Likeability of 2

‘Fietsers letten helemaal nergens op’

Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

11 AUG 2017

Lekker scheuren op je racefiets, toch nog even snel doorrijden bij een zebrapad of niet aan de kant gaan voor iemand die wil passeren. We lijken vooral aan onszelf te denken op de fiets. En daar wil de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) wat aan doen. De organisatie wil een gedragscode ontwikkelen.

In het najaar hoopt de unie met onder andere de ANWB, Fietsersbond, KNWU en Veiligheid NL om tafel om plannen te maken voor een goede campagne. „We zitten nu nog in de opstartfase”, zegt Esther van der Heijden, woordvoerder van de NTFU. „We hebben al een tijd het idee om actie te ondernemen op fietsveiligheid, inmiddels zijn we zover dat we met andere partijen om tafel kunnen gaan om te kijken hoe zo’n code eruit zou moeten zien.”

Moreel appèl

Het klinkt natuurlijk leuk, zo’n code, maar uiteindelijk zijn er gewoon verkeersregels. „Handhaving van verkeersregels op een fietspad is volgens mij erg moeilijk. Naast regels willen wij vooral een moreel appèl kunnen doen. Zo willen we ook sociale omgangsvormen onder de aandacht krijgen.” Hoe dat er precies uit moet komen te zien, weet Van der Heijden nog niet. „Gun elkaar de ruimte is de samenvatting van de boodschap. We kunnen expertise die partijen hebben inzetten, zeker ook bij een ANWB is er veel expertise.”

Nog geen code

De ANWB is overigens nog niet ingestapt als het om de code gaat. „We maken ons net als elke andere partij ernstig zorgen”, zegt Ad Vonk van de ANWB. „De discussie over de drukte, hoeveelheid mensen en de snelheden vindt al langer plaats. Er zijn niet ineens meer slachtoffers of aanrijdingen.” Na de zomer wordt er pas inhoudelijk gepraat met elkaar. „Het is niet zo dat wij nu al bezig zijn met een code. De NTFU heeft ons gebeld of we willen praten. Praten over veiligheid willen we altijd. Maar de ANWB werkt nu niet aan een code. Of we dat later wel gaan doen, kan ik niet bevestigen.”

Hoe ziet Van der Heijden de verandering het liefst voor zich? „Een campagne als die van BOB zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar je hebt heel veel boodschappen voor verschillende doelgroepen. We moeten mensen bewust maken dat je niet alleen op het fietspad bent, het is niet alleen jouw fietsbeleving. Een wielrenner wil zo snel mogelijk fietsen, terwijl recreatiefietsers juist naast elkaar willen fietsen en willen praten. In die verschillen zit de ergernis.”

Verandering

Er moet in elk geval iets veranderen, daar zijn ook Metro-lezers het over eens. Ruim 65 procent vindt dat een code helemaal geen gek idee is. Marjorie de Jong fietst elke dag ‘met gevaar voor eigen leven door Amsterdam’. „Medefietsers letten werkelijk helemaal nergens op en fietsen als een bezetene met hun oortelefoontje in door het centrum.” Nico Prins vindt normaal gedrag vanzelfsprekend: „'t Lijkt erg veel op ‘normaal’ met elkaar leven. Respect en begrip voor elkaar en je gedrag daarop aanpassen.”

Een kleine 30 procent ziet niets in een gedragscode. „Daar hebben we het verkeersexamen op de basisschool toch voor?”, vraagt Erna Meijers. Yvonne Klein-Wildeboer vindt het ook onzin. „Er zijn toch verkeersregels! Daar moeten ook fietser zich aan houden, het wordt alleen tijd dat daar veel strenger op gecontroleerd wordt.”


like
user_df0dae64a3fb71af49a7cdd653d6e251c266d85c_avataruser_738cd2d551f58806b3780ab4a5bcd9f1fe8f1abb_avataruser_b53c128c3ad04a0e71622002f08815d369554e67_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Toch nog Sinterklaas voor kinderen in armoede

De Sint heeft pakhuizen vol met cadeau's. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

5 DEC 2017

Dinsdagavond is het pakjesavond, een avond vol cadeaus waar kinderen naar uitkijken. De meesten dan. Want hoewel de Sint er voor iedereen is, krijgt niet elk kind cadeaus. Sommige kinderen leven in zoveel armoede, dat ouders niet namens de Sint voor ze op pad kunnen om te kopen wat er op het verlanglijstje staat. Om hen toch een mooie avond te bezorgen, is er de Sinterklaasbank. Metro sprak met voorzitter Elisa Nuij, die als rechercheur in de gemeente Amsterdam regelmatig verborgen armoede tegenkomt.

Dichte deuren

Nam Floortje Dessing een te groot risico?

Floortje in een schuilkelder in Sanaa. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

5 DEC 2017

Ze is inmiddels veilig: Floortje Dessing. Maandagmiddag kwam ze samen met het team van het Rode Kruis aan in het Afrikaanse land Djibouti. Sinds zondag zat ze ondergedoken in Jemen, waar hevig gevochten werd. Een bekende tv-presentatrice in een oorlogsgebied: nam ze niet een te groot risico?

Pech

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

Voor een betere klantenservice betaal je over het algemeen meer bij een zorgverzekeraar. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

1 DEC 2017

Uit een rapport van de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders in 2016 te veel heeft betaald voor zijn zorgverzekering. Gemiddeld zouden deze personen 100 euro per jaar op hun zorgverzekering hebben kunnen besparen. Dat is dus meer dan een miljard euro te veel dat naar de verzekeraars zou zijn gegaan.

De conclusies van het rapport zijn voorlopig en ter consultatie voorgelegd aan zorgverzekeraars. Toch heeft de ACM besloten om het rapport nu al te publiceren. Woordvoerder Jeroen Nugteren licht toe: „Omdat de conclusies zo duidelijk waren, brengen we die nu naar buiten.

De grootste moordzaken met een Engel des Doods

Insuline is niet onschuldig in verkeerde handen ©ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

30 NOV 2017

Voor iemand met de intentie om mensen van het leven te beroven is de rol van zorgverlener een behoorlijk voor de hand liggende. Zorgverleners zijn vaak alleen met hun potentiële slachtoffers en omdat velen van hen al ziek zijn, valt moord veel minder snel op. De 21-jarige Rotterdamse verzorgende die wordt verdacht van zeker drie moorden op bejaarde bewoners past dan ook in het profiel van een 'Engel des Doods'.

Een dodelijke injectie van een insulinespuit is bij veel van hen een geliefd moordwapen. Hoewel insuline meestal een levensredder is, kan het ook worden gebruikt als moordinstrument. Waarom insuline? Het middel is niet moeilijk te krijgen en de symptomen van een overdosis zijn zeer algemeen. Al in de jaren 70 maakten we kennis met beruchte verpleegkundigen die op deze wijze gruweldaden pleegden met soms zelfs honderden slachtoffers tot gevolg.

Zo bereid jij je nu vast voor op goede voornemens

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 NOV 2017

Het einde van het jaar nadert. Hoewel we misschien nog even druk in de sinterklaasstress zitten, wordt het toch alvast even tijd om stil te staan bij je goede voornemens. In december mogen we nog even los, maar per januari moeten we weer rustig aan doen van onszelf. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken en natuurlijk even op de alcoholconsumptie letten. Hoe hou je die goede voornemens eigenlijk vol?

Charlotte van ‘t Wout is lifestylecoach en heeft daar wel een idee bij. „Het moet echt heel erg vanuit jezelf komen”, vertelt ze aan Metro. „Het moet een voornemen zijn waarvan je eigenlijk al het hele jaar vindt dat je ermee moet stoppen.” Zoals dat dagelijkse sigaretje of net dat ene drankje te veel. „Je moet het vooral niet doen onder invloed van vrienden, dan ga je het niet volhouden. Je moet zelf een hele duidelijke reden hebben en er echt zin in hebben.”

Homohuwelijk en euthanasie: loopt Nederland voor?

Applaus nadat het homohuwelijk werd aangenomen in het Australische parlement. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

29 NOV 2017

Het zijn goede weken voor veel Australiërs. Dat het homohuwelijk legaal wordt in het land, werd al eerder bekend. Vorige week kwam er na meer dan honderd uur debatteren nog een bijzondere wet door: in de deelstaat Victoria wordt euthanasie legaal.

Euthanasie in Australië is niet iets wat zomaar gebeurt: alleen bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden mag de arts helpen bij zelfdoding. Dat mag pas wanneer mensen niet meer dan zes maanden te leven hebben. Mensen met een zenuwaandoening, zoals ALS of MS, mogen ook om euthanasie vragen als ze nog een jaar te leven hebben.

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Ook migraine is een hersenaandoening. Foto: Colourbox.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

27 NOV 2017

Op dit moment heeft een kwart van de Nederlanders een hersenaandoening, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met dementie, een ontsteking of een tumor, maar ook om psychische aandoeningen zoals autisme, een gedragsstoornis of verslaving.

„Ze gooien hier wel alle hersenaandoeningen op een hoop, want een psychische ziekte is wat anders dan Parkinson”, zegt psychiater Bram Bakker. „Maar het is goed dat er aandacht voor wordt gevraagd”, vindt hij. „Vroeger hadden mensen last van hun rug, tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van hun hoofd.” Dat komt volgens Bakker doordat we ingrijpender en anders zijn gaan werken. „We zitten de hele dag op een stoel en belasten onze hersenen veel te veel.”