Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 23 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Vrouw (26) met ‘hipsterbaard’ is gelukkiger dan ooit

De 26-jarige Nova Galaxia heeft PCOS, een syndroom waarbij je haargroei op je gezicht hebt. Ze scheerde haar gezicht jarenlang, maar besloot recentelijk om een ommezwaai te maken en haar ‘hipsterbaard’ gewoon te laten staan. De Engelse is sindsdien ‘gelukkiger dan ooit’, meldt Metro UK.

Stressvolle logeerpartijtjes

Het was niet makkelijk voor Nova om genoeg zelfvertrouwen te verzamelen om haar baard te laten staan. Zo vertelt ze dat ze zich jarenlang élke dag voor school scheerde en ze in paniek raakte wanneer ze haar scheerapparaat vergat tijdens logeerpartijtjes met vrienden. Wanneer ze wel bij iemand anders sliep zorgde ze dat ze heel vroeg op stond om te ‘douchen’, terwijl ze eigenlijk haar baard ging scheren. Weinig mensen wisten van haar ‘geheim’, omdat ze dacht dat ze als freak bestempeld zou worden wanneer ze erover zou vertellen.

De liefde gevonden

Het omslagpunt kwam toen ze haar huidige partner Ash ontmoette. Ash definieert zichzelf niet als een man of vrouw en ze bleken heel veel met elkaar gemeen te hebben. Hij ‘houdt van haar baard’, en dat gaf haar de kracht om open te zijn over PCOS en haar baard gewoon te laten staan. Niet alle reacties daarop zijn even gemakkelijk: zo zou ze vaak vragen krijgen over haar geslacht, omdat mensen het lastig zouden vinden om haar als een vrouw te zien. Nova wordt nu weleens gezien als een transgender, maar dat maakt haar niet uit: ze ziet dat niet als een belediging.

Nieuw begin

Gelukkig zijn er veel mensen om haar heen heel positief over de keuze die ze heeft durven maken. Maar het belangrijkste is de manier waarop Nova nu denkt over haar baard: ze ziet haar boord nu als een onderdeel van wie ze is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.