Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Good vibes 26 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Al 79 jaar gelukkig getrouwd: wat is het geheim?

We willen het allemaal wel: een lang en vooral gelukkig huwelijk. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Een koppel dat al 79 jaar getrouwd is, deelt hun geheim voor een duurzame relatie.

Bertha (99) en Dan (106) ontmoette elkaar tientallen jaren geleden op de dansvloer in het Canadese Fulda. De vonken spatten er direct vanaf en op 25 oktober 1938 traden de twee tortelduifjes in het huwelijk. „Het was een prachtige dag”, vertelt Bertha aan Globalnews.ca. Niet lang na de bruiloft werd hun eerste zoon geboren, en later volgden nog eens twee kinderen.

Nog steeds de ware

Natuurlijk was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, vooral het afgelopen jaar ging het koppel door een moeilijke tijd. Bertha en Dan verloren hun dochter aan kanker en Dan moest verhuizen naar een seniorenhuis. De laatste maanden lag hij in een ziekenhuis. „Dat mijn maatje niet meer thuis is, en ook nooit meer terugkomt, is zwaar", vertelt Bertha.

Desalniettemin stond Dan erop dat hij het zou halen tot hun 79-jarig jubileum. Op de dag zelf gaf de 106-jarige man zijn vrouw een kus, een bos rozen en een kaart met de volgende boodschap: „Ik wil dat je weet dat je nog altijd degene bent die ik zou kiezen, nog steeds de persoon waar ik mijn hart aan geef, en nog steeds degene waarvan ik houd."

Het geheime ingrediënt

Maar nu de hamvraag: wat is hun geheim? „Zullen we hen vertellen wat ons geheim is?", vraagt Bertha aan haar man terwijl ze hun jubileum vieren. „Hebben we dat?", grapt hij terug. „Elkaar steunen, wat de problemen ook zijn, goed of slecht. Blijf bij elkaar, dat is het", gaat Bertha verder op serieuzere toon. „Weet je waarom wij na 79 jaar nog steeds bij elkaar zijn? Zij heeft altijd het laatste woord", concludeert Dan lachend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.