Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Good vibes 14 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Jelle van Tilburg (34) speelt gitaar tijdens verwijderen hersentumor

De 34-jarige muzikant en instrumentenbouwer Jelle van Tilburg uit Bergen op Zoom kreeg een maand geleden te horen dat hij een kwaadaardige hersentumor heeft. Een ingrijpende operatie om de tumor weg te halen, waarbij hij uit zijn narcose moest worden bijgebracht volgde snel. En waarom zou je niet met gitaar de operatiekamer ingaan?

Dat is dan ook precies wat Van Tilburg deed. Terwijl de neurochirurgen van het Erasmus MC de tumor verwijderen, speelt hij gitaar. Omdat hij muzikant en instrumentbouwer van beroep is, was het voor hem zeer belangrijk dat hij zijn fijne motoriek en creativiteit niet kwijt zou raken door de operatie. Samen met de chirurg onderzocht hij de mogelijkheid voor een wakkere hersenoperatie, waarbij het beter te controleren is of er geen vitale hersenfuncties worden beschadigd. De naam geeft het eigenlijk al weg: Van Tilburg was wakker tijdens de ingreep. „Ik heb met de neurochirurg besproken dat ik graag gitaar wilde spelen tijdens de ingreep. Ik wilde zeker weten dat mijn motoriek en creativiteit gehandhaafd werden”, legt Van Tilburg uit.

Geld inzamelen

Maar zijn plan dient nog een doel: geld inzamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Van Tilburg wilde daarom dat de operatie zou worden gefilmd zodat de buitenwereld het kan zien. „Ik wil het liefst dat miljoenen mensen dit filmpje gaan zien en dat ze het onderzoek naar hersentumoren ondersteunen”, legt Van Tilburg uit.

Maar dat gitaar spelen tijdens de operatie was nog niet zo eenvouding. Het hoofd van Van Tilburg zat namelijk vast in een klem zodat neurochirurg Arnoud Vincent zijn werk zo nauwkeurig mogelijk kon doen. De benodigde apparatuur maakte veel herrie waardoor Van Tilburg muziek moest maken met beperkt zicht en gehoor. Toch wist hij het nummer Wish you were here van Pink Floyd met zijn twaalf-snarige gitaar te produceren. „Ik heb voor dit nummer gekozen omdat iedereen het kent”, vertelt hij twee dagen na de operatie. „Het heeft voor iedereen betekenis. Voor mezelf heb ik het gespeeld omdat je tijdens zo’n ingreep het liefste je naasten bij je wilt hebben.”

Verzoekjes

Tijdens de operatie vroeg Van Tilburg zijn publiek, bestaande uit twee neurochirurgen en een viertal ok-medewerkers, of ze nog verzoekjes hadden. „De specialisten waren allemaal zo kalm en zo beheerst voordat de operatie begon. Daardoor ging ik zelf ook heel kalm de operatie in.”

Het is niet de eerste keer dat patiënten muziek maken tijdens een wakkere hersenoperatie. Zo besloot operazanger Ambroz Bajec-Lapajne zijn zangkunsten te laten horen tijdens een operatie in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Volgens neurochirurg Arnoud Vincent is de ingreep goed verlopen. Als Van Tilburg zich voorlopig fit blijft voelen, wordt er een campagne opgezet. De opbrengst gaat naar de Erasmus MC Foundation zodat er meer onderzoek naar hersentumoren gedaan kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jelle van Tilburg (34) speelt gitaar tijdens verwijderen hersentumor
Sluiten