In het nieuws

Likeability of 5

Zo ontmantel je de perfecte selfie

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Ingelise de Vries'

17 MEI 2017

Dat foto’s op de cover van Vogue, Elle en Cosmopolitan zijn gephotoshopt, is inmiddels algemene kennis. Een oneffen huid hier weggewerkt, een curve daar iets bijgesteld, de vrouwen voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Op social media wordt het ook steeds makkelijker om je foto’s zo te bewerken dat je in jouw ogen perfect lijkt. Daar is wat op verzonnen: met de app Check-mate ontdek je of de mensen die jij volgt wel eerlijk zijn.

Met apps als Airbrush, ModiFace Photo Editor en Facetune hoef je niet eens meer make-up op tijdens een selfie: dat breng je gewoon perfect aan via de app. Ook kun je met gemak je benen iets langer maken, je borsten of billen groter, je buik platter en je huid egaler. Te gek, maar wel allemaal hartstikke nep.

Onrealistisch?

HKU-studenten Luka Cappetti (22) en Rosalie Boom (24) vroegen zich af met wie we onszelf op social media nu eigenlijk vergelijken. Uit onderzoek blijkt dat social media vaak samengaat met minder tevredenheid over het eigen uiterlijk en de focus ligt daar ook meer op. Redacteur Lisa Vermeij belde met Luka en Rosalie. „De vraag is: met wat vergelijk je jezelf eigenlijk. Met iets realistisch of iets totaal onrealistisch?”

Daarom ontwikkelden ze Check-mate, vooral gericht op jongeren die onzeker zijn door social media. Met een paar tapjes op het scherm van je smartphone weet je of een foto van de in jouw ogen perfecte man of vrouw mooier is gemaakt. De app kijkt onder andere naar filters, Photoshop, helderheid en andere standaarden die ervoor zorgen dat je er mooier uitziet. Welke apps en tools er zijn gebruikt, is niet te zien.

Verslaving

Is het echt zo’n groot probleem? Dr. Dian de Vries vertelde al eerder aan Metro dat jongeren die meer social media gebruiken, vaker gefocust zijn op hun uiterlijk. „En uiteindelijk worden ze hier ook onzekerder door.” Niet alleen meisjes maar ook jongens werden beïnvloed door social media. „Wel is het zo dat meisjes over het algemeen een lager zelfbeeld hebben.”

Onzekerheid is één, maar het kan een groter probleem worden. In Engeland werd recentelijk de eerste selfieverslaving vastgesteld. In 2014 deed Danny Bowman een zelfmoordpoging toen het hem niet lukte de perfecte selfie te maken. Uiteindelijk belandde hij in een afkickkliniek waar hij steeds langer zonder zijn telefoon moest zitten. Hij is niet de enige. De Britse Charlotte Michaels spendeert dagelijks meer dan vijf uur aan het maken van de perfecte selfie. In de Channel 4-docuserie Death By Selfie is te zien hoe Charlotte soms nachtenlang niet slaapt om die ene bijna perfecte selfie nog beter te bewerken.

Mentale ziekte

De American Psychiatric Association (APA) heeft het maken van veel selfies inmiddels ook als officiële mentale ziekte bestempeld. De APA noemt het ‘selfitis’ en definieert het als volgt: „Het obsessieve verlangen om een foto van jezelf te maken en deze op social media te plaatsen om het gebrek aan zelfvertrouwen te compenseren of het gemis van intimiteit op te vullen.” De ziekte van volgens de APA acuut zijn, chronisch of je kunt vallen onder de zogenoemde grensgevallen.

Wanneer ben je verslaafd? Als je meer dan drie foto’s per dag maakt van jezelf en deze niet online zet, val je onder een grensgeval. Als je ze wel post, is het probleem acuut. Wanneer je de onweerstaanbare drang voelt om meer dan zes foto’s per dag te maken en te posten, is het volgens de APA chronisch.


likesad
user_f1afd48ee56b38716fb0f15d6d60d07bec06b22c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

100+

Rellen en plundering na WK-titel Frankrijk

Rellen en plundering na WK-titel Frankrijk

De viering van de Franse wereldtitel in Parijs. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

In Parijs hebben relschoppers een winkel op de Champs-Elysées geplunderd. De veelal in capuchon gehulde raddraaiers namen flessen wijn en champagne mee. De oproerpolitie greep in door traangas te gooien, zo melden Franse media. Ook op andere plaatsen in Parijs was het zondagavond onrustig nadat Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen voetbal werd.

Traangas en waterkanonnen

Op sociale media circuleren filmpjes waar te zien is dat jongeren te keer gaan in de straten van Parijs. Ook in andere steden worden relletjes gemeld.


Views

100+

Likeability of 5

De vijf lekkerste terrassen van Nederland

In samenwerking met Heineken

11 JUL 2018

Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

In de kazerne – Nijmegen

Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

5k+

PvdA komt ook financieel in de problemen

PvdA komt ook financieel in de problemen

Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de PvdA. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De PvdA blijft het lastig hebben. De verkiezingsuitslag van 2017 viel al verschrikkelijk tegen (de partij ging van 38 naar negen zetels) en nu blijkt ook dat het financieel niet voor de wind gaat bij de sociaaldemocraten.

De partij van Lodewijk Asscher teerde flink in op haar reserves om een dure campagne te voeren, zo meldt het Financieele Dagblad. De verkiezingskas was eind 2017 leeg. Daarmee heeft de partij de slechtste uitgangspositie voor het verkiezingsjaar 2019, zo blijkt uit onderzoek van de krant naar de financiën van de politieke partijen.

Tegoeden


Views

100+

video icon
07:00
Likeability of 6
Foto van 'Daan Blits'

12 JUL 2018

DJ Mia More draait door: komt ze wel op tijd?

Op tijd komen bij je optreden. Het is een van de tips van DJ Mia More in haar eerste vlog voor Metro. Maar lukt het haar zelf wel?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avatar

Views

2k+

NFI-baas onder vuur na 'ontoelaatbaar gedrag'

NFI-baas onder vuur na 'ontoelaatbaar gedrag'

Onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut. De directeur van het instituut ligt nu onder vuur. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De interim-directeur van het Nederlands Forensisch Instituut Peter van der Elzen (66) ligt onder vuur. Hij zou ontoelaatbaar gedrag jegens een vrouwelijke werknemer hebben vertoond en wordt beschuldigd van machtsmisbruik.

Onderzoek

Dat schrijft De Telegraaf. Een speciale commissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt de integriteitskwestie. De betrokken NFI-medewerkster zorgde ervoor dat de zaak werd aangekaart bij de directie.


Views

100+

Russische trollen probeerden PVV in zadel te helpen

Russische trollen probeerden PVV in zadel te helpen

Russische internettrollen hebben geprobeerd de PVV van Geert Wilders in het zadel te helpen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Russische trollen hebben geprobeerd in Nederland de PVV in het zadel te helpen. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten.

Dat meldt de NRC op basis van onderzoek naar ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets. Hoewel Twitter de accounts en al hun tweets verwijderd heeft, wist NRC door twee archieven van tweets te combineren toch een deel van de activiteit van de Russische trollen in Nederland te reconstrueren.

Islamisering


Views

200+

Veel onduidelijkheid over moord Wouter van Luijn

De wijk Son Banya op het Spaanse eiland Mallorca waar vermoedelijk de Nederlandse filmeditor Wouter van Luijn om het leven gebracht is. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

De 34-jarige filmmaker Wouter van Luijn, die afgelopen week in Mallorca om het leven is gekomen, zou het slachtoffer zijn van een brute roofmoord. Er is nog veel onduidelijkheid over zijn moord.

Wouter van Luijn was met zijn vader op vakantie in Mallorca en verbleef in een hotel in Palmanova. De filmmaker zou donderdagavond hebben besloten om te gaan feesten in Calvia. Volgens de lokale krant La Ultima Hora zou Wouter om 04.00 's nachts hebben besloten om naar Son Banya te gaan, een plek die bekendstaat om de verkoop van cocaïne.


Views

700+

Botswana gaat mogelijk olifantenjacht toestaan

Volgens een parlementslid gaan grote delen van de maisoogst verloren door wilde dieren, in het noorden wel tot 72 procent. Foto: ANP foto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Botswana, het land met 's werelds grootste olifantenpopulatie, overweegt het verbod op de plezierjacht op olifanten op te heffen. De overheid van het land in zuidelijk Afrika zegt dat oogsten van kleine boeren bedreigd worden door de duizenden olifanten die in het wild leven.

Volgens schattingen van natuurbeschermingsorganisaties leven er 130.000 olifanten in het land. Dat is een derde van alle olifanten in Afrika. De overheid van Botswana denkt dat het aantal in de buurt ligt van 230.000.

Grote delen maisoogst verloren


Views

700+

Thaise jongens verheugen zich op eten en WK-voetbal

De jongens verheugen zich op hun favoriete eten en de finale van het WK voetbal. Foto: ANP Foto

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Het is bijna een week geleden dat de taal Thaise voetballertjes en hun coach uit een ondergronds grottencomplex werden gered. De jongens zijn naar een ziekenhuis in Chang Rai gebracht en een paar voetballertjes hebben aan hun familie verteld wat ze in de grot hebben doorstaan.

De jongens mogen als alles goed gaat donderdag 19 juli het ziekenhuis verlaten. Foto: ANP

Zo vertelde de tante van een van de jongens aan The Sun dat de coach probeerde om een uitgang te vinden, maar deze kon hij nergens vinden. De jongens moesten dicht bij elkaar blijven om het warm te houden. Het team dronk water dat langs de muren omlaag druppelde.


Views

800+

Politie stopt illegaal housefeest in Brabant

Er is beslag gelegd op een aanhanger met daarin de complete geluidsinstallatie, aggregaten en jerrycans. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De politie in Brabant heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eind gemaakt aan een illegale houseparty. Een nacht ervoor werd er ook al een einde gemaakt aan een illegaal feest. Omdat het om dezelfde organisatie gaat, is in Dorst beslag gelegd op een aanhanger met daarin de complete geluidsinstallatie, aggregaten en jerrycans.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het feest op een terrein van Natuurmonumenten in Ulicoten, niet ver van Dorst. Maar ook afgelopen nacht kwamen er veel meldingen van geluidsoverlast uit het bos. Uiteindelijk trof de politie in het bos een auto met aanhanger met daarop grote geluidsboxen. Een van de agenten herkende de auto van een nachtje eerder, in Ulicoten. De initiatiefnemers van het feest waren al een keer gewaarschuwd, maar gingen door. Daarom is besloten om de boel in beslag te nemen.

Staatsbosbeheer kijkt zondag of er schade aan het bos is aangericht.


Views

400+

Theresa May: 'brexit staat op het spel' / EPA

Theresa May: 'brexit staat op het spel'

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de Britse premier Theresa May zou een boycot van haar Brexit-strategie de geplande uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op het spel kunnen zetten. „We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen brexit.” Dit schrijft de voorzitster van de conservatieven in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday.

Geen praktische alternatieven

May zegt dat ze zich bewust is van de bedenkingen van verschillende partijleden over haar koers, maar dat ze tot nu toe nog geen „praktische alternatieven" heeft gehoord. Bijgevolg is het nodig „praktisch en pragmatisch" te zijn en haar brexit-strategie te steunen.


Views

900+

Trump gaat voor tweede termijn. / AFP

Trump gaat voor tweede termijn

Donald Trump en koningin Elizabeth. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump stelt zich kandidaat voor de verkiezingen van 2020. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Mail on Sunday. „Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe."

Trump verwacht geen serieuze concurrentie van de Democraten. „Ik zie niemand. Ik ken hen allemaal en ik zie niemand."

Complex


Views

1k+

Vrouw overleeft week onderaan klif na val van 60m. / Unsplash

Vrouw overleeft week onderaan klif na val van 60m

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In de Amerikaanse staat Oregon is een 23-jarige vrouw teruggevonden die al een week vermist werd. Twee wandelaars vonden haar aan de voet van een klif in Californië. De vrouw overleefde een val van 60 meter en wist vervolgens zichzelf in leven te houden door water te drinken dat ze met een radiatorslang van haar auto uit een beekje haalde.

De vrouw was op 6 juli onderweg van haar woonplaats Portland naar haar zus in Los Angeles. De vrouw verklaarde dat ze de macht over het stuur kwijtraakte, omdat ze moest uitwijken voor een dier, waarna ze met auto en al van de klif stortte.

Veel geluk


Views

1k+

Rotterdam in de ban van mogelijke dolfijnen in haven

Drie dolfijnen die niet in Rotterdam zijn gefotografeerd ©Unsplash, Talia Cohen

Foto van 'Jelmer Visser'

14 JUL 2018

De Rotterdamse haven had zaterdag drie mysterieuze dieren op visite. Mogelijk gaat het om dolfijnen. Remon de Vuijst, die in de haven aan het werk was, spotte de dieren en filmde het drietal met zijn telefoon. Deze beelden stuurde hij naar RTV Rijnmond, waarin hij zich afvroeg wat dit voor dieren konden zijn. Ook de redactie wist het antwoord niet.

Dolfijn of niet?


Views

2k+

Likeability of 5

Eerste doden bij nieuwe clash Israël en Gazastrook

Een 15-jarige Palestijnse tiener kwam om ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

14 JUL 2018

Bij raketbeschietingen van de Israëlische luchtmacht op Gaza-Stad zijn zaterdag twee Palestijnse tieners om het leven gekomen, ook raakten er veertien anderen gewond. Het geweld tussen de strijdende partijen laaide recent weer in alle hevigheid op.

De twee tieners zijn de eerste dodelijke slachtoffers die vielen na een nieuwe golf van escalerend geweld rond de Gazastrook.

Rookpluimen boven Gaza-Stad ©ANP


lovedislike
user_3c5a1e7b8e9f29702fb6932d21c8c9b5895e7b0b_avataruser_e0b8868886a4f9bdbdee267c05013c8e98e6753c_avatar

Views

1k+

28 gewonden bij stierenrennen door straten Pamplona

Waar je zin in hebt... ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

14 JUL 2018

Een traditie van het jaarlijkse San Fermin Festival in de Spaanse Pamplona is het stierenrennen. Duizenden mensen laten zich dan vrijwillig door de straten van de stad achtervolgen door een groep wilde stieren.

Dit is niet geheel zonder gevaar. Net zo traditioneel als de achtervolging zelf, is het feit dat er elk jaar mensen gewond raken. En dit jaar staat de teller na de slotdag op 28.


Views

1k+

Groningen en Eindhoven: "Baar baby's voor plek vijf"

Wie heeft er in april 2019 meer inwoners? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

14 JUL 2018

Neuken om het inwoneraantal omhoog te krijgen. Dat is de ludieke oproep van Omroep Brabant en het Groninger stadsblog Sikkom aan de inwoners van 040 en 050. Waarom moet het aantal inwoners omhoog? Dat komt door een gemeentelijke herindeling.

Na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is Eindhoven al decennialang de vijfde gemeente van Nederland. Hier dreigt volgend jaar verandering in te komen, dan wordt Groningen de vijfde gemeente van het land. En dit pikken de Brabanders niet.

Omroep Brabant wil Eindhoven op de vijfde plaats houden©Omroep Brabant


Views

1k+

Kebab verboden in metro Wenen
Likeability of 5

Kebab verboden in metro Wenen

Reizigers worden aangesproken op het eten van kebab en pizza / Vaaju Johannes Zinner

Foto van 'Anne Kersten'

14 JUL 2018

Slecht nieuws voor jou en je vette hap. Binnenkort kun je geen kebab of pizza meer eten in de Weense metro. Zul je toch even snel alles op het perron op moeten eten voor je in kan stappen.

Verbod

Vanaf september komt er een algeheel verbod op sterk ruikend voedsel in de Weense metro's, startende met de U6-lijn. Denk met sterk ruikend voedsel aan bijvoorbeeld leverkaas, kebab, noedels en pizza.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

'Gooi geen peuken in de berm', kans op brand groot

'Gooi geen peuken in de berm', kans op brand groot

Sigarettenpeuk ligt in het gras / Colourbox

Foto van 'metronieuws'

14 JUL 2018

Rijkswaterstaat vraagt automobilisten geen sigarettenpeuken meer uit de auto te gooien. Zaterdag waren er meerdere bermbranden, die waarschijnlijk veroorzaakt zijn door een nog brandende peuk. Peuken uit auto's gooien is niet alleen verboden „maar veroorzaakt met deze droogt ook al snel brand."

Oponthoud

Langs de A9 van en naar Amstelveen, tussen de Brug over het Zijkanaal en bij het knooppunt Rottepolderplein waren brandjes, die voor veel oponthoud zorgden.


Views

600+