Is filmen tijdens een ongeluk een goede zaak?

Is filmen tijdens een ongeluk een goede zaak?

Beeld: ANP (geënsceneerde foto)

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

19 JUN 2017

In Doesburg werd afgelopen weekend iemand bijna aangehouden omdat hij de hulpdiensten hinderde. De man liep zo in de weg tijdens het filmen van een ongeluk dat agenten een aanhouding wilden verrichten.

Dat terwijl de brandweer druk bezig was iemand uit de auto te krijgen. Bij het ongeluk viel een ernstig gewonde. Ondertussen werd de plek des onheils gestreamd op Facebook. Het vele filmen tijdens rampen, voegt dat wat toe of is het sensatiezucht? We peilden het onder onze lezers.

Niet normaal

Ruim 2500 mensen lieten op het moment van schrijven al hun mening weten. De meeste Metro-lezers vinden het geen porem als er wordt gefilmd tijdens of vlak na een ongeluk. Bijna 65 procent vindt dat er hulp verleend moet worden en bijna 30 procent vindt dat je daarna gewoon moet doorrijden. Slechts 1 procent vindt dat mensen recht hebben om dit soort dingen te zien en 6 procent hoopt dat de politie er later wat aan kan hebben.

„Ik vind het te kortzichtig om filmende en fotograferende omstanders direct als slecht te bestempelen”, reageert Douwe van der Leest. „Het kan best voorkomen dat cruciaal bewijsmateriaal vast wordt gelegd door omstanders [...]. Dat bewijsmateriaal kan soms van groter belang zijn dan een extra paar helpende handen als er al vijf mensen om het slachtoffer heen staan.” Wel is Douwe het ermee eens dat een livestream of beeld maken om de sensatie echt niet kan.

Geen discussie

Carmen Duinker snapt niet dat het nog een discussiepunt is. „Iemand vecht op dat moment voor z'n leven en iemand wil dat graag op de film/foto zetten.” Karel Janssen is het met Carmen eens: „Als je geen hulp verleent, dan wegwezen. Maar donder op met die telefoon. Je zou zelf ook niet gefilmd willen worden als je ergens zwaargewond ligt. Niet alles moet op foto of film gezet worden.” De privacy is belangrijk, vindt ook Laura Smeets. „Het is naar om via sociale media je dierbare gewond of in ergste geval dood te moeten zien liggen.”

Voordeel

Chesron Kocsis ziet een voordeel in het vastleggen van ongelukken: „Het moet gewoon kunnen om foto's te maken en te filmen ten tijde van een incident. Dit kan het forensisch team en de politie helpen voor onderzoek en het kan mensen afschrikken van bijvoorbeeld bellen achter het stuur of te hard rijden.” Maar, vult hij aan: „verspreiden van het desbetreffende materiaal zonder toestemming van familie of nabestaanden, dat is natuurlijk onacceptabel!”

Micha Gerkema heeft wat dat betreft ook nog een mooie laatste aanvulling. „Ik mis een optie: ja, kan nuttig zijn, maar doe normaal.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

20

Toch nog Sinterklaas voor kinderen in armoede

De Sint heeft pakhuizen vol met cadeau's. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

5 DEC 2017

Dinsdagavond is het pakjesavond, een avond vol cadeaus waar kinderen naar uitkijken. De meesten dan. Want hoewel de Sint er voor iedereen is, krijgt niet elk kind cadeaus. Sommige kinderen leven in zoveel armoede, dat ouders niet namens de Sint voor ze op pad kunnen om te kopen wat er op het verlanglijstje staat. Om hen toch een mooie avond te bezorgen, is er de Sinterklaasbank. Metro sprak met voorzitter Elisa Nuij, die als rechercheur in de gemeente Amsterdam regelmatig verborgen armoede tegenkomt.

Dichte deuren

Nam Floortje Dessing een te groot risico?

Floortje in een schuilkelder in Sanaa. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

5 DEC 2017

Ze is inmiddels veilig: Floortje Dessing. Maandagmiddag kwam ze samen met het team van het Rode Kruis aan in het Afrikaanse land Djibouti. Sinds zondag zat ze ondergedoken in Jemen, waar hevig gevochten werd. Een bekende tv-presentatrice in een oorlogsgebied: nam ze niet een te groot risico?

Pech

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

Voor een betere klantenservice betaal je over het algemeen meer bij een zorgverzekeraar. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

1 DEC 2017

Uit een rapport van de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders in 2016 te veel heeft betaald voor zijn zorgverzekering. Gemiddeld zouden deze personen 100 euro per jaar op hun zorgverzekering hebben kunnen besparen. Dat is dus meer dan een miljard euro te veel dat naar de verzekeraars zou zijn gegaan.

De conclusies van het rapport zijn voorlopig en ter consultatie voorgelegd aan zorgverzekeraars. Toch heeft de ACM besloten om het rapport nu al te publiceren. Woordvoerder Jeroen Nugteren licht toe: „Omdat de conclusies zo duidelijk waren, brengen we die nu naar buiten.

De grootste moordzaken met een Engel des Doods

Insuline is niet onschuldig in verkeerde handen ©ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

30 NOV 2017

Voor iemand met de intentie om mensen van het leven te beroven is de rol van zorgverlener een behoorlijk voor de hand liggende. Zorgverleners zijn vaak alleen met hun potentiële slachtoffers en omdat velen van hen al ziek zijn, valt moord veel minder snel op. De 21-jarige Rotterdamse verzorgende die wordt verdacht van zeker drie moorden op bejaarde bewoners past dan ook in het profiel van een 'Engel des Doods'.

Een dodelijke injectie van een insulinespuit is bij veel van hen een geliefd moordwapen. Hoewel insuline meestal een levensredder is, kan het ook worden gebruikt als moordinstrument. Waarom insuline? Het middel is niet moeilijk te krijgen en de symptomen van een overdosis zijn zeer algemeen. Al in de jaren 70 maakten we kennis met beruchte verpleegkundigen die op deze wijze gruweldaden pleegden met soms zelfs honderden slachtoffers tot gevolg.

Zo bereid jij je nu vast voor op goede voornemens

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 NOV 2017

Het einde van het jaar nadert. Hoewel we misschien nog even druk in de sinterklaasstress zitten, wordt het toch alvast even tijd om stil te staan bij je goede voornemens. In december mogen we nog even los, maar per januari moeten we weer rustig aan doen van onszelf. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken en natuurlijk even op de alcoholconsumptie letten. Hoe hou je die goede voornemens eigenlijk vol?

Charlotte van ‘t Wout is lifestylecoach en heeft daar wel een idee bij. „Het moet echt heel erg vanuit jezelf komen”, vertelt ze aan Metro. „Het moet een voornemen zijn waarvan je eigenlijk al het hele jaar vindt dat je ermee moet stoppen.” Zoals dat dagelijkse sigaretje of net dat ene drankje te veel. „Je moet het vooral niet doen onder invloed van vrienden, dan ga je het niet volhouden. Je moet zelf een hele duidelijke reden hebben en er echt zin in hebben.”

Homohuwelijk en euthanasie: loopt Nederland voor?

Applaus nadat het homohuwelijk werd aangenomen in het Australische parlement. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

29 NOV 2017

Het zijn goede weken voor veel Australiërs. Dat het homohuwelijk legaal wordt in het land, werd al eerder bekend. Vorige week kwam er na meer dan honderd uur debatteren nog een bijzondere wet door: in de deelstaat Victoria wordt euthanasie legaal.

Euthanasie in Australië is niet iets wat zomaar gebeurt: alleen bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden mag de arts helpen bij zelfdoding. Dat mag pas wanneer mensen niet meer dan zes maanden te leven hebben. Mensen met een zenuwaandoening, zoals ALS of MS, mogen ook om euthanasie vragen als ze nog een jaar te leven hebben.

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Ook migraine is een hersenaandoening. Foto: Colourbox.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

27 NOV 2017

Op dit moment heeft een kwart van de Nederlanders een hersenaandoening, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met dementie, een ontsteking of een tumor, maar ook om psychische aandoeningen zoals autisme, een gedragsstoornis of verslaving.

„Ze gooien hier wel alle hersenaandoeningen op een hoop, want een psychische ziekte is wat anders dan Parkinson”, zegt psychiater Bram Bakker. „Maar het is goed dat er aandacht voor wordt gevraagd”, vindt hij. „Vroeger hadden mensen last van hun rug, tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van hun hoofd.” Dat komt volgens Bakker doordat we ingrijpender en anders zijn gaan werken. „We zitten de hele dag op een stoel en belasten onze hersenen veel te veel.”