‘Plaats geen foto's van ongelukken om nabestaanden’

19 juni 2017 om 17:04 door Ingelise de Vries
‘Plaats geen foto's van ongelukken om nabestaanden’
Beeld: ANP

We hebben er een handje van: bij elke gebeurtenis onze telefoon pakken om een foto of een filmpje te maken. Dat gebeurt bij leuke dingen, bijvoorbeeld bij concerten of tijdens een dagje met vrienden. Maar we doen het ook regelmatig bij heftige gebeurtenissen, zoals ongelukken of rampen.

Afgelopen weekend gebeurde er in het Gelderse Doesburg een heftig ongeluk. Terwijl de brandweer iemand uit een auto moesten redden, waren omstanders vooral druk met het beste kiekje schieten. Of zelfs livestreamen. Eén iemand was zo opdringerig, dat de politie heeft gedreigd hem aan te houden.

Dit soort dingen gebeurt vaker. Denk aan de selfie die werd gemaakt tijdens de steekpartij in Londen, de hoeveelheid beelden van MH17 en tijdens aanslagen in Parijs, Nice, Londen en Berlijn recentelijk werden de beelden niet verborgen gehouden. Maar ook tijdens ongelukken filmen we regelmatig.

Incidenten

Hoe vaak precies is niet bekend, vertelt politiewoordvoerder Suzanne van de Graaf. „Het gebeurt, we maken er geen registratie van.” Het is daarom niet te zeggen wat de frequentie is. „De reden dat we ervoor waarschuwen om het niet te doen, is vanuit de nabestaanden. Er zijn vaak slachtoffers bij betrokken, zeker bij een dodelijk ongeval wil je niet dat nabestaanden erachter komen via sociale media.” Daarnaast moeten agenten ook gewoon hun werk kunnen doen. „Af en toe doen we er een tweet uit, maar dat is vooral bij incidenten.”

Strafbaar is het in principe niet. Van de Graaf: „Dat is ook aan het Openbaar Ministerie, om te bepalen of het strafbaar is.” Er kan een maas in de wet zitten: in Enschede kreeg een ramptoerist vorig jaar een boete. De bestuurder van een auto was al rijdend een ongeluk aan het filmen. De betrokken agenten vonden dit nogal respectloos, en noteerden zijn kenteken. Dezelfde dag zijn ze nog langs geweest voor een stevig gesprek en een boete. De bestuurder mocht 230 euro betalen, dat is het bedrag voor je telefoon gebruiken tijdens het autorijden.

Indruk maken

Waarom zijn we eigenlijk zo druk met die filmpjes maken? Massapsycholoog Hans van der Sande legde dat in maart al uit aan Metro. Het belangrijkste is dat we graag willen laten zien dat we ergens bij zijn geweest. „En mensen vertellen nu eenmaal graag gruwelverhalen aan elkaar”, zei Van der Sande toen. „Die verhalen vertellen ze met behulp van woorden, verhalen, beelden of foto’s. Eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd, zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Ze hebben het idee dat wanneer ze iets bijzonders vertellen, ze stijgen in waardering. Het is een vorm van indruk maken.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!