Buitensporige drukte in de trein op komst

28 augustus 2017 om 08:00 door Metro & ANP
Buitensporige drukte in de trein op komst
Vanaf 6 september test NS elke woensdag op het drukke traject de tienminutentrein. / ANP

De zomervakantie is bijna afgelopen en dat betekent dat de treinen weer een stuk voller worden. September is de drukste maand van het jaar voor de NS en het bedrijf is dan ook hard bezig om zich goed voor te bereiden. In september worden er meer dan 35 miljoen reizigers verwacht.

Vorig jaar vestigde NS in deze maand een record, met 33,3 miljoen reizigers. Die stijging komt door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. Door de aanschaf van treinen en slimmer onderhoud heeft NS nu tweehonderd meer rijtuigen beschikbaar dan in september vorig jaar, in totaal: 2750 rijtuigen. Die worden ingezet op drukke trajecten om treinen te verlengen.

Drukte

Ondanks de maatregelen waarschuwt topman Roger van Boxtel wel voor vertraging en drukte. „In het drukke Nederland hoort staan in de spits erbij, net zoals de files op de weg.” Hij benadrukt dat het bedrijf voor 2,5 miljard euro in treinen investeert. Omdat het de komende jaren in de spits nóg drukker wordt, en alleen het regelen van extra treinen niet genoeg is, pleit Van Boxtel voor meer investeringen in de infrastructuur.

Vanaf 6 september test NS elke woensdag op het drukke traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven de tienminutentrein, een operatie waarmee tussen deze steden elke tien minuten een intercity rijdt. Daarmee zijn 15 procent meer reizigers te vervoeren.

Piek

Gelukkig duurt de drukte niet het hele jaar: na september zakt de piek weer flink in. Hoe dat precies komt, weet de NS niet. „We vermoeden dat mensen in het nieuwe seizoen met frisse moed weer aan de slag gaan en dat in de loop van de maanden de klad erin komt”, zegt NS-topman Roger van Boxtel tegen de NOS.

Voor wie werktijden enigszins kan aanpassen, is er ook goed nieuws. Er wordt gestart met een proef om met korting te reizen tijdens het rustigste uur van de spits. Die is van half acht tot half negen. Mensen met een Altijd Voordeel-abonnement reizen dat uur met 40 procent korting in plaats van 20 procent.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!