Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 15 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Australiërs stemmen voor homohuwelijk

In Australië heeft een meerderheid voor de invoering van het homohuwelijk gestemd. De uitslag van de peiling is niet bindend, maar de Australische premier Malcolm Turnbull heeft wel toegezegd nog voor het eind van het jaar een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen.

Meerderheid voor homohuwelijk

Daarmee kan Australië het 36e land worden dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert. De bevolking lijkt daar in ieder geval voorstander van te zijn. Van de stemmers stemde 61,6 procent voor het homohuwelijk, zo blijkt uit cijfers van het Australische bureau voor de statistiek.

In Australië wordt al langer gediscussieerd over wijziging van de huwelijkswet. Toch vonden veel tegenstanders van het homohuwelijk een stemming niet nodig, omdat het parlement de kwestie ook direct zou kunnen bespreken. Toch kwam er wel een peiling, waaraan uiteindelijk ruim 12,7 miljoen mensen deelnamen, bijna 80 procent van de Australische stemgerechtigden. De poll bestond uit een simpele vraag: „Moet de huwelijkswet worden aangepast zodat homostellen kunnen trouwen?”

Ongeveer 7,8 miljoen mensen stemden voor het homohuwelijk, terwijl 4,9 miljoen mensen ‘nee’ zeiden tegen een wetswijziging.

En nu?

Nu een meerderheid voor het homohuwelijk heeft gestemd, gaat premier Turnbull aan de slag met een wetsvoorstel: „De Australiërs hebben gesproken en ze hebben overweldigend ‘ja’ gestemd voor huwelijksgelijkheid. Ze hebben daarmee gestemd voor eerlijkheid, voor toewijding en voor liefde.”

De Australische premier Malcolm Turnbull. Foto: epa.

Aangezien het een niet bindende peiling betreft mag het parlement de uitslag in theorie volledig naast zich neerleggen, maar dat lijkt gezien de belofte van Turnbull onwaarschijnlijk.

Turnbull wacht wel een hevig debat met het parlement over wat er dan in de gewijzigde huwelijkswet moet staan. Zo zijn er conservatieve parlementsleden die willen dat er vrijstellingen komen die bedrijven die tegen het homohuwelijk zijn toestaan om bepaalde goederen of diensten voor homohuwelijken te weigeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Australiërs stemmen voor homohuwelijk
Sluiten