In het nieuws

Fulltime of parttime: wat past bij jou?

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'IngelisedeVries'

30 AUG 2017

In Nederland hebben we gemiddeld allemaal een halve baan. Dat komt deels door werkloosheid, maar ook deels omdat veel mensen ervoor kiezen om parttime te werken. Het CBS kwam vandaag met cijfers waaruit dat blijkt. Het CBS gaat bij fulltime uit van 40 uur per week werken. Maar is dat eigenlijk nog wel realistisch?

„Een 40-urige werkweek is goed te doen wanneer je niet 40 uur lang continu ‘on’ hoeft te staan”, zegt arbeidspsychologe Ingrid Smit. „Zijn er voldoende rustmomenten, een paar ‘verloren’ uren waarin de focus wat minder mag zijn, dat geeft de werknemer gelegenheid om energie op te laden en weer vol aandacht aan het werk te gaan. Toen de 40-urige werkweek de norm was, was er meer gelegenheid voor rustige momenten of periodes.”

„Bel ons niet, wij bellen jou wel"

Deeltijd werken klinkt veel mensen als muziek in de oren, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, zegt Smit. „Deeltijd voor de meerderheid heeft als consequentie dat veelal van je verwacht wordt dat je continu volop presteert en juist dat kan op termijn leiden tot te hoge werkdruk met overspanning als uiteindelijk gevolg.”

Een half miljoen mensen werkt gedwongen parttime. „Wat toeneemt zijn de oproepcontracten. Je moet meer uren beschikbaar zijn dan je wordt opgeroepen”, legt Jose Kager, woordvoerder van FNV uit. „We hadden laatst een man van begin dertig die dolgraag meer wilde werken. Hij heeft een oproepcontract van zestien uur per week, maar moet die uren over vier a vijf dagen spreiden. Hij heeft een inkomen van 900 euro per maand en kan er geen baan naast zoeken.”

Wat is 'te veel werken'?

Van de mensen die uit eigen beweging parttime werken, is driekwart vrouw. „Het benutten van talenten en economische zelfstandigheid zijn voor FNV heel belangrijk, dat gebeurt weinig als vrouwen veel parttime werken”, zegt Kager. „Dat komt omdat werk en privé nog steeds lastig te combineren zijn. Nu wordt er vaak gekeken naar wie het meest verdient. Dat is vaak de man, waardoor de vrouw parttime gaat werken. Terwijl ze misschien wel fulltime wil werken.” Vaak gaat het om de zorg van kinderen of ouders. „Uit de praktijk blijkt dat als verlofregelingen worden doorbetaald, ook mannen veel vaker parttime gaan werken.”

Er is in elk geval één ding zeker: te veel werken is altijd ongezond. Maar hoeveel teveel is, verschilt per persoon. „Sommigen werken 60 uur per week en voelen zich prima, anderen vinden 20 uur per week een hele opgave”, zegt Smit. “In het laatste geval vind ik het wel raadzaam om te onderzoeken waar dat door komt? Werk kan heel erg leuk en belonend zijn, misschien zit je toch niet op de juiste plek of stel je teveel eisen aan jezelf.”

Best flex dat flex

Hoe zit het eigenlijk met de Metro-lezer? We vroegen het jullie op Facebook. Tien procent van jullie werkt bewust niet. 17 procent werkt voltijd maar zou graag naar deeltijd gaan. Van de deeltijders wil 13 procent juist naar voltijd. Negen procent is werkloos maar zou dolgraag werken en bijna de helft (45 procent) is tevreden met zijn of haar uren.

Michelle heeft een contract van 20 uur maar kan vaak meer werken. „Ik ben flexwerker in de zorg met contract van 20 uren per week vaste aanstelling. Daarbij kan ik gedeelte zelf bepalen welke diensten ik wel of niet kan werken en of ik extra uren wil werken. Er staan genoeg diensten open om extra uren te werken. Bevalt me erg goed.” Jenny heeft goed advies voor mensen die de keuze hebben: „Wanneer het financieel kan altijd doen, er bestaat meer in het leven dan werken.”

Helaas kan het ook niet altijd, zo weet ook Guido. „Ik zou graag weer kunnen werken als vroeger maar dat lukt niet meer vanwege de gezondheid.” Ook Chantal kan op dit moment niet werken, maar wil dat wel. „Ik kan tijdelijk niet meer werken maar ik wil wel als het weer beter gaat!”

Blij met meer dan fulltime

Leonie ter Veld

Leonie ter Veld

Leonie ter Veld (27), foodblogger, werkt gemiddeld 50 uur per week

„Ik heb heel erg leuk werk! En mijn werk is niet echt te vatten in tijden. Ik hoef niet van negen tot zes op een kantoor te zitten. Daardoor begin ik vaak vroeg en ben ik tot ‘s avonds laat bezig. Ik zit heel veel achter mijn computer, maar ga er ook veel op uit. Evenementen zijn vaak in de avond, en die tel ik wel als werk. Ik ben dan toch aan het netwerken of eten aan het recenseren. Dat tel ik wel mee in die vijftig uur.”

„Omdat ik eigen baas ben kan ik alles zelf bepalen. Vanochtend kwam ik moeilijk uit bed, dus begin ik wat later met werken. Deeltijd werken kan ik me ook écht niet voorstellen met mijn werk. Maar het is ook echt zulk leuk werk. Als ik deeltijd zou werken, zou ik in mijn vrije tijd alsnog dingen ondernemen waar ik content van maak. En er is ook altijd werk. Hoe meer je werkt, hoe meer werk er is. Er is altijd wel iets te doen.”

„Toen ik nog voor een baas werkte, vond ik het wel heel vervelend om fulltime te werken. Je bent vijf dagen aan het werk en twee dagen weekend.”

Gosse Bouma (30), filmmaker, werkt ongeveer 60 uur per week

Gosse Bouma

„Als beginnend freelancer neem je al heel snel teveel hooi op je vorm. Er komt zoveel voorbij en je wil alles doen. Ik denk wel dat ik soms teveel hooi op mijn vork neem. Ik ben vaak moe en mijn weekend loopt vaak in de soep omdat ik aan het werk ben. Dan schuif ik sociale dingen soms aan de kant, en dat is niet altijd even gezond denk ik.”

„Ik ervaar dat zelf nu nog niet zo, maar je leest wel veel over burnouts. Op dit moment ben ik bezig met een documentaire die door crowdfunding wordt betaald en doe ik andere klussen. Ik kies ervoor om dat allemaal te doen, maar er moet ook gewoon geld in het laatje komen. Dat is ook één van de redenen dat ik veel werk. Een andere reden is dat ik dingen krijg aangeboden die ik heel graag wil doen. Dan doe je dingen soms pro bono of voor een laag tarief.”

„Het is niet zo dat ik leef om te werken, het is een onderdeel van mijn leven. Ik vind het zo leuk dat ik het niet als werk beschouw. Het is mijn passie, al klinkt dat zo suf. Ook kan ik overal werken, als ik mijn laptop maar bij me heb. Ik ben daarom ook niet na vijf uur vrij. De scheidslijn tussen werk en vrije tijd is heel dun. Maar ik haal er zoveel plezier uit. Ik kijk niet uit naar de vrijdag en maandag is voor mij geen horrordag. De komende jaren wil ik dit zo blijven doen.”

BEKIJK OOK


Vermiste Canadese tieners worden verdacht van moord

Politie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Ze werden vermist, maar nu lijkt het er stilaan op dat ze niet gevonden willen worden. Twee tieners die spoorloos verdwenen in Canada, worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van drie mensen.

Ongeïdentificeerde man

De autoriteiten zeggen dat Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) gevaarlijk kunnen zijn en mogelijk hun uiterlijk hebben veranderd, zo bericht omroep CBC. De auto van de twee vrienden is eerder brandend teruggevonden op zo'n 2 kilometer van het lichaam van een ongeïdentificeerde man.


Meisje (6) dronk ghb: taakstraf voor schuldige

GHB in vaste vorm/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Een 45-jarige man heeft een taakstraf gekregen, omdat door zijn toedoen een zesjarige meisje ranja met ghb dronk en in een coma raakte. Ze heeft hierbij zwaar letsel opgelopen.

Onbemand moment

Het meisje speelde bij haar vriendinnetje en kreeg van de vader wat limonade. Zelf nam hij ook een glas, waar hij een scheutje ghb in deed. Hij had echter niet door dat er van zijn limonade gedronken werd, toen hij even naar de schuur ging.


IKEA stopt met verspreiden papieren catalogussen

De IKEA-catalogus verdwijnt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Internet verdrijft het papier. Dat geldt nu ook voor IKEA. De winkelketen stopt in Nederland met het verspreiden van de gedrukte catalogus.

Wel bij de winkel

De Zweedse woonwinkel kiest voor een digitale versie, die vanaf 27 augustus op de website te bekijken is. Volgens het bedrijf is voor liefhebbers nog wel een beperkt aantal gedrukte exemplaren verkrijgbaar bij de winkels.


Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi Peeters.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


Tickets F1 Zandvoort zwaar overprijsd op Marktplaats

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De tickets voor de grand prix van Zandvoort zijn verloot. Er waren heel veel geïnteresseerden die teleurgesteld moesten worden.

Duizenden euro's

Maar er is nog een kans om aan kaarten te komen voor de grand prix om Max Verstappen eens in eigen land te zien rijden. Alleen dan moet je wel diep in de buidel tasten, want op Marktplaats worden er al kaarten aangeboden voor duizenden euro's voor de Formule 1-race.


Sushiketen Sumo betwijfelt onafhankelijkheid OM

Sumo/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De sushiketen Sumo twijfelt aan de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en gaat de rechtbank Rotterdam vragen donderdag geen uitspraak te doen in een belastingfraudezaak waarin de restaurantketen en vier leidinggevenden verdachten zijn.

Dat gebeurt na berichtgeving van NRC over een documentaire die werd gemaakt over het onderzoek naar de keten. De verdachten zijn verbijsterd hierover en willen dat er onderzoek komt naar de gang zaken.

Selfmade Films


RDW doet aangifte handel kentekengegevens

Kenteken/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op internet wordt mogelijk gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft daarom maandag aangifte gedaan bij de politie.

Volgens RTL Nieuws is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten. De gegevens zouden worden opgezocht door mensen die toegang hebben tot het kentekenregister, maar volgens de RDW is die conclusie „te voorbarig. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen."

Kentekenregister


Likeability of5

Vleesfans beboet na eten eekhoorn bij veganstalletje

Eekhoorn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee pro-vleesdemonstranten zijn beboet door de Britse politie. Ze aten namelijk rauw vlees bij een stalletje in het Londense Soho dat veganvlees verkoopt.

Met vacht

Deonisy Khlebnikov (22) en Gatis Lagzdins (29) hadden twee dode eekhoorns bij zich met vacht en al. Voor de neus van de verkopers en enkele klanten - met daarbij ook kinderen - begonnen ze op het dier te kauwen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Joyrider (13) watervliegtuig krijgt pilotenopleiding

Watervliegtuig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Hij stal twee watervliegtuigen en maakte daar een paar rondjes mee. Uiteraard kreeg hij een boete, maar deze Chinese joyrider wordt ook beloond.

Observeren

Nadat een dertienjarige jongen uit Oost-China enkele dagen de vliegtuigtechnici bestudeerde, zag hij op een avond zijn kans schoon. Hij kroop in een watervliegtuig en ging ermee de lucht in.


'Huisdier raakt snel oververhit'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bezitters van huisdieren opgelet, tijdens deze warme dagen kunnen ook zij oververhit raken. Vooral honden en konijnen kunnen het zo warm krijgen dat ze in een hitteshock raken. Daaraan overlijdt een dier als het niet snel wordt gekoeld, waarschuwen de Dierenbescherming en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Moeilijk zweten

Dieren hebben nauwelijks zweetklieren. Ze kunnen hitte daardoor moeilijk kwijt. Huisdieren die oververhit raken hebben een snelle ademhaling en hartslag. Verder zijn ze erg suf. Zo'n beest moet meteen naar de dierenarts, aldus het LICG, en ondertussen worden afgekoeld met natte doeken. Oververhitting veroorzaakt orgaanschade.


'Drugshandel Grives hoe dan ook strafbaar'

Imanuelle Grives. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Of actrice Manuelle Grives zondag op het Belgische festival Tomorrowland nou een rol als drugshandelaar aan het voorbereiden was of niet, volgens het Openbaar Miniserie in Antwerpen heeft zij hoe dan ook strafbare feiten gepleegd. De 34-jarige Nederlandse werd zondag gearresteerd op verdenking van drugshandel.

Dubbel verhaal

Grives zit in de gevangenis van Antwerpen in afwachting van een besluit in de raadkamer vrijdag over verlenging van haar aanhouding. Volgens een woordvoerder van het OM wordt nog onderzocht of haar verklaring, waarin ze toegeeft drugs te hebben verkocht omdat ze een rol aan het voorbereiden was, 'kan kloppen'. „Het is een heel dubbel verhaal. Het blijven strafbare feiten."


Likeability of3

Vermiste werknemer 10 jaar klem achter de koeling

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Amerikaanse Iowa is onlangs een wel heel verontrustende ontdekking gedaan. Tien jaar geleden verdween daar de 20-jarige Larry, werknemer van een lokale supermarkt. Ondanks meerdere speurtochten, werd er nooit een spoor van de tiener teruggevonden.

Totdat, tien jaar later, bouwvakkers tijdens de renovatie van de No Frills Supermarkt, een gruwelijke ontdekking deden. Na het verwijderen van de koelinstallatie en de beplating daarvan, vonden zij resten van een mensenlijk lichaam.

Rare dingen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

27 juli recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Zaterdag recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Op zaterdag 27 juli organiseren NS en Rotterdam United de wereldrecordpoging groepssalsa. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Gooi die heupen los en help het wereldrecord groepssalsa te verbreken. Aanstaande zaterdag vindt de recordpoging plaats op het Stationsplein Rotterdam, georganiseerd door NS en Rotterdam Unlimited.

Rueda de Casino

De recordpoging valt samen met de laatste dag van het Rotterdam Unlimited straatfestival. Ervaring of niet: iedereen mag meedoen. Inmiddels hebben ruim 3000 mensen op Facebook hun interesse aangevinkt voor het evenement. Het doel is om met zo veel mogelijk mensen de Rueda de Casino te dansen. Een groepsdans in een grote cirkel waarbij doorlopend van partner wordt gewisseld tijdens het dansen van de salsa.


Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Boris Johnson is verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Aan hem de taak het land door de aanstaande brexit heen te loodsen. De 55-jarige oud-journalist kreeg steun van tweederde van de Conservatieve Partijleden en wist zo zijn rivaal Jeremy Hunt achter zich te laten.

Verdeeld land

De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt.


Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Het OM moet tv-maker Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgen voor zijn beschuldigingen aan tv-producent Gijs van Dam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het gerechtshof Amsterdam laat weten dat journalist Jelle Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden. Dit voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigen van verkrachting aan het adres van tv-producent Gijs van Dam.

Speculaties

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten hem niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Hij spreekt de aantijgingen tegen. Het hof vindt de klacht van Van Dam nu dus gegrond.


Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Rijkswaterstaat neemt komende dagen extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Extreme hitte betekent mogelijk: extra problemen op de weg.

Zo adviseert Rijkswaterstaat automobilisten een paraplu mee te nemen. En dat is niet omdat het gaat regenen. Een paraplu kan als parasol dienen en als je bij pech lang de weg komt te staan.

Direct hulp


Het wordt tropisch warm; hoe komen we de dag door?

Luchtfoto van badgasten op het strand. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vanwege de oplopende temperaturen tot wel 40 graden, heeft gezondheidsinstituut RIVM voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek", aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. „Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, geldt code oranje, die het KNMI heeft ingesteld wegens extreme hitte.


'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

Het hitteplan werd twaalf jaar geleden voor het eerst ingesteld. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hitteplan in werking brengen ingeval van tropische temperaturen blijkt succesvol te zijn. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden „honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen."

Minder mensen overleden