Els Anker
Els Anker Good vibes 22 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Prof Kaj (25): Gamers zijn niet dik en agressief

Wie denkt dat gamen zinloos tijdverdrijf is, komt bedrogen uit. Kaj van Staalduinen (25), binnen de gamewereld beter bekend als kajsk1ng, is een professionele gamer van het spel Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Inmiddels behoort de 25-jarige tot de top van de Benelux, en speelt hij regelmatig toernooien voor het oog van (honderd)duizenden toeschouwers.

In Nederland staat electronic sports (eSport), de competitieve tak van het gamen, nog in de kinderschoenen. Wereldwijd is dat echter een ander verhaal. Het betreft een miljoenenindustrie met enorme bedragen aan prijzengeld. Geldsommen kunnen oplopen van duizenden tot enkele miljoenen euro’s. „Gamen betekent voor mij ontspanning, maar het is tegelijkertijd ook heel competitief”, aldus Van Staalduinen. „De snelheid, de samenwerking: daar houd ik van.”

Sporten

Het gamen op professioneel competitieniveau is in veel opzichten te vergelijken met andere sporten: er zijn toeschouwers, regels en commentatoren. Ook intensieve trainingsschema’s ontbreken niet: Van Staalduinen is circa vijfentwintig tot dertig uur per week kwijt aan oefensessies.

Spelers moeten onder grote druk kunnen presteren en over een forse dosis concentratie beschikken. „Dan bespreken we met het team verschillende tactieken en wedstrijden die we hebben gespeeld, en trainen natuurlijk veel samen.”

Vooroordelen

eSport wordt regelmatig in één adem genoemd met verslaving. Dat komt het imago van een professionele gamer niet ten goede, merkt Van Staalduinen. „Gamers zijn dik, agressief… Mensen hebben verschrikkelijk veel vooroordelen” ziet hij. „Vooral ouderen hebben hun mening wel klaar.”

Hoewel Van Staalduinen flink wat uren achter het computerscherm doorbrengt, voldoet hij niet aan het stereotype beeld van een gamer. Zo draait hij niet fulltime, maar parttime mee. „Ik speel al zeven jaar lang op hoog niveau, naast mijn baan als tomatenverkoper”, legt Van Staalduinen uit. „Fulltime-gamers trainen wekelijks al gauw rond de vijftig à zestig uur. En nee, dik, sociaal-geïsoleerd en agressief ben ik ook niet.”

Achter de schermen

Om de stereotyperingen te ontkrachten, werkt Van Staalduinen mee aan de documentaire Next Level, een productie van Jasmijn Verhulst en Job van Ginkel. De film geeft een unieke kijk achter-de-schermen van eSports. Van Staalduinen wordt onder meer gevolgd tijdens de Copenhagen Games in Denemarken, de subtop van de Counter-Strike wereldwijd.

De documentaire gaat op 18 juni 2017 in première tijdens het CampusDoc International Filmfestival in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Over Counter-Strike

Van Staalduinen speelt de game Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), een zeer populaire vijf tegen vijf online shooter. Twee teams proberen elkaar door middel van tactiek uit te schakelen en zo rondes te winnen. De game is een van de meest gespeelde schietspellen ter wereld.

Foto: ESL Benelux Winter Chanpionship 2016
Foto: ESL Benelux Winter Chanpionship 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prof Kaj (25): Gamers zijn niet dik en agressief
Sluiten