Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 15 nov 2020 / 14:17 uur

Zwermen meteoren komende nachten – hopelijk – te zien

De komende nachten zijn zwermen van meteoren te zien. Vooral van maandag op dinsdag en de nacht daarop zijn er – als het weer een beetje mee zit – heel veel vallende sterren te zien.

De komende dagen is een tweetal meteorenzwermen te zien. Zowel de bekende Leoniden als de wat minder bekende iota-Aurigiden passeren onze planeet. De bijbehorende vallende sterren van de Leoniden zijn zeer snel, die van de iota-Aurigiden ‘vallen’ een stuk langzamer. Op het beste moment kunnen volgens weerdienst Weeronline in totaal 25 tot 35 vallende sterren per uur zichtbaar zijn.

De meteorenzwerm van de Leoniden (in sommige jaren tussen 13 en 17 november te zien) bereikt dinsdag zijn maximum, maar ook de dagen ervoor en erna kun zijn meerdere vallende sterren per uur zien.

Supersnelle meteoren

De meteoren van de Leoniden zijn zeer snel en vallen met een snelheid van 71 kilometer per seconde. Dat komt overeen met 253.800 km/uur. Op het hoogtepunt, dinsdag in de vroege ochtend, zijn tot 35 vallende sterren per uur te zien. Deels zijn deze afkomstig van de Leoniden, maar er zitten ook vallende sterren van andere meteorenzwermen tussen. De kijkrichting voor de Leoniden is naar het zuidoosten op een hoogte van ongeveer 51 graden. Om 5 uur in de vroege ochtend zijn bij heldere omstandigheden ongeveer 30 vallende sterren per uur te zien.

Morgen bereikt de meteorenzwerm iota-Aurigiden zijn maximum in onze streken. Deze meteoren kun je zo’n negen dagen zien. Tijdens de pieknacht (morgen op dinsdag) zijn 22-33 vallende sterren per uur te zien en ongeveer 7 daarvan komen van de iota-Aurigiden. De dagen voor en na het maximum is het aantal vallende sterren telkens zo’n 10 procent minder.

Wat tragere meteoren

De snelheid van deze meteorenzwerm is vrij gemiddeld, maar duidelijk minder snel dan de Leoniden. De iota-Aurigiden vallen met een snelheid van 34 kilometer per seconde en dat komt overeen met 122.760 km/uur. De kijkrichting voor de iota-Aurigiden is naar het westen op een hoogte van ongeveer 51 graden. Dat is dus de tegenovergestelde richting waarin de Leoniden te zien zijn. De beste tijd is ook aan het eind van de nacht tussen 4.00 en 6.00 uur.

Wordt het helder?

Of de vallende sterren komende tijd goed te zien zijn is altijd even afwachten. De verwachting is namelijk dat ons land regelmatig met wolkenvelden te maken heeft, maar er zijn ook opklaringen. Met name rond de pieknachten lijkt het weer op dit moment gunstig.

Lees ook: Temperatuur recordlang boven de 10 graden, maar het wordt kouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwermen meteoren komende nachten – hopelijk – te zien
Sluiten