Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 31 mei 2017

Magische zeevonk: wat is het en waar te zien?

Een magisch natuurverschijnsel was dit weekend te bewonderen langs de kust. De zee lichtte sprookjesachtig blauw op door zeevonk. Student Wouter Mol was daar getuige van en trok gelijk zijn camera om deze prachtige foto te maken. Maar hoe spot je zelf zeevonk en wat is het eigenlijk?

Het was een surrealistisch tafereel, het zeewater langs de kust bij o.a. Noordwijk, Katwijk en Texel kreeg een blauwe gloed. De prachtige glinsters werden veroorzaakt door zeevonk, een miniscuul organisme dat vooral tijdens zwoele zomeravonden in de zee kan oplichten.

Het licht is maar zelden te zien. Bij een hoge temperatuur, een rustige zee en weinig maanlicht maak je kans. Wouter had ook nog het geluk dat het noorderlicht en een stukje van de Melkweg te zien waren. Hij maakte een foto met een sluitertijd van vijftien seconden. Hierdoor was de foto niet helemaal scherp en heeft hij hem iets moeten bewerken.

Wat is zeevonk?

Zeevonk is een alg in zee, die in bepaalde situaties licht uitstraalt door een chemische reactie. De Noctiluca scintillans, is een alg van 0,5 tot 1 milimeter groot en valt onder de pantserwieren, een groep eencelligen waarvan niet duidelijk is of het planten of dieren zijn, meldt de website van Ecomare. Het eencellige organisme ziet er uit als een heel klein doorzichtig ballontje met een staartje. Zeevonk kan flink groeien en overdag ziet het zeewater er dan zalmroze uit. Deze kleur komt door de aanmaak van het pigment caroteen. De algen bewegen zich altijd voort in een soort wolk.

Waar komt het licht vandaar?

Het blauwachtige licht komt vooral tot zicht op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Als de zeevonk heftig wordt bewogen, zorgt een chemische reactie ervoor dat het licht gaat uitstralen. Het licht is oorspronkelijk bedoeld om vijanden af te schrikken.

Zeevonk is over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan in sommige gevallen wel veel ammoniak bevatten. Zo werd in de zomer van 2015 een grote hoeveelheid roodgekleurde zeevonk gevonden voor de kust van Scheveningen en Katwijk. Er werd toen door Rijkswaterstaat geadviseerd om niet in het water te zwemmen, omdat de zeevonk irritatie aan de luchtwegen en huid zou kunnen geven.

Wanneer en waar te zien?

Het is helaas niet zo gemakkelijk om een ‘zeevonk-alarm’ in te stellen. ,,Zeevonk is zo bijzonder omdat het een onvoorspelbaar fenomeen is’’, zegt Frouke Fey van Ecomare aan Metro. Het is niet te peilen wanneer en waar we zeevonk kunnen zien.

De grootste kans om zeevonk te spotten is bij warm en rustig weer, dan verplaatst de zeevonk zich naar de kust. Bij ruwer weer verplaatsen de algen zich juist richting open zee. ,,Zeevonk is heel speciaal, want het is ook wel eens in de winter te zien.” Mocht je een beetje op de hoogte willen blijven van zeevonk? Dan kun je @Zeevonkalert op Twitter volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Magische zeevonk: wat is het en waar te zien?
Sluiten