vrij en je hebt 24 uur de tijd om te zeggen of je het doet. Mazzel.” Woorden van die strekking had de voormalig hoofdredacteur op mijn voice-mail gerateld. Binnen 12 uur – na kort overleg met mijn toenmalige baas – zei ik ‘ja’ en trok ik vanuit de Kop van Noord-Holland naar de grote stad.

  Dat was in april 2005. Ik schreef echter al vijf jaar voor ‘dat gratis treinkrantje’, zoals we vaak zijn genoemd. Bij de eerdergenoemde baas (persbureau Mediapunt van Robert Vinkenborg) waren we al correspondent voor Metro voor de provincies Noord-Holland en Flevoland en grote reportages. In februari 2000 maakte ik mijn eerste ‘stukkie’. Wat dat betreft heb ik maar acht maanden van Metro Holland gemist. Ik vind het een leuk carrièrefeitje: niemand werkte en werkt langer voor deze krant dan ik.


  Vluchtelingen bieden koffie aan op station

  Utrecht Centraal. / ANP

  Foto van 'Metro'

  53 MIN

  Het is donderdag Wereldvluchtelingendag. Vluchtelingen bieden daarom op trein-en busstations koffie en thee aan aan voorbijgangers in een poging met hen in gesprek te raken. ‘Bakkie doen’ is een jaarlijks terugkerend initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland.

  Echt contact maken

  „Vluchtelingen willen graag nieuwe mensen ontmoeten. Het gevoel krijgen van ‘erbij horen’ draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. Dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffie drinken”, zegt Abdeluheb Choho, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland.


  Wat gebeurt er met al die Metro's?

  Wat gebeurt er met al die Metro's?

  Van spookbezorgers tot verkoop: dit is wat er nou gebeurt met al die (oude) Metro's.

  Foto van 'Femke van Rooijen'

  53 MIN

  Iedere ochtend worden in alle vroegte de bakken op stations weer gevuld met kersverse Metro’s. Zo’n 200.000 kranten worden dagelijks verspreid. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die kranten nadat ze naar stations zijn gebracht?

  Waar de één alleen een krantje voor zichzelf pakt om te lezen tijdens de treinreis, komen anderen het station op gesneld om een hele stapel mee te nemen voor vrienden, familie of collega’s. Zo ook Ron van Hof uit Zeist. Iedere ochtend voor hij naar zijn werk in de Jaarbeurs in Utrecht gaat, loopt hij het station binnen om een stapeltje mee te nemen. „In het begin deed ik dat alleen voor mezelf. Ik pakte altijd Metro, Sp!its en De Pers. Na een tijdje begonnen collega’s ook om een krantje te vragen en nam ik van alles een klein stapeltje mee.”

  Inmiddels is er veel gebeurd in de wereld van het gratis dagbladen en is Metro nog de enige gratis krant in Nederland. Voor Van Hof een prettige ontwikkeling want steeds meer mensen in zijn omgeving begonnen te vragen om een krant. „Mijn overbuurman, de portier van mijn werk, de receptie. Voor iedereen neem ik een Metro mee. Als ik dan ook nog Sp!ts en De Pers had moeten uitdelen, werd de stapel wel heel erg groot. Het is inmiddels best een lang rondje geworden.”


  'Metro: een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

  'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Onze Metrofans maken Metro al 20 jaar mede mogelijk. We geven hen daarom regelmatig een podium in onze krant via de lezerscolumn en de @Metro-pagina. Speciaal voor ons jubileum vragen wij een aantal fans naar hun Metro-verhaal:

  Een echte Metrofan- Joëlle Burger

  Het begon jaren geleden toen mijn lieve toen nog gezonde dochter met de trein naar de Haagse Hogeschool ging. Altijd moest een Metro mee de trein in. Metro, een krantje dat goed en snel te lezen is. Metro werd en wordt zo haar vaste ritueel. Helaas kon door zeer ernstig ziek te worden, de Metro niet meer zelf worden gehaald bij het treinstation. Tja, een dag geen Metro was geen optie. Hoe nu aan de Metro komen? Ja hoor, paps werd ingezet. Nu wordt elke dag de Metro door paps meegenomen. Gelukkig gaat hij zelf met de trein naar zijn werk en kan het halen van een Metro worden gerealiseerd.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro
  Likeability of5

  Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

  Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

  Foto van 'Tim van der Steen'

  1 UUR

  Ebru is thuis. Na jaren in Amsterdam, een periode vastzitten in Turkije, vallen en opstaan woont ze nu weer in Rotterdam, de plaats waar zij opgroeide. De verhuizing werpt zijn vruchten af, want ze voelt zich hier weer veilig. Metro spreekt haar over haar werk, Theo van Gogh en de mens achter de sterke mening.

  Een paar kritische tweets jegens het Turkse regime waren in april 2016 de reden voor haar arrestatie, tijdens een vakantie in Turkije. Vastzitten in Turkije was zowel haar absolute hoogte- als dieptepunt. „Ik heb toen zo veel support van de redactie gehad, niet normaal gewoon.”

  Iedere dag belde Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk Ebru op, daarnaast had zij contact met andere redacteuren. In de krant werd veel aandacht aan haar arrestatie besteed, ook had zijzelf alle ruimte om te schrijven wat ze kwijt wilde. Naast mentale support werd vanuit TMG ook diplomatieke en politieke druk uitgeoefend op de Turkse justitie om Ebru vrij te krijgen. Het hele concern schaarde zich als één man achter haar.


  like
  user_ab76581cec43a6ff5e17f508e4e3b6ff1d27b6d6_avatar

  YES! Metro bestaat 20 jaar

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Metro bestaat vrijdag 20 jaar. Op 21 juni 1999 verscheen de eerste Nederlandse editie van het dagblad dat wereldwijd wordt uitgegeven. Inmiddels is Metro uitgegroeid tot een crossmediaal platform met de krant in het openbaar vervoer, de website, de app en onze social-mediakanalen. We zijn het enige gratis dagblad dat iedere werkdag in het openbaar vervoer te vinden is.

  Speciale Metro-editie

  We vieren onze verjaardag met een speciale Metro-editie. Hierin blikken we terug met onder andere het allereerste interview dat verscheen, de gekste plekken waar Metro bezorgd werd, de meest iconische voorpagina’s en een interview met columnist Ebru Umar over de geschiedenis van Metro en haar voorganger Theo van Gogh. Ook komen natuurlijk de Metro-fans van het eerste uur aan het woord en worden Metro-lezers gefeliciteerd die deze dag eveneens jarig zijn op 21 juni. Alle verhalen verschijnen ook online via www.metronieuws.nl/20jaar


  Trump haalt miljoenen op voor herverkiezing

  President Donald Trump. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Dinsdagavond trapte de Amerikaanse president Donald Trump zijn herverkiezingscampagne af met een grote manifestatie in Orlando en haalde in een dag bijna 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) binnen.

  Campagnekas

  Trump beschikte al over een goedgevulde campagnekas voor de presidentsverkiezing in 2020. Hij heeft de afgelopen twee jaar tientallen miljoen dollars ontvangen van geldschieters. Daar kwam volgens het bestuur van zijn Republikeinse Partij in 24 uur tijd nog eens 24,8 miljoen dollar bij.


  Metro stil om man met vuurwapen, hond pakt hem

  De Rotterdamse metro. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Woensdag is in Rotterdam een metro stilgezet op station Binnenhof, nadat passagiers hadden gezien dat een man in het voertuig een vuurwapen bij zich droeg. De passagiers alarmeerden hierop medewerkers van de vervoersmaatschappij RET, die de hulp van de politie inriep.

  Ook een mes

  De politie wilde de man inrekenen, maar die probeerde te ontsnappen. Daarbij gooide hij het wapen in de bosjes. Met behulp van een politiehond kon hij toch worden aangehouden. Omdat de verdachte daarbij werd gebeten, is hij voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.


  Vermiste Anja Schaap dood in zee aangetroffen

  Handout van Anja Schaap vrijgegeven door politie-eenheid Den Haag. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De uit Katwijk vermiste Anja Schaap is dood aangetroffen in de Noordzee. De bemanning van een Duitse boot vond haar lichaam dinsdag rond 13.30 uur ten noorden van de Waddeneilanden, meldt de politie woensdag.

  Politieonderzoek

  De 33-jarige inwoonster van Katwijk werd sinds 29 mei vermist, nadat ze was vertrokken uit een café in haar woonplaats. De afgelopen weken werden diverse zoektochten op touw gezet. Vorige week werd opnieuw gezocht in het water langs de Melkweg in Katwijk, waar een paar dagen na haar verdwijning haar tas werd teruggevonden.


  Coen en Sander komen in actie voor Sesamstraat

  Pino, Bert, Ernie en Tommie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Coen en Sander, radio-dj’s bij 538 zijn een petitie gestart om te voorkomen dat de Nederlandse editie van Sesamstraat van de buis wordt gehaald. Via social media riepen de dj’s woensdag op de actie te steunen.

  Schandalige manier

  Sesamstraat mag niet stoppen. Laat je naam achter en steun het mooiste kinderprogramma dat er is”, schrijft Coen Swijnenberg op Twitter. De handtekeningenactie van de dj’s is het gevolg van een interview van de twee met Aart Staartjes. Staartjes vertolkt al bijna vier decennia de rol van meneer Aart.


  KNMI: code oranje voor Noord-Brabant

  Luchtfoto van de eerste zomerstorm van 2019 boven Brabant-Zuidoost. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor de provincie Noord-Brabant heeft het KNMI in ieder geval tot woensdagavond 20.00 uur, code oranje afgegeven. Het weerinstituut verwacht in het gebied zware onweersbuien met kans op grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Ook zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur.

  Hagel en windstoten

  In de rest van het land kunnen ook onweersbuien voorkomen die vergezeld gaan van hagel en windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur. Vooralsnog blijft daar code geel van kracht. Maar als het nodig is, kan dat nog wijzigen de komende uren, aldus een woordvoerder.


  Internationale drugsbende opgerold in Limburg

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In de provincie Limburg zijn in een internationaal onderzoek naar drugscriminaliteit zeven verdachten opgepakt bij zestien huiszoekingen in Echt, Geleen en Sittard. Agenten troffen een laboratorium voor synthetische drugs aan en namen bij een coffeeshopleverancier 2,4 miljoen euro cash in beslag. Ook stuitte de politie op twee loodsen met wietplantages en een loods met verpakkingsmateriaal voor cannabis.

  24 locaties

  Bij de operatie werden woensdagochtend tegelijkertijd 24 locaties doorzocht in België, Nederland en Duitsland. Er werden 160 Nederlandse, 85 Belgische en tien Duitse agenten ingezet.


  Voor het eerst wolvenwelpen gespot op de Veluwe

  Een jonge wolf verschuilt zich woensdag in het struikgewas van de wolvenvallei van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Woensdag meldt de provincie Gelderland dat er jonge wolven zijn gespot op de Veluwe. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in Nederland en daarmee ook de eerste keer in twee eeuwen dat er in Nederland wolven in het wild zijn geboren.

  De jonge wolven zijn gefilmd in het noordelijke deel van de Veluwe. Te zien zijn drie welpen die de natuur aan het verkennen zijn. Volgens nu.nl zijn er aanwijzingen dat het om vijf jonge wolven gaat.

  De plek blijft onbekend


  Diplomatieke stappen tegen Rusland om MH17

  Premier Mark Rutte staat de pers te woord naar aanleiding van de persconferentie van het internationale Joint Investigation Team (JIT). / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Omdat Rusland niet meewerkt met het onderzoek naar het neerschieten van MH17 gaat Nederland ‘diplomatieke stappen’ zetten tegen het land. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer laten weten.

  Nieuwe fase

  De minister schrijft dat „diplomatieke stappen zijn genomen richting de Russische Federatie omdat volgens het OM door de Russische autoriteiten onvoldoende, onjuist of niet is gereageerd op rechtshulpverzoeken." Vorige week is via diplomatieke kanalen Rusland opnieuw aangespoord om volledig mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek, verklaart een woordvoerster van het ministerie. De Nederlands ambassade in Moskou heeft die boodschap overgebracht.