Likeability of 5

Zo ontmantel je de perfecte selfie

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

17 MEI 2017

Dat foto’s op de cover van Vogue, Elle en Cosmopolitan zijn gephotoshopt, is inmiddels algemene kennis. Een oneffen huid hier weggewerkt, een curve daar iets bijgesteld, de vrouwen voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Op social media wordt het ook steeds makkelijker om je foto’s zo te bewerken dat je in jouw ogen perfect lijkt. Daar is wat op verzonnen: met de app Check-mate ontdek je of de mensen die jij volgt wel eerlijk zijn.

Met apps als Airbrush, ModiFace Photo Editor en Facetune hoef je niet eens meer make-up op tijdens een selfie: dat breng je gewoon perfect aan via de app. Ook kun je met gemak je benen iets langer maken, je borsten of billen groter, je buik platter en je huid egaler. Te gek, maar wel allemaal hartstikke nep.

Onrealistisch?

HKU-studenten Luka Cappetti (22) en Rosalie Boom (24) vroegen zich af met wie we onszelf op social media nu eigenlijk vergelijken. Uit onderzoek blijkt dat social media vaak samengaat met minder tevredenheid over het eigen uiterlijk en de focus ligt daar ook meer op. Redacteur Lisa Vermeij belde met Luka en Rosalie. „De vraag is: met wat vergelijk je jezelf eigenlijk. Met iets realistisch of iets totaal onrealistisch?”

Daarom ontwikkelden ze Check-mate, vooral gericht op jongeren die onzeker zijn door social media. Met een paar tapjes op het scherm van je smartphone weet je of een foto van de in jouw ogen perfecte man of vrouw mooier is gemaakt. De app kijkt onder andere naar filters, Photoshop, helderheid en andere standaarden die ervoor zorgen dat je er mooier uitziet. Welke apps en tools er zijn gebruikt, is niet te zien.

Verslaving

Is het echt zo’n groot probleem? Dr. Dian de Vries vertelde al eerder aan Metro dat jongeren die meer social media gebruiken, vaker gefocust zijn op hun uiterlijk. „En uiteindelijk worden ze hier ook onzekerder door.” Niet alleen meisjes maar ook jongens werden beïnvloed door social media. „Wel is het zo dat meisjes over het algemeen een lager zelfbeeld hebben.”

Onzekerheid is één, maar het kan een groter probleem worden. In Engeland werd recentelijk de eerste selfieverslaving vastgesteld. In 2014 deed Danny Bowman een zelfmoordpoging toen het hem niet lukte de perfecte selfie te maken. Uiteindelijk belandde hij in een afkickkliniek waar hij steeds langer zonder zijn telefoon moest zitten. Hij is niet de enige. De Britse Charlotte Michaels spendeert dagelijks meer dan vijf uur aan het maken van de perfecte selfie. In de Channel 4-docuserie Death By Selfie is te zien hoe Charlotte soms nachtenlang niet slaapt om die ene bijna perfecte selfie nog beter te bewerken.

Mentale ziekte

De American Psychiatric Association (APA) heeft het maken van veel selfies inmiddels ook als officiële mentale ziekte bestempeld. De APA noemt het ‘selfitis’ en definieert het als volgt: „Het obsessieve verlangen om een foto van jezelf te maken en deze op social media te plaatsen om het gebrek aan zelfvertrouwen te compenseren of het gemis van intimiteit op te vullen.” De ziekte van volgens de APA acuut zijn, chronisch of je kunt vallen onder de zogenoemde grensgevallen.

Wanneer ben je verslaafd? Als je meer dan drie foto’s per dag maakt van jezelf en deze niet online zet, val je onder een grensgeval. Als je ze wel post, is het probleem acuut. Wanneer je de onweerstaanbare drang voelt om meer dan zes foto’s per dag te maken en te posten, is het volgens de APA chronisch.


lovedislike
user_f1afd48ee56b38716fb0f15d6d60d07bec06b22c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

34

Toch nog Sinterklaas voor kinderen in armoede

De Sint heeft pakhuizen vol met cadeau's. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

5 DEC 2017

Dinsdagavond is het pakjesavond, een avond vol cadeaus waar kinderen naar uitkijken. De meesten dan. Want hoewel de Sint er voor iedereen is, krijgt niet elk kind cadeaus. Sommige kinderen leven in zoveel armoede, dat ouders niet namens de Sint voor ze op pad kunnen om te kopen wat er op het verlanglijstje staat. Om hen toch een mooie avond te bezorgen, is er de Sinterklaasbank. Metro sprak met voorzitter Elisa Nuij, die als rechercheur in de gemeente Amsterdam regelmatig verborgen armoede tegenkomt.

Dichte deuren

Nam Floortje Dessing een te groot risico?

Floortje in een schuilkelder in Sanaa. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

5 DEC 2017

Ze is inmiddels veilig: Floortje Dessing. Maandagmiddag kwam ze samen met het team van het Rode Kruis aan in het Afrikaanse land Djibouti. Sinds zondag zat ze ondergedoken in Jemen, waar hevig gevochten werd. Een bekende tv-presentatrice in een oorlogsgebied: nam ze niet een te groot risico?

Pech

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

Voor een betere klantenservice betaal je over het algemeen meer bij een zorgverzekeraar. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

1 DEC 2017

Uit een rapport van de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders in 2016 te veel heeft betaald voor zijn zorgverzekering. Gemiddeld zouden deze personen 100 euro per jaar op hun zorgverzekering hebben kunnen besparen. Dat is dus meer dan een miljard euro te veel dat naar de verzekeraars zou zijn gegaan.

De conclusies van het rapport zijn voorlopig en ter consultatie voorgelegd aan zorgverzekeraars. Toch heeft de ACM besloten om het rapport nu al te publiceren. Woordvoerder Jeroen Nugteren licht toe: „Omdat de conclusies zo duidelijk waren, brengen we die nu naar buiten.

De grootste moordzaken met een Engel des Doods

Insuline is niet onschuldig in verkeerde handen ©ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

30 NOV 2017

Voor iemand met de intentie om mensen van het leven te beroven is de rol van zorgverlener een behoorlijk voor de hand liggende. Zorgverleners zijn vaak alleen met hun potentiële slachtoffers en omdat velen van hen al ziek zijn, valt moord veel minder snel op. De 21-jarige Rotterdamse verzorgende die wordt verdacht van zeker drie moorden op bejaarde bewoners past dan ook in het profiel van een 'Engel des Doods'.

Een dodelijke injectie van een insulinespuit is bij veel van hen een geliefd moordwapen. Hoewel insuline meestal een levensredder is, kan het ook worden gebruikt als moordinstrument. Waarom insuline? Het middel is niet moeilijk te krijgen en de symptomen van een overdosis zijn zeer algemeen. Al in de jaren 70 maakten we kennis met beruchte verpleegkundigen die op deze wijze gruweldaden pleegden met soms zelfs honderden slachtoffers tot gevolg.

Zo bereid jij je nu vast voor op goede voornemens

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 NOV 2017

Het einde van het jaar nadert. Hoewel we misschien nog even druk in de sinterklaasstress zitten, wordt het toch alvast even tijd om stil te staan bij je goede voornemens. In december mogen we nog even los, maar per januari moeten we weer rustig aan doen van onszelf. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken en natuurlijk even op de alcoholconsumptie letten. Hoe hou je die goede voornemens eigenlijk vol?

Charlotte van ‘t Wout is lifestylecoach en heeft daar wel een idee bij. „Het moet echt heel erg vanuit jezelf komen”, vertelt ze aan Metro. „Het moet een voornemen zijn waarvan je eigenlijk al het hele jaar vindt dat je ermee moet stoppen.” Zoals dat dagelijkse sigaretje of net dat ene drankje te veel. „Je moet het vooral niet doen onder invloed van vrienden, dan ga je het niet volhouden. Je moet zelf een hele duidelijke reden hebben en er echt zin in hebben.”

Homohuwelijk en euthanasie: loopt Nederland voor?

Applaus nadat het homohuwelijk werd aangenomen in het Australische parlement. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

29 NOV 2017

Het zijn goede weken voor veel Australiërs. Dat het homohuwelijk legaal wordt in het land, werd al eerder bekend. Vorige week kwam er na meer dan honderd uur debatteren nog een bijzondere wet door: in de deelstaat Victoria wordt euthanasie legaal.

Euthanasie in Australië is niet iets wat zomaar gebeurt: alleen bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden mag de arts helpen bij zelfdoding. Dat mag pas wanneer mensen niet meer dan zes maanden te leven hebben. Mensen met een zenuwaandoening, zoals ALS of MS, mogen ook om euthanasie vragen als ze nog een jaar te leven hebben.

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Ook migraine is een hersenaandoening. Foto: Colourbox.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

27 NOV 2017

Op dit moment heeft een kwart van de Nederlanders een hersenaandoening, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met dementie, een ontsteking of een tumor, maar ook om psychische aandoeningen zoals autisme, een gedragsstoornis of verslaving.

„Ze gooien hier wel alle hersenaandoeningen op een hoop, want een psychische ziekte is wat anders dan Parkinson”, zegt psychiater Bram Bakker. „Maar het is goed dat er aandacht voor wordt gevraagd”, vindt hij. „Vroeger hadden mensen last van hun rug, tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van hun hoofd.” Dat komt volgens Bakker doordat we ingrijpender en anders zijn gaan werken. „We zitten de hele dag op een stoel en belasten onze hersenen veel te veel.”