Metro
Metro Good vibes 23 apr 2020 / 19:40 uur

Man ‘beklimt’ Mount Everest thuis op de trap

Het plan was eigenlijk om de Mount Everest te beklimmen, om zo geld op te halen voor het goede doel. Het coronavirus gooide alleen roet in het eten. Maar, zo dacht Ed Jackson, dan doe ik het toch gewoon thuis? 

De voormalig professioneel rugbyspeler verwacht zo’n acht uur per dag, vier dagen lang, op de trap te staan. In totaal moet hij namelijk 89.056 treden beklimmen; 2783 keer naar boven en beneden. Daarmee simuleert hij de 8.848 meter hoge Mount Everest.

De 31-jarige Jackson is overigens niet zomaar een bergbeklimmer. In 2017 raakte hij gewond aan zijn hoofd na een duik in een zwembad, waarna hij verschillende rugwervels gebroken had. Hij zou nooit meer kunnen lopen, zeiden de doktoren. Een jaar later stond Jackson op zijn eerste berg. Het was dan ook zijn droom om de eerste (voormalig) verlamde bergbeklimmer te zijn, die de top van de Mount Everest haalt. „Het vraagt enorm veel van me, maar er zit iets symbolisch in het behalen van dingen waarvan anderen dachten dat het je nooit zou lukken."

Uitdagen

Met de wereld in lockdown gaat de Mount Everest beklimmen alleen wat moeilijk. „Ik verveelde me enorm thuis, dus ik wilde mezelf uitdagen”, vertelt hij aan Metro UK. „Maar wel een dermate grote uitdaging dat ik er geld mee op kon halen. Het is een moeilijke tijd voor goede doelen en er zijn al flink wat evenementen waar ik geld voor wilde ophalen, die nu niet doorgaan.”

De oud-rugbyspeler is dinsdag begonnen met lopen en gaat – als alles goed gaat – tot vrijdagavond door. En ook al heeft hij dan de Everest al ‘beklommen’, de real deal gaat er ook nog wel van komen. „Ik hoop dat – als ik ooit op het hoogste punt van de wereld kan komen – ik anderen kan inspireren om hun eigen uitdagingen aan te gaan.”

Reageer op artikel:
Man ‘beklimt’ Mount Everest thuis op de trap
Sluiten