Het gesprek

Steeds meer studenten gebruiken Ritalin
Likeability of 6

Je scriptie schrijven op Ritalin

Bron: Wikimedia Commons

Foto van 'Marike Wouters'

9 MEI 2017

Een op de vier studenten gebruikt Ritalin om beter te kunnen studeren. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Dat waarschuwt voor de ernstige gevolgen van het gebruik van de ADHD-medicatie zonder doktersvoorschrift.

ADHD-medicijnen zoals Ritalin en Concerta zijn volop in omloop en komen ook bij studenten terecht die geen diagnose ‘ADHD’ hebben. In Ritalin zit de stof methylfenidaat, die een stimulerende werking heeft op het centrale zenuwstelsel en je concentratie verbetert. Hierdoor worden mensen met ADHD rustiger en minder snel afgeleid.

Minder moe

Jongeren die zonder doktersvoorschrift de medicijnen gebruiken, krijgen in eerste instantie een verhoogde hartslag en voelen hun vermoeidheid minder. Vooral dat laatste is handig als je nog hard moet leren voor een tentamen. Uit onderzoek van het IVM blijkt ook dat studenten, die de medicatie zonder doktersvoorschrift gebruiken, het voornamelijk innemen om de studieprestaties te verbeteren. Een klein deel gebruikt het tijdens het uitgaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Steeds meer studenten gebruiken Ritalin

Bron: ANP

Masterscriptie

Thijs gebruikte regelmatig Ritalin toen hij een paar jaar geleden zijn masterscriptie moest schrijven. „Ik vond het schrijven van die scriptie zo saai en er moest zoveel gebeuren. Door de Ritalin kon ik me veel beter concentreren, dat was echt een voordeel. In het begin dacht ik ‘Wauw! Ik krijg zoveel gedaan!’ Ik haalde uiteindelijk een 8.” Thijs kocht de Ritalin via Marktplaats. Hij maakte geld over naar een vrouw, die hem de pillen vervolgens per post toestuurde.

Ernstige gevolgen

Maar het gebruik ervan is niet zonder bijwerkingen, waarschuwt Thijs. „Je moet het niet te laat innemen. Als je na drie uur ‘s middags een pil neemt, kom je ‘s avonds niet in slaap. Daarbij werd ik er ook bepaald geen gezelliger persoon van.” Zijn vriendin wees hem vaak op het feit dat hij veel geïrriteerder was dan normaal en zich ergerde aan de kleinste dingen. Ook het IVM waarschuwt voor de ernstige gevolgen. Het instituut roept op om voorlichting hierover te geven op hogescholen en universiteiten.

Bij het bijwerkingencentrum Lareb worden veel ernstige bijwerkingen van vermoedelijk ADHD-medicatie geregistreerd. Denk aan hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid. Bijna de helft van de meldingen had betrekking op volwassenen. „De laatste tijd is wel weer gebleken dat dit bepaald geen onschuldige middelen zijn”, zegt directeur van het IVM Ruud Coolen van Brakel. „Ik vraag me af of hier ook commerciële handelaars achter zitten of dat het alleen om het 'lenen' van ADHD-patiënten gaat.”

Kleinschalig onderzoek

In 2015 werden ADHD-medicijnen nog door een op de tien studenten gebruikt. Dat bleek destijds uit cijfers van onderzoeksbureau No Ties. Nu blijkt het om maar liefst een op de vier studenten te gaan. Het huidige onderzoek is echter uitgevoerd met een kleine groep universitaire en hbo-studenten (ruim 400). Hiermee is de peiling niet representatief voor alle studenten in Nederland. Wel sluiten de bevindingen aan bij de gesignaleerde trend van oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie.


likelove
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_ae02999fc1ca84616e2fcd41c46897e699658db4_avatar

Views

41

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Riskant? 'Red Bull heeft imago van stoer drankje'

Riskant? 'Red Bull heeft imago van stoer drankje'

Max Verstappen voorafgaand aan de Grand Prix van Abu Dhabi in november Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Artsen, voedingsdeskundigen, politici: de een na de ander verklaart energiedrankjes de oorlog. Nu is het Foodwatch die Red Bull aan de vooravond van het nieuwe Formule 1-seizoen op de vingers tikt. Betutteling of volkomen terecht?

De voedselwaakhond vraagt Red Bull om de link met sport en jongeren niet meer te leggen. Zij zijn niet de eersten, herinnert Foodwatch de drankenfabrikant aan een waarschuwing van Wereldgezondheidsorganisatie-wetenschappers vier jaar geleden. Zij veroordeelden toen al de agressieve marketing van producenten van energiedranken gericht op jongeren en sport. Max Verstappen is verreweg het bekendste gezicht van Red Bull, maar het merk sponsort bijvoorbeeld ook schaatsers Kjeld Nuis en Irene Schouten en BMX’er Twan van Gendt.

Waslijst aan negatieve aspecten

Is energiedrank echt de duivel? Als we onderzoekers en experts moeten geloven wel. „Of voedingswaren wel of niet goed zijn voor je gezondheid, hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid”, nuanceert sportdiëtist Neeke Smit in beginsel. Maar als we de nadelen van energiedranken op een rijtje zetten - en dan met name met het oog op kinderen - resulteert dat in een flinke waslijst.

„Energiedranken zijn eigenlijk gewoon frisdranken met cafeïne en taurine erin”, vertelt Smit. „Naar energiedranken an sich is nog niet zoveel onderzoek gedaan, maar als je ze ontleedt in enkel ingrediënten, kun je wel een inschatting maken van de mogelijke effecten.” Net als frisdranken bevatten energiedranken veel suiker, wat bij veelvuldig gebruik leidt tot een verhoogde kans op bijvoorbeeld diabetes type 2. Hebben we het over cafeïne, dan is dit met name voor kinderen niet erg gezond. Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen cafeïne binnenkrijgen, voor jongeren tussen de 13 en 18 is het advies om dagelijks niet meer dan 1 cafeïnerijke drank te nemen. In een blikje energiedrank zit ongeveer evenveel cafeïne als in een kopje koffie en 4x zoveel als in een glas cola ter vergelijking.

Effecten van cafeïne

„Kinderen hebben hiervoor een lagere drempel dan volwassenen”, legt Smit uit. „Bovenmatig gebruik van cafeïne wordt gekoppeld aan rusteloosheid, angstgevoelens, duizeligheid, hoofdpijn, slecht slapen en we zien dat hartslag en bloeddruk na het gebruik van energiedranken verhoogd zijn. Ook kan het de ontwikkeling van het zenuwstelsel beïnvloeden en verhoogt het het risico op hartproblemen. Taurine versterkt het effect van cafeïne weer.”

Metro vroeg Red Bull om een reactie op de aantijging van Foodwatch:

Red Bull richt zijn marketingactiviteiten altijd op een doelgroep vanaf 16 jaar en adverteert zelfs op een doelgroep vanaf 18 jaar. Sport is echter van alle leeftijden en succesvolle atleten bereiken heel Nederland. Op verpakkingen van energiedranken staat vermeld: "niet aanbevolen voor kinderen" en Red Bull zorgt ook voor de juiste voorlichting over sport- en energiedranken in sportkantines. De atleten waarmee Red Bull samenwerkt, drinken Red Bull omdat ze suiker en cafeïne willen binnenkrijgen als brandstof voor hun training of wedstrijd, in combinatie met water.

Stoer drankje

Wat vindt Smit van deze verklaring? „Tja, Ik vind het heel leuk dat ze op de verpakking zetten dat je het beter niet kunt drinken voor een bepaalde leeftijd, maar daar trekken kinderen zich natuurlijk niets van aan. Bovendien wordt het verheerlijkt: Red Bull heeft het imago van een stoer drankje. Max Verstappen en veel extreme sporters gebruiken het. Red Bull moet zich als fabrikant bewust zijn van de invloed die hun producten en bijbehorende marketing op kinderen hebben. En ik vraag me oprecht af of Red Bull de prestaties van sporters verbetert.”

Niet geschikt voor sport

Energiedrank valt onder de zogenaamde hypertone sportdranken, die een hogere osmotische waarde dan lichaamsvocht hebben. Hierdoor wordt het sportdrankje langzamer opgenomen dan water. Het onttrekt vocht aan je lichaam en is niet geschikt voor intensieve duurinspanning. Smit: „Ik denk dat daar vanuit veel consumenten absoluut gebrek aan kennis zit. En als zo’n drankje geassocieerd wordt met sport, waarom zou je dan denken dat het niet goed voor je is? Ik weet niet hoe die voorlichting van Red Bull in sportkantines eruitziet, maar een gedegen voorlichting is absoluut van belang.”

Is er dan helemaal niets positiefs te zeggen over energiedranken? Smit: „Als ik een voordeel moet noemen, is het dat je heel eventjes actiever bent. Voor een korte periode, een half uur tot een uur, ben je net wat meer gefocust en heb je meer energie. Daarna krijg je een keiharde dip.” Geen vleugels dus? „Voor die vleugels zou ik eerder iets gezonds eten, daar heb je langer profijt van.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

75

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?
Likeability of 3

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn? Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'Rosan de Vos'

20 MAA 2018

Een sociaal netwerk, financiële vrijheid, een leuke baan, een mooi huis, een liefhebbende familie, minimaal twee keer per jaar op vakantie, goed voor de dag komen en een fit lijf hebben: een ‘gelukkig leven’ vereist tegenwoordig heel wat. Daarbij komt ook nog eens een extra sociale druk: hebben anderen het niet beter voor elkaar? Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Internationale dag van Geluk

Negen op de tien volwassenen in Nederland zijn gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat dinsdag online is gekomen op de ‘Internationale dag van Geluk’. Ruim 7.000 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Respondenten konden op een schaal van 1 tot en met 10 aangeven hoe gelukkig ze zijn. Gaven ze hun geluksgevoel een score van 7 of hoger? Dan spreken we van ‘gelukkig zijn’. Bij een score van 5 of 6 is dat ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’ en bij een score van 1 tot en met 4 spreken we van ongelukkig zijn. Slechts drie procent van de respondenten is ongelukkig.

Uit het onderzoek blijkt dat een goede gezondheid, sociale relaties en het hebben van werk, gerelateerd zijn aan geluk. In Nederland is alles dan ook zo goed geregeld, dat we daarom zo’n hoge geluksfactor hebben, laat geluksexpert Patrick van Hees weten aan Metro. „Zo is er gelijkheid tussen man en vrouw, is de gezondheidszorg goed geregeld en je kunt zo je eigen politieke partij opzetten.”

Tegenhangers

Tegenwoordig is er veel sociale druk, wat flink wat stress kan opleveren. Vroeger was er meer structuur. „Maar het is niet dat er in de jaren '50 minder gewerkt werd. Het verschil zit hem in de manier van leven. Tegenwoordig doen we gewoon steeds meer dingen op hetzelfde moment. Vroeger werkte je bijvoorbeeld doordeweeks en ging je standaard op zondag een rondje wandelen. Nu ga je op zondag een rondje wandelen, plan je een bezoek aan de IKEA en ga je ook nog even snel bij je schoonouders op de koffie”, aldus van Hees. „Je krijgt daardoor het gevoel alsof je drukker bent. We leven nu een stuk gehaaster.”

Een van de andere factoren die veel genoemd wordt, is de keuzestress die tegenwoordig speelt. „In zekere zin kan bijvoorbeeld het kiezen tussen 27 verschillende soorten pindakaas je best wanhopig maken”, zegt Maaike Helmer (39), oprichtster van online magazine Stressed Out tegen Metro. „Tegenwoordig denk je snel: ‘Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?’ Terwijl, als je slechts kunt kiezen tussen pindakaas en hagelslag, je veel minder snel zult twijfelen aan jezelf.”

Pressie om gelukkig te zijn

De druk om gelukkig te zijn is onder jongeren flink aanwezig. „We zijn erin gaan geloven dat geluk maakbaar is, daardoor is er een pressie ontstaan om gelukkig te zijn. Lukt het je niet, ligt het dus aan jezelf, wat je weer heel onzeker kan maken.” Helmer ziet om haar heen dat ‘status, het beste uit jezelf en het leven halen, alle kansen benutten en alles goed willen doen’, worden gezien als geluksfactoren. „Terwijl ik ook zie dat juist dat mensen ongelukkig maakt.”

„We vergelijken onszelf de hele tijd met elkaar. Dit komt natuurlijk omdat we tegenwoordig bedolven zijn onder sociale media en we vooral onze beste kant laten zien.” Helmer noemt sociale media een soort persoonlijke marketingtool. „Dat betekent dat je jezelf vergelijkt met een ideaalbeeld, maar hoe de ander zich presenteert hoeft niet per se de werkelijkheid te zijn.”

Eén ding laat je geluk niet afnemen

Maar hoe komt het, dat we ondanks de sociale media-stress, nog steeds zo gelukkig zijn? Het kan je namelijk een hoop stress opleveren, een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven of je het gevoel geven dat je jezelf tekort doet. „Het kan natuurlijk zijn dat je ergens stress van krijgt, maar het is ook van belang of je ruimte hebt om op jouw manier met de stress om te gaan”, aldus van Hees. Geluk is volgens Van Hees een totaalplaatje. „Het gaat om de samenhang, het is doorgaans niet zo dat één negatief punt je geluksgevoel kan wegnemen, het gaat om de samenhang.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_6555c3f915a73e4dc8c017c015bb138d9ff33550_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
We leven steeds langer, maar willen we dat wel? / ANP

We leven steeds langer, maar willen we dat wel?

Samen oud worden. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

19 MAA 2018

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is gebleken dat we gemiddeld steeds ouder worden met zijn allen. Over enkele tientallen jaren zullen zestigjarigen langer leven dan de zestigjarigen van nu. Het onderzoeksbureau gaat er dan gemakshalve vanuit dat de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg zich zullen voortzetten.

Waar het ouder worden voorheen nog in belangrijke mate hand in hand ging met fysieke ongemakken, zullen we hier volgens onderzoekers in de toekomst in minder mee te maken krijgen. Het blijkt namelijk dat we de afgelopen jaren steeds gezonder zijn geworden. De prognose is dat de levensverwachting voor mannen en vrouwen in 2040 vier jaar hoger ligt dan in de periode 2013-2016.

Slechte levensstijl

We leven dus langer en op een prettigere manier. Door onderzoeken naar gezondheid en levensverwachting zijn we steeds meer te weten gekomen. Zo weten we dat regelmatig bewegen echt helpt, en dat gezond eten ook niet onbelangrijk is. Maar hoe zit dit verder?

Volgens Andrea Maier, verouderingsonderzoeker en hoogleraar Gerontologie aan de Vrije universiteit Amsterdam, en hoogleraar Interne geneeskunde aan de Universiteit van Melbourne, is deze ontwikkeling te danken aan wetenschappers en artsen.

„Zij krijgen het steeds beter voor elkaar om ziektes te behandelen en vast te stellen. Er wordt enorm veel geïnvesteerd om zieke mensen in leven te houden. We zien steeds meer beter het maximale effect van ons handelen, omdat we in sommige gevallen onszelf een slechte leefstijl aanmeten.”

De beste preventie

Ondanks het feit dat we dus minder te maken hebben met gebreken, spelen ziektes nog altijd een grote rol. Een voorbeeld hiervan is volgens Maier overgewicht. „Overgewicht gepaard met meer ziektes die we vervolgens weer moeten behandelen. Ons BMI is de afgelopen twintig jaar enorm gestegen. Slank zijn en niet roken is de beste preventie om chronische ziektes te voorkomen.”

Is ouder worden ook wenselijk? Als het aan lezers van Metro ligt niet altijd. Lezeres Claudia Vesters is er heel blij mee dat we ouder worden. „Ik vind het geweldig dat we ouder worden, maar dan wel in goede gezondheid. Wat ik nu zie is dat heel veel mensen rond hun vijftigste levensjaar al niet meer gezond zijn en veel klachten hebben.”

Wanneer is het genoeg?

Vesters vervolgt dat ze er zelf alles aan doet om gezonder ouder te worden: „want nu in mezelf investeren, is investeren in gezond en vitaal oud worden. Om heerlijk lang te genieten van mijn gezin en het leven.”

Larissa Den Enting-Bremmer zegt: „Ik denk dat langer leven een geweldige kans is, mits je gezond van lichaam en geest bent. Wat dat betreft is het natuurlijk heel mooi als men steeds langer kan leven.”

Den Enting-Bremmer maakt hierbij wel een kanttekening: „ik vraag me wel af, wanneer is het genoeg? Wanneer denk je, als ouder wordend mens, nu heb ik echt alles gedaan wat ik wilde doen, zien, of beleven? Volgens mij komt dat moment nooit. Dus is het nooit genoeg en duurt het leven nooit lang genoeg.”

Wanda Catsman sluit zich hierbij aan: „ Mijn opa is 101. Ik hoop van harte dat ik dat niet ga halen. Hij geeft zelf al een aantal jaren aan dat hij het wel mooi geweest vindt, maar zijn hart is te sterk.”

Bucketlist

Het lijkt er dus op dat we het prima vinden om ouder te worden, zolang de kwaliteit van leven nog maar ergens op lijkt. Niet iedereen lijkt deze eis belangrijk te vinden. „Mijn bucketlist is nog erg lang, dus ik ben van plan om 115 te worden” aldus Audrey Soekhradj.

Hoewel we dus ouder worden met minder lichamelijke gebreken, sluit dat het krijgen van een ziekte niet uit. Als we ook deze willen voorkomen zullen we volgens Maier flink moeten investeren in de preventie van ziektes. „Dan staat een langer en vitaal leven weinig meer in de weg.”

Den Enting-Bremmer maakt het allemaal niet uit. „Ik kan oprecht zeggen, dat ondanks alles wat ik nog wil doen en bereiken, ik er vrede mee zou hebben als ik nu mijn ogen voorgoed zou sluiten."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Waarom gaan we toch zo graag met de billen bloot? / ANP

Waarom gaan we toch zo graag met de billen bloot?

Blote billen op het strand. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

15 MAA 2018

Afgelopen week werd een Nederlandse toerist samen met een Duitser en Zwitser uit de Inca-stad Machu Picchu verjaagd, omdat zij alledrie werden betrapt op het laten zien van hun blote billen.

Naakt op de foto gaan wordt door de plaatselijke bevolking als respectloos gezien. De politie arresteerde de mannen niet, maar sommeerde ze wel onmiddellijk het gebied te verlaten.

Moonen

Je blote billen laten zien wordt ook wel moonen genoemd. Volgens het Algemeen Nederlands woordenboek betekent moonen: ‘ontblote billen naar iemand toekeren of aan iemand laten zien, meestal vrij onverwacht, bedoeld als belediging of als grap’.

Een stukje geschiedenis

Dat de naam is afgeleid van de gelijke vormen tussen een volle maan en je blote billen is niet moeilijk te bedenken. Maar wie bedacht deze term, en wie trok als eerste zijn broek naar beneden?

Vanaf 1743 was het Engelse woord moon een metafoor voor ontblote billen. Maar daarvoor, rond 1600 betekende het iets heel anders. Had men het toentertijd over mooning, dan werd een romantische wandeling in het maanlicht bedoeld.

Daarna, in de negentiende eeuw werd mooning een gebruikelijke term. Het gebaar werd onder meer populair op universiteiten in de Verenigde Staten.

Een uitdaging

Ook vandaag de dag is het laten zien van je blote kadetten aan de buitenwereld niet vreemd. In plaats daarvan wordt het eerder gezien als grappig. Als meisje is moonen vaak iets lastiger, maar als jongen bestaat er een grote kans dat je deze daad weleens hebt verricht.

Ik kan mij een vakantie herinneren waar ik met een groep vrienden in de auto zat onderweg naar een feestje. Een van de jongens vond het toen nodig, zomaar, ineens, uit het niets uit het raam te gaan hangen met zijn broek op zijn enkels. Als ik deze vriend vraag of hij nog weet waarom hij dat toen deed zegt hij dat het om een uitdaging ging.

Wie was de eerste?

Wie als eerste zijn broek liet zakken is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat honderden Normandische soldaten na de slag om Crécy in 1346, hun blote billen lieten zien aan Engelse boogschutters en deze actie met de dood moesten bekopen.

De geschiedenis leert ons verder dat het laten zien van je blote billen niet strafbaar is, maar wel als aanstootgevend kan worden aangemerkt. In het Amerikaanse plaatsje Laguna Niguel is het zelfs al ruim dertig jaar de gewoonte om begin juli op een bepaalde plek te moonen naar treinreizigers.

Waarom?

Waarom toch? Waarom onze maan laten zien aan iedereen die wil? Is het soms omdat we mensen willen shockeren, of misschien omdat we er trots op zijn?

Het is toch vooral puberaal gedrag. Volgens opvoedkundige Marina van der Wal heeft het vooral te maken met testosteron en bewijsdrift, dikwijls in combinatie met groepsdruk. „En er is sprake van een maatschappelijk probleem. Er zijn vaak geen consequenties aan het gedrag verbonden. Bij ongepast gedrag komen jongeren er vaak met een waarschuwing van af. Daar leer je niet zo veel van.” Het aangaan van een uitdaging lijkt dus hier dus goed op aan te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


wow
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

200+

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Op vakantie in Turkije: 'Je merkt niks van onrust'

Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

13 MAA 2018

Nederlandse toeristen gaan massaal weer op vakanties naar landen als Turkije en Egypte, zo blijkt uit cijfers van reisorganisaties. Ook het toerisme naar Tunesië begint weer langzaamaan op gang te komen. Het toerisme in de landen heeft een zware dobber gehad van terrorisme en politieke onrust, maar als we de cijfers mogen geloven trekken de Nederlandse toeristen zich daar steeds minder meer van aan.

Groot aanbod en scherpe prijs

Uit de cijfers die het AD heeft opgevraagd bij reisorganisaties is gebleken dat vooral reizen naar Turkije weer vaak worden geboekt, ondanks dat het Ministerie van Buitenlandse zaken nog steeds spreekt over een risicovolle situatie. In januari zag de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) het aantal boekingen voor Turkije met 90 procent toenemen. Reisorganisatie Corendon sprak van een stijging van maar liefst 137 procent.

Dat is wel eens anders geweest. Na terroristische aanslagen en de mislukte staatsgreep was het land nog maar weinig in trek bij Nederlandse toeristen. Toch bleef een deel van de toeristen wel op Turkije vliegen volgens Petra Kok, manager communicatie van TUI. „Het aantal toeristen halveerde wel, maar ook in tijden van politieke onrust en terrorisme stond Turkije nog op de derde plek van meest bezochte vakantielanden.”

Ze legt uit dat het grootste deel van Turkije ook geen negatief reisadvies heeft gehad. „Er zijn zeker delen waar je niet naar toe moet reizen, de grens met Syrië bijvoorbeeld. Daarheen bieden reisorganisaties dan ook geen reizen aan. Maar Turkije is zo groot dat er ook nog voldoende plekken zijn waar je prima op vakantie kan”, zegt Kok.

Geen moment onveilig gevoeld

Afgelopen voorjaarsvakantie nam Meintje (20) met haar moeder de proef op de som, voor een paar dagen gingen ze naar Istanbul. „We zouden twee jaar geleden al gaan maar toen hadden er net aanslagen plaatsgevonden; het was toen niet verstandig om naar Istanbul te gaan. Nu wordt er bij het reisadvies wel gezegd dat je op moet letten, maar dat moet je ook als je naar Amsterdam gaat.” Op een dubbele check bij het vliegveld en wat veiligheidsmaatregelen bij enkele bezienswaardigheden na, hebben zij en haar moeder in Turkije niets gemerkt. „Ik heb me geen moment onveilig gevoeld”, zegt ze.

Ook Danielle (26) heeft een vakantie geboekt naar Turkije. Samen met haar vriend en dochtertje gaat ze in mei naar het Turkse Alanya. „Ik ben er al vaker geweest, ik heb totaal niet het beeld van een onveilig land als ik aan Turkije denk. Mijn vriend wel, maar toen ik hem liet zien dat we op voldoende afstand zitten van de grens met Syrië, maakte hij zich er ook niet meer druk om.”

Egypte is een zonzekere winterbestemming

Ook het aantal boekingen naar Egypte neemt weer toe ondanks de politieke onrust. Bij Corendon verdubbelt het aantal vakanties naar Egypte en ook TUI ziet de populariteit toenemen. Een van die reizigers was de 25-jarige Rebecca. Zij vloog afgelopen kerst naar Egypte, naar Marsa Alam, en verbleef daar in een resort waar ze kon duiken en kon kitesurfen. „Ik heb echt helemaal niets gemerkt. Als je het nieuws niet hebt gevolgd dan zou je niet weten wat zich daar soms afspeelt.” Zelf is ze niet bang aangelegd, maar ze merkte wel dat familie en vrienden haar keuze voor Egypte niet helemaal begrepen. „Ergens snap ik dat wel, maar dat is het beeld dat thuisblijvers hebben door de media. Eenmaal daar zie je ook dat je in het toeristische gedeelte gewoon je gang kunt gaan.”

Kok bevestigt dat: „Op de badplaatsen Hurghada en Marsa Alam is TUI altijd blijven vliegen omdat dat ook niet is afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.” Wel zijn de reizen naar Sharm el Sheikh een tijdje uit het aanbod geweest, maar sinds afgelopen zomer bieden reisorganisaties ook die reizen weer aan. „Die reizen worden veel geboekt omdat Egypte een welgekozen winterbestemming is omdat het niet zo lang vliegen is en het er nog altijd mooi weer is. Je ziet toch dat mensen dat als doorslaggevend ervaren.”

Foto: ANP

Kort geheugen en lage prijzen

De ANVR meldt dat ook het toerisme naar Tunesië beetje bij beetje weer op gang komt. Volgens Kok heeft dat wat langer de tijd nodig omdat na de aanslagen in 2015, waar toeristen het slachtoffer van zijn geworden, reizen naar Tunesië werd afgeraden. Er werden ook geen reizen aangeboden. Afgelopen zomer is het negatieve reisverbod opgeheven voor de kuststreek van Tunesië.

Zijn wij Nederlanders dan zo goed van vertrouwen of heeft het een andere oorzaak dat we massaal weer vakanties boeken naar Turkije, Egypte en Tunesië? Jos van der Sterren, directeur van de Academie voor Toerisme, legt uit in het AD. „Het effect van een aanslag of een onrustige situatie kan heel kort zijn. Het geheugen van vakantiegangers is kort en lage prijzen lonken.” Dat kan Petra Kok alleen maar beamen: „De meeste mensen boeken deze vakanties weer gewoon omdat er een groot aanbod is dat scherp geprijsd is, zeker in Turkije.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

'De Paralympics worden elke keer weer wat groter'

'De Paralympics worden elke keer weer wat groter'

Bibian Mentel won vandaag op het snowboard-onderdeel bij de Paralympische Spelen een gouden plak. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

12 MAA 2018

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang waren een groot succes voor Nederland. Met medailles voor onder meer Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Kjeld Nuis werden er behoorlijk wat successen geboekt. Maar als iedereen zijn dosis sport heeft gehad en de koning lang en breed naar huis is gevlogen, mogen de Paralympiërs nog op.

Een gemiste kans voor veel sportliefhebbers, zo vindt paralympiër Ronald Hertog. Hij won onder meer een bronzen medaille op het onderdeel speerwerpen in 2012 en een zilveren medaille op het onderdeel verspringen in 2016. Hertog verklaart: „Ik denk dat het vooral komt doordat we de Paralympische Spelen nog als één geheel zien. Binnen dat geheel zijn zo veel subgroepen."

Verschil

En binnen die groepen verschilt het niveau enorm, vertelt Hertog. „Als ik het op 'mijn' atletiek betrek, dan zit ik bijvoorbeeld in de onderbeenamputeeklasse. Daar is het niveau ontzettend hoog. Daar vechten we elkaar de tent uit om een paar centimeter, bij wijze van spreken. Als je dat dan vergelijkt met zittend werpen bij de dames... Daar doen er acht aan mee en die stoten niet zo ver. Dat is natuurlijk een heel andere manier van sport beleven en sport kijken."

„Er zijn gewoon klassen waar het veld niet competitief is", gaat hij verder. „Maar er zijn er ook genoeg bij waar je heel hard moet knokken voor een medaille. Ik spring ook 7,5 meter ver en ren ook bijna 40 kilometer per uur. Dat zijn prestaties waarvan mensen zeggen: 'Wow, dat wil ik zien!' En dan ook nog het vechten om centimeters. Volgens mij is dat wat sport interessant maakt om te kijken."

Koning

Ook 's lands bekendste sportfanaat, koning Willem-Alexander, is niet aanwezig op de Paralympische Spelen. De Rijksvoorlichtingsdienst verklaart: „Prinses Margriet is sinds 2005 erelid van het Internationaal paralympisch comité (IPC). In die hoedanigheid heeft zij sinds 2006 de Paralympische Spelen bijgewoond (met uitzondering van Sotsji). Daarbij vertegenwoordigt zij tevens het Koninklijk Huis."

„Ik vind het vooral heel jammer", vertelt Hertog. „Met zijn aanwezigheid heb je toch een stukje erkenning. En ik zeg niet dat we dat met de aanwezigheid van prinses Margriet en de minister van Sport totaal niet het geval is, maar toch niet zoveel als de monarch van ons land. En hij kan er als sportfanaat ook zeker van genieten!"

Stijgende lijn

Ook Marc de Hond, rolstoelbasketballer en namens de NOS commentator bij de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea, ziet dat de Paralympische Spelen minder aandacht krijgen dan de Olympische Spelen: „Dat is ontegenzeggelijk waar. Maar de vraag is of dat heel gek is."

Want volgens hem hangt het niet alleen met de prestaties samen of iets goed bekeken wordt. „Dat komt denk ik vooral doordat het in tegenstelling tot de Olympische Spelen nog niet echt een traditie heeft. De Paralympics zijn pas later ontstaan, daar is nu pas sinds zeven à acht jaar meer aandacht voor. En door die voorsprong weten ook de kranten dat ze over de Olympische Spelen moeten schrijven. Als Sven Kramer goud wint en dat staat niet in de krant, denkt de lezer: 'Wat is er met mijn krant aan de hand?'"

Bovendien zit er volgens De Hond absoluut een stijgende lijn in. „Bibian Mentel heeft een gouden medaille gewonnen. Daar was in bijna alle media aandacht voor en het werd bijvoorbeeld bij de Metro-app ook gepusht. De sporters timmeren aan de weg en leveren prestaties. De afgelopen Paralympische Zomerspelen in Rio (62 medailles, red.) waren natuurlijk helemaal geweldig, maar ook nu hebben we al na een paar dagen meer medailles gewonnen dan de afgelopen vier Winterspelen bij elkaar. En ook op NPO 2 hadden we zondag in de avond 'gewoon' 400.000 kijkers. Het wordt elke keer wat groter."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

19