Els Anker
Els Anker Good vibes 2 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Nibbixwoud gaat voor grootste smoothie ter wereld

Het Noord-Hollandse dorp Nibbixwoud doet zondag tijdens de jaarmarkt een aanval op het wereldrecord ‘grootste smoothie’. Coördinator Linda Arkesteijn is hoopvol: „ De verwachting is dat het zeker gaat lukken. Alle ingrediënten zijn ingeslagen, de vrijwilligers staan klaar en de sfeer is goed.”

Het huidige wereldrecord staat op 3.785,41 liter en staat op naam van het Amerikaanse bedrijf Cabot Creamery Cooperative tijdens het Florida Strawberry Festival in Plant City. Om het record te evenaren, heeft Stichting Jaarmarkt Nibbixwoud ingezet op minimaal 4.000 liter smoothie.

Hygiëne

Om de recordpoging voor elkaar te krijgen is er een nauwe taakverdeling gemaakt. Bijna zestig vrijwilligers zetten zich in bij onder meer de aanvoerploeg, schoonmaakploeg, snijploeg, blenderploeg en vulploeg. Volgens Arkesteijn wordt er niets aan het toeval overgelaten.

Het evenement wordt gecontroleerd door twee onafhankelijke getuigen, waarbij minimaal één getuige gespecialiseerd is in gewichten en metingen. Voorwaarde voor de wereldtitel is dat er wordt voldaan aan strenge richtlijnen.

Zo wordt de smoothie in een groot vat geserveerd, worden alle ingrediënten ter plekke bereid en moet de jaarmarkt aantonen dat het drankje bereid is conform de plaatselijke hygiënewetgeving. Een speciale inspecteur behoort in haar rapport te bevestigen dat de smoothie veilig is om te drinken op moment van consumptie.

Tekst loopt door onder foto

Foto: Stichting Jaarmarkt Nibbixwoud / Linda Arkesteijn
Foto: Stichting Jaarmarkt Nibbixwoud / Linda Arkesteijn

900 kilo aardbeien

Voor het maken van de superdrank heeft de jaarmarkt een behoorlijke ingrediëntenlijst opgesteld: 2.500 liter yoghurt, 900 kilo aardbeien, 600 kilo bananen, 180 liter jus d’orange en schaafijs, 80 kilo suiker en 35 kilo honing. „We zagen de recordpoging het meest haalbaar door met streekproducten te werken”, aldus Arkesteijn. „Met steun van ondernemers uit de regio kunnen we dit uiteindelijk realiseren.”

De smoothie zal direct na de wereld recordpoging worden verkocht voor 1 euro per glas, 5 euro per fles of 15 euro per emmer. De opbrengst van de verkoop en overige opbrengsten gaan volledig naar het Ronald McDonald Kinderfonds. „Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie en is volledig afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers”, zegt Arkesteijn. „Als je kind ziek is, wil je als ouders zo dicht mogelijk in de buurt zijn.”

Foto: Stichting Jaarmarkt Nibbixwoud / Linda Arkesteijn
Foto: Stichting Jaarmarkt Nibbixwoud / Linda Arkesteijn

Pannenkoeken

Het is niet de eerste keer dat Nibbixwoud meedoet aan het Guinness World Record. In juni 1980 veroverde het Noord-Hollandse dorp een plekje in het boek met de grootste pannenkoek. De lekkernij had een diameter van 3.81 meter. De jongere inwoners van het dorp willen met dit historisch verleden de recordpoging nogmaals evenaren.

Wil je weten of Nibbixwoud de recordpoging heeft gehaald? Metro plaatst gedurende de dag diverse updates van de recordpoging.

Emmers tillen…

Gepostet von Werelds Grootste Smoothie am Sonntag, 2. Juli 2017

Andere wereldrecords

Reikhalzend wordt er elk jaar naar uitgekeken, naar de nieuwe editie van het Guinness World Records. Het boek staat vol met verbazingwekkende, ontroerende of grappige records. Metro zet er enkele voor je op een rij.

  • De duurste hotdog staat op naam Tokyo Dog in Washington. Voor een broodje werd maar liefst 122,96 euro neergeteld.
  • Met haar 38 jaar en 3 dagen was Creme Puff de oudste kat ter wereld. Ze werd geboren op 3 augustus 1967 en leefde tot 6 augustus 2005.
  • Dimitri Panciera uit Italië gooide het over een andere boeg. Hij kreeg het voor elkaar om 121 bolletjes ijs op een hoorntje te krijgen.
  • De langste man op aarde is Sultan Kösen (Turkije). Zijn lengte bedraagt in totaal 2 meter 51.
  • De Amerikaanse Ashrita Furman wist in één minuut de meeste M&M’s te eten met behulp van ‘chopsticks’: twintig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nibbixwoud gaat voor grootste smoothie ter wereld
Sluiten