Niet iedereen met ticket welkom op Tomorrowland

12 juli 2017 om 08:04 door Metro
Niet iedereen met ticket welkom op Tomorrowland
Tomorrowland 2016. Beeld: ANP

Niet iedereen met een ticket is welkom op het Belgische festival Tomorrowland. De federale politie heeft 35 mensen laten weten dat ze niet welkom zijn op het festival. Dat bericht kregen ze nadat de politie 400.000 ticketaankopen grondig digitaal gescreend heeft.

Nog nooit eerder deed de politie zo'n massale screening van festivalgangers. Hoofdinspecteur Peter de Waele laat aan VRT weten dat het proces zo nauwkeurig en correct mogelijk is verlopen. „De mensen die een ticket hebben gekocht, zijn inderdaad gescreend. Zo zijn we zeker dat er geen mensen rondlopen op de festivalweide die we daar liever niet hebben.”

Onbekende criteria

De exacte redenen dat deze mensen niet meer welkom zijn en de criteria van het onderzoek, kan en wil de politie nog niet bekendmaken. „Maar het is niet zo dat we mensen weigeren die bekendstaan voor een fietsdiefstal of geweldpleging. [...] Daar zitten een aantal mensen tussen waarvan we vaststellen dat ze niet welkom zijn, omdat ze de veiligheid op het festival in gevaar kunnen brengen.”

Wettelijkheid

Voor de massascreening is toestemming gevraagd aan en gegeven door de gemeentebesturen in Boom en Rumst. Toch is de Privacycommissie niet blij dat deze niet op de hoogte is gesteld voor het onderzoek. De commissie laat weten een onderzoek te beginnen naar de wettelijkheid van de controles.

Er bestaat wel een systeem dat controles toelaat, zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie. „Dat betekent dat men mensen effectief kan controleren, bijvoorbeeld aan de ingang van een festival om veiligheidsredenen. Maar nu lijkt het een stap verder te gaan. Men gaat iedereen preventief screenen en dat kan in het huidige wettelijke kader niet.”

Middenweg

De politie in België zoekt vooral een middenweg, het is de eerste keer dat er een screening op deze schaal wordt toegepast. „We zitten nu eenmaal in een ander tijdperk. We zetten overal betonblokken neer rond de weide. Preventief, voor er ook maar iets kan gebeuren. Wel, we hebben deze keer ook digitale betonblokken geplaatst. Als er iets gebeurt, krijgen we het verwijt dat de politie niet genoeg doet. Nu doen we blijkbaar te veel.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!