Metro
Metro Good vibes 8 okt 2020 / 16:25 uur

Dit zegt het over je als je een honden- of kattenmens bent

Wandel je door weer en wind met je trouwe viervoeter of ben je iemand die liever een poging doet de koning van het huis aan te halen? Welk huisdier je hebt, zegt wat over je persoonlijkheid. En tussen katten- en hondenmensen, zit best een verschil.

Naar dit belangrijke onderwerp wordt al jaren onderzoek gedaan. PopSci besloot wat onderzoek bij elkaar te zoeken en eens en voor altijd dit aloude mysterie op te lossen. De redactie worstelde onder andere een onderzoek uit 2014 door. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die gek zijn op katten, hoog scoren op de persoonlijkheidstrekken openheid en neuroticisme.

Kattenmensen minder aangenaam

Hondenmensen scoren juist hoger op extraversie en aangenaamheid. Een beetje speelse hond lijkt dus écht op het baasje. In een ander onderzoek blijkt dat hondeneigenaren vaker dominant zijn tijdens sociale interacties. En ze hebben regelmatig ietwat narcistische trekjes.

Mikel Delgado, die het eerstgenoemde onderzoek uitvoerde, plaatst wel een kanttekening bij de resultaten. De onderzoeken worden namelijk vaak gedaan met een beperkt budget, waardoor het lastiger is betrouwbare resultaten te krijgen. Zo is er niet echt een goede controlegroep en worden mensen niet beloond voor hun moeite.

Lastig te vergelijken

Ze ziet in haar onderzoek ook dat de mensen die de vragenlijst invulden, vaak in dezelfde omgevingen wonen. En omdat ze de tijd namen zijn vele vragen te beantwoorden, vermoedt Delgado dat de resultaten alleen om mensen gaan die extreem gek zijn op hun huisdier. Daarnaast wonen er in de omgeving waar het onderzoek werd uitgevoerd, veel witte vrouwen.

Delgado zegt ook nog dat het sowieso lastig is om de vraag hoe katteneigenaren en hondenbaasjes verschillen te beantwoorden. „We doen alsof katten en honden gelijk zijn, maar het zijn hele verschillende dieren.” Ze zijn op een andere manier gedomesticeerd en hechten zich op hele verschillende manieren aan mensen. „En wat voor de ene kat werkt, werkt voor de andere kat niet. Net als bij mensen.”

Lees ook: Emoji met mondkapje krijgt upgrade – lacht ie nou?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zegt het over je als je een honden- of kattenmens bent
Sluiten