In het nieuws

Verwarring rondom eten van eieren compleet

Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro'

2 AUG 2017

De lijst van mogelijk besmette eieren in Nederland is inmiddels flink uitgebreid. Dinsdag werden er nog zeventien codes vrijgegeven van eieren die mogelijk ook een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel fipronil bevatten. De NVWA waarschuwt consumenten voorzichtig te zijn.

Ondertussen is er een hoop verwarring onder ei-gebruikers. Hoe zit het eigenlijk met al die producten waar al ei in zit, zoals mayonaise?, vraagt Annette Struijs zich af op Facebook. En moet je de cake voor zondag nou wel of niet met een eitje erin bakken?

Geen ei tot zondag

Freek van Zoeren zegt tegen Nieuwsuur dat hij verwacht dat de onderzoeken onder de bijna tweehonderd verdachte bedrijven rond het weekeinde klaar zijn en adviseert consumenten voorlopig even geen eitje te koken voor bij het ontbijt. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA dinsdagavond in Nieuwsuur.

„Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden'', adviseert Van Zoeren. De lijst van de NVWA blijft aangepast worden zolang er eimonsters binnenkomen.

Bloedluis

De waarschuwing komt nadat bij luizenbestrijder ChickFriend werd geconstateerd dat er het afgelopen jaar fipronil is gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven. Het bedrijf moest de kippenhouderijen van bloedluis ontdoen, omdat kippen flink ziek kunnen worden van bloedluis. Er kan bloedarmoede ontstaan en soms kan de bloedluis de E.coli-bacterie overbrengen.

Eieren met de code X-NL-40155XX leveren een acuut gevaar voor de gezondheid. Welke codes nog meer een gevaar vormen, kun je zien op de website van de NVWA.


Views

300+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Dagenlang lege benzinepompen door chauffeurstekort

Verschillende tankstations in Nederland staan met lege handen door de droogte en chauffeurstekort. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Automobilisten moeten de komende weken niet verbaasd opkijken als het niet meer mogelijk is voor ze om te tanken. Mede door de aanhoudende droogte hebben de tankstations in Nederland last van aanvoerproblemen van brandstof. En dat kan ervoor zorgen dat je in de komende weken nog een keer voor een lege benzinepomp staat.

Olielek

Door de droogte is het waterpeil in de rivieren gezakt en kunnen schepen met brandstofdepots minder zwaar beladen worden. Ook het grote olielek in de haven van Rotterdam zorgt voor oponthoud van de brandstoffen, meldt branchevereniging Tankstations BETA. Door het olielek moeten schepen steeds worden schoongemaakt om te voorkomen dat de olie verder wordt verspreid. Daardoor kunnen minder schepen de brandstofdepots bevoorraden.


Views

3k+