Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Good vibes 12 okt 2020 / 09:05 uur

Flamingo’s zorgen voor geboortegolf in Limburgse dierentuin

De flamingo’s in de GaiaZOO in Kerkrade hebben volgens de dierentuin voor een recordaantal kuikens gezorgd. Er zijn dit jaar maar liefst vijftig flamingo’s uit het ei gekropen in de Limburgse dierentuin.

Afgelopen jaar streek de grootste flamingokolonie van Europa neer in Kerkrade, schrijft de dierentuin op Facebook. Een groep van vierhonderd grote flamingo’s maakte hun intrede. De dierentuin was nog niet zeker of er dit jaar al nageslacht zou komen.

Volgend GaiaZOO zijn de omstandigheden waarin flamingo’s in het wild broeden zo goed mogelijk nagebootst in de dierentuin en is bijvoorbeeld de ondergrond geoptimaliseerd voor het broeden. De vogels bouwen hun nest van klei en modder, en leggen dan het ei in een kegelvormig nest.

Kieskeurige vogels

Flamingo’s zijn erg kieskeurig als het om een partner gaat. De vogels broeden alleen als er een grote kolonie is van meer dan twintig vogels. Ook moeten er ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes zijn, zodat er genoeg keuze is voor een geschikte partner. „Maar geduld wordt beloond!”

Zo zagen de flamingo’s in de Limburgse dierentuin eruit toen ze nét uit het ei waren gekropen.

Als de kuikens eenmaal uit het ei gekropen zijn, spelen ook de vogels zonder kuiken een belangrijke rol. Zij spelen namelijk voor oppas, meldt de dierentuin. De ouders zoeken dan naar voedsel voor de jonge dieren.

Flamingo’s groeien als kool

In juli kropen de eerste kuikens uit het ei, toen werd er nog op zo’n dertig eieren gebroed. „De verwachtingen voor een heuse geboortegolf zijn hoog!”, schreef de Limburgse dierentuin. Volgens GaiaZOO groeien de kuikens als kool. „Drie maanden nadat ze uit het ei zijn gekropen kunnen ze namelijk al vliegen!”, schrijft de dierentuin op Instagram. Hun poten maken ook een hele transformatie door. Ze zijn roze bij de geboorte, worden daarna zwart en kleuren weer roze als ze geslachtsrijp zijn.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flamingo’s zorgen voor geboortegolf in Limburgse dierentuin
Sluiten