In het nieuws

Likeability of 2

‘Fietsers letten helemaal nergens op’

Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

11 AUG 2017

Lekker scheuren op je racefiets, toch nog even snel doorrijden bij een zebrapad of niet aan de kant gaan voor iemand die wil passeren. We lijken vooral aan onszelf te denken op de fiets. En daar wil de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) wat aan doen. De organisatie wil een gedragscode ontwikkelen.

In het najaar hoopt de unie met onder andere de ANWB, Fietsersbond, KNWU en Veiligheid NL om tafel om plannen te maken voor een goede campagne. „We zitten nu nog in de opstartfase”, zegt Esther van der Heijden, woordvoerder van de NTFU. „We hebben al een tijd het idee om actie te ondernemen op fietsveiligheid, inmiddels zijn we zover dat we met andere partijen om tafel kunnen gaan om te kijken hoe zo’n code eruit zou moeten zien.”

Moreel appèl

Het klinkt natuurlijk leuk, zo’n code, maar uiteindelijk zijn er gewoon verkeersregels. „Handhaving van verkeersregels op een fietspad is volgens mij erg moeilijk. Naast regels willen wij vooral een moreel appèl kunnen doen. Zo willen we ook sociale omgangsvormen onder de aandacht krijgen.” Hoe dat er precies uit moet komen te zien, weet Van der Heijden nog niet. „Gun elkaar de ruimte is de samenvatting van de boodschap. We kunnen expertise die partijen hebben inzetten, zeker ook bij een ANWB is er veel expertise.”

Nog geen code

De ANWB is overigens nog niet ingestapt als het om de code gaat. „We maken ons net als elke andere partij ernstig zorgen”, zegt Ad Vonk van de ANWB. „De discussie over de drukte, hoeveelheid mensen en de snelheden vindt al langer plaats. Er zijn niet ineens meer slachtoffers of aanrijdingen.” Na de zomer wordt er pas inhoudelijk gepraat met elkaar. „Het is niet zo dat wij nu al bezig zijn met een code. De NTFU heeft ons gebeld of we willen praten. Praten over veiligheid willen we altijd. Maar de ANWB werkt nu niet aan een code. Of we dat later wel gaan doen, kan ik niet bevestigen.”

Hoe ziet Van der Heijden de verandering het liefst voor zich? „Een campagne als die van BOB zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar je hebt heel veel boodschappen voor verschillende doelgroepen. We moeten mensen bewust maken dat je niet alleen op het fietspad bent, het is niet alleen jouw fietsbeleving. Een wielrenner wil zo snel mogelijk fietsen, terwijl recreatiefietsers juist naast elkaar willen fietsen en willen praten. In die verschillen zit de ergernis.”

Verandering

Er moet in elk geval iets veranderen, daar zijn ook Metro-lezers het over eens. Ruim 65 procent vindt dat een code helemaal geen gek idee is. Marjorie de Jong fietst elke dag ‘met gevaar voor eigen leven door Amsterdam’. „Medefietsers letten werkelijk helemaal nergens op en fietsen als een bezetene met hun oortelefoontje in door het centrum.” Nico Prins vindt normaal gedrag vanzelfsprekend: „'t Lijkt erg veel op ‘normaal’ met elkaar leven. Respect en begrip voor elkaar en je gedrag daarop aanpassen.”

Een kleine 30 procent ziet niets in een gedragscode. „Daar hebben we het verkeersexamen op de basisschool toch voor?”, vraagt Erna Meijers. Yvonne Klein-Wildeboer vindt het ook onzin. „Er zijn toch verkeersregels! Daar moeten ook fietser zich aan houden, het wordt alleen tijd dat daar veel strenger op gecontroleerd wordt.”


dislike
user_df0dae64a3fb71af49a7cdd653d6e251c266d85c_avataruser_738cd2d551f58806b3780ab4a5bcd9f1fe8f1abb_avataruser_b53c128c3ad04a0e71622002f08815d369554e67_avatar

Views

400+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

100+