Metro
Metro Good vibes 20 mrt 2020 / 14:04 uur

#OpaApp challenge strijdt tegen eenzaamheid

Door de coronacrisis zitten veel ouderen voor een lange periode alleen thuis of in een verpleeghuis. Jongerenbeweging Young Impact lanceert daarom de #OpaApp challenge.

Donderdag gingen alle verpleeghuizen en instellingen voor ouderenzorg dicht voor bezoekers, omdat mensen boven de 70 een verhoogd risico hebben als het op COVID-19 aankomt. Ook ouderen die nog thuis wonen, kunnen op weinig menselijk contact rekenen.

Daarom roept Young Impact jongeren op om (met toestemming) telefoonnummers van hun grootouders in groepsapps te delen, om zo een massale belactie voor ouderen in gang te zetten. Zo wil de organisatie een positieve draai geven aan deze rumoerige periode.

Tips voor gespreksonderwerpen

„Het ‘normale’ leven staat voor veel mensen even op zijn kop. Het positieve nieuws is dat veel jongeren (én volwassenen) daardoor nu tijd overhouden. Waarom zouden we die tijd niet inzetten voor eenzaamheid onder ouderen?", zeggen de bedenkers van de challenge.

Op hun website geven ze zelf alvast wat tips voor gespreksonderwerpen:

  1. Wat is de mooiste reis die hij/zij ooit gemaakt heeft?
  2. Wat zijn de dingen die hij/zij momenteel doet op een dag?
  3. Vertel over je schoolprestaties of passies
  4. Vraag om een mooie anekdote van vroeger
  5. Vraag of hij/zij iets nodig heeft (boodschappen, verzorging, enzovoorts)

Ook sporen ze jongeren aan om, nadat de coronacrisis voorbij is, een keertje bij hun gesprekspartner(s) langs te gaan. Je kunt je aanmelden via: https://youngimpact.nl/opaapp

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
#OpaApp challenge strijdt tegen eenzaamheid
Sluiten