In het nieuws

Klagen in het ov: kan het wat positiever?

Ontregeld treinverkeer in Den Haag. Archiefbeeld via ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

15 SEP 2017

Wie met het openbaar vervoer reist, heeft de afgelopen maanden net iets meer geklaagd dan vorig jaar. Het OV loket kreeg tussen april en juli 893 klachten binnen over vervoerders door het hele land, blijkt uit een kwartaalrapportage.

We balen vooral van de dienstuitvoering (45 procent) en van het vervoersbewijs (27 procent). Dat blijkt ook uit onze poll op Facebook: 42 procent baalt dat de bus, trein of metro vaak te laat is. Bijna 20 procent baalt van de ov-chipkaart en 17 procent vindt het omreizen als er iets misgaat op het spoor of door werkzaamheden vervelend. Gelukkig is 12 procent ‘eigenlijk best tevreden’.

Vies en asociaal

Verder zijn Metro-lezers niet gek op vieze treinen en bussen, medepassagiers die asociaal zijn of hun tas niet van de vrije stoel willen halen, de overvolle vervoerders en de prijzen. „Dat er geen verschil meer is qua kaartjes en kosten voor kinderen en volwassen!”, zegt Kristel Kraak. „Vroeger was er een roze strippenkaart voor kinderen en voor volwassen een blauwe. Ik vind dat toch wel erg jammer.” Ook het instaptarief vinden mensen overdreven en het feit dat je bij een anonieme chipkaart je geld bijna niet terug kunt krijgen.

Het OV loket probeert te bemiddelen, bijvoorbeeld om je geld terug te krijgen. Maar ook tikken ze vervoerders op de vingers. „Bij klachten over overvolle treinen of bussen op een bepaalde lijn, vragen we de vervoerder hoe dat kan”, zegt Wilma de Jong, woordvoerder van het OV loket tegen Metro. „Misschien zijn er bijzondere omstandigheden, of kan er wat aan gedaan worden?”

Vooral informatief

Bij de Nederlandse Spoorwegen valt het wel mee als het om klachten gaat. „Verreweg de meeste klantreacties (zo’n 98%) die wij ontvangen zijn of informatievragen, bijvoorbeeld om een reisadvies of informatie over het afsluiten van een abonnement”, zegt Hessel Koster, woordvoerder van NS. „Of het zijn verzoeken om geld terug, bijvoorbeeld bij vertraging of vergeten uit te checken. Iets meer dan 1 procent van de reacties zijn klachten. Alle klantreacties worden geregistreerd en gecategoriseerd en zo hebben we goed in beeld welke kwesties het meest prangend zijn. Niet verrassend gaat de meest gehoorde klacht over punctualiteit; reizigers die vertraging oplopen balen daar vaak terecht van en zeker met de komst van social media is de drempel om ons dat te laten weten laag. Vertraging valt helaas niet altijd te voorkomen, maar op andere onderwerpen kunnen we weer heel snel reageren.”

Als het gaat om rommel bijvoorbeeld, waar de Metro-lezer ook een hekel aan heeft, zoals op Facebook blijkt. „Achtergebleven rommel in de trein bijvoorbeeld kan soms al op het volgende station door ons worden opgeruimd.” Daarvoor test de NS onder andere een nieuwe feature in de app, waar klachten direct kunnen worden doorgegeven.

Eerst bij vervoerder

Toch is het OV loket geen magische organisatie die met een vingerknip problemen oplost. Zeker niet als het erom gaat dat je bus een keer niet komt opdagen. Bij incidentele gevallen tipt De Jong dan ook om eerst een klacht in te dienen bij de vervoerder zelf. „Wij krijgen ze ook vaak binnen. We bundelen ze en sturen ze naar de vervoerder. Als er veel dezelfde klachten zijn over een bepaalde lijn, dan schrijven we daarover in de rapportage. Dat vindt de vervoerder niet leuk, zo oefenen we invloed uit als iets niet verandert. We proberen wel altijd verhaal te halen bij de vervoerder als we er over willen schrijven. Op die manier geven we aandacht aan dingen die niet goed gaat en proberen we dingen te verbeteren.”

Uitzonderlijke klachten zijn er ook. „We hebben ook ooit een klacht gehad van een jongen die zijn fiets meenam in de tram in Amsterdam. Hij wist niet dat het niet in de spits mocht. De controleur vroeg van wie de fiets was, maar omdat de jongen zijn oordopjes in had, hoorde hij niks. De controleur heeft vervolgens de fiets uit de tram gezet. Toen de jongen daar achter kwam, was het te laat. Hij kwam terug bij de betreffende tramhalte, maar toen was de fiets al gejat... Dan vragen wij ons ook af of dat niet anders had gekund.”

Minder klagen

Misschien moeten we ook wat minder klagen, opperen Arja van Ree Seen en Diana de Vrij-Driehuis onder onze poll. „Wanneer wordt er eens om positieve dingen gevraagd?” Goede vraag; complimenten worden er namelijk genoeg gegeven. „Gelukkig krijgen we ook veel complimenten”, zegt Koster. „In tegenstelling tot wat veel mensen denken ontvangen we bijvoorbeeld op Twitter meer positieve dan negatieve reacties. Meestal gaat het dan om behulpzame collega’s in de trein of op het station. En ook verloren voorwerpen weten we vaak snel te onderscheppen, met opgeluchte eigenaren als gevolg.”

Ook het OV loket hoort regelmatig positieve geluiden. De Jong: „Soms als er een nieuw treinstel is, laten mensen weten dat ze dat leuk vinden. Laatst hadden we iemand die blij was met wifi in de bus. Mensen zijn soms blij verrast. En we horen ook regelmatig dingen over een buschauffeur die iemand met een kinderwagen helpt instappen. Dat zijn van die dingen die vaak goed gaan.”


Views

200+

Lees de Metro van donderdag 19 juli nu al online

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 19 juli is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde groene bakken op tientallen NS-stations gebracht. Zo heeft iedereen morgenochtend weer iets interessants om zich onderweg te vermaken.

De krant van donderdag

Door de aanhoudende warmte zijn er meer kakkerlakken te vinden in ons land. Hoe zit dat precies? En hoe kom je er vanaf? Daarnaast vind je alle feiten en fabels over zonnebrandcrème zodat jij goed voorbereid de zon in gaat en lees je alles over hoe vakanties je relatie een boost kunnen geven of juist de afgrond in helpen.


Views

200+

Likeability of 5

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


lol
user_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

2k+

Spanje: geen ja tegen seks? Dan is het verkrachting

Vrouwen in Spanje protesteren tegen de uitspraken van de rechter. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Al tijden is het onrustig rond het thema 'seksuele toestemming', want wanneer geeft iemand toestemming tot seks en wanneer is het verkrachting? Waar ligt de grens? In Nederland hebben we de grote #metoo-discussie gehad, maar in Spanje hebben ze de la manada oftewel wolf pack-zaak.

In deze zaak werden vijf mannen aangeklaagd voor een groepsverkrachting van een achttienjarig meisje. Zij deden dit tijdens het beroemde stierenrennen in Pamplona. Het meisje kletste even met de groep mannen, maar het praten veranderde al snel in seksuele handelingen. Twee van de vijf mannen filmden de daad, schrijft The Guardian. Op de beelden is te zien dat het jonge meisje zich stilhoudt, ze zegt of doet eigenlijk niets. De rechter oordeelde in deze zaak om die reden dat het meisje toestemming gaf voor de seksuele handelingen.

Geen verkrachting


Views

300+

Een excentrieke idealist of gewiekste marketeer?

Matulessy (rechts) bij de aanschaf van zijn wagen in Tilburg ©Nick Matulessy

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De ene persoon verschijnt vaker in de media dan de andere persoon. Nu is dat niet zo vreemd als je naam bijvoorbeeld Mark Rutte is, maar de relatief onbekende Nick Matulessy uit Breda kan ook aardig wat mediaoptredens op zijn conto schrijven. In vier maanden tijd verscheen de architect in BN/De Stem (en AD), de Volkskrant én NRC.

Opmerkelijk genoeg lijkt hij steeds een ander verhaal te vertellen. In het eerste verhaal ging het over een investering in vertrouwen. Matulessy zet zijn fiets niet op slot en wilde op deze manier een zaadje van vertrouwen planten. In de Volkskrant liep een verslaggever een dag met de ondernemer mee, die er een moordend werktempo op na blijkt te houden. Zo maakt hij werkweken van meer dan 55 uur, slaapt hij meerdere nachten op kantoor en heeft hij weinig contact met familie en vrienden: een investering in effectiviteit. Het derde artikel, dat afgelopen zondag verscheen, ging over zijn sobere levensstijl.

BN/De Stem 5 april 2018


Views

400+

Koude voeten in de trein? Een coupé opschuiven helpt

Met het aanhoudende warme weer geeft de NS prioriteit aan goedwerkende airco. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Parelen tijdens de treinreis de zweetdruppels over je gezicht? Of zijn je blote voeten in sandalen inmiddels blauw uitgeslagen van de airco? Probeer eens een ander plekje te vinden. Met het warme weer staat de treinairco weer volop aan. Daarmee kan de temperatuur per plek en coupé verschillen.

Auto

,,Het is te vergelijken met een airco in de auto’’, vertelt Erik Kroeze van de NS. ,,De bestuurder ervaart de airco als koud terwijl de passagiers achterin vinden dat die wel wat harder mag.’’ Als die mogelijkheid er is kan het helpen om een paar plekken of hele coupé op te schuiven.


Views

600+

Thaise 'grotjongens' weg uit ziekenhuis

Thaise voetballertjes geven persconferentie

Een van de jongens verklaarde profvoetballer te willen worden.

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

De beroemde voetballertjes uit Thailand hebben met veel bombarie allemaal het ziekenhuis verlaten. Dit gebeurde met een groot live media-optreden.

Perconferentie

Op tv was te zien hoe het uit een grot geredde jeugdvoetbalteam het ziekenhuis verliet en een busje instapte. Vervolgens verschenen zij op een live persconferentie die ongeveer 45 minuten duurde.


Views

500+

 Politie vindt 2 miljoen cash in horecapand. / ANP

Politie vindt 2 miljoen cash in horecapand

De Jan van Galenstraat in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In een horecagelegenheid aan de Amsterdamse Jan van Galenstraat heeft de politie vorige week bijna 2,2 miljoen euro contant gevonden. Ook zijn er vuurwapens aangetroffen. Acht mensen zijn gearresteerd op verdenking van witwassen en wapenbezit, dat heeft de politie woensdag gemeld.

Ontmoetingsplaats

Burgemeester Femke Halsema heeft het pand laten sluiten. Door de aanwezigheid van wapens, grote hoeveelheden cashgeld en het vermoeden van drugshandel verstoort het bedrijf de openbare orde. Ook wil de gemeente voorkomen dat het pand een ontmoetingsplaats voor criminelen blijft.


Views

300+

Vader omgekomen kinderen MH17 boos op Trump. / EPA

Vader omgekomen kinderen MH17 boos op Trump

Donald Trump tijdens zijn persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin. / EPA

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De vader van drie kinderen, die omkwamen bij de vliegramp met MH17, heeft zich op Facebook boos uitgelaten over het gesprek van Donald Trump met de Russische president Vladimir Poetin.

De Australische Anthony Maslin verloor zijn drie kinderen Evie, Mo en Otis bij de ramp.

Onweerlegbare feiten


Views

700+

Kinderen verdrinken bijna, ouders blijken shoppen

Kinderen verdrinken bijna, ouders blijken shoppen

De zee in Blankenberge aan de Belgische kust / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Vier jonge kinderen zijn volgens de Belgische politie „aan de dood ontsnapt” toen ze zonder begeleiding zwommen in de zee van Blankenberge. De ouders van de kinderen waren in geen velden of wegen te bekennen. Zij bleken te zijn winkelen.

„Voor hetzelfde geld was dit veel erger afgelopen. Laat je kinderen alstublieft nooit alleen in zee zwemmen”, aldus strandwacht Tom Cocle tegen het Vlaamse Nieuwsblad.

De kinderen, alle vier tussen de 10 en 11 jaar oud, waren meermaals gewaarschuwd door strandwachten, maar sloegen hun adviezen in de wind. Vervolgens werden ze door de sterke stroming verrast.


Views

1k+

Groep van 25 dolfijnen gespot in de Noordzee. / ANP

Groep van 25 dolfijnen gespot in de Noordzee

Een dolfijn in het dolfinarium. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Als je wil zwemmen met dolfijnen hoef je voortaan niet meer naar tropische gebieden af te reizen. In de Noordzee voor de kust van België is namelijk een groep van 25 dolfijnen gespot.

Volgens Jolanda van Meerbeek is dit heel bijzonder. Tegenover Editie NL verklaarde zij: „De afgelopen tien jaar heb ik dit maar één keer meegemaakt. Als wij normaal gesproken meldingen van tuimelaars krijgen, dan gaat het om één of twee dolfijnen. Dat er zo’n grote groep voor de kust zwemt, is niet alledaags.”

Jagen


Views

800+

Toeristen in nood bellen 'verkeerde' politie. / Unsplash

Toeristen in nood bellen 'verkeerde' politie

Lissabon. / Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Twee Amerikaanse toeristen die vastzaten in een lift in Portugal, belden het verkeerde telefoonnummer van de politie. De vrouwen zochten online naar het telefoonnummer van de politie in Lissabon, maar belden volgens het Amerikaanse WCSH-TV in plaats daarvan met de hulpdiensten in een gelijknamige plaats in het Amerikaanse Maine.

Het vastzittende duo had op een noodknop in de lift geduwd, maar na 20 minuten was nog niemand komen opdagen. De vrouwen zochten via Google de 'Lisbon Police' op. Daarna kregen ze aan de andere kant van de wereld de Amerikaanse meldkamermedewerker Cathy Roy aan de lijn.

Paniek


Views

900+

Meisje in India (12) door achttien man misbruikt. / AFP

Meisje in India (12) door achttien man misbruikt

Een Indiaas meisje loopt door de regen. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In India heeft de politie achttien mannen gearresteerd die ervan worden verdacht herhaaldelijk een meisje van twaalf te hebben verkracht. Onder de verdachten zijn bewakers, liftmonteurs en loodgieters die in het gebouw werkten waar het meisje woonde, in de stad Chennai.

Bedreigd

Het misbruik zou gedurende een periode van zeven maanden hebben plaatsgevonden in de leegstaande appartementen van het gebouw. Het meisje durfde in eerste instantie geen hulp te zoeken, omdat zij werd bedreigd.


Views

1k+

Tientallen vrouwen op straat aangerand na winst WK. / AFP

Vrouwen aangerand in feestgedruis na WK-finale

Politie grijpt in op de Champs-Elysées in Parijs. / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Eerder deze week kwam al het nieuws naar buiten dat de Fransen de overwinning op de Kroaten niet zonder slag of stoot voorbij hebben laten gaan. Het land stond op zijn kop, en dat ging gepaard met de nodige opstootjes en rellen. Nu blijkt dat het daar niet bij is gebleven. Op sociale media laten tientallen vrouwen weten seksueel misbruikt te zijn.

In kruis gegrepen

Zondagavond verschenen de eerste berichten op Twitter onder de hashtag #metoofoot. De vrouwen omschrijven in hun tweets hoe zij in de menigte in hun billen of borsten zijn geknepen, in hun kruis gegrepen werden, of ongevraagd werden gezoend.


Views

400+

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip op de fastfoodketens.

Wakker Dier in actie tegen 'Kentucky Fried Plofkip'

Wakker Dier: weg met plofkip bij fastfoodketen. Foto: screenshot Wakker Dier

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip door fastfoodketens. De dierenwelzijnsorganisatie strijdt al jaren tegen de plofkip. Inmiddels is deze verdwenen uit de schappen bij de supermarkt, maar niet uit de fastfoodrestaurants zoals KFC.

'Kentucky Fried Plofkip'

Wakker Dier start een campagne tegen Kentucky Fried Chicken (KFC). De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de fastfoodketen moet stoppen met de verkoop van plofkip, en noemt KFC voortaan Kentucky Fried Plofkip (KFP).


Views

700+

4-jarig meisje verdronken in sloot Waddinxveen

Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een vierjarig meisje is dinsdagavond verdronken in Waddinxveen. Het kind werd gevonden in een sloot aan de Vondellaan.

Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Ondanks de "levensreddende handelingen van hulpverleners en omstanders" overleed het kind ter plaatse.

Het meisje woonde in Waddinxveen. Aan de omstanders is slachtofferhulp aangeboden. De politie is nog bezig met een onderzoek naar het ongeval.


Views

1k+

Kinderen iets grotere kans hersentumor door CT-scan

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, vier keer zoveel als begin jaren negentig. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Nederland worden er jaarlijks bij zo'n tienduizend kinderen een CT-scan uitgevoerd. Kinderen die een CT-scan ondergaan lopen een iets grotere kans op het krijgen van een hersentumor. Dat komt omdat zij worden blootgesteld aan straling op hun hoofd.

Het verhoogde risico komt neer op een extra hersentumor per jaar, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 168.000 Nederlandse kinderen, die tussen 1979 en 2012 een of meer CT-scans kregen en die gemiddeld tien jaar werden gevolgd.

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt dat is vier keer zoveel als begin jaren negentig. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM.


Views

300+

Nieuwe lichting militairen vertrekt naar Litouwen

Begin juni bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de trainingskazernes in Litouwen. Foto; ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Zeventig militairen vertrekken woensdag om 09.00 uur vanaf vliegveld Eindhoven naar Litouwen. Zij vormen het laatste deel van een nieuwe rotatie van in totaal 250 manschappen van de landmacht die gelegerd zijn in de Baltische staat Litouwen. De uitzending duurt een half jaar.

Dreiging uit Rusland

De militairen maken deel uit van een vooruitgeschoven NAVO-macht. Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra militairen van het bondgenootschap gestationeerd. Dat is vooral bedoeld om deze landen gerust te stellen met het oog op de dreiging uit Rusland.


Views

200+

Lees de Metro van woensdag 18 juli nu al online

Een Metro van tien jaar geleden, niet die van morgen ©ANP

Foto van 'metronieuws'

17 JUL 2018

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 18 juli is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde groene bakken op tientallen NS-stations gebracht. Zo heeft iedereen morgenochtend weer iets fijns om te lezen voor onderweg.

De krant van woensdag

Op vakantie gaan is vaak stressen en onder stress maak je snel fouten. Wij spraken met enkele pechvogels wiens vakantie door hun eigen blunders een stuk minder relaxed werd. Van vakanties door naar werk. Het water staat veel pakketbezorgers aan de lippen, sommigen moeten zelfs dagen van 12 uur maken. Wat gaat er allemaal voor leed schuil achter online shoppen?


Views

800+

De twist van Trump: "Ik versprak me over Rusland"

Trump is het toch wel eens met inlichtingendiensten ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

17 JUL 2018

Donald Trump is dinsdagavond teruggekomen op de uitspraak die hij maandag maakte na zijn ontmoeting met de Russische president Poetin. Hierin stelde hij dat hij er niet van overtuigd was dat de Russen hebben geprobeerd om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dit kwam hem op felle kritiek te staan, zelfs van partijgenoten die altijd loyaal aan hem zijn geweest. Trump's verklaring voor deze uitspraak? „Ik versprak me."

Geen invloed


Views

1k+