Iris Hermans
Iris Hermans Good vibes 5 okt 2020 / 22:01 uur

‘Te lelijke’ Melissa nam wraak op de haters door élke dag selfie te posten

Het zou zo maar het script kunnen zijn van een nieuwe feelgood-film. Vrouw wordt gepest om haar uiterlijk, maar laat zich niet kisten en wordt een rolmodel voor velen.

Vorig jaar publiceerde ze een anti-Trump opiniestuk voor CNN en werd hierdoor het mikpunt van online trollen slash de haters. Melissa Blake werd uitgemaakt voor walvis en blobvis, maar dat was ze inmiddels wel gewend. En bovendien zijn blobvissen heel erg lief, volgens onder meer Sarah, die een tekening voor Melissa maakte.

Maar dat ze nu ook nog eens te horen kreeg van een wildvreemde dat het haar verboden zou moeten worden om foto’s van zichzelf te plaatsen, omdat ze te lelijk was, raakte haar in haar hart. Ze sloeg terug, en hóé.

Haters

De 39-jarige journaliste uit Illinois lijdt aan een zeldzame aandoening: het Freeman-Sheldon-syndroom. Hierdoor heeft ze gewrichtsmisvormingen en afwijkingen van het hoofd en gezicht. Melissa nam wraak op haar trollen door precies te doen wat zij niét wilden. Heel. Veel. Foto’s. Maken.

Sterker nog: ze postte een jaar lang élke dag een selfie op haar Instagram en Twitter. Ze vertelde hiermee haar verhaal en trotseerde niet alleen de haters, maar werd ook nog eens een inspiratiebron voor vele anderen, en niet alleen mensen met een beperking.

Selfie voor het slapengaan

Haar selfie-jaar begon met dit bericht en maar liefst drie selfies. Een goed begin is tenslotte het halve werk.

En vanaf toen was het elk dag raak. Of elke avond. Want elke avond voor het slapengaan, scrolde ze door haar telefoon en koos een selfie uit, die ze daarna postte met een tekstje erbij. Soms een grappig verhaal, af en toe haar voorliefde voor filters en The West Wing, vaak ook een serieuze boodschap. Maar elke selfie betekende voor haar een overwinning. „Ik veronderstel dat het een soort ritueel is geworden, een die me troost en geluk heeft gebracht, om nog maar te zwijgen van het heeft me veel lessen geleerd”, schreef ze in een artikel voor Refinery29.

Ze had nooit verwacht dat ze het vol zou houden om een heel jaar lang te blijven posten, maar het lukte haar. „Ik ontdekte dat ik door deze foto’s en posts mezelf leerde kennen op hele andere manieren. Na elke selfie, voelde ik me meer comfortabel in mijn eigen lichaam en ontdekte ik een vrijheid die ik nooit eerder gevoeld heb als vrouw met een beperking.”

#MyBestSelfie

Een selfie is voor haar meer dan een middel om jezelf te tonen op social media, vertelt ze bij een van haar 366 selfies. „We zien selfies meestal niet als een revolutionair of zelfs politiek gebaar, maar dat zijn ze wel, zeker in 2020. En zeker voor mensen met een beperking fungeren ze als statement. Ons leven en onze verhalen tellen mee.”

Bij elke foto schrijft ze vaak een openhartig verhaal. Ze schrijft onder meer over haar vele littekens na haar operaties en waarvan ze inmiddels is gaan houden. „Omdat ze deel uitmaken van mijn verhaal als vrouw met een beperking.”

Ook haar mindere dagen deelt ze met haar volgers. Waar ze meestal met haar hoofd schuin en een lieve lach in de camera kijkt, vaak leunend op haar arm, kijkt ze op deze foto even niet zo ‘smiley’. Zo voelde ze zich dan ook niet die dag. „We zouden niet bang moeten zijn om ook de mindere momenten te tonen.”

Verliefd

Haar foto’s gaan de wereld rond en afgezien van de haatberichten die er nog altijd zijn, ontvangt ze vele bedankjes, hartjes en steunbetuigingen. Het laat haar niet onberoerd en soms deelt ze er een met haar volgers. „Ik ben verliefd op deze woorden die ik van iemand kreeg: Thanks for making us think, feel, act and exist outside of the box.”

‘Schattig’

De Amerikaanse is in het bezit van een flinke portie humor. Bij een van haar selfies waarop ze een grote, groene blouse draagt, schrijft ze: „Ik heb mijn chique kleren aangetrokken vandaag, jullie weten allemaal wat dat betekent.. GLAMOUR, SELFIE, SHOOT.” De reacties bestaan uit veel (groene) hartjes en teksten als: „Je hebt zoveel liefde in je ogen…”

Ook postte ze een foto van haar van vroeger, waarop te zien is hoe ze volle bak – en met volle mond – geniet van een taart, „Ik pionierde in de kunst van Instagram food-fotografie al lang voordat Instagram zelfs maar bestond.”

Dat ze door sommigen ‘schattig’ (cute) wordt genoemd, valt niet in goede aarde. „Is dat een nieuwe trend om mensen met een beperking ‘schattig’ te noemen?” Doe maar liever niet, zegt ze. „Ik wil sexy en heet worden genoemd, en liefst een beetje mysterieus… Maar niet schattig!”

Tip van Melissa

Tussen neus en lippen door geeft ze nog een advies aan vrouwen en met name vrouwelijke schrijvers. „Vraag altijd meer geld.” („Een man zou dat ook doen!”)

Nog steeds anti-Trump

En haar anti-Trump sentiment is alleen nog maar sterker geworden, iets wat ze, afgewisseld met al haar selfies, dan ook uit op haar sociale media.

Mooi zijn is…

En tot slot nog een van haar meest gelikete en gedeelde posts. „Onthoud dat er niet maar één manier is om mooi te zijn.”

Lees hier wat de meest gelikete post ooit is op Twitter 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Te lelijke’ Melissa nam wraak op de haters door élke dag selfie te posten
Sluiten