Het gesprek

Politie Amsterdam wil praten over toestaan hoofddoek
Likeability of 5

Politie Amsterdam wil praten over toestaan hoofddoek

Foto: ANP.

Foto van 'Ingelise de Vries'

19 MEI 2017

Amsterdam is aan het kijken of hoofddoekjes toegestaan kunnen worden onder agenten. Van de Amsterdamse bevolking heeft 52 procent een niet-Nederlandse achtergrond. Bij de politie is dat slechts 18 procent. „Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben”, verklaart politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg tegenover AD.

Het is nog geen keiharde ja of nee, de chef laat weten dat erover gepraat wordt. Het politiekorps hoopt hiermee meer allochtone agenten te werven. De chef wil dat de helft van de nieuwe agenten van allochtone afkomst is, omdat de samenstelling van Amsterdam verandert. „Ik vind dat het een onderwerp van debat moet zijn.” Die beslissing moet volgens hem niet alleen door het korps gemaakt worden, burgers moeten daarbij worden betrokken.

Gedragscode

Sinds 2011 is er een gedragscode bij de politie die stelt dat religieuze geloofsuitingen niet stroken met de neutraliteit van de politie. Een hoofddoekje is daarvan een voorbeeld, maar ook het dragen van een kruisje of een keppeltje is niet toegestaan. In Frankrijk is dat ook zo, al gaan ze daar nog een stapje verder. Daar zijn alle religieuze uitingen uit het publieke domein gehaald. Als ambtenaar mag je dus nooit een kruisje, keppeltje of hoofddoek dragen. Dat geldt voor de rechter, maar ook voor de schoonmaker van de rechtbank. In Engeland en New York is het juist andersom: daar heeft de politie zelfs een bijpassende hoofddoek voor agenten.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De Amsterdamse politiek werd donderdag overvallen door het nieuws, en is verdeeld. „We maken ons zorgen en we zijn hierdoor een beetje overvallen", zegt VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok tegen Het Parool. „We hebben de scheiding tussen kerk en staat, die afspraak geldt in het hele land. Ik zie niet in waarom we daar hier van af moeten wijken." GroenLinks is genuanceerder, en geeft aan dat het gek is dat gemeenteambtenaren wel een hoofddoek mogen dragen en agenten niet.

Verschillend beleid

In 2012 promoveerde Hana van Ooijen op onder andere dit onderwerp. Ze onderzocht in hoeverre staatsneutraliteit en religieuze symbolen dragen met elkaar samengaan. Tegen de website Binnenlands Bestuur zei ze destijds in een interview: „[Staatsneutraliteit] betekent in de kern dat de staat neutraal moet handelen, maar beide soorten beleid zijn mogelijk: uniform of pluriform.”

„Wij hebben geen uniforme opvatting over de staat. In verschillende functies kun je verschillend beleid voeren. Een agent achter een bureau is anders dan een agent op straat. Uit de huidige gedragscode spreekt de zoektocht naar de juiste balans tussen het belang van religieuze vrijheid van de functionaris en de plicht om neutraal te zijn.” Ook kaart ze in het interview nog een ander punt aan: „Zo is het de vraag hoe er moet worden opgetreden tegen een agent die een baard laat staan uit religieuze overwegingen.”

Den Haag

Uiteindelijk gaat het in Amsterdam dus vooral nog om het in gesprek gaan met elkaar over deze mogelijke beleidswijziging. Daarna is het waarschijnlijk niet aan de gemeente om te beslissen, maar aan Den Haag. Die moet uiteindelijk bepalen of er een aanpassing komt aan het politie-uniform.

LEES OOK


likedislike
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avataruser_ac51d01280c3803d2a78c5007c9299cca8fbb16e_avatar

Views

12

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?
Likeability of 3

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn? Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'Rosan de Vos'

20 MAA 2018

Een sociaal netwerk, financiële vrijheid, een leuke baan, een mooi huis, een liefhebbende familie, minimaal twee keer per jaar op vakantie, goed voor de dag komen en een fit lijf hebben: een ‘gelukkig leven’ vereist tegenwoordig heel wat. Daarbij komt ook nog eens een extra sociale druk: hebben anderen het niet beter voor elkaar? Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Internationale dag van Geluk

Negen op de tien volwassenen in Nederland zijn gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat dinsdag online is gekomen op de ‘Internationale dag van Geluk’. Ruim 7.000 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Respondenten konden op een schaal van 1 tot en met 10 aangeven hoe gelukkig ze zijn. Gaven ze hun geluksgevoel een score van 7 of hoger? Dan spreken we van ‘gelukkig zijn’. Bij een score van 5 of 6 is dat ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’ en bij een score van 1 tot en met 4 spreken we van ongelukkig zijn. Slechts drie procent van de respondenten is ongelukkig.

Uit het onderzoek blijkt dat een goede gezondheid, sociale relaties en het hebben van werk, gerelateerd zijn aan geluk. In Nederland is alles dan ook zo goed geregeld, dat we daarom zo’n hoge geluksfactor hebben, laat geluksexpert Patrick van Hees weten aan Metro. „Zo is er gelijkheid tussen man en vrouw, is de gezondheidszorg goed geregeld en je kunt zo je eigen politieke partij opzetten.”

Tegenhangers

Tegenwoordig is er veel sociale druk, wat flink wat stress kan opleveren. Vroeger was er meer structuur. „Maar het is niet dat er in de jaren '50 minder gewerkt werd. Het verschil zit hem in de manier van leven. Tegenwoordig doen we gewoon steeds meer dingen op hetzelfde moment. Vroeger werkte je bijvoorbeeld doordeweeks en ging je standaard op zondag een rondje wandelen. Nu ga je op zondag een rondje wandelen, plan je een bezoek aan de IKEA en ga je ook nog even snel bij je schoonouders op de koffie”, aldus van Hees. „Je krijgt daardoor het gevoel alsof je drukker bent. We leven nu een stuk gehaaster.”

Een van de andere factoren die veel genoemd wordt, is de keuzestress die tegenwoordig speelt. „In zekere zin kan bijvoorbeeld het kiezen tussen 27 verschillende soorten pindakaas je best wanhopig maken”, zegt Maaike Helmer (39), oprichtster van online magazine Stressed Out tegen Metro. „Tegenwoordig denk je snel: ‘Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?’ Terwijl, als je slechts kunt kiezen tussen pindakaas en hagelslag, je veel minder snel zult twijfelen aan jezelf.”

Pressie om gelukkig te zijn

De druk om gelukkig te zijn is onder jongeren flink aanwezig. „We zijn erin gaan geloven dat geluk maakbaar is, daardoor is er een pressie ontstaan om gelukkig te zijn. Lukt het je niet, ligt het dus aan jezelf, wat je weer heel onzeker kan maken.” Helmer ziet om haar heen dat ‘status, het beste uit jezelf en het leven halen, alle kansen benutten en alles goed willen doen’, worden gezien als geluksfactoren. „Terwijl ik ook zie dat juist dat mensen ongelukkig maakt.”

„We vergelijken onszelf de hele tijd met elkaar. Dit komt natuurlijk omdat we tegenwoordig bedolven zijn onder sociale media en we vooral onze beste kant laten zien.” Helmer noemt sociale media een soort persoonlijke marketingtool. „Dat betekent dat je jezelf vergelijkt met een ideaalbeeld, maar hoe de ander zich presenteert hoeft niet per se de werkelijkheid te zijn.”

Eén ding laat je geluk niet afnemen

Maar hoe komt het, dat we ondanks de sociale media-stress, nog steeds zo gelukkig zijn? Het kan je namelijk een hoop stress opleveren, een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven of je het gevoel geven dat je jezelf tekort doet. „Het kan natuurlijk zijn dat je ergens stress van krijgt, maar het is ook van belang of je ruimte hebt om op jouw manier met de stress om te gaan”, aldus van Hees. Geluk is volgens Van Hees een totaalplaatje. „Het gaat om de samenhang, het is doorgaans niet zo dat één negatief punt je geluksgevoel kan wegnemen, het gaat om de samenhang.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_6555c3f915a73e4dc8c017c015bb138d9ff33550_avatar

Views

200+

We leven steeds langer, maar willen we dat wel? / ANP

We leven steeds langer, maar willen we dat wel?

Samen oud worden. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

19 MAA 2018

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is gebleken dat we gemiddeld steeds ouder worden met zijn allen. Over enkele tientallen jaren zullen zestigjarigen langer leven dan de zestigjarigen van nu. Het onderzoeksbureau gaat er dan gemakshalve vanuit dat de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg zich zullen voortzetten.

Waar het ouder worden voorheen nog in belangrijke mate hand in hand ging met fysieke ongemakken, zullen we hier volgens onderzoekers in de toekomst in minder mee te maken krijgen. Het blijkt namelijk dat we de afgelopen jaren steeds gezonder zijn geworden. De prognose is dat de levensverwachting voor mannen en vrouwen in 2040 vier jaar hoger ligt dan in de periode 2013-2016.

Slechte levensstijl

We leven dus langer en op een prettigere manier. Door onderzoeken naar gezondheid en levensverwachting zijn we steeds meer te weten gekomen. Zo weten we dat regelmatig bewegen echt helpt, en dat gezond eten ook niet onbelangrijk is. Maar hoe zit dit verder?

Volgens Andrea Maier, verouderingsonderzoeker en hoogleraar Gerontologie aan de Vrije universiteit Amsterdam, en hoogleraar Interne geneeskunde aan de Universiteit van Melbourne, is deze ontwikkeling te danken aan wetenschappers en artsen.

„Zij krijgen het steeds beter voor elkaar om ziektes te behandelen en vast te stellen. Er wordt enorm veel geïnvesteerd om zieke mensen in leven te houden. We zien steeds meer beter het maximale effect van ons handelen, omdat we in sommige gevallen onszelf een slechte leefstijl aanmeten.”

De beste preventie

Ondanks het feit dat we dus minder te maken hebben met gebreken, spelen ziektes nog altijd een grote rol. Een voorbeeld hiervan is volgens Maier overgewicht. „Overgewicht gepaard met meer ziektes die we vervolgens weer moeten behandelen. Ons BMI is de afgelopen twintig jaar enorm gestegen. Slank zijn en niet roken is de beste preventie om chronische ziektes te voorkomen.”

Is ouder worden ook wenselijk? Als het aan lezers van Metro ligt niet altijd. Lezeres Claudia Vesters is er heel blij mee dat we ouder worden. „Ik vind het geweldig dat we ouder worden, maar dan wel in goede gezondheid. Wat ik nu zie is dat heel veel mensen rond hun vijftigste levensjaar al niet meer gezond zijn en veel klachten hebben.”

Wanneer is het genoeg?

Vesters vervolgt dat ze er zelf alles aan doet om gezonder ouder te worden: „want nu in mezelf investeren, is investeren in gezond en vitaal oud worden. Om heerlijk lang te genieten van mijn gezin en het leven.”

Larissa Den Enting-Bremmer zegt: „Ik denk dat langer leven een geweldige kans is, mits je gezond van lichaam en geest bent. Wat dat betreft is het natuurlijk heel mooi als men steeds langer kan leven.”

Den Enting-Bremmer maakt hierbij wel een kanttekening: „ik vraag me wel af, wanneer is het genoeg? Wanneer denk je, als ouder wordend mens, nu heb ik echt alles gedaan wat ik wilde doen, zien, of beleven? Volgens mij komt dat moment nooit. Dus is het nooit genoeg en duurt het leven nooit lang genoeg.”

Wanda Catsman sluit zich hierbij aan: „ Mijn opa is 101. Ik hoop van harte dat ik dat niet ga halen. Hij geeft zelf al een aantal jaren aan dat hij het wel mooi geweest vindt, maar zijn hart is te sterk.”

Bucketlist

Het lijkt er dus op dat we het prima vinden om ouder te worden, zolang de kwaliteit van leven nog maar ergens op lijkt. Niet iedereen lijkt deze eis belangrijk te vinden. „Mijn bucketlist is nog erg lang, dus ik ben van plan om 115 te worden” aldus Audrey Soekhradj.

Hoewel we dus ouder worden met minder lichamelijke gebreken, sluit dat het krijgen van een ziekte niet uit. Als we ook deze willen voorkomen zullen we volgens Maier flink moeten investeren in de preventie van ziektes. „Dan staat een langer en vitaal leven weinig meer in de weg.”

Den Enting-Bremmer maakt het allemaal niet uit. „Ik kan oprecht zeggen, dat ondanks alles wat ik nog wil doen en bereiken, ik er vrede mee zou hebben als ik nu mijn ogen voorgoed zou sluiten."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Waarom gaan we toch zo graag met de billen bloot? / ANP

Waarom gaan we toch zo graag met de billen bloot?

Blote billen op het strand. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

15 MAA 2018

Afgelopen week werd een Nederlandse toerist samen met een Duitser en Zwitser uit de Inca-stad Machu Picchu verjaagd, omdat zij alledrie werden betrapt op het laten zien van hun blote billen.

Naakt op de foto gaan wordt door de plaatselijke bevolking als respectloos gezien. De politie arresteerde de mannen niet, maar sommeerde ze wel onmiddellijk het gebied te verlaten.

Moonen

Je blote billen laten zien wordt ook wel moonen genoemd. Volgens het Algemeen Nederlands woordenboek betekent moonen: ‘ontblote billen naar iemand toekeren of aan iemand laten zien, meestal vrij onverwacht, bedoeld als belediging of als grap’.

Een stukje geschiedenis

Dat de naam is afgeleid van de gelijke vormen tussen een volle maan en je blote billen is niet moeilijk te bedenken. Maar wie bedacht deze term, en wie trok als eerste zijn broek naar beneden?

Vanaf 1743 was het Engelse woord moon een metafoor voor ontblote billen. Maar daarvoor, rond 1600 betekende het iets heel anders. Had men het toentertijd over mooning, dan werd een romantische wandeling in het maanlicht bedoeld.

Daarna, in de negentiende eeuw werd mooning een gebruikelijke term. Het gebaar werd onder meer populair op universiteiten in de Verenigde Staten.

Een uitdaging

Ook vandaag de dag is het laten zien van je blote kadetten aan de buitenwereld niet vreemd. In plaats daarvan wordt het eerder gezien als grappig. Als meisje is moonen vaak iets lastiger, maar als jongen bestaat er een grote kans dat je deze daad weleens hebt verricht.

Ik kan mij een vakantie herinneren waar ik met een groep vrienden in de auto zat onderweg naar een feestje. Een van de jongens vond het toen nodig, zomaar, ineens, uit het niets uit het raam te gaan hangen met zijn broek op zijn enkels. Als ik deze vriend vraag of hij nog weet waarom hij dat toen deed zegt hij dat het om een uitdaging ging.

Wie was de eerste?

Wie als eerste zijn broek liet zakken is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat honderden Normandische soldaten na de slag om Crécy in 1346, hun blote billen lieten zien aan Engelse boogschutters en deze actie met de dood moesten bekopen.

De geschiedenis leert ons verder dat het laten zien van je blote billen niet strafbaar is, maar wel als aanstootgevend kan worden aangemerkt. In het Amerikaanse plaatsje Laguna Niguel is het zelfs al ruim dertig jaar de gewoonte om begin juli op een bepaalde plek te moonen naar treinreizigers.

Waarom?

Waarom toch? Waarom onze maan laten zien aan iedereen die wil? Is het soms omdat we mensen willen shockeren, of misschien omdat we er trots op zijn?

Het is toch vooral puberaal gedrag. Volgens opvoedkundige Marina van der Wal heeft het vooral te maken met testosteron en bewijsdrift, dikwijls in combinatie met groepsdruk. „En er is sprake van een maatschappelijk probleem. Er zijn vaak geen consequenties aan het gedrag verbonden. Bij ongepast gedrag komen jongeren er vaak met een waarschuwing van af. Daar leer je niet zo veel van.” Het aangaan van een uitdaging lijkt dus hier dus goed op aan te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


wow
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

200+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Op vakantie in Turkije: 'Je merkt niks van onrust'

Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

13 MAA 2018

Nederlandse toeristen gaan massaal weer op vakanties naar landen als Turkije en Egypte, zo blijkt uit cijfers van reisorganisaties. Ook het toerisme naar Tunesië begint weer langzaamaan op gang te komen. Het toerisme in de landen heeft een zware dobber gehad van terrorisme en politieke onrust, maar als we de cijfers mogen geloven trekken de Nederlandse toeristen zich daar steeds minder meer van aan.

Groot aanbod en scherpe prijs

Uit de cijfers die het AD heeft opgevraagd bij reisorganisaties is gebleken dat vooral reizen naar Turkije weer vaak worden geboekt, ondanks dat het Ministerie van Buitenlandse zaken nog steeds spreekt over een risicovolle situatie. In januari zag de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) het aantal boekingen voor Turkije met 90 procent toenemen. Reisorganisatie Corendon sprak van een stijging van maar liefst 137 procent.

Dat is wel eens anders geweest. Na terroristische aanslagen en de mislukte staatsgreep was het land nog maar weinig in trek bij Nederlandse toeristen. Toch bleef een deel van de toeristen wel op Turkije vliegen volgens Petra Kok, manager communicatie van TUI. „Het aantal toeristen halveerde wel, maar ook in tijden van politieke onrust en terrorisme stond Turkije nog op de derde plek van meest bezochte vakantielanden.”

Ze legt uit dat het grootste deel van Turkije ook geen negatief reisadvies heeft gehad. „Er zijn zeker delen waar je niet naar toe moet reizen, de grens met Syrië bijvoorbeeld. Daarheen bieden reisorganisaties dan ook geen reizen aan. Maar Turkije is zo groot dat er ook nog voldoende plekken zijn waar je prima op vakantie kan”, zegt Kok.

Geen moment onveilig gevoeld

Afgelopen voorjaarsvakantie nam Meintje (20) met haar moeder de proef op de som, voor een paar dagen gingen ze naar Istanbul. „We zouden twee jaar geleden al gaan maar toen hadden er net aanslagen plaatsgevonden; het was toen niet verstandig om naar Istanbul te gaan. Nu wordt er bij het reisadvies wel gezegd dat je op moet letten, maar dat moet je ook als je naar Amsterdam gaat.” Op een dubbele check bij het vliegveld en wat veiligheidsmaatregelen bij enkele bezienswaardigheden na, hebben zij en haar moeder in Turkije niets gemerkt. „Ik heb me geen moment onveilig gevoeld”, zegt ze.

Ook Danielle (26) heeft een vakantie geboekt naar Turkije. Samen met haar vriend en dochtertje gaat ze in mei naar het Turkse Alanya. „Ik ben er al vaker geweest, ik heb totaal niet het beeld van een onveilig land als ik aan Turkije denk. Mijn vriend wel, maar toen ik hem liet zien dat we op voldoende afstand zitten van de grens met Syrië, maakte hij zich er ook niet meer druk om.”

Egypte is een zonzekere winterbestemming

Ook het aantal boekingen naar Egypte neemt weer toe ondanks de politieke onrust. Bij Corendon verdubbelt het aantal vakanties naar Egypte en ook TUI ziet de populariteit toenemen. Een van die reizigers was de 25-jarige Rebecca. Zij vloog afgelopen kerst naar Egypte, naar Marsa Alam, en verbleef daar in een resort waar ze kon duiken en kon kitesurfen. „Ik heb echt helemaal niets gemerkt. Als je het nieuws niet hebt gevolgd dan zou je niet weten wat zich daar soms afspeelt.” Zelf is ze niet bang aangelegd, maar ze merkte wel dat familie en vrienden haar keuze voor Egypte niet helemaal begrepen. „Ergens snap ik dat wel, maar dat is het beeld dat thuisblijvers hebben door de media. Eenmaal daar zie je ook dat je in het toeristische gedeelte gewoon je gang kunt gaan.”

Kok bevestigt dat: „Op de badplaatsen Hurghada en Marsa Alam is TUI altijd blijven vliegen omdat dat ook niet is afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.” Wel zijn de reizen naar Sharm el Sheikh een tijdje uit het aanbod geweest, maar sinds afgelopen zomer bieden reisorganisaties ook die reizen weer aan. „Die reizen worden veel geboekt omdat Egypte een welgekozen winterbestemming is omdat het niet zo lang vliegen is en het er nog altijd mooi weer is. Je ziet toch dat mensen dat als doorslaggevend ervaren.”

Foto: ANP

Kort geheugen en lage prijzen

De ANVR meldt dat ook het toerisme naar Tunesië beetje bij beetje weer op gang komt. Volgens Kok heeft dat wat langer de tijd nodig omdat na de aanslagen in 2015, waar toeristen het slachtoffer van zijn geworden, reizen naar Tunesië werd afgeraden. Er werden ook geen reizen aangeboden. Afgelopen zomer is het negatieve reisverbod opgeheven voor de kuststreek van Tunesië.

Zijn wij Nederlanders dan zo goed van vertrouwen of heeft het een andere oorzaak dat we massaal weer vakanties boeken naar Turkije, Egypte en Tunesië? Jos van der Sterren, directeur van de Academie voor Toerisme, legt uit in het AD. „Het effect van een aanslag of een onrustige situatie kan heel kort zijn. Het geheugen van vakantiegangers is kort en lage prijzen lonken.” Dat kan Petra Kok alleen maar beamen: „De meeste mensen boeken deze vakanties weer gewoon omdat er een groot aanbod is dat scherp geprijsd is, zeker in Turkije.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

'De Paralympics worden elke keer weer wat groter'

'De Paralympics worden elke keer weer wat groter'

Bibian Mentel won vandaag op het snowboard-onderdeel bij de Paralympische Spelen een gouden plak. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

12 MAA 2018

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang waren een groot succes voor Nederland. Met medailles voor onder meer Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Kjeld Nuis werden er behoorlijk wat successen geboekt. Maar als iedereen zijn dosis sport heeft gehad en de koning lang en breed naar huis is gevlogen, mogen de Paralympiërs nog op.

Een gemiste kans voor veel sportliefhebbers, zo vindt paralympiër Ronald Hertog. Hij won onder meer een bronzen medaille op het onderdeel speerwerpen in 2012 en een zilveren medaille op het onderdeel verspringen in 2016. Hertog verklaart: „Ik denk dat het vooral komt doordat we de Paralympische Spelen nog als één geheel zien. Binnen dat geheel zijn zo veel subgroepen."

Verschil

En binnen die groepen verschilt het niveau enorm, vertelt Hertog. „Als ik het op 'mijn' atletiek betrek, dan zit ik bijvoorbeeld in de onderbeenamputeeklasse. Daar is het niveau ontzettend hoog. Daar vechten we elkaar de tent uit om een paar centimeter, bij wijze van spreken. Als je dat dan vergelijkt met zittend werpen bij de dames... Daar doen er acht aan mee en die stoten niet zo ver. Dat is natuurlijk een heel andere manier van sport beleven en sport kijken."

„Er zijn gewoon klassen waar het veld niet competitief is", gaat hij verder. „Maar er zijn er ook genoeg bij waar je heel hard moet knokken voor een medaille. Ik spring ook 7,5 meter ver en ren ook bijna 40 kilometer per uur. Dat zijn prestaties waarvan mensen zeggen: 'Wow, dat wil ik zien!' En dan ook nog het vechten om centimeters. Volgens mij is dat wat sport interessant maakt om te kijken."

Koning

Ook 's lands bekendste sportfanaat, koning Willem-Alexander, is niet aanwezig op de Paralympische Spelen. De Rijksvoorlichtingsdienst verklaart: „Prinses Margriet is sinds 2005 erelid van het Internationaal paralympisch comité (IPC). In die hoedanigheid heeft zij sinds 2006 de Paralympische Spelen bijgewoond (met uitzondering van Sotsji). Daarbij vertegenwoordigt zij tevens het Koninklijk Huis."

„Ik vind het vooral heel jammer", vertelt Hertog. „Met zijn aanwezigheid heb je toch een stukje erkenning. En ik zeg niet dat we dat met de aanwezigheid van prinses Margriet en de minister van Sport totaal niet het geval is, maar toch niet zoveel als de monarch van ons land. En hij kan er als sportfanaat ook zeker van genieten!"

Stijgende lijn

Ook Marc de Hond, rolstoelbasketballer en namens de NOS commentator bij de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea, ziet dat de Paralympische Spelen minder aandacht krijgen dan de Olympische Spelen: „Dat is ontegenzeggelijk waar. Maar de vraag is of dat heel gek is."

Want volgens hem hangt het niet alleen met de prestaties samen of iets goed bekeken wordt. „Dat komt denk ik vooral doordat het in tegenstelling tot de Olympische Spelen nog niet echt een traditie heeft. De Paralympics zijn pas later ontstaan, daar is nu pas sinds zeven à acht jaar meer aandacht voor. En door die voorsprong weten ook de kranten dat ze over de Olympische Spelen moeten schrijven. Als Sven Kramer goud wint en dat staat niet in de krant, denkt de lezer: 'Wat is er met mijn krant aan de hand?'"

Bovendien zit er volgens De Hond absoluut een stijgende lijn in. „Bibian Mentel heeft een gouden medaille gewonnen. Daar was in bijna alle media aandacht voor en het werd bijvoorbeeld bij de Metro-app ook gepusht. De sporters timmeren aan de weg en leveren prestaties. De afgelopen Paralympische Zomerspelen in Rio (62 medailles, red.) waren natuurlijk helemaal geweldig, maar ook nu hebben we al na een paar dagen meer medailles gewonnen dan de afgelopen vier Winterspelen bij elkaar. En ook op NPO 2 hadden we zondag in de avond 'gewoon' 400.000 kijkers. Het wordt elke keer wat groter."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

19