In het nieuws

Fulltime of parttime: wat past bij jou?

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'IngelisedeVries'

30 AUG 2017

In Nederland hebben we gemiddeld allemaal een halve baan. Dat komt deels door werkloosheid, maar ook deels omdat veel mensen ervoor kiezen om parttime te werken. Het CBS kwam vandaag met cijfers waaruit dat blijkt. Het CBS gaat bij fulltime uit van 40 uur per week werken. Maar is dat eigenlijk nog wel realistisch?

„Een 40-urige werkweek is goed te doen wanneer je niet 40 uur lang continu ‘on’ hoeft te staan”, zegt arbeidspsychologe Ingrid Smit. „Zijn er voldoende rustmomenten, een paar ‘verloren’ uren waarin de focus wat minder mag zijn, dat geeft de werknemer gelegenheid om energie op te laden en weer vol aandacht aan het werk te gaan. Toen de 40-urige werkweek de norm was, was er meer gelegenheid voor rustige momenten of periodes.”

„Bel ons niet, wij bellen jou wel"

Deeltijd werken klinkt veel mensen als muziek in de oren, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, zegt Smit. „Deeltijd voor de meerderheid heeft als consequentie dat veelal van je verwacht wordt dat je continu volop presteert en juist dat kan op termijn leiden tot te hoge werkdruk met overspanning als uiteindelijk gevolg.”

Een half miljoen mensen werkt gedwongen parttime. „Wat toeneemt zijn de oproepcontracten. Je moet meer uren beschikbaar zijn dan je wordt opgeroepen”, legt Jose Kager, woordvoerder van FNV uit. „We hadden laatst een man van begin dertig die dolgraag meer wilde werken. Hij heeft een oproepcontract van zestien uur per week, maar moet die uren over vier a vijf dagen spreiden. Hij heeft een inkomen van 900 euro per maand en kan er geen baan naast zoeken.”

Wat is 'te veel werken'?

Van de mensen die uit eigen beweging parttime werken, is driekwart vrouw. „Het benutten van talenten en economische zelfstandigheid zijn voor FNV heel belangrijk, dat gebeurt weinig als vrouwen veel parttime werken”, zegt Kager. „Dat komt omdat werk en privé nog steeds lastig te combineren zijn. Nu wordt er vaak gekeken naar wie het meest verdient. Dat is vaak de man, waardoor de vrouw parttime gaat werken. Terwijl ze misschien wel fulltime wil werken.” Vaak gaat het om de zorg van kinderen of ouders. „Uit de praktijk blijkt dat als verlofregelingen worden doorbetaald, ook mannen veel vaker parttime gaan werken.”

Er is in elk geval één ding zeker: te veel werken is altijd ongezond. Maar hoeveel teveel is, verschilt per persoon. „Sommigen werken 60 uur per week en voelen zich prima, anderen vinden 20 uur per week een hele opgave”, zegt Smit. “In het laatste geval vind ik het wel raadzaam om te onderzoeken waar dat door komt? Werk kan heel erg leuk en belonend zijn, misschien zit je toch niet op de juiste plek of stel je teveel eisen aan jezelf.”

Best flex dat flex

Hoe zit het eigenlijk met de Metro-lezer? We vroegen het jullie op Facebook. Tien procent van jullie werkt bewust niet. 17 procent werkt voltijd maar zou graag naar deeltijd gaan. Van de deeltijders wil 13 procent juist naar voltijd. Negen procent is werkloos maar zou dolgraag werken en bijna de helft (45 procent) is tevreden met zijn of haar uren.

Michelle heeft een contract van 20 uur maar kan vaak meer werken. „Ik ben flexwerker in de zorg met contract van 20 uren per week vaste aanstelling. Daarbij kan ik gedeelte zelf bepalen welke diensten ik wel of niet kan werken en of ik extra uren wil werken. Er staan genoeg diensten open om extra uren te werken. Bevalt me erg goed.” Jenny heeft goed advies voor mensen die de keuze hebben: „Wanneer het financieel kan altijd doen, er bestaat meer in het leven dan werken.”

Helaas kan het ook niet altijd, zo weet ook Guido. „Ik zou graag weer kunnen werken als vroeger maar dat lukt niet meer vanwege de gezondheid.” Ook Chantal kan op dit moment niet werken, maar wil dat wel. „Ik kan tijdelijk niet meer werken maar ik wil wel als het weer beter gaat!”

Blij met meer dan fulltime

Leonie ter Veld

Leonie ter Veld

Leonie ter Veld (27), foodblogger, werkt gemiddeld 50 uur per week

„Ik heb heel erg leuk werk! En mijn werk is niet echt te vatten in tijden. Ik hoef niet van negen tot zes op een kantoor te zitten. Daardoor begin ik vaak vroeg en ben ik tot ‘s avonds laat bezig. Ik zit heel veel achter mijn computer, maar ga er ook veel op uit. Evenementen zijn vaak in de avond, en die tel ik wel als werk. Ik ben dan toch aan het netwerken of eten aan het recenseren. Dat tel ik wel mee in die vijftig uur.”

„Omdat ik eigen baas ben kan ik alles zelf bepalen. Vanochtend kwam ik moeilijk uit bed, dus begin ik wat later met werken. Deeltijd werken kan ik me ook écht niet voorstellen met mijn werk. Maar het is ook echt zulk leuk werk. Als ik deeltijd zou werken, zou ik in mijn vrije tijd alsnog dingen ondernemen waar ik content van maak. En er is ook altijd werk. Hoe meer je werkt, hoe meer werk er is. Er is altijd wel iets te doen.”

„Toen ik nog voor een baas werkte, vond ik het wel heel vervelend om fulltime te werken. Je bent vijf dagen aan het werk en twee dagen weekend.”

Gosse Bouma (30), filmmaker, werkt ongeveer 60 uur per week

Gosse Bouma

„Als beginnend freelancer neem je al heel snel teveel hooi op je vorm. Er komt zoveel voorbij en je wil alles doen. Ik denk wel dat ik soms teveel hooi op mijn vork neem. Ik ben vaak moe en mijn weekend loopt vaak in de soep omdat ik aan het werk ben. Dan schuif ik sociale dingen soms aan de kant, en dat is niet altijd even gezond denk ik.”

„Ik ervaar dat zelf nu nog niet zo, maar je leest wel veel over burnouts. Op dit moment ben ik bezig met een documentaire die door crowdfunding wordt betaald en doe ik andere klussen. Ik kies ervoor om dat allemaal te doen, maar er moet ook gewoon geld in het laatje komen. Dat is ook één van de redenen dat ik veel werk. Een andere reden is dat ik dingen krijg aangeboden die ik heel graag wil doen. Dan doe je dingen soms pro bono of voor een laag tarief.”

„Het is niet zo dat ik leef om te werken, het is een onderdeel van mijn leven. Ik vind het zo leuk dat ik het niet als werk beschouw. Het is mijn passie, al klinkt dat zo suf. Ook kan ik overal werken, als ik mijn laptop maar bij me heb. Ik ben daarom ook niet na vijf uur vrij. De scheidslijn tussen werk en vrije tijd is heel dun. Maar ik haal er zoveel plezier uit. Ik kijk niet uit naar de vrijdag en maandag is voor mij geen horrordag. De komende jaren wil ik dit zo blijven doen.”

BEKIJK OOK


Dinokat: baasjes scheren hun kat als een dinosaurus

Zielig of grappig? Foto: Instagram @ames152

Foto van 'Metro'

1 UUR

Dat je je hond eens in de zoveel tijd mee neemt naar een trimsalon is de normaalste zaak van de wereld. Maar ook katten worden nu steeds vaker mee genomen naar een kapsalon. Er is een nieuwe trend waarbij baasjes hun katten een bizar kapsel laten aanmeten. De katten worden op zo'n manier geschoren zodat ze op een dinosaurus lijken.

Zachte vacht

Als je een kat hebt weet je waarschijnlijk wel hoe fijn het is om met je kat te knuffelen en zijn zachte vacht te aaien. Een aantal katteneigenaren vond het tijd voor iets anders en laten hun trouwe viervoeters transformeren tot dino look-a-likes.


'Haatprediker niet welkom in Nederland'

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt'ers. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De extremistische christelijke prediker Steven Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona moet niet worden toegelaten in Nederland. Dat zeggen de Tweede Kamer, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, homobelangenorganisatie COC en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Anti-lhbti-ideeën

Anderson staat bekend om zijn anti-lhbti-ideeën. Hij wil dat overheden alle homo's, lesbiennes en transgenders executeren en roept hen zelf op om zichzelf dood te schieten. Anderson wil op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam.


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 15:03

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Drugs gevonden in lading bevroren kippenbouten

Crystal Meth. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:25

Tijdens een controle van een transportbedrijf in De Lier (in het Westland) heeft de douane crystal meth en ketamine gevonden. De drugs waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De lading was bestemd voor Engeland.

Volgens het OM in Amsterdam, dat de leiding heeft over het strafrechtelijk onderzoek naar de drugsvondst, hadden de crystal meth en ketamine een straatwaarde van tientallen miljoenen euro's.

32-jarige Amsterdammer aangehouden


Likeability of3

Burgers' Zoo laat olifant Rekka (50) inslapen

Olifant Rekka en Pinky Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:20

Dierenpark Burgers' Zoo in Arnhem laat woensdag de ruim 50 jaar oude Aziatische olifant Rekka inslapen. De kiezen van de olifantenkoe zijn door haar hoge leeftijd zo afgesleten dat het dier niet meer goed kan eten. Omdat de olifant ook erg lusteloos is, hebben de dierenarts, biologen en verzorgers besloten dat het dier geen 'olifantwaardig' bestaan meer heeft.

Lusteloos gedrag

„Wij hebben na uitvoerig overleg tussen dierenarts, biologen en dierverzorgers helaas de beslissing moeten nemen om olifant Rekka woensdag 24 april 2019 om dierwelzijnsredenen te euthanaseren. Ondanks alle dagelijkse zorg en toewijding van haar vaste verzorgers lukte het niet meer om Rekka beter te laten eten en vertoonde het dier ook erg lusteloos gedrag dat zorgen baart," schrijft Burger's Zoo in een verklaring op haar website.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bevestigd: Gökmen T. mishandelde gevangenispersoneel

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:59

Gökmen T. heeft toen hij hiervoor al in voorlopige hechtenis in een penitentiaire inrichting zat een gevangenisbewaarder mishandeld. Dit was eerder al gemeld door Peter R. de Vries, maar het nieuws is nog ook bevestigd door minister Ferdinand Grapperhaus.

Het incident vond nog geen maand voordat hij de aanslag pleegde in een tram in Utrecht plaats, zo blijkt uit de verklaring van Grapperhaus in een verklaring aan de Tweede Kamer. „Op 25 februari 2019 heeft een geweldsincident plaatsgevonden in de penitentiaire inrichting waar T. op dat moment in voorlopige hechtenis zat. Mij is bevestigd dat T. zich die dag agressief heeft gedragen richting een medewerker."

Disciplinaire straf


Bouwvakkers negeerden rookverbod Notre-Dame

Op 15 april 2019 ontstond er een grote brand in de Notre-Dame Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:55

Bouwvakkers die de Notre-Dame renoveerden, hebben tijdens de werkzaamheden stiekem gerookt. Dat erkent hun werkgever, die ook beklemtoont dat de verwoestende brand in de historische kathedraal niet kan zijn veroorzaakt door de rokende medewerkers.

Op de steigers bij het gebedshuis gold in de aanloop naar de brand een rookverbod, maar daar bleek niet iedereen zich aan te houden. Het zou te lang hebben geduurd om helemaal naar beneden te klimmen om daar te roken.

Smeulende peuk


'Helft kinderporno via Nederlandse hosting'

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:04

In Nederland wordt van Europa de meeste kinderporno gehost. Wereldwijd staat Nederland op nummer twee. Alleen in de Verenigde Staten wordt meer kinderporno gehost, het gaat daar om 43 procent van het totaal.

In Nederland is dat 19 procent van de wereldwijde kinderpornografische beelden. Als alleen binnen Europa wordt gekeken is 51 procent van de kinderporno via Nederlandse netwerken oproepbaar, meldt het Meldpunt Kinderporno.

‘Vertekend beeld’


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Gevangene verruilt Tenerife voor Oostenrijkse cel

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:14

Waar de meeste gevangenen dromen van een rustig leven onder de zon, wellicht op een eiland, ging een Oostenrijkse man liever weer terug het gevang in. De man beweert meer dan tien jaar geleden uit een gevangenis in zijn thuisland te zijn gevlucht.

Klaar met de eilanden

De man heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Salzburg. De reden? Naar eigen zeggen was de vrije vogel het zat om op de Canarische Eilanden van Spanje te wonen.


Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:40

De vier grote steden staan niet trappelen om mee te doen aan de proef met legale wietteelt. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. De inschrijving daarvoor is dinsdag begonnen, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zich nog niet aangemeld.

Amsterdam wacht af of de voorwaarden om mee te doen wellicht nog veranderen. Grootste struikelblok is de eis dat alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Burgemeester Femke Halsema noemt dat ondoenlijk en hoopt dat er een optie komt om een stadsdeel naar voren te schuiven, meldt haar woordvoerder.

Voorwaarden


VVD en PvdA: Amerikaanse haatprediker niet welkom

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:14

Wat de VVD en PvdA betreft, komt de extremistische christelijke prediker Steve Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona niet naar Nederland. De predikant, die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

Dinsdag deed homobelangenorganisatie COC al een oproep om Anderson te weren bij de grens. COC vindt steun bij PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD'er Dilan Yesilgöz. „Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland'', twittert de VVD-politica.

'Jammer dat er niet meer doden vielen'


Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:20

De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink


Huurprijzen rondom grote steden weer fors gestegen

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:14

Wie wil huren in de vrije sector, moet wederom meer betalen. De prijzen zijn in het eerste kwartaal van 2019 weer gestegen, ditmaal met 4,9 procent. Dat is dezelfde stijging als in het vierde kwartaal van 2018, meldt verhuurbemiddelaar Pararius. Nieuwe huurders betalen nu gemiddeld 16,33 euro per vierkante meter.

Forse stijging rondom grote steden

Er is volgens de huurbemiddelaar een sterke bevolkingsgroei in de gemeenten in de buurt van de grote steden. Daardoor stijgen in die gemeenten de prijzen fors. Zo nam de gemiddelde prijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2 procent naar 18,89 en in Almere met 15,2 procent naar 13,78. In Schiedam stegen de prijzen met 18,3 procent naar 13,73 euro.


Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

Wat draagt Máxima zaterdag? 'Het kan alle kanten op'

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. Foto: ANP / Patrick van Katwijk.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 10:56

Koningsdag in weer in aantocht. Dé vraag is dan: wat draagt onze koningin? Máxima-kenner Josine Droogendijk (28) hoopt op een outfit van een Nederlandse ontwerper.

Een jaar of vijf was Josine Droogendijk toen haar fascinatie voor prinsessen begon. Ze liep rond met een toverstafje, stond op Koninginnedag achter het dranghek en knipte alle prinsessen uit die ze tegenkwam in bladen. In 2001, Droogendijk was toen 10, kreeg ons land een ‘eigen’ prinses: Máxima. De IJsselmuidense bewaarde álle outfits van onze kersverse royal in een plakboek en al snel volgde haar eigen weblog Maxima is cool.

Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

Máxima-kenner Josine Droogendijk omschrijft de stijl van Máxima met de woorden lef, kleurrijk en onvoorspelbaar. Foto: ANP.


Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

De Krankeledenstraat op de Koningsroute is klaar voor hoog bezoek. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 09:59

Amersfoort telt al weken af en nu Pasen voorbij is, telt ook de rest van Nederland mee af naar Koningsdag. De stad in het midden van het land kleurt al weken oranje en bedrijven en bewoners zijn druk bezig het de Koning en zijn gezin straks zoveel mogelijk naar hun zin te maken.

Dat is ook wel nodig, van het weer moet het Koningshuis het dit jaar niet hebben. Vooralsnog lijkt het erop dat er vrij veel wind staat en het nogal buiig wordt. Met maxima van 12 tot 13 graden in de kustprovincies en 14 graden in het midden, zuiden en oosten van het land is het bovendien relatief koud, verwacht Weeronline.

Af en toe een bui


Treinreizen makkelijker door modern instapbord

De proef begint op Utrecht Centraal. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:19

Goed nieuws voor de treinreizigers onder ons, dat wordt binnenkort namelijk nog comfortabeler. ProRail werkt aan het station van de toekomst waar koffie en je krant klaarstaan. En op Utrecht Centraal begint vandaag een nieuwe proef waarmee je precies weet waar nog zitplaatsen zijn. Met instapinformatie op de borden op spoor 18 weet je hoeveel plek er is én wanneer de trein precies zal vertrekken.

Aftellen tot vertrek

Ook staat op de borden de stoppositie van de trein aangegeven. Zo weet je dus precies of je niet staat te wachten op een plek waar de trein straks nog een stuk voorbij rijdt. In de app is het op Utrecht Centraal voor alle perrons al mogelijk om te zien waar de trein precies stopt, er staat zelfs aangegeven waar de deuren zich bevinden.


Aangifte Trump niet vrijgegeven door belastingdienst

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

De belastingaangiften van president Donald Trump zijn niet overgedragen aan het Huis van Afgevaardigden door de Amerikaanse belastingdienst IRS. Steven Mnuchin, minister van Financiën, liet weten niet mee te kunnen werken aan het verzoek tot is vastgesteld dat de overdracht in lijn is met de wet. De deadline voor de overdracht liep dinsdagavond o 23:00 uur af. Op 6 mei denkt de minister meer duidelijkheid te kunnen geven.

'Volgende stappen'

Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee Richard Neal heeft gevraagd om Trump's zakelijke en persoonlijke aangiften van de zes jaar. Wettelijk gezien is Neal als enige lid van het Huis van Afgevaardigden bevoegd om om de aangiften te vragen. De weigering leidt waarschijnlijk tot een lange juridische strijd die zal lopen tot aan het Hooggerechtshof. Neal zei dinsdag dat hij zich zal beraden op volgende stappen.


Groningse huizenbezitters krijgen nieuwe regeling

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Alle Groningers die in het aardbevingsgebied een huis bezitten, kunnen vanaf volgend jaar waarschijnlijk aanspraak maken op een nieuwe regeling. Deze regeling moet ervoor zorgen dat de huiseigenaren een compensatie krijgen voor de waardedaling van hun woningen.

De vergoeding die sommige Groningers ontvangen, kan oplopen tot meer dan 10 procent van de WOZ-waarde. De hoogte van de compensatie zal per postcodegebied worden berekend.

Geen zaken meer met de NAM