Merel Driessen
Merel Driessen Good vibes 19 jan 2018 / 11:09 uur

Ouder echtpaar mag toch samenwonen

Begin januari kwamen ze in het nieuws: Jo en Hennie Lankhaar, allebei 94 jaar, uit Genderen. Ze dreigden na een huwelijk van 72 jaar uit elkaar te worden gehaald. Maar nu hebben ze te horen gekregen dat ze toch mogen samenwonen.

Oud vuil

Na het goede nieuws kunnen Jo en Hennie dan eindelijk opgelucht ademhalen. Begin januari vertelden ze aan het AD dat ze als oud vuil aan de kant werden gezet. Na de zoveelste val belandde Jo als logé in een verzorgingshuis en kwam het echtpaar tot de conclusie dat Hennie niet meer voor Jo kon zorgen.

Jo en Hennie woonden tot dan toe zelfstandig, maar dat lukte niet meer voor Jo. Het was alleen niet mogelijk om met z’n tweeën in een verzorgingshuis opgenomen te worden, waardoor het echtpaar uit elkaar dreigde te worden gehaald. „Die vreselijke angst dat wij straks niet meer bij elkaar kunnen wonen, maakt mij geestelijk kapot”, vertelde Hennie aan de krant.

Urgentieverklaring

Om toch samen te kunnen wonen in een verzorgingshuis, hadden de twee een urgentieverklaring nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Een appartement stond al voor ze klaar, maar zonder de verklaring kwamen ze er niet in.

Na wat gesteggel met het CIZ heeft het echtpaar dan eindelijk de verlossende mededeling gekregen dat ze urgentie is toegekend. Nu mogen ze dan toch samenwonen.

Reageer op artikel:
Ouder echtpaar mag toch samenwonen
Sluiten