Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 28 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit zouden jullie doen met een miljoen

Wat zou je doen met een miljoen? De 89-jarige kunstverzamelaar Hans Sonnenberg doet daar helemaal niks mee. Hij doneerde negen kunstwerken met de gezamenlijke waarde van 1,1 miljoen aan het Stedelijk Museum in Schiedam. Wat hij met een miljoen moet op zijn leeftijd, weet hij niet.

Maar wat zou jij doen met een miljoen? Daar waren we hier op de redactie benieuwd naar. Dus peilden we en verzamelden we jullie beste ideeën.

Goede doelen

Het geld aan een goed doel geven is met zes procent van de stemmen het minst populair. De mensen die dat zouden doen, hebben mooie ambities. Ronald Haas wil zelf op weg: „Samen met mijn vrouw in Indonesië een groot huis voor weeskinderen beginnen. Dat is onze droom al jaren.” Sander Werkheim kiest het dichter bij huis. „Naar de voedselbank. Geld maakt mij ongelukkig, ik ben tevreden met wat ik heb.” Of zoals Anneke Lagendijk, die het nog dichterbij zoekt. „Er zijn genoeg mensen in mijn omgeving waarvan ik zeker weet dat ze dolblij zouden zijn met een steuntje in de rug. Eindelijk even niet denken aan ‘hoe kom ik deze maand weer door na het betaald hebben van de vaste lasten?’ Ik weet zelf ook hoe dat voelt, vandaar!”

Toekomstdroom

Een hoop mensen kiezen voor de toekomst. Investeren in een huis of een mooi potje voor de kinderen als ze ouder zijn. Mar Duizendstra bijvoorbeeld. Zij zou het gebruiken voor haar huis en kinderen en „alle lieve mensen om me heen. Geluk is niet te koop maar het is fijn als je het voor anderen een stukje makkelijker kan maken.” Caroline Groenland-Henkes heeft een heel lijstje als het om haar huis gaat. „Verbouwen, hypotheek aflossen, vakantie, ouders geven, op spaarrekening van de kindjes voor hun studie later. Kan echt heel veel verzinnen.”

Vakantie is ook een populaire. Vivianne de Kok weet ook wat ze daarna zou doen. „Eerst de studie afmaken. En als mijn plannen over een aantal jaar dan nog hetzelfde zouden zijn is het een mooie start voor mijn kinderboerderijdroom.” Eline Jansen ziet na de vakantie en een groter huisje ook nog wel ruimte om het geld als startkapitaal voor een eigen onderneming te gebruiken. Sandra Heeskens-Janssen zou haar droomreis waarmaken: naar Memphis. „Dan mijn 3 kinderen wat geven voor hun studie en de rest apart zetten voor een onbezorgde oude dag.”

Zorg

Voor sommigen zou een bak geld geen overbodige luxe zijn. Bianca Nagtegaal Reitsma zou het aan haar eigen gezondheid besteden. Een hogere auto, hulp in de huishouding omdat ze het zelf niet meer kan, een traplift en een aangepaste douche staan onder andere op het broodnodige lijstje.

Irene van Houte Valkenburg kiest voor lekker ongegeneerd over de balk gooien. „Ik ben te oud om te sparen en het lijkt me geweldig!” Sonja Prins-Gerichhausen vindt het vooral heel mooi wat Sonnenberg heeft gedaan. „Nu weet hij zeker dat deze kunstwerken bewaard blijven en voor iedereen toegankelijk. Dat is volgens mij meer waard dan 1 miljoen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.