Loren Snel
Loren Snel Good vibes 3 mei 2020 / 19:49 uur

Dolfijn Zafar terug in open zee

Zafar, een Franse tuimelaar, zwom met een vrachtschip mee naar Amsterdam. Zondag slaagden medewerkers van de Stichting SOS Dolfijn erin hem terug open zee in te sturen. En maar goed ook.

Medewerkers van de Stichting SOS Dolfijn zijn er zondag in geslaagd de tuimelaar die zaterdag in de haven van Amsterdam terechtkwam via de sluizen bij IJmuiden naar de Noordzee te brengen.

De tuimelaar, die Zafar wordt genoemd, kwam mee met een zeilend vrachtschip vanuit Frankrijk. Het dier zwom drie dagen naast het schip en ging mee door de sluizen naar Amsterdam.

Door de sluizen

Een poging om de dolfijn met een andere boot terug te lokken naar IJmuiden lukte niet. Vandaar dat besloten werd het zeilschip, getrokken door een sleepboot, terug te laten varen naar de sluizen bij IJmuiden. De dolfijn zwom mee de sluizen in. Vervolgens begeleidde een team van SOS Dolfijn het dier verder richting zee.

Levensreddende actie

Zafar was ver van huis. Hij is namelijk de beroemde alleen levende dolfijn die normaliter voor de kust van het Franse Bretagne verblijft.

De reddingsactie van Stichting SOS Dolfijn zou wel eens Zafars leven hebben kunnen redden. Sociale tuimelaars als de Franse Zafar zijn namelijk zoutwater dolfijnen. De Amsterdam haven is daarmee voor hem geen natuurlijk leefgebied; het water is er brak tot zoet. Hierdoor zou het dier gezondheidsproblemen kunnen krijgen.

Franse flirt

In 2019 werd Zafar al beroemd als het opdringerige beestje dat voor zijn Bretonse kustlijn toeristen lastigviel. Zafar was hitsig en wreef zich al zwemmend tegen badgasten aan. Zo erg werd het, dat de lokale burgemeester een zwemverbod moest instellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dolfijn Zafar terug in open zee
Sluiten