Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 1 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Helft van de studenten leent bij om te sparen’

Als student krijg je de kans om ‘gratis’ te lenen. Volgens het Nibud doet meer dan de helft van de studenten dit om te kunnen sparen voor later.

Studenten zouden bang zijn dat ze na het afronden van hun studie niet direct aan de bak kunnen komen. Een andere reden voor het extra afnemen van geld bij DUO is om alvast een potje te maken dat ze later kunnen inzetten bij het kopen van een huis.

Nul procent

De voorwaarden voor een lening bij DUO zijn met een rente van nul procent zeer gunstig. Volgens het Nibud blijkt tevens dat studenten het nu meer dan een paar jaar geleden minder een punt vinden om een studieschuld te hebben. Een kwart van de studenten leent maximaal – wat neerkomt op een bedrag van zo’n 1.000 euro per maand – en schat hierbij niet in waarvoor ze het precies nodig hebben.

Het afschaffen van de basisbeurs heeft er voor veel studenten toe geleid dat ze moesten gaan lenen. Op dit moment heeft 62 procent van de beginnende studenten (eerste- en tweedejaars) een lening, twee jaar geleden was dat nog maar 30 procent. Het Nibud meldt overigens dat er sinds die tijd niet meer studenten op zoek zijn gegaan naar een bijbaantje.

Over het spaargedrag van studenten zegt Nibud dat dit in opzichte van 2015 ook veranderd is. Toen leende de student gemiddeld 110 euro per maand, nu is dat 146 euro.

Metro legde lezers een poll voor met de vraag: leen jij als student extra bij DUO en wat is de reden daarvoor?

https://www.facebook.com/Metro/posts/1452178028163435

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.